Jeśli chodzi o samą ciecierzycę to już robiłam mnóstwo rzeczy z jej udziałem w tym kolety, także służę pomocą jeśli interesują Cię także inne potrawy.
Proponuję też spróbować kupić ciecierzycę arabską jeśli jest taka możliwość bo ta u nas jest zapyziała, a tamta ładna i duża.
Jeśli chodzi o sam hummus, to ja moczę ciecierzycę minimum 24 godziny, potem dość długo gotuję nie wiem dokładnie ile bo ja wszystko robię "na oko", solimy pod koniec, bo inaczej będzie twarda mimo długiego gotowania. Następnie bierzemy malakser i bzzzzzzz, dodajemy czosnek, pietruszkę, oliwę, kminek ja daję bardzo dużo przypraw i oczywiście "na oko", no i jeszcze sok z cytryny, ja dodaje też trochę chilli, no i sezam, można uprażyć i zmielić samemu wraz z oliwą, albo kupić gotową pastę sezamową.
Uważaj też na typowo polskie przepisy, bo w niektórych hummus jest bez ciecierzycy z samym sezamem.
Jeśli chodzi o ciecierzycę w innych daniach to polecam tabouleh, tu też trzeba uważać bo są różne wariacje często nie mające nic wspólnego z prawdziwym przepisem, jeśli sobie życzyć to podam Ci przepis wyniesiony z Francji od arabów, w wersji z cieciorką