Hummus - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1

Temat: Hummus

Nie będę tutaj świecił wiedzą i rzucał cytatów z sieci choć swoją drogą trochę mnie dziwi że na forum nie znalazłem ani jednego wątku do tej pory dotyczącego hummusu. W każdym razie - zasmakował mi i to całkiem mocno. Ktoś ma jakieś doświadczenia jeżeli chodzi o własnoręczne przygotowanie tego ... no nie wiem w sumie czy to można nazwać osobnym daniem. wink

Rzućcie jakiś sprawdzony przepis bo i sama ciecierzyca mi bardzo zasmakowała.

*** Ojciec jest dla ciebie uosobieniem Boga. A jeśli nie znasz swojego ojca, jeśli twój ojciec dał nogę albo nigdy nie ma go w domu, to jakie jest twoje wyobrażenie o Bogu? *** You never know how strong you are until being strong is the only choice You have. ***
Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Hummus

Jeśli chodzi o samą ciecierzycę to już robiłam mnóstwo rzeczy z jej udziałem w tym kolety, także służę pomocą jeśli interesują Cię także inne potrawy.

Proponuję też spróbować kupić ciecierzycę arabską jeśli jest taka możliwość bo ta u nas jest zapyziała, a tamta ładna i duża.

Jeśli chodzi o sam hummus, to ja moczę ciecierzycę minimum 24 godziny, potem dość długo gotuję nie wiem dokładnie ile bo ja wszystko robię "na oko", solimy pod koniec, bo inaczej będzie twarda mimo długiego gotowania. Następnie bierzemy malakser i bzzzzzzz, dodajemy czosnek, pietruszkę, oliwę, kminek ja daję bardzo dużo przypraw i oczywiście "na oko", no i jeszcze sok z cytryny, ja dodaje też trochę chilli, no i sezam, można uprażyć i zmielić samemu wraz z oliwą, albo kupić gotową pastę sezamową.

Uważaj też na typowo polskie przepisy, bo w niektórych hummus jest bez ciecierzycy z samym sezamem.

Jeśli chodzi o ciecierzycę w innych daniach to polecam tabouleh, tu też trzeba uważać bo są różne wariacje często nie mające nic wspólnego z prawdziwym przepisem, jeśli sobie życzyć to podam Ci przepis wyniesiony z Francji od arabów, w wersji z cieciorką smile

3 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2015-06-24 21:56:30)

Ja robię często cieciorkę ze szpinakiem.Gotuję wtedy całą paczkę i z reszty robię hummus.
Miksuję cieciorkę,dodaję zmiksowany czosnek,sól,pieprz.Robię też sama tahini-ze zmiksowanego sezamu.Wszytko skrapiam obficie oliwą z oliwek.
Mojej córce posmakował zmodyfikowany hummus-ze zmiksowanym gotowanym jajkiem i majonezem zamiast oliwy.

Metyl-nie znalazłeś bo nie umiesz szukać:)
O hummusie jest mowa w pastach do chleba.

Tylko czasem wśród mroku,straszy i krąży wokół zamyślony marabut, w lepkich błotach błądzący ptak
Lecz dzień lęki wymiecie,wiec spokojnie możecie drzwiami trzasnąć i zasnąć gdy "dobranoc" powiemy wam

4

1 szklanka ciecierzycy (musi się moczyć przez całą noc),
    pasta tahini - ok 2 łyżeczek,
    sok z cytryny - ok. 2 łyżeczek
    sól, pieprz, oliwa z oliwek,
    chili-opcjonalnie

Namoczoną ciecierzycę gotujemy przez ok. 45 min. Odsączamy, studzimy.
Do ciecierzycy dodajemy pozostałe składniki i blendujemy. Doprawiamy do smaku według uznania .Jeśli okazałoby się, że pasta jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody.
Hummus pochodzi z Libanu i jest potrawą popularną na Bliskim Wschodzie, w kuchni arabskiej i izraelskiej.Hummus wraz z różnego rodzaju pieczywem stanowi doskonałą propozycję śniadaniową jak również dobrze się sprawdza w formie przekąski.

5 Ostatnio edytowany przez Fahkir (2015-06-25 13:25:25)

O tak, moja zona przez jakis czas robila to codziennie na kolacje, az do obrzydzenia (? ?? ?? ??)
Jak chcesz przygotowac oryginalny arabski hommos, to daje Ci przepis:
20g cieciorki, 2-3 zabkow czosnku, pol filizanki pasty sezamowej, , pol lyzeczki soli, oliwa z oliwek, pol filizanki soku z cytryny, ostra papryka.
1. Pluczesz dokladnie cieciorke a nastepnie namaczasz przez 12 godzin (mozesz dodac lyzeczke sody oczyszczonej, zeby cieciorka szybciej zmiekla)
2. Odsaczasz cieciorke i pluczesz zimna woda, nastepnie przekladasz do rondla i dodajesz okolo 5 filizanek wody.
3. Zagotuj na duzym ogniu a kiedy zabulgocze zmniejszasz ogien i gotujesz okolo 1,5 godziny przy zakrytym rondlu.
4. Po ugotowaniu, zmiksuj jeszcze goraca cieciorke (bez wody). Nie wylewaj wody, tylko zatrzymaj do pozniejszego wykorzystania.
5. Podczas miksowania zauwazysz, ze masa staje sie sucha, wtedy stopniowo dodawaj goraca wode z ugotowanej cieciorki i miksuj az do uzyskania jednolitej masy.
6. Dodaj czosnek, sol , paste sezamowa, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksuj.
7.Jesli masa wyglada na zbyt gesta, to mozesz ja rozrzedzic dodajac sok z cytryny lub wode. Jesli jest zbyt rzadka, to dodajesz pasty sezamowej aby zagescic.
Na koniec przeloz hommos do glebokiej miski. Na srodku robisz wglebienie lyzka i wlewasz oliwe z oliwek. Papryka posyp wzdluz bokow naczynia. I gotowe.

6

Aleshia96 napisał/a:

1 szklanka ciecierzycy (musi się moczyć przez całą noc),
    pasta tahini - ok 2 łyżeczek,
    sok z cytryny - ok. 2 łyżeczek
    sól, pieprz, oliwa z oliwek,
    chili-opcjonalnie

Namoczoną ciecierzycę gotujemy przez ok. 45 min. Odsączamy, studzimy.
Do ciecierzycy dodajemy pozostałe składniki i blendujemy. Doprawiamy do smaku według uznania .Jeśli okazałoby się, że pasta jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody.
Hummus pochodzi z Libanu i jest potrawą popularną na Bliskim Wschodzie, w kuchni arabskiej i izraelskiej.Hummus wraz z różnego rodzaju pieczywem stanowi doskonałą propozycję śniadaniową jak również dobrze się sprawdza w formie przekąski.

Myślę że 45 minut to za krótko

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2021