Witajcie. Drogie Panie prosze o poradę czy mozna opanować język niemiecki w 6 miesięcy by móc porozumieć się z Niemcami zrozumieć co mówią do mnie i moc w miarę możliwości złożyć sensowne zdanie? Proszę powiedzieć czy kursy do samodzielnej nauki to dobry pomysł? Ile godzin dziennie należy poświęcić by opanować chociaż podstawy. I jak jeszcze wzbogacić swoją naukę. Czy faktycznie oglądanie niemieckiej tv pozwala na obeznanie się z językiem. Znam bardzo słabo język jedynie proste zwroty naprawdę krótkie zdania. Może któraś z Pan ma porady? Byłabym bardzo wdzięczna.
Witam, ja obecnie przebywam za granica od 3 lat. Powiem tak jezyk niemiecki nie jest prosty a wrecz bardzo skompikowany. Nie polecam uczyc sie samemu ze slowniczkow itp. Ja nauczylam sie jezyka poprzez rozmowy z austriakami. Slownik wkuwalam dniami ale to nic nie daje, ja ucze sie slowek a zupelnie inaczej brzmia w rzeczywistosci. Polecam poznac jakas niemke/niemca i poprosic o nauke a dokladniej o wymiane zdan miedzy wami. Wlasnie w taki sposob sie nauczylam, zawsze prosze aby mi powtarzali a ja sobie gdzies tam zapisuje .
Ja na poczatku uczylam sie sama, glownie z samouczkiem, ale wymowy nie nauczysz sie z ksiazki za zadne skarby. Jesli masz mozliwosc, to polecam zrobienie sobie kursu. Ja dopiero na Integrationskurs zalapalam dokladnie jak funkcjonuje gramatyka niemiecka, a bez tego nie ruszysz. Polecam niemiecka telewizje i radio, sa strony na ktorych mozesz sluchac audycji radiowych i sa te same audycje napisane, zebys mogla sobie przesledzic tekst i przetlumaczyc. Jesli chcesz to poszperam w notatkach i podrzuce link. Najlepiej uczyc sie ogladajac... bajki tam sa proste zdania i wyraznie formulowane. Moj syn ogladajac bajki opanowal jezyk w pol roku i jak poszedl do szkoly to nie mial zadnych problemow komunikacyjnych. Najlepiej oczywiscie jak napisala olenka znalezc rodowitego Niemca, ktory zgodzi sie uczyc, ale nie zawsze jest to takie proste.
Mieszkam w Niemczech juz bardzo dlugo. Jezyka uczylam sie sama, czesto po 8 godzin dziennie. Musialam wtedy nauczyc sie jak najszybciej, bo dostalam miejsce na studia. Po roku czasu poslugiwalam sie tym jezykiem swobodnie. Bez pracy nie ma kolaczy. Minimum 6 godzin dziennie. Podstawa to zasob slow, gramatyka i wymowa A co do rzekomej trudnosci jezyka niemieckiego, to powiem tak: BZDURA. Tak napisal ktos, kto nie uczyl sie nigdy obych jezykow oprocz ewentualnie angielskiego. Kto uczyl sie np. francuskiego, finskiego czy chocby hiszpanskiego wie o czym mowie. Jezyk niemiecki jest jezykiem logicznym, takim "konkretnym" , sa reguly i wyjatki, ktore mozna opanowac.
Mieszkam w Niemczech juz bardzo dlugo. Jezyka uczylam sie sama, czesto po 8 godzin dziennie. Musialam wtedy nauczyc sie jak najszybciej, bo dostalam miejsce na studia. Po roku czasu poslugiwalam sie tym jezykiem swobodnie. Bez pracy nie ma kolaczy. Minimum 6 godzin dziennie. Podstawa to zasob slow, gramatyka i wymowa A co do rzekomej trudnosci jezyka niemieckiego, to powiem tak: BZDURA. Tak napisal ktos, kto nie uczyl sie nigdy obych jezykow oprocz ewentualnie angielskiego. Kto uczyl sie np. francuskiego, finskiego czy chocby hiszpanskiego wie o czym mowie. Jezyk niemiecki jest jezykiem logicznym, takim "konkretnym" , sa reguly i wyjatki, ktore mozna opanowac.
W jaki sposób uczyłaś się sama? Z czego korzystałaś?
Płyty, książki, strony internetowe?