Dolina niesamowitości - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-01-18 01:21:32)

Temat: Dolina niesamowitości

Dolina niesamowitości – termin stosowany w hipotezie naukowej, zgodnie z którą robot, rysunek lub animacja komputerowa wyglądający bądź funkcjonujący podobnie (lecz nie identycznie) jak człowiek, wywołuje u obserwatorów nieprzyjemne odczucia, a nawet odrazę.

w związku z nominacją filmu Ex machina do Oscara zainteresowałam się tematem androidów i znalazłam Dolinę niesamowitości. To brzmiało dla mnie absurdalnie, bo przecież wiem, że to tylko robot, dodatkowo na ekranie monitora, to jednak sprawdziłam i znalazłam na youtube kilka androidów i...miałam gęsią skórkę!

Szczególnie polecam robota Female Figure od Jordana Wolfsona. Fantastycznie się porusza (tańczy), niesamowicie płynnie, szczegóły-ruchy dłoni... jednak w jakiś sposób nienaturalnie i to spowodowało u mnie strach. Do tego nieprzyjemna twarz.

Do obejrzenia na youtube:

Co ciekawe, przy oglądaniu traileru, gdzie robota grała aktorka, nie czułąm doliny niesamowitości.

A wy spotkałyście się z tym odczuciem?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Ewika99 (2016-01-17 11:41:01)

Odp: Dolina niesamowitości

Chodzi o ta blondynke z polowa twarzy Baby Jagi? Faktycznie, troche niesamowite. Przede wszystkim oczy. Ale zeby mnie to jakos szczegolnie przerazilo? Moze to chodzi o wyglad twarzy rodem z jakiegos horroru? Bo ruchy bioder ma calkiem fajne wink

3

Ślimaczyca napisał/a:

A wy spotkałyście się z tym odczuciem?

Nie, raczej nie. Dla mnie blondynka z filmiku jest całkiem przyjemna w odbiorze wink.

4

A co w tym mam byc strasznego? lalka sterowana z wenecka maska na twarzy?:) Zreszta roboty, to zadna nowosc: https://www.youtube.com/watch?v=i_U2MvxdiSM smile

5

bardziej przerazaja mnie ludzie niz roboty. A co do filmu, jedyną niesamowitosc jaką w nim odkryłam to to, że dziala lepiej, niz tabletki nasenne :-)

6

Kurde całkiem ciekawe.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024