PRODIŻ PRZYPALA !!! Ratunku!!! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » PRODIŻ PRZYPALA !!! Ratunku!!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: PRODIŻ PRZYPALA !!! Ratunku!!!

Drogie Panie.

Jakie macie sprawdzone sposoby na to,żeby prodiz nie przypalal???

Dostałam ostatnio prodiz od kogoś.Postanowiłam upiec ciasto zgodnie z przepisem( czas pieczenia 1h) i niestety przed upływem godziny zaczęło się przypalac.W środku było bez zakalca,ale na wierzchu niestety spalone.

Zjedlismy je tak czy siak.

Będę wdzięczna za wszelakie sprytne pomysły.

Pamiętaj !

Traktuj innych w taki sposób,w jaki sama chcialabyś być traktowana.
Zobacz podobne tematy :

2

Odp: PRODIŻ PRZYPALA !!! Ratunku!!!

Witaj Freeq 2000

Tak prodiż akurat  ten standardowy nie jest rewelacyjny pod względem
pieczenia  jak i ceny. Zwłaszcza do ciast delikatnych biszkopt czy babka.
Dobrze się w nim piecze mięsko , czy też ryż z jabłkami. Jakieś pół roku temu
korzystałam z niego,bo nie miałam innej opcji. Piekłam w nim takie ciasta
jak : drożdżówka  , sernik , babka piaskowa , szarlotka ....
smarowałam jak zawsze margaryną i posypywałam bułką tartą  lub manną.
Niestety mankamentem prodiża jest to że grzałkę ma u góry , dołu ciasta
nie dopieka. Dlatego też zawsze dłużej trzymałam,ale  musiałam wyłączać
i z lekka pokrywę otwierać. Ale to było już za entym razem,ponieważ chyba, tak
mi się zdaje spirala jest słaba  i szybko się nagrzewa. Słyszałam o prodiżach
nagrzewanych z dołu i z góry ale się nie spotkałam jak dotychczas nigdzie.
Jedynie prostokątny do pieczenia mięsa....

Czasami pomaga pergamin,ale nie wiem na ile....

3

Odp: PRODIŻ PRZYPALA !!! Ratunku!!!
Milionek napisał/a:

Witaj Freeq 2000

Tak prodiż akurat  ten standardowy nie jest rewelacyjny pod względem
pieczenia  jak i ceny. Zwłaszcza do ciast delikatnych biszkopt czy babka.
Dobrze się w nim piecze mięsko , czy też ryż z jabłkami. Jakieś pół roku temu
korzystałam z niego,bo nie miałam innej opcji. Piekłam w nim takie ciasta
jak : drożdżówka  , sernik , babka piaskowa , szarlotka ....
smarowałam jak zawsze margaryną i posypywałam bułką tartą  lub manną.
Niestety mankamentem prodiża jest to że grzałkę ma u góry , dołu ciasta
nie dopieka. Dlatego też zawsze dłużej trzymałam,ale  musiałam wyłączać
i z lekka pokrywę otwierać. Ale to było już za entym razem,ponieważ chyba, tak
mi się zdaje spirala jest słaba  i szybko się nagrzewa. Słyszałam o prodiżach
nagrzewanych z dołu i z góry ale się nie spotkałam jak dotychczas nigdzie.
Jedynie prostokątny do pieczenia mięsa....

Czasami pomaga pergamin,ale nie wiem na ile....

Dziękuję Ci kochana za mądre podpowiedzi.

Przy następnym pieczeniu skorzystam z propozycji użycia pergaminu,ale zastanawiam się,czy może mogłabym przykryć ciasto folią aluminiową???
I nie wiem,czy lepiej przykryć to ciasto na początku pieczenia,czy może dopiero,gdy się zezloci???
I może dodatkowo skrócić czas pieczenie z 1h do np.10min???
Ale z drugiej strony rzecz ujmując,gdy podczas pieczenia uniose wieko,to może zrobić się zakalec...


No i bądź mądry człowieku...

I co tu dalej robić???

Pamiętaj !

Traktuj innych w taki sposób,w jaki sama chcialabyś być traktowana.

4

Odp: PRODIŻ PRZYPALA !!! Ratunku!!!
freeq2000 napisał/a:
Milionek napisał/a:

Witaj Freeq 2000

Tak prodiż akurat  ten standardowy nie jest rewelacyjny pod względem
pieczenia  jak i ceny. Zwłaszcza do ciast delikatnych biszkopt czy babka.
Dobrze się w nim piecze mięsko , czy też ryż z jabłkami. Jakieś pół roku temu
korzystałam z niego,bo nie miałam innej opcji. Piekłam w nim takie ciasta
jak : drożdżówka  , sernik , babka piaskowa , szarlotka ....
smarowałam jak zawsze margaryną i posypywałam bułką tartą  lub manną.
Niestety mankamentem prodiża jest to że grzałkę ma u góry , dołu ciasta
nie dopieka. Dlatego też zawsze dłużej trzymałam,ale  musiałam wyłączać
i z lekka pokrywę otwierać. Ale to było już za entym razem,ponieważ chyba, tak
mi się zdaje spirala jest słaba  i szybko się nagrzewa. Słyszałam o prodiżach
nagrzewanych z dołu i z góry ale się nie spotkałam jak dotychczas nigdzie.
Jedynie prostokątny do pieczenia mięsa....

Czasami pomaga pergamin,ale nie wiem na ile....

Dziękuję Ci kochana za mądre podpowiedzi.

Przy następnym pieczeniu skorzystam z propozycji użycia pergaminu,ale zastanawiam się,czy może mogłabym przykryć ciasto folią aluminiową???
I nie wiem,czy lepiej przykryć to ciasto na początku pieczenia,czy może dopiero,gdy się zezloci???
I może dodatkowo skrócić czas pieczenia z 1h do np.50 min?
Ale z drugiej strony rzecz ujmując,gdy podczas pieczenia uniose wieko,to może zrobić się zakalec...


No i bądź mądry człowieku...

I co tu dalej robić???

Pamiętaj !

Traktuj innych w taki sposób,w jaki sama chcialabyś być traktowana.

5

Odp: PRODIŻ PRZYPALA !!! Ratunku!!!

Z tego co pamiętam, to prodiż ma na wieczku taka szybkę. I przez nią można ocenić stan ciasta. Prawdopodobnie jeżeli się przypaliło, to było za długo pieczone. Nie zawsze trzeba się stosować ściśle do czasu pieczenia, bo to zależy od "piekarnika". W jednym piecze się dłużej, w innym krócej.
Przy ciastach "na blasze" wyznacznikiem upieczenia jest dla mnie jak ciasto zaczyna po bokach odchodzić od blachy. Można też sprawdzić patyczkiem, takim od szaszłyków - nakłuć ciasto - jak patyczek jest suchy, znaczy się ciasto jest upieczone. Można też zostawić ciasto, które wygląda na upieczone na jakiś czas w nagrzanym ale już wyłączonym prodiżu. Jeżeli Bardzo przypala wierzch to pomysł z przykryciem ciasta od góry jest dobry.
Musisz po prostu wyczuć swój prodiż. Ile czasu piecze jakie ciasto. Najwyżej zjecie parę zakalców smile wink

"W związku z tym, że wraca moda na rzeczy retro mam nadzieję, że zdrowy rozsądek i inteligencja znowu wrócą do łask."

6

Odp: PRODIŻ PRZYPALA !!! Ratunku!!!
bbasia napisał/a:

Z tego co pamiętam, to prodiż ma na wieczku taka szybkę. I przez nią można ocenić stan ciasta. Prawdopodobnie jeżeli się przypaliło, to było za długo pieczone. Nie zawsze trzeba się stosować ściśle do czasu pieczenia, bo to zależy od "piekarnika". W jednym piecze się dłużej, w innym krócej.
Przy ciastach "na blasze" wyznacznikiem upieczenia jest dla mnie jak ciasto zaczyna po bokach odchodzić od blachy. Można też sprawdzić patyczkiem, takim od szaszłyków - nakłuć ciasto - jak patyczek jest suchy, znaczy się ciasto jest upieczone. Można też zostawić ciasto, które wygląda na upieczone na jakiś czas w nagrzanym ale już wyłączonym prodiżu. Jeżeli Bardzo przypala wierzch to pomysł z przykryciem ciasta od góry jest dobry.
Musisz po prostu wyczuć swój prodiż. Ile czasu piecze jakie ciasto. Najwyżej zjecie parę zakalców smile wink

Szczerze mówiąc pierwszy raz w ogóle pieklam w prodizu.

Myślę,że gdyby nie fakt,iż ściśle zastosowalam się do czasu pieczenia,to ciasto

wyszloby dobre.


Niestety w piekarniku nie mogę prawidłowo piec,bo mój mąż kiedyś próbował

mi pomoc,żeby umyć piekarnik z przodu między podwójną szybą i podczas

niefortunnego dokrecania srubek jedną z szyb nagle opadła niżej i pękła.

Od tego czasu nie pieke w piekarniku.

Nie mam odwagi...

A może jednak spróbować upiec jakieś niedrogie proste ciasto i zobaczyć,co z

tego wyjdzie???

Szkoda mi straconego czasu,bo przez męża nie mogłam uczyć się/doskonalić

w domowych wypiekach.

Planujemy kupno nowej kuchenki,ale zawsze sa jakieś inne pilniejsze wydatki.

Pamiętaj !

Traktuj innych w taki sposób,w jaki sama chcialabyś być traktowana.

7

Odp: PRODIŻ PRZYPALA !!! Ratunku!!!

E, tam... według mnie pojedyncza szyba nie przeszkadza w niczym. Może odrobinę dłużej się będzie piekło, bo będzie większe oddawanie ciepła na zewnątrz, ale myślę, że ta różnica nie będzie zauważalna. Mojej siostrze oberwała się uszczelka piekarnika, a ciasto piecze się tak samo.
Dziwię Ci się, że jeszcze nie próbowałaś upiec jakiegoś ciasta w tym piekarniku. A jeżeli chodzi o tanie ciasta... to ja właściwie piekę same tanie. Kilka jajek, maka, ewentualnie kostka margaryny, cukier i proszek do pieczenia i już jest ciasto. Które nie kosztuje więcej niż 10 zł za blachę.

"W związku z tym, że wraca moda na rzeczy retro mam nadzieję, że zdrowy rozsądek i inteligencja znowu wrócą do łask."

8

Odp: PRODIŻ PRZYPALA !!! Ratunku!!!
bbasia napisał/a:

E, tam... według mnie pojedyncza szyba nie przeszkadza w niczym. Może odrobinę dłużej się będzie piekło, bo będzie większe oddawanie ciepła na zewnątrz, ale myślę, że ta różnica nie będzie zauważalna. Mojej siostrze oberwała się uszczelka piekarnika, a ciasto piecze się tak samo.
Dziwię Ci się, że jeszcze nie próbowałaś upiec jakiegoś ciasta w tym piekarniku. A jeżeli chodzi o tanie ciasta... to ja właściwie piekę same tanie. Kilka jajek, maka, ewentualnie kostka margaryny, cukier i proszek do pieczenia i już jest ciasto. Które nie kosztuje więcej niż 10 zł za blachę.

Przekonalas mnie kochana!
Spróbuje coś upiec,może nawet dziś wieczorem??...
Zobaczymy,co z tego wyjdzie...

Szczerze mówiąc nie za bardzo umiem piec ciasta.
Może moglabys mi udostępnić kilka sprawdzonych prostych i niedrogich przepisow?
Będę wdzieczna :-D
Pozdrawiam.
O ewentualnych efektach poinformuje niebawem.

Pamiętaj !

Traktuj innych w taki sposób,w jaki sama chcialabyś być traktowana.

9

Odp: PRODIŻ PRZYPALA !!! Ratunku!!!

Rozpuszczasz kostkę margaryny. Bierzesz 4 jajka i ubijasz je z około szklanką cukru. Mikserem, aż zrobią się białe (jak włączysz na najszybsze obroty to dosyć szybko się ubiją). Możesz dodać cukier waniliowy. Do tego dosypujesz trochę więcej niż pół szklani mąki pszennej i pół szklanki maki ziemniaczanej. Do tego łyżeczka proszku do pieczenia (taka bardziej pełna niż płaska). Mieszasz chwile mikserem i dodajesz tę rozpuszczoną margarynę. Acha, możesz dodać jeszcze jakiś zapach. Jak tak wczoraj sobie policzyłam koszty to wyszło mi około 8zł smile
To wylewasz do nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. I pieczesz. Az się upiecze wink Można sprawdzić patyczkiem, czy jest suche w środku. Temperatura pieczenia około 200stopni.
Ja w ten sposób robię babki (czyli piekę w takich foremkach - korytkach). Wtedy dodaję do części ciasta np. kakao i jest dwukolorowa. Albo rodzynki, skórkę pomarańczową itp. W korytku piecze się trochę dłużej, bo jest wyższe.
Albo wylewam ciasto na płaska blachę i na wierzchu układam pokrojone jabłka. Posypuję cynamonem i jest ciacho z jabłkami.
Albo robię ciasto gęściejsze. Wylewam cześć na płaską blachę, potem kładę jabłka ze słoika ( takie "jabłecznikowe" starte na wiórki i pogotowane), resztę ciasta rozrzedzam trochę mlekiem i wylewam na te jabłka i mam jabłecznik smile
Życzę powodzenia w pieczeniu smile
I pochwal się jak Ci wyszło smile

"W związku z tym, że wraca moda na rzeczy retro mam nadzieję, że zdrowy rozsądek i inteligencja znowu wrócą do łask."

10

Odp: PRODIŻ PRZYPALA !!! Ratunku!!!
bbasia napisał/a:

Rozpuszczasz kostkę margaryny. Bierzesz 4 jajka i ubijasz je z około szklanką cukru. Mikserem, aż zrobią się białe (jak włączysz na najszybsze obroty to dosyć szybko się ubiją). Możesz dodać cukier waniliowy. Do tego dosypujesz trochę więcej niż pół szklani mąki pszennej i pół szklanki maki ziemniaczanej. Do tego łyżeczka proszku do pieczenia (taka bardziej pełna niż płaska). Mieszasz chwile mikserem i dodajesz tę rozpuszczoną margarynę. Acha, możesz dodać jeszcze jakiś zapach. Jak tak wczoraj sobie policzyłam koszty to wyszło mi około 8zł smile
To wylewasz do nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. I pieczesz. Az się upiecze wink Można sprawdzić patyczkiem, czy jest suche w środku. Temperatura pieczenia około 200stopni.
Ja w ten sposób robię babki (czyli piekę w takich foremkach - korytkach). Wtedy dodaję do części ciasta np. kakao i jest dwukolorowa. Albo rodzynki, skórkę pomarańczową itp. W korytku piecze się trochę dłużej, bo jest wyższe.
Albo wylewam ciasto na płaska blachę i na wierzchu układam pokrojone jabłka. Posypuję cynamonem i jest ciacho z jabłkami.
Albo robię ciasto gęściejsze. Wylewam cześć na płaską blachę, potem kładę jabłka ze słoika ( takie "jabłecznikowe" starte na wiórki i pogotowane), resztę ciasta rozrzedzam trochę mlekiem i wylewam na te jabłka i mam jabłecznik smile
Życzę powodzenia w pieczeniu smile
I pochwal się jak Ci wyszło smile

Ok.

Trzymaj kciuki!

Pamiętaj !

Traktuj innych w taki sposób,w jaki sama chcialabyś być traktowana.

11

Odp: PRODIŻ PRZYPALA !!! Ratunku!!!

Spróbuj w piekarniku pomimo  że została jedna szyba.
Ale ja z ciekawości weszłabym w Google i rozwiała
wątpliwości co do tych szybek i na dodatek sprawdziła
czy są do kupienia i w jakiej cenie..... czy tak można....

Co do foli srebrnej  to raczej ona odbija światło  więc
nadaje się tyllko do zapiekania mięska.... tak myślę.

12

Odp: PRODIŻ PRZYPALA !!! Ratunku!!!
Milionek napisał/a:

Spróbuj w piekarniku pomimo  że została jedna szyba.
Ale ja z ciekawości weszłabym w Google i rozwiała
wątpliwości co do tych szybek i na dodatek sprawdziła
czy są do kupienia i w jakiej cenie..... czy tak można....

Co do foli srebrnej  to raczej ona odbija światło  więc
nadaje się tyllko do zapiekania mięska.... tak myślę.

Wiesz co? Będę musiała sprawdzić opcję pieczenia w prodizu i w kuchence.

Dziś miałam ukrecic jakieś ciasto,ale chyba odloze to na weekend,bo źle się

czuje i prawdopodobnie mam zapalenie ucha,boli mnie glowa i lewą strona

żuchwy.Pewnie dostanę antybiotyk.

We czwartek na 11.00 idę do lekarza.

Dziękuję Ci za radę.  :-D

Pamiętaj !

Traktuj innych w taki sposób,w jaki sama chcialabyś być traktowana.

13

Odp: PRODIŻ PRZYPALA !!! Ratunku!!!

Zdrówka życzę i na razie zadbaj o zdrowie
a potem będzie czas na kuchenkę i prodiż.
I uważaj na przeciągi,po nich są podobne
dolegliwości.


Pozdrawiam smile

14

Odp: PRODIŻ PRZYPALA !!! Ratunku!!!
Milionek napisał/a:

Zdrówka życzę i na razie zadbaj o zdrowie
a potem będzie czas na kuchenkę i prodiż.
I uważaj na przeciągi,po nich są podobne
dolegliwości.


Pozdrawiam smile

Dziekuje.

Podkuruje się i przystapie do działania.

Pamiętaj !

Traktuj innych w taki sposób,w jaki sama chcialabyś być traktowana.

15 Ostatnio edytowany przez SłodkoMi (2013-12-09 20:57:59)

Odp: PRODIŻ PRZYPALA !!! Ratunku!!!
freeq2000 napisał/a:

Drogie Panie.

Jakie macie sprawdzone sposoby na to,żeby prodiz nie przypalal???

Dostałam ostatnio prodiz od kogoś.Postanowiłam upiec ciasto zgodnie z przepisem( czas pieczenia 1h) i niestety przed upływem godziny zaczęło się przypalac.W środku było bez zakalca,ale na wierzchu niestety spalone.

Zjedlismy je tak czy siak.

Będę wdzięczna za wszelakie sprytne pomysły.

Witajcie Kobietki:)

Jeżeli prodiż przypala, to rzeczywiście dobrym rozwiązaniem jest folia aluminiowa. tylko trzeba pamiętać, że ma ona dwie strony: błyszczącą - odbijającą ciepło i matową ją pochłaniającą.
Czyli jeżeli chcemy, aby cieplej było na spodzie, to przykrywamy nią ciasto/mięso stroną błyszczącą w dół, bo matowa strona przejmuje ciepło górnej grzałki i przekazuje je ku dołowi, a błyszcząca strona nie pozwala na jego ucieczkę na górę.
Kiedy ją położyć?
W trakcie pieczenia w prodiżu, tak aby wierzch się lekko przypiekł (np. biszkopt, zebra, czyli ciasta "kleiste"), ale aby był jeszcze jasny i wyjąć ok.15 minut przez końcem pieczenia, aby zrumienić wierzch.
Tu szybkość się liczy big_smile, bo zakalec może się przydarzyć.
A swoją drogą to piec z jedną szybką w piekarniku też chyba się da.
Powodzenia smile

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » PRODIŻ PRZYPALA !!! Ratunku!!!

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2018