Hej dziewczyny, używam na zmianę raz podpasek raz tamponów w czasie okresu. Ale ostatnio dużo czytałam na ten temat i podobno tampony nie są takie zdrowe. Przyznam ,ze są o wiele wygodniejsze dla mnie - ale czy rzeczywiście mogłyby być nie zdrowe ? Podpaski - przyznam -wydaja mi się mniej higieniczne ...
Myślę, że stosowanie ich zamiennie jest najlepsza opcja JA kiedyś zastanawiałam się nad czymś innym, teraz jest moda na perfumowane podpaski pachnące np. rumiankiem albo czyms tam. Zastanawiałam się czy to nam może w jakiś sposób zaszkodzić. W końcu to chemikalia - wiem ze z atestem ,ale jednak zawsze chemikalia. A przyznam ,ze lubię takie pachnące właśnie.
Tampony mogą powodować stany zapalne, infekcje. Najlepiej stosować zamiennie.
Używam podpasek.Jest teraz ogromny wybór , nawet takich , których nie widać spod ubrania.Tampony są dobre w sytuacjach awaryjnych i wtedy ewentualnie ich używam.fajne są podpaski Naturella , na początku jak je wprowadzono bardzo ładnie pachniały rumiankiem , w dodatku z cynkiem.Teraz tak nie pachną i maja jeszcze do tego taką wadę , że zbijają się w środku , jak te z lat 80-tych.Też macie takie wrażenia ?
Co do podpasek Naturella zgodze się że teraz jakby mniej pachniały ale to normalne poszli na masówke ale tak ogulnie to wole tampony tyle że w moim przypadku nie zawsze da się czasami i jedno i drugie nie daje rady . Słyszałam o tym że tampony u niektórych kobiet wywołują infekcje ale to przypadki indywidualne dlatego jeśli lekarz nie stwierdzi inaczej to ja wole tampony.
Ja zawsze uzywam podpasek, tampony są niewystarczające. Ostatnio nawet sięgam po podpaski, które wchłaniają większe ilości płynów. Co do zapachów - Naturella ma przyjemny zapach i to trochę neutralizuje nieprzyjemny zapach w czasie okresu. Uważam, że to bardzo dobre rozwiązanie. Niestety muszę się zgodzić z Jeanne, że podpaski Naturella teraz trochę mniej pachną.Wkładki higieniczne tego producenta to są prawie całkowicie pozbawione zapachu!Pewnie w ramach jakiegoś oszczędzania!
A ja podpasek nie cierpię koszmarnie się czuję z nimi Stosuję tampony i nie mam z nimi jakiś problemów Teraz jest cała gama rozmiarów i ich wchłanialności. Można je dobierać do każdego dnia i tych krwawiących bardziej intensywniej i tych mniej. Biorę tabletki antykoncepcyjne więc mój cykl stał się regularny i nie jest aż tak obfity Owszem słyszałam że po nich można mieć jakieś stany zapalne ale wydaje mi się że tylko wtedy gdy nie zmieniamy tamponów często oraz nie zachowujemy podstawowych zasad higienicznych
Ja uzywam podpasek od x czasu..
Ja zaś jestem zdecydowanie za tamponami - bodajże przez rok czy dwa się męczyłam na podpaskach i tak od jakichś 12 lat tampony Podpaski natomiast tylko na noc, żeby sobie organizm odpoczął Jeśli chodzi o infekcje - nie mam takich problemów
Tampony jesli są stosowane zgodnie z wymogami nie stanowia zagrożenia...Tj. do wymianki max co 2 godziny....Przed włożeniem kolejnego podmycie....A że nie zawsze jest to możliwe...kupiłam chusteczki do higieny intymnej i używam ich np. w pracy.Ale nie mam obfitych krwawień wiec to nie stanowi dla mnie problemu. Natomiast na noc podpaski np. always ultra...albo są specjalne na noc.Podczas praktyk na AM profesor ginekologii powiedział że tampony jak najbardziej, ale na noc zdecydowanie podpaski...i tak się tego trzymam...:)
... używam tamponów od ho, ho, ho i jeszcze dłużej właściwa higiena i często wymieniany tampon i żadna infekcja nie będzie atakować , podpaski dają mi straszny dyskomfort ;(
ja też zdecydowanie jestem za tamponami - używam od niepamiętnych czasów. na noc też tampony -prawie od zawsze. nigdy nie miałam żadnej infekcji.
ja stosuje zamiennie, chociaz czesciej uzywam podpasek, ale w zaleznosci od stroju i humoru tampony
Ja uzywam podpasek,uzyłam tamponów,ale czesto musialam je zmieniac,tak mam obficie;/.
Owszem tampon ma swoje zalety,szczególnie co do higieny,czysto i sucho pełen komfort.
No są nie zdrowe,za częste używanie może prowadzić do infekcji itp. Ale czy to prawda,chyba pojedyńcze przypadki.
jak widać to one (tampony) są górą.
Pozdrawiam
ostatnio miałam moziwosc sie przekonac jakie zalety maja podpaski z wkładem anionowym
i wybieram własnie te Love Moon
doskonały komfort, bardzo cienkie , bawełniana powierzchnia, dostęp powietrza, na noc i dzień oraz wkładki higieniczne,bezpieczeństwo super chłonny polimer mozna sprawdzic pochłania 50 ml i nawet nie czujesz wilgoci,ochrona zdrowia strumień anionów poprawający samopoczucie i zapobiega wielu chorobom.
Jak wszystko maja tez wadę. Sa tylko dostępne od bezposrednich autoryzowanych dystrybutorów np tel. mojej dystrybutorki 0604191330 sa troszke drozsze niz te popularne.
a ja zamiennie, zalezy w co się ubieram i jak się czuję.
W dzień zawsze tampon, na noc podpaska. Biorę tabletki, więc mam uregulowany okres i zawsze mam w weekend wiec jak wiem, że nigdzie nie będę wychodzić to w weekend też podpaski, żeby organizm trochę odpoczął.
Ja robię podobnie jak Delicious- na dzień tampon, na noc podpaska. Ale zdecydowanie wolę tampony, dają mi więcej swobody, komfortu i poczucia, że nic przykrego się nie wydarzy.. A co ważniejsze, mając tampony, nic mi się nie "wałkuje" jak w przypadku podpasek..
Tampony to jest znak wyzwolenia kobiet z beznadziejnych podpasek!Podpaski tylko nocą a tampony zawsze..nawet gdy to może być bardziej higieniczne!
Ja w domu na noc stosuje podpaski, gdy wychodze tampony.
ja tylko tampony. nie nawidze tego uczucia- czegos w majtkach. a poza tym nosze stringersy, w nich mi najdwygodniej- wiec tampoony musza byc
J używam tylko i wyłącznie tamponów... nie na widzę czuc czegś w majtkach, uczucie jakbym pieluche nosiłam, ale do niedawna nosiłam tylko podpaski... bałam się uzywania tamponów, kiedy juz az spróbowałam nigdy więcej podpasek... chociaz na noc mimo tmpona i tak zakładam wkładke... tak jakoś dla lepszej ochrony...
jestem podpaskową dziewczyną i się tego nie wstydzę :] nie lubię tamponów, choć czasem trzeba,ale staram się unikać takich sytuacji, moje ciało ich nie toleruje, teraz jest tyle sposobów na dbanie o higienę intymną nawet podczas noszenia podpaski, sa husteczki i takie tam inne bajery,że źle się z nią czuję
ostatnio miałam moziwosc sie przekonac jakie zalety maja podpaski z wkładem anionowym
i wybieram własnie te Love Moon
doskonały komfort, bardzo cienkie , bawełniana powierzchnia, dostęp powietrza, na noc i dzień oraz wkładki higieniczne,bezpieczeństwo super chłonny polimer mozna sprawdzic pochłania 50 ml i nawet nie czujesz wilgoci,ochrona zdrowia strumień anionów poprawający samopoczucie i zapobiega wielu chorobom.
Jak wszystko maja tez wadę. Sa tylko dostępne od bezposrednich autoryzowanych dystrybutorów np tel. mojej dystrybutorki 0604191330 sa troszke drozsze niz te popularne.
Brzmi ciekawie. A ile kosztują?
Używam tampony ale mam taka pracę ,że nie zawsze mogę umyć ręce mydłem ( to szczera prawda w 21 wieku)więc podpaski są w takiej sytuacji higieniczniejsze.
Beatko, ja jak nie mam możliwości umyć rąk albo się wogóle podmyć to zawsze mam przy sobie chusteczki do higieny intymnej. Nie są drogie a naprawdę się przydają
jestem podpaskową dziewczyną i się tego nie wstydzę :] nie lubię tamponów, choć czasem trzeba,ale staram się unikać takich sytuacji, moje ciało ich nie toleruje, teraz jest tyle sposobów na dbanie o higienę intymną nawet podczas noszenia podpaski, sa husteczki i takie tam inne bajery,że źle się z nią czuję
Zgadzam się z Tobą xD
Nie lubię tamponów w ogóle - a w czasie okresu można sobie i z seksem poradzić xPP
Ja nie mogę już stosować tamponów
choć ze względu na moje obfite krwawienia dawały więcej komfortu ( zwłaszcza w nocy )...
No ale mam teraz duże problemy z infekcjami...więc nie wiem czy jeszcze się zdecyduje, bo mój ginekolog kategorycznie mi je odradził...
28 2009-03-17 17:41:39 Ostatnio edytowany przez luuuzna (2009-03-17 17:42:10)
Własnie dlatego sueno nie używam tamponów - boję się o infekcje....i tez mam obfite krwawienia, ale da się wytrzymać parę dni, niż potem cierpieć...zresztą jak to mówię lepiej niech poleci - krew zawsze powinna mieć swoje ujście jak juz leci
tyczy się to każdych "krwotoków" xD
Faktem jest iż stosując tampony mamy wrażenie lepszej higieny, jednak czy na pewno? Może a zewnątrz... wewnątrz to wszystko siedzi nadal. Kiedyś częściej używałam, bo są dużo wygodniejsze. Jednak po wymrożeniu nadżerki zrezygnowałam praktycznie zupełnie. Tylko na większe wyjście używam.
Niestety, ale tampony mogą sprzyjać infekcjom, a ponieważ ja z zapaleniami miałam częste problemy, to przeszłam na podpaski. Mnie tampony nie służą zupełnie, ale każdy jest inny. Nie wiem czy nadżerka była wywołana tamponami, bo w końcu zmieniałam je często, ale wolę nie ryzykować już. Póki co od 2 lat mam spokój z zapaleniami.
witam,
wydaje się że są higieniczne ale niestety to czego nie widać na zewnątrz to zostaje w środku i jest to niehigieniczne
zdecydowanie bardziej higieniczne są podpaski, co do tego nie ulega wątpliwości. w końcu nie kisi się to wszystko tam w srodku
Ostatnio pojawily sie na rynku podpaski anionowe.
Sama wyprobowalam, rewelacja.
Po wiecej informacji prosze pisac na priv.
ja tamponów używam tylko latem,kiedy jest naprawdę gorąco, no i na jakieś imprezy. Nie bardzo za nimi przepadam, bo mam wrażenie, że to co ma wypłynąć nie wypływa i jak ktoś już powiedział "kisi" się tam w środku. Poza tym nie lubię uczucia przy ich wymienianiu. Ja używam podpasek always, a co do Naturelli to zgadzam się, że strasznie się "wałkuje".
kocham tampony.Uzywalam ich tonami,bo mam bardzo obfite
krwawienia,ale z powodu czestych infekcji mam surowo zabronione
uzywanie ich,wiec sie musze do tego stosowac.
Tampony:) komfort, wygoda, higiena:) ale trzeba pamietać zeby czesto zmieniać czasem nawet mam wrazenie ze zmniejszaja moje skursze macicy i mniej mnie brzuch boli podpaski juz nigdy nie założe
36 2009-07-16 23:44:01 Ostatnio edytowany przez wczesajka (2009-11-13 01:19:34)
.
Tylko tampony.
Mokra podpaska jest dla mnie niewygodna. Wręcz czuję jakbym się posiusiała i nienawidzę tego wrażenia. Mam ciągle wilgotno i źle mi z tym. Dlatego wybieram tampony. Nie wyczuwam przykrego zapachu i jest mi po prostu wygodnie. Regularnie zmieniam tampony i dbam o czystość. W mojej torbie zawsze mam wkładki, tampony i trochę papieru toaletowego - nigdy nie wiadomo, gdzie będę zmuszona się zatrzymać
a ja to jak z kwiatka na kwiatek zakladam to, co w danym momencie jest "wygodniejsze"
ja stosuję zamiennie. w pierwszych dniach okresu wolę podpaski, później przerzucam się na tampony
co do podpasek Naturelli, już ich nie lubię, to ich wypełnienie się tak zgniata w grudy wielkie, są straszne, a lubię alwaysy z podwojnymi skrzydelkami, ladnie pachna
Ja nie znosze podpasek naturelli,mają"babciny"zapach
I tak jak Kotko stosuję na zmianę podpaski z tamponami.
Byłam dzisiaj u ginekologa, bo od 2 miesięcy spóźnia mi się miesiączka. Lekarka przepisała mi luteinę, a w czasie badania wykryła małą nadżerkę. Czy jeżeli dostanę okres to mogę używać tamponów??
Ja w domu na noc stosuje podpaski, gdy wychodze tampony.
Ja również
Tampony są wygodniejsze i czuje się bardziej komfortowo.
43 2009-08-27 14:11:26 Ostatnio edytowany przez maleństwo (2009-08-27 14:55:28)
wybieram sie nad morze dlatego nie wiem co wybrać tampon czy podpaske a bardzo lubie pływać co jest lepsze
Używając tampony jest realna (moja koleżanka była chora)możliwość zararzenia się gronkowcem itp.który powoduje Zespół Wstrząsu Toksycznego (ZWT)
poczytajcie( objawy itp.) wpiszcie w google Zespół Wstrząsu Toksycznego
jeżeli choć JEDEN się zgadza albo po prostu chcecie się upewnić
WTEDY BEZZWŁOCZNIE UDAĆ SIĘ DO LEKARZA, bo choroba może prowadzić do ŚMIERCI! Po co ryzykować?Lepiej używać podpasek i być spokojnym o swoje zdrowie i nawet życie. Te informacje powinny być zawarte w ulotkach dołączonych do tamponów napewno w Naturelli,TRZEBA CZYTAĆ TE ULOTKI.Ja używam tylko podpasek i jestem bardzo zadowolona.Nie używajcie tamponów. Nie są takie wygodne i w ogóle, jak to pokazują w tych głupich reklamach,nie dajcie się nabrać.
Używając tampony jest realna (moja koleżanka była chora)możliwość zararzenia się gronkowcem itp.który powoduje Zespół Wstrząsu Toksycznego (ZWT)
poczytajcie( objawy itp.) wpiszcie w google Zespół Wstrząsu Toksycznego
jeżeli choć JEDEN się zgadza albo po prostu chcecie się upewnić
WTEDY BEZZWŁOCZNIE UDAĆ SIĘ DO LEKARZA, bo choroba może prowadzić do ŚMIERCI!
Te informacje powinny być zawarte w ulotkach dołączonych do tamponów napewno w Naturelli,TRZEBA CZYTAĆ TE ULOTKI.Ja używam tylko podpasek i jestem bardzo zadowolona.Nie używajcie tamponów.
każda myśląca osoba przeczyta najpierw ulotkę - na tych od tamponów jest informacja o zagrożeniach. ja stosuje tampony od ponad 10 lat non-stop i żyję ! niewiarygodne ! i na noc też wkładam tampon i żyję
Po co ryzykować?Lepiej używać podpasek i być spokojnym o swoje zdrowie i nawet życie.
no jasne a najlepiej to po prostu watę sobie wlozyć.
Nie są takie wygodne i w ogóle, jak to pokazują w tych głupich reklamach,nie dajcie się nabrać.
głupie reklamy ! każą nam stosowac tampony ! o rany...
p.s. jak się dobrze wlozy to go nie czuć.
na szczęście każdy ma wolną wolę -widać ja pragnę ryzykowac swym zyciem za cene wygody
Nigdy nie słyszałam, żeby ktoś dostał zespołu wstrząsu toksycznego, mimo że wiem, że jest o tym adnotacja w ulotce. Oczywiście, w ulotce muszą o tym napisać nawet, jeśli zdarza się to raz na kilka milionów przypadków. Ja stosuję tampony od 8 lat i nic (tfu, tfu) mi nie jest i nigdy nie było.
A co do wygody - widać nigdy nie używałaś tamponów, bo są one bardzo, bardzo wygodne. Nie we wszystkich reklamach kłamią
ja od zawsze jestem za tamponami- wygodne i dyskretne;)
Ja używam tylko i wyłącznie tamponów. Nie wyobrażam sobie bez nic 'tych dni' .
Informacji o menstruacyjnym ZWT nie dopatrzyłam się w ulotce ob. ale wiem,że zagrożenie istnieje poważne.Szkoda,że producent ob. nie wziął tego pod uwagę i nie zamieścił info w ulotce... w ulotce dołączonej do innych tamponów jest napisane:
Menstruacyjne ZWT może się szybko rozwinąć z objawów grypopodobnych do poważnej choroby,nawet śmiertelnej.Objawy:wysoka gorączka(39 i więcej),wymioty,biegunka,wysypka przypominająca oparzenia słoneczne,zawroty głowy,bóle mięśni,zasłabnięcia i omdlenia podczas wstawania,w późniejszych fazach choroby może wystąpić łuszczenie się skóry.NIE WSZYSTKIE OBJAWY MUSZĄ WYSTĄPIĆ NARAZ. ZWT może wystąpić dowolnego dnia miesiączki lub wkrótce po jej zakończeniu.Jeśli masz którykolwiek z objawów, musisz natychmiast wyjąć tampon,zwrócić się o pomoc medyczną,powiedzieć lekarzowi że stosowałaś tampon i obawiasz się ZWT.Jeśli kiedyś miałaś objawy ZWT powinnaś porozmawiać z lekarzem zanim użyjesz tamponu.Można zmniejszyć ryzyko menstruacyjnego ZWT stosując tampon o najniższym stopniu chłonności odpowiednim do obfitości krwawienia zmieniając go co 4-8 godzin oraz używając podpasek zamiast tamponów przynajmniej raz podczas każdego dnia okresu.Oczywiście można właściwie wyeliminować ryzyko menstruacyjnego ZWT nie używając tamponów.Ważne jest wczesne rozpoznanie i leczenie objawów tej poważnej choroby.Może komuś się przydadzą te info.
moon ja używam ob i na ulotce jest ta informacja
Ja uzywam tylko tamponow ob.a na noc podpaski,ale nie wyobrażam sobie zycia bez tamponów!:)pozdrawiam!
Mi tu coś pachnie ściemą/prowokacją, bo już dwie nowe użytkowniczki napisały w tym temacie jednego posta o TSS i nic więcej...
Kiedyś różnie to bywało czasem podpaski, czasem tampony teraz zdecydowanie podpaski ze względu na pojawiające się infekcje.
ja od zawsze tylko tampony. Na dzień, na noc. Podpaski są niekomfortowe... to okropne.. iść na imprezę i czuć jak coś.. wypływa. I tak jak wcześniej zostało napisane: higiena i infekcji nie ma. Wiem po sobie.
I tak jak wcześniej zostało napisane: higiena i infekcji nie ma.
To nie takie proste. Są kobiety, które mają wybitną skłonność do infekcji i bardzo dbając o higienę, nie używając perfumowanych kosmetyków ani tamponów mają nawracające infekcje - to akurat wiem po sobie Tzn. tamponów używam, ale tylko w ciągu dnia, na noc podpasek, a poza tym kiedy przez pewien czas nie używałam w ogóle tamponów, też miałam infekcje. To kwestia wielu różnych czynników, nie tylko higieny.
Zdecydowanie tampony: na dzień i na noc - podpaski nie dają mi rady Większa higiena i komfort (również psychiczny).
Nie lubie podpasek i ich już nie stosuje od.. nawet nie pamiętam Dla mnie nie są higieniczna, a te nawet najcieńsze dają uczucie dyskomfortu
Używam tamponów, jak dotąd nie miałam zadnej infekcji, pracuje ficzycznie, non stop jestem w ruchu i nawet nie czuje -dzieki nim- ze mam okres Oczywiscie trzeba zmieniac tampony dość czesto i dbać o higiene:)
A tak na marginesie, nie wiem czy to możliwe ale odkąd używam tamponów mam mniejsze krwawienia i mniejsze bóle brzucha:)
ja wole uzywac podpasek:)
zdecydowanie podpaski, tampony mogą powodować infekcje wkońcu to ciało obce:)
Witam wszystkich!
Ja osobiście używam podpasek i zastanawiam się nad zmianą na tampony.Czy ktoś może mi dać dobrą radę?
Hej dziewczyny, używam na zmianę raz podpasek raz tamponów w czasie okresu. Ale ostatnio dużo czytałam na ten temat i podobno tampony nie są takie zdrowe. Przyznam ,ze są o wiele wygodniejsze dla mnie - ale czy rzeczywiście mogłyby być nie zdrowe ? Podpaski - przyznam -wydaja mi się mniej higieniczne ...
zgadzam sie z toba w 100% ja osbiscie uzywam tamponow sa o wiele wygodniejsze oczywiscie niektore kobiety nie maga ich uzywac i sa bardziej higieniczne tak jak napisalas jezeli ja dodatkowo uzywam intimel zel na suchosc pochwy ulatwia stosunki i aplikacje tamponow polecam cena ok 10zl
O 100 razy bardziej preferuję i cenię sobie tampony. Również stosuję zamiennie, nie wiem sama dlaczego. Często używam podpasek tuż przy końcu miesiączki kiedy krwawienie jest delikatne.
Tampony są wygodne, w ogóle ich nie czuć (przy dobrym aplikowaniu). Poza tym czuję się bardziej czystko i świeżo stosując tampony.
Ja podobnie zamiennie stosuje. Okres mam zawsze na weekend więc spokojnie mogę użyć podpasek, a jeśli szykuje się mi jakieś wyjście to tampon co do stanów zapalnych i infekcji związanych z tamponami... Trzeba dbać o higienę oraz o częstą wymianę i na pewno się nic nie przyplącze...
tampony ....:) podpaski od czasu do czasu w nocy
tampony bo od podpasek mam odparzenia . Próbowałam juz chyba wszytskich i od kazdych tak mam;/