Witam, bardzo prosze o pomoc osoby, ktore orientuja sie w temacie.
Jestem zatrudniona w niemieckiej firmie od wrzesnia 2014 roku. Umowe mam na czas okreslony do grudnia 2015 roku. Chce zrezygnowac z tej pracy, nie podobaja mi sie warunki, traktowanie pracownikow, rodzaj pracy. Chodze tam bo musze.
Wiem, ze gdy zrezygnuje nie dostane zadnych pieniedzy od panstwa (pracuje niecale 6 miesiecy) i to nie o to chodzi, na nic nie licze pod tym wzgledem. Chce dac tylko wypowiedzenie i szukac nowej pracy na wlasna reke.
Gdy sie tak stanie to co dalej z moim ubezpieczeniem? (jestem ubezpieczona w AOK). Bede musiala placic na wlasna reke i jakie to kwoty??
Drugie pytanie: gdy dam wypowiedzenie to musze od razu (po ustaniu stosunku pracy) zarejestrowac sie w urzedzie pracy jako bezrobotna czy tez moge przez pewnien czas szukac sama pracy? Jestem w dziwnej sytuacji, ale nie chce juz tam pracowac, psychicznie mnie to meczy a nowa prace na pewno znajde, kwestia czasu.
Jesli ktos zna odpowiedzi na moje pytania to z gory dziekuje!
Jak sie zwolnisz a nie zarejestrujesz sie od razu w urzedzie pracy to nie masz ubezpieczenia. Co tez bedzie sie za Toba ciagnelo dlugi czas. Nawet jesli po np miesiacu podejmiesz sie pracy, a za pol roku pojdziesz powiedzmy do dentysty, to przez ten miesiac przerwy koszty musisz pokryc sama. Ja bym starala sie poszukac nowa prace i dopiero pozniej sie zwolnic z obecnej... tak jest najbezpieczniej. I zebys ani dnia nie zostala bez pracy (wg umow)
W momencie kiedy dasz wypowiedzenie, musisz sie zglosic do Urzedu Zatrudnienia, a nie po ustaniu stosunku pracy. Zglaszasz sie jako osoba poszukujaca pracy. Moze bedzie CI przyslugiwac Harz IV, ale tego dowiesz sie w urzedzie. Nie przegap tego, bo to tez jest wliczane do spraw emerytury.
A mnie sie wydaje ze po przepracowaniu 5 lub 6 miesiecy, kiedy zglosisz sie natychmiast do urzedu pracy, to panstwo przez ten czas kiedy szukasz pracy oplaca twoje ubezpieczenie i utrzymuje Cie. Ale musisz natychmiast po rezygnacji zglosic sie do odpowiednich instytucji.
To Tobie sie tylko wydaje, zeby otrzymac pomoc socjalna trzeba spelniac sporo roznych wymogow. Nie chce wprowadzac autorki tematu w bald, bo przepisy sie ciagle zmieniaja. Jedno jest bardzo wyzne, do urzedu trzeba sie zglosic w trakcie wypowiedzenia.
Mi sie wydaje ze trzeba 2lata przepracowac w ciagu, zeby dostac arbeitslosgeld, ale nie jestem pewna, bo nigdy z takich "uslug" nie korzystalam
Zgloszenie sie do urzedu nie znaczy automatycznie pobieranie pieniedzy. To SA dwie rozne sprawy.