Molestowanie w miejscu pracy. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Molestowanie w miejscu pracy.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

Temat: Molestowanie w miejscu pracy.

Niedawno na wokandę wyszła sprawa Kamila Durczoka i (rzekomego?) molestowania pracownic przez prezentera. Pomijam już całą sprawę tego konkretnego człowieka.
Do molestowania dochodzi oczywiście znacznie częściej, niż czytamy o tym w mediach. Molestowanie przybiera różne formy, ma różne "fazy", której chyba najbardziej dotkliwą jest mobbing nieodłącznie związany z odmową. Molestuje najczęściej szef.

Czy spotkaliście się z czymś takim jak molestowanie w miejscu pracy lub słyszeliście o tym od znajomej osoby? Jak sądzicie, jaka jest właściwa reakcja na molestowanie? Czy od razu trzeba zwalniać się z pracy? Czy zakładać sprawę w sądzie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Molestowanie w miejscu pracy.

To molestowanie może być naciągane ciekawe dlaczego powiedziały dopiero po zwolnieniu tak jak Aneta K i przed tym jak TVN 24 sprzedawał akcję. On podobno jest chamskim cholerykiem ale fachowcem może okazać się ofiarą jak Garlicki.

3

Bardzo często słyszę o mobbingu, ale o molestowaniu nie słyszałam. Chociaż sądzę, że w przypadku molestowania dochodzi też element wstydu, więc niekoniecznie kobiety się tym "chwalą". Mam co prawda znajome, które awansowały przez łóżko, ale nie wiem czy można tu mówić o molestowaniu, bo to było bardziej prowokowane przez nie. Natomiast większość moich znajomych narzekała na mobbing w pracy w pewnym momencie swojego życia. Różnie sobie z tym radzili. Najczęściej nie zmieniali pracy, bo zmiana wiązałaby się z mniejszymi zarobkami, niepewną sytuacją itp. A na tym etapie życia każdy miał już jakieś kredyty i ciężko było tak po prostu zmienić pracę. O jakichś skargach, czy tym bardziej sądach w ogóle nie było mowy. Nie wiem czy to dobrze. Sądzę, że powinno się takie rzeczy zgłaszać w odpowiednie miejsca, bo teraz pracodawcy czują się bezkarni z tego względu, że jest wielu chętnych na każde miejsce pracy. Ale rozumiem też ludzi, którzy tego nie zgłaszają, bo łatwo doradzać, gdy mnie to nie dotyczy.

4 Ostatnio edytowany przez Paweło (2015-03-12 23:16:52)

Molestowanie to np klepanie w tyłek,s am się z tym raz spotkałem i doniosłem na tego kierownika odpowiednim osobom ale w przypadku Durczoka widzę aferę szytą  naprawdę grubymi nićmi.

5

molestowanie ważny temat
ale łączenie go z tym co dzieje się w TVN - zgroza,
totalna manipulacja, sprzedaż stacji, zaangażowanie w to Wprost
śmierdzi na kilometr ...

6

Znam kilka kobiet, które czują się w jakiś sposób wykorzystane w sensie seksualnym.
Świadkowałem temu wykorzystaniu mniej lub bardziej i wiem, że w chwili, gdy sprawa miała miejsce, były w skowronkach i same wręcz narzucały się facetowi.
Wykorzystane poczuły się dopiero po czasie, jak coś nie poszło, tak jak sobie zamarzyły.
Moim zdaniem już pora wprowadzić prawny zakaz informowania o tego typu sprawach PRZED prawomocnym wyrokiem.
Kwestie seksualne są już bowiem standardowym narzędziem walki politycznej i biznesowej, jak dawniej posądzenia o czary.

7

Moja koleżanka, która pracowała w dużej firmie, spotkała się z molestowaniem i o ile to można jeszcze uciąć, to kolejną formą jest niestety mobbing a w efekcie pozbycie się pracownicy.
Są kobiety, które nie mają problemu z tym, aby pójść do łóżka z szefem bo wiedzą, że on coś dostanie i ona zyska. No, tu nie ma mowy o molestowaniu, raczej o naruszeniu pewnej etyki.
Niestety osoba molestowana, o ile molestującym jest szef, jest na pozycji przegranej. Moja koleżanka w końcu zwolniła się z pracy-ostatecznie z powodu mobbingu....

8

Z drugiej strony jest też tak, że prawie wszystko można teraz uznać za molestowanie. Ja nie zazdroszczę mężczyznom zaistniałego stanu rzeczy. Ja sama jak pomyślę, to mogłabym sporej liczbie znanych mi mężczyzn narobić konkretnych problemów jakbym miała nierówno pod sufitem.

9

Problem nieraz się zdarza. I mobbingu i molestowania. Już samo istnienie tych pojęć - zwłaszcza tego pięknego, polskiego, świadczy o istnieniu zjawiska, które ktoś kiedyś musiał nazwać.

Ale ja chcę poruszyć odwrotny aspekt tych pojęć. Są one obecne w kodeksie pracy i potrafią być wykorzystywane także przez pracowników przeciw pracodawcy. Właśnie takie coś ostatnio obserwuję: pracownica pozywa firmę, o mobbing, i podaje wymyślone przez siebie sytuacje, jako że niby miały miejsce. Jako potwierdzenie ma świadka, który to świadek już dawno nie pracuje w firmie.
I komu uwierzy sąd?
Zapewne pracownikowi, bo ten z góry traktowany jest jako słabszy i ciemiężony przez system... A nie sądzę, żeby na rozprawie trafił się taki Perry Mason, co to odkryje jak było naprawdę.

10

ja nie wiem co mam robić- ale czuję się coraz gorzej, mój kolega z pracy jest okropnie namolny i do tego obrzydliwy, nawet już spać nie mogę z tych nerwów i co dziennie mi nie dobrze jak go widzę!rozumiem że można trochę pożartować ale teksty typu złap mnie itp. to już ohyda jak każe mu przestać to mówi że to żarty.i ciągle każe siebie całować a ja mu odmawiam. normalnie jak psychol.

11

michalina057 napisał/a:

ja nie wiem co mam robić- ale czuję się coraz gorzej, mój kolega z pracy jest okropnie namolny i do tego obrzydliwy, nawet już spać nie mogę z tych nerwów i co dziennie mi nie dobrze jak go widzę!rozumiem że można trochę pożartować ale teksty typu złap mnie itp. to już ohyda jak każe mu przestać to mówi że to żarty.i ciągle każe siebie całować a ja mu odmawiam. normalnie jak psychol.

NAgraj i zgłoś górze, jednocześnie zaznacz, że jak nic z tym nie zrobia pójdziesz jeszcze wyżej.

12

dzięki, jest to bardzo dobry pomysł, tym bardziej że do niego to nic nie dociera, albo nie chce żeby docierało

13

Nigdy nie widziałam takiej sytuacji, ALE myślę, że gdyby to się zdarzyło mi (nie raz, a wielokrotnie) to chyba bym się zwolniła ...

14

Mam problem,  byłam molestowana ponad 13 lat temu, na praktykach zawodowych.
Potrzebuje porady, czy coś można z tym zrobić,żebym przestała o tym myśleć i żeby te wspomnienia nie wracały??

15

Byłam molestowana poza miejscem pracy przez bardzo starego mężczyznę o siwych włosach w wieku po 50-tce.

16

Wojsko nasze, polskie. Pani żołnierz napisała donos na kolegę z zarzutem molestowania. Tyle, że adresat donosu czyli przełożony miał niezbite dowody, że pani kłamie. Konfrontacja z zaskoczenia, płacz, próba tuszowania sprawy fałszywego oskarżenia przez inną kobietę, oficera. Nie udało się, pani żołnierz wydalona że służby ze skutkiem natychmiastowym. Tak się pogrywa.

Na uczelni miałam wykładowcę, który molestował studentki. Wyleciał.

18

Żeby tylko w miejscu pracy.

19

W podanej przeze mnie sytuacji z roboty wyleciała pani, która fałszywie oskarżyła kolegę o molestowanie. Zresztą słusznie, bo po co w wojsku głupi ludzie, a trzeba być głupim żeby nie sprawdzić czy molestujący w dniu kiedy miał się dopuścić tego czynu był w pracy.

20

Temat jest o molestowaniu, a nie o molestowaniu, którego nie było.

21

Zielony_Domek napisał/a:

Temat jest o molestowaniu, a nie o molestowaniu, którego nie było.

Racja. U mnie w szkole było i na studiach było.
W szkole nie było zgłoszone, bo się człowiek wstydził (to był przełom lat 80/90 molestowanie mam wrażenie nie istniało w mediach). Na studiach wszyscy wiedzieli, ale pan był wysoko postawiony i prędzej studentka miałaby nieprzyjemności.
Teraz moze inaczej by się to rozwiązało, szkoda, że to nie jest teraz.
W pracy mi się nie zdarzyło.

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Molestowanie w miejscu pracy.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024