Jakie wybrać studia podyplomowe? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Jakie wybrać studia podyplomowe?

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 75 ]

1 Ostatnio edytowany przez Bianca (2009-11-15 21:02:59)

Temat: Jakie wybrać studia podyplomowe?

sad

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jakie wybrać studia podyplomowe?

Witaj Ewaq. Wszystko zależy od tego co Cię tak na prawdę interesuje, albo z jakich powodów chcesz dalej studiować. Studia podyplomowe podejmujemy najczęściej dlatego ,że  zmiana albo rozwój kwalifikacji dadzą nam więcej pieniążków/ lepszą pracę, albo dlatego, że chcemy zmienić całkowicie obszar naszej zawodowej aktywności bo dotychczasowy nam nie odpowiada ( mam koleżankę, która skończyła ekonomię, ale wytrzymała tylko pół roku w biurze wśród papierków i i faktur; poszła na studia kosmetyczne bo zawsze ją to interesowało i świetnie na tym wyszła. Od roku ma swój własny, bardzo dobrze prosperujący gabinet kosmetyczny i jest szczęśliwa ) Także ... napisz jaki obszar Cię interesuje  wtedy będzie łatwiej coś doradzić smile

3

Jeżeli lubisz kontakt z ludźmi - to jak najbardziej będzie to właściwa droga, zwłaszcza ,że masz podbudowę pedagogiczną. Będą tutaj dobre każde studia podyplomowe  np. polecam w swps : http://www.podyplomowe.pl/warszawa/stud … acyjna.php
Ważne jest jednak abyś uwzględniła możliwości przyszłej pracy w zawodzie. Czy tam gdzie mieszkasz znajdziesz po takich studiach zatrudnienie ? Ważne żebyś połączyła dwie rzeczy przy wyborze studiów - Twoje zainteresowania z późniejszą możliwością lepszej pracy po nich ...

4

Cześć smile mam podobny problem. Finalizuje w tym roku slawistykę i filozofię. Chcialabym podjąć studia podyplomowe, ale kompletnie nie wiem jakie. Interesowalaby mnie praca z ludźmi, lubię jak coś się dzieje, lubię nowe wyzwania. Poszlam na slawistykę, bo interesują mnie języki słowiańskie, jednak nie chcialabym zostać tłumaczem. Nie lubię pracować analitycznie. Chcialabym, żeby moja praca w przyszłości była kreatywna, ale nie mozolna. Mogłybyście coś doradzić? wiem, że to niewiele informacji, ale może cokolwiek uda się powiedzieć.

5

Rozejrzyj się wśród ofert uczelni w Twoim mieście, regionie - co mają do zaoferowania w zakresie studiów podyplomowych, a potem wybierz to, co Cię interesuje i jest Ci potrzebne.

6

a moze np.wzornictwo? Słyszałam że mają otworzyć taki kierunek na WSEiZ

7

Wybór studiów podyplomowych zależy od zainteresowań, predyspozycji, tego czym się kierujesz idąc na takie studia (chcesz studiować dla samego studiowania, rozwoju osobistego, zmiany zawodu, ......). Zastanów się w jakim kierunku chcesz iść. Ja np. zaczynam od października studia na Uczelni Warszawskiej (niskie czesne jak na taki wysoki poziom). Wybrałam zarządzanie zasobami ludzkimi, jako kontynuację socjologii, ale kto co lubi.

8

Cześć Dziewczyny,
mam dokładnie taki sam problem:(
Jestem po Historii Sztuki i chciałabym się totalnie przekwalifikować...myślałam o zarządzaniu, dziennikarstwie, komunikacji społecznej...raczej na pewno na Uniwer. Warszawskim. W międzyczasie chciałabym też pracować. Problem jest jednak w tym, że nie wiem co mnie tak naprawdę interesuje. Kiedyś myślałam, że "obrazki" to całe moje życie, a teraz, mogę powiedzieć, że to co najwyżej urocze hobby. Wydaje mi się też, że życie strasznie przelatuje mi przez palce, ze za chwilę nie znajdę pracy, że nic nie umiem, albo, ze wiem za mało, żeby chcieć i móc realizować swoje marzenia.

9

malgorzattttaa napisał/a:

Wybór studiów podyplomowych zależy od zainteresowań, predyspozycji, tego czym się kierujesz idąc na takie studia (chcesz studiować dla samego studiowania, rozwoju osobistego, zmiany zawodu, ......). Zastanów się w jakim kierunku chcesz iść. Ja np. zaczynam od października studia na Uczelni Warszawskiej (niskie czesne jak na taki wysoki poziom). Wybrałam zarządzanie zasobami ludzkimi, jako kontynuację socjologii, ale kto co lubi.

Zgadzam się w pełni. Przy wyborze studiów w tym studiów podyplomowych ważne jest by kierować się swoimi pasjami. Dlatego warto najpierw odkryć swoje prawdziwe pasje i dopiero na ich podstawie podejmować decyzje o dalszym kształceniu. Istotne jest również to kim chce się być w przyszłości i co robić. Warto pamiętać, że aby odnieść sukces bez względu na zawód najistotniejsze jest to by robić to co się kocha i móc na co dzień wykorzystywać swoje mocne strony.

Pozdrawiam

10

Witam, chciałabym pójść na studia podyplomowe. Skończyłam zarządzanie i marketing, posiadam również kwalifikacje pedagogiczne do nauczania przedmiotów ekonomicznych w szkole. Studia skończyłam rok temu i przez ten ostatni rok pracowałam w prywatnej firmie. Od dwóch tygodni nie pracuję i zastanawiam się jaki kierunek studiów podyplomowych wybrać. Na początku stawiałam na rachunkowość  ze względu na to że jest to przedmiot którego można uczyć w szkole. Idąc na studia podyplomowe z rachunkowości, uzupełniłabym zdobytą już wiedzę w tej dziedzinie i mogłabym szukać pracy w szkołach ponadgimnazjalnych jako nauczyciel przedmiotów ekonomicznych ( podstawy ekonomiczne i prawne, podstawy przedsiębiorczości, rachunkowość) w tym momencie nie czuję się na siłach nauczać rachunkowości smile. Z drugiej strony zdobyta wiedza na takich studiach dałyby mi możliwość szukania pracy  w prywatnych firmach oraz instytucjach samorządowych w działach księgowości, biurach rachunkowych.. Od kilku dni chodzi mi po głowie informatyka - jest to przedmiot który jest nauczany nie tylko w szkłach ponadgimnazjalnych ale i w podstawówkach i gimnazjach. W połączeniu z przedmiotami ekonomicznymi typu;podstawy ekonomiczne i prawne, podstawy przedsiębiorczości, miałabym większe szanse na znalezienie pracy jako nauczyciel.  Nie wiem co wybrać, większa ilość możliwości przemawia za rachunkowością - przede wszystkim również to, że zdobyta wiedza zawsze się przyda ( gdybym np. chciała załozyć własną firmę w przyszłości).  Jakie jest Wasze zdanie?

11

bri, zawsze byłam bardzo sceptyczna w temacie zatrudnienia w szkole, głównie dlatego, że rotacji na stanowiskach nie ma prawie żadnej i jeden nauczyciel zajmuje swoje stanowisko zazwyczaj aż do emerytury. Więc ja na Twoim miejscu wybrałabym kierunek, który zostawia jeszcze inną furtkę, jak już wspomniana rachunkowość. Zastanów się, czy wolałabyś - w razie porażki w poszukiwaniu szkoły - pracować jako informatyk czy w rachunkowości. Z informatyką należy jeszcze wziąć pod uwagę, że najlepiej opłacani informatycy to Ci, którzy wgryźli się w specyficzne programy i naprawdę znają się na "czymś" zamiast na "wszystkim". Nie jestem pewna, czy tak szczegółową wiedzę da Ci podyplomówka.

12

No w sumie tak, masz rację jeśli chodzi o informatyka niepracującego jako nauczyciel - 1,5 roku studiów podyplomowych nie da mi wystarczającej wiedzy i umiejętności, w porównaniu z informatyki mgr inżynierami. . Hmm zawsze miałam problem z podejmowaniem decyzji smile  Czyli Twoim zdaniem stawiać na rachunkowość?

13

Ja bym chyba tak zrobiła, jeżeli bierzesz pod uwagę te dwie opcje i między nimi się zastanawiasz to jestem zdania, że warto patrzeć na to, co daje więcej możliwości.

14

Myślałam jeszcze o języku angielskim w biznesie, ale w tym przypadku musiałabym pójść na studia I stopnia hmm. Dzięki za pomoc smile

15

bri napisał/a:

Myślałam jeszcze o języku angielskim w biznesie, ale w tym przypadku musiałabym pójść na studia I stopnia hmm. Dzięki za pomoc smile

Jestem zdania, że języki można sobie zapewnić w formie kursu językowego, natomiast studia mają największy sens, gdy się planuje zostać na uczelni albo uczyć w szkołach. Kursy przygotowujące do certyfikatu językowego i sam certyfikat jest wystarczający, aby potwierdzić znajomość języka.

A jeżeli masz uprawnienia pedagogiczne, to wystarczy zrobienie certyfikatu, żebyś mogła uczyć.
Pozdrawiam smile

16

witajcie
szukam studiów podyplomowych z historii sztuki, najlepiej w Krakowie, niestety w necie znalazłam najbliżej mojego miejsca zamieszkania w Katowicach na UŚ. Może wiecie, czy jeszcze któraś uczelnia ma w planach uruchomienie tego kierunku. Z góry wielkie dzięki!!!   smile

17

Szanowni Państwo

Studia podyplomowe kwalifikacyjne przeznaczone są dla nauczycieli chcących zdobyć uprawnienia do nauczania drugiego przedmiotu. Umożliwiają również uzyskanie uprawnień nauczycielskich przez absolwentów szkół wyższych, którzy zamierzają zdobyć uprawnienia pedagogiczne i kwalifikacje do wykonywania zawodu nauczyciela. Programy studiów realizowane są w formie wykładów, ćwiczeń, warsztatów, treningów, laboratoriów, praktyk oraz seminariów. Trwają od 3 do 4 semestrów nie mniej niż 350 godzin. Wśród proponowanych kierunków studiów podyplomowych kwalifikacyjnych proponujemy między innymi logopedię,  oligofrenopedagogikę, wychowanie przedszkolne, wiedzę o społeczeństwie, resocjalizację i profilaktykę społeczną, jak i zarządzanie oświatą.
Kursy kwalifikacyjne dla czynnych zawodowo nauczycieli dają możliwość zdobycia nowych kwalifikacji. Kursy kwalifikacyjne  z zakresu oligofrenopedagogiki, bibliotekoznawstwa, wychowania do życia w rodzinie czy pedagogiki leczniczej służą poszerzeniu kwalifikacji i kompetencji nauczycielskich. Nauczyciele do wyboru mają również szereg kursów doskonalących obejmujących szeroki zakres tematyczny, od komunikacji interpersonalnej, przez ciekawe metody pracy wychowawczej, po technologie informacyjne. Inną formą doskonalenia zawodowego dla nauczycieli są studia podyplomowe doskonalące na przykład z zakresu neurologopedii, ochrony dziedzictwa archeologicznego czy dietetyki w sporcie. Zadaniem form doskonalących jest  poszerzanie szeregu kompetencji zawodowych. Przynoszą one bardzo konkretną wiedzę na temat szczegółowych zagadnień. Dlatego warto zainwestować w siebie i nauczyć się jak lepiej i skuteczniej uczyć innych.

Luiza Kalupa, Kanclerz Wyższej Szkoły Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej

18

jeżeli chodzi o sudia podyplomowe w Warszawie, to uważam, że najlepiej wypada uczelnia Łązarskiego pod tym względem. Jest dużo ćwiczeń praktycznych, warsztaty prowadzone przez praktyków, a nie teoretyków, organizowane warsztaty i staże przez uczelnię. Warto się zainteresować.

19

O! moja uczelnia. Jak na razie nie mam nic do zarzucenia, wręcz przeciwnie, jestem bardzo zadowolona ze studiowania na niej. Polecam!

20

Hey, studia podyplomowe to tylko na WSFiZ w Wawie, duży wybór kierunków doskonała kadra i oczywiście praktyczna wiedza aaaaaaaaaaaaa i najważniejsze niektóre zwalniają z egzaminów na certyfikaty, a to jest już coś więcej niż dyplom. Myśle, że warto się zainteresować.

21

OOOOOOOO! Zgadzam się z przedmówczynią! W stu procentach! Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania rządzi ? Bardzo dobra atmosfera samej nauki, ogromny wybór kierunków kształcenia podyplomowego, a  w dodatku ukierunkowani e na zdobycie praktycznych umiejętności. A co do ułatwienia dostępu do certyfikatów o którym wspominała koleżanka, jest to prawda. Taką opcję oferuje np. podyplomowe zarządzanie, gdzie można zrobić certyfikat księgowy bez ingerencji Ministerstwa Finansów.

22

Rozglądałam się za różnego rodzaju kierunkami studiów podyplomowych, bo jest to najlepszy sposób, żeby się przekwalifikować. Doszłam do wniosku, że jeżeli mam decydować się już na ten krok, to muszę mieć pewność, że osiągnę pożądany skutek. Z informacji w różnych źródłach wnioskuję, że uczelnia Łazarskiego może pochwalić się najwyższym odsetkiem absolwentów osiągających zamierzony przed rozpoczęciem studiów cel. Nie mogę po prostu pozwolić sobie na zmarnowanie cennego czasu.

23

Witam, jeśli chodzi o przekwalifikowanie się, trzeba sprawdzić jakie są wymogi rynku  pracy,  WSFiZ posiada wiele kierunków studiów,  dostosowanych do współczesnego rynku pracy jak np.: zarządzanie procesami biznesowymi. Dzięki tej podyplomówce studenci otrzymują wiedzę dotyczącą metod i techniki zarządzania procesami, projektami, jakością i finansami oraz marketingiem zarówno pod względem teoretycznym jak i praktycznym, studia przygotowane są we współpracy z firmą BOC Information Technologies Consulting, oprócz tego uczestnicy mogą uzyskują możliwość otrzymania certyfikatu potwierdzającego znajomość oprogramowania ADONIS.

24

Witam, również polecam  na WSFiZ w Wawie kierunek pośrednictwo w obrocie nieruchomościami studia dzięki, którym otrzymujemy  wiedzę oraz niezbędne umiejętności w zakresie współpracy z instytucjami finansowymi, notariuszami, zarządcami nieruchomości i rzeczoznawcami majątkowymi. Ukończenie studiów zwalnia z egzaminu na licencję? , praktyki również zapewnia uczelnia?. POZDRAWIAM?

25

Witam. Ja osobiście polecam studia podyplomowe na WSE w Krakowie. Studia oferują ciekawe kierunki, miłą atmosferę i przyjaznych wykładowców. Kadra przekazuje praktyczną wiedzę w interesujący sposób, każdy ma kontakt z wykładowcą. Naprawdę polecam !!

26

Podbijam temat, też ostatnio myślałam o studiach podyplomowych. Jestem humanistką aż do bólu wink więc chciałabym trochę poszerzyć horyzonty, no i wiadomo zwiększyć szanse na tynku pracy. Ale do końca nie wiem, co mogłabym wybrać. Chciałabym coś biznesowego, ale do końca nie wiem co i czy sobie poradzę...

27

jestem na filologii angielskiej, specjalizacja nauczycielska, ale chciałabym w przyszłości zrobić podyplomówkę z choreografii... co myślicie ? wink

28

ciekawe, choć nie wiem czy można z tego wyżyć smile
ciekawym kierunkiem jest np. komunikacja w biznesie :]

29

Entropia- może dla ciebie było by dobre to co pisze serducho. Też jestem humanistą do bólu i jak chcesz gdzieś się w biznesowe rejony przenieść to zostaje ci ćwiczenie umiejętności tzn miękkich. Ja robiłem filozofie i teraz chce iść na doradztwo zawodowe na WSP bo co prawda mam gdzie pracować ale nie bardzo jak awansować.:P Humaniści muszą mięć co dodatkowego bo potem nie traktuje się nas zbyt poważnie.

30

A gdzie się coś takiego studiuje jak komunikacja w biznesie? Nawet nie wiedziałam, że taki kierunek jest. tongue

31

chyba tu i ówdzie jest, ja akurat wiem, że na WSP TWP coś takiego mają, bo z koleżanką przeglądałam ich  ofertę podyplomówek zimą. wink

32

serducho co to za szkoła? Fajna jakaś?

33

osobiscie tam nie studiowałam, ale robi dobre wrażenie. Mają pedagogikęna wysokim poZiomie. -Poznałam aboslwentki i wiecej chwaliły niż narzekaly. Są nowocześni -maja niespotykane kierunki i kształcenie na odległość, udogodnienia dla niepełnosprawnych. Do tego bepłatne otwarte dla wszystkich spotkania z ciekawymi osobami, jakoś niedawno była super niania Dorota Zawadzka smile

34

To co piszesz to wszystko fajnie ale mi się podoba tylko to, że w ogóle mają taki kierunek.:) Oczywiście pochwalam to, że niepełnosprawni mogą studiować itd
Entropia- taką zaletą to jest właśnie nowoczesne podejście czyli robią te kierunki po których łatwiej o prace, można studiować na odległość czyli tam ponad połowę materiału opanowujesz w domu a na samą uczelnie jeździsz tylko na egzaminy i część zajęć. Skoro i tak muszę płacić to wole iść na te uczelnie bo swojej poprzedniej szkoły dobrze nie wspominam przez burdello w papierach i panie z dziekanatu które były tam zatrudnione chyba po to żeby nam utrudniać życie. Oprócz Pani Eli która była tylko rok:)

35

ja polecam podyplomówkę na AHE w Łodzi - mają bardzo dużo ciekawych kierunków i świetne warunki a do tego mają swoje oddziały w całej Polsce więc nietrudno znaleźć jakiś oddział niedaleko od domu smile listę masz tu: spam smile

36

Malediwa a o co chodzi z tym tabletem?

37

tu możesz sobie przeczytać: spam . chodzi z grubsza o to, że podejmując naukę na Akademii możesz skorzystać z możliwości kupienia  tabletu w dobrej cenie - albo w ratach co miesiąc a jeśli zapłacisz czesne za naukę za rok z góry dostaniesz tablet za symboliczną złotówkę smile

38

ja polecam studia podyplomowe na uniwersytecie jagiellońskim w Krakowie

39

no ale kraków to dalekooooo dla niektórych

40

malediwa napisał/a:

ja polecam podyplomówkę na AHE w Łodzi - mają bardzo dużo ciekawych kierunków i świetne warunki a do tego mają swoje oddziały w całej Polsce więc nietrudno znaleźć jakiś oddział niedaleko od domu smile listę masz tu: spam smile

To z mojego riserczu wynika, że można też podyplomówkę robić w sieci: spam
No bo rozumiem, że takie są Polski Uniwersytet Wirtualny tak trochę na tym polega tongue Z uwagi, że głównie sprawdzam poprzez facebooka to chyba jest większy news:
spam

41 Ostatnio edytowany przez Entropia (2012-08-30 10:07:59)

moralna napisał/a:

To z mojego riserczu wynika

Wow! Jak Ty tak piszesz research to ja już wiem na 100%, że nie chcę chodzić do tej samej szkoły co Ty. big_smile big_smile Heloł ju ful aj low ju.... la la la big_smile

42

Hahahahahaha- ja też nie chce! smile smile smile smile

Entropia - mistrz ciętej riposty smile

43

Wśród moich znajomych jest teraz moda na podyplomowe. Każda (każdy?) z nas odczuwa pewien niedosyt po studiach magisterskich/licencjackich. Niedosyt, bo część a) musi się doszkolić, b) w końcu chce zrealizować swoje pasje.

"Podyplomówka" to świetny wybór, wiedza dostarczana w pigułce, masz dyplom studiów, a nie szkoły policealnej. Dodatkowo wiedzę przyswajasz zazwyczaj w rok, ewentualnie dwa. Zajęte masz tylko weekendy, masz czas na pracowanie i normalne funkcjonowanie.

Jedna znajoma doszkala się z zarządzania zasobami ludzkimi, kończyła socjologię na UJ, zaczęła pracę w HR, jest w tym dobra, więc pracodawca postanowił ją doszkolić smile. Dofinansował jej studia (warto czasem spytać o tę opcję, bo minus jest taki, że zazwyczaj uczelnie cenią się za tę przyjemność hmm).

Kolega natomiast po psychologii jednak nie odnalazł się w leczeniu klinicznym. Wybrał studia coach i trener - partner w biznesie.

Osobiście sama skończyłam socjologię (razem z koleżanką), jednak swoją przyszłość wiązałam z lokalną prasą. Najpierw staż w radiu. Na trzecim roku dorabiałam w gazecie. Powoli jednak druk odchodzi do "lamusa" sad. Dlatego doszkalam się na studiach podyplomowych "Dziennikarstwo multimedialne, serwisy społecznościowe". Zawsze miałam smykałkę do nowych mediów, Facebook i inne serwisy społecznościowe to moja brożka smile. Rozwijam swoją specjalizację jeszcze z magisterki - komunikację społeczną. W końcu z dodatkiem praktyki.

Ogólne, tak jak wcześniej Olusia23, polecam Wyższą Szkołę Europejską w Krk. Nasza "trójka" świeżych magistrantów nie narzeka tongue. Zwłaszcza dla osób z KRK, gdy nie chce się wam dojeżdżać do Wawy.

44

kamislien - co do istoty się zgadzam. Zwłaszcza tego, że zdarzają się pracodawcy, którzy wspomagają pracowników, gdy chcą się szkolić. Nie wiem, czy w małych firmach jest taka kultura- trzeba mieć świadomego szefa, który patrzy jakoś z perspektywą na pracowników a nie wymienia ich, gdy ma zły humor hmm
Są też takie kierunki, gdzie studia podyplomowe są po prostu konieczne, żeby znaleźć prace- np, masz pedagogike- robisz podyplomówke logopedii i już masz fach albo do zwykłej specjalizacji dodajesz studia z metodyki Montessori  i już jest pomysł, żeby jakoś się wyróżnić na rynku pracy. Wiadomo, że do znalezienie dobrej pracy potrzeba odrobiny szczęścia, ale po naszej stronie leży żeby temu szczęściu pomóc. smile

45

Zastanawiałam się nad Wyższą Szkołą Europejską w Krakowie - kto wie, może na podyplomówkę się tam wybiorę.

Moja znajoma skończyła pedagogikę i właśnie doszkala się w logopedii, bo jak twierdziła po samej pedagogice mogła czekać ją tylko praca nauczyciela. Warto już w trakcie studiów zastanowić się - co chcę w życiu robić - żeby wybrać dobrą podyplomówkę, związaną z kierunkiem smile

46

Nemezys napisał/a:

Zastanawiałam się nad Wyższą Szkołą Europejską w Krakowie - kto wie, może na podyplomówkę się tam wybiorę.

Gorąco polecam! Jakbyś miała pytania - daj znać. Mam też znajomych na innych kierunkach. Służę pomocą smile

47

Markizik napisał/a:

kamislien - co do istoty się zgadzam. Zwłaszcza tego, że zdarzają się pracodawcy, którzy wspomagają pracowników, gdy chcą się szkolić. Nie wiem, czy w małych firmach jest taka kultura- trzeba mieć świadomego szefa, który patrzy jakoś z perspektywą na pracowników a nie wymienia ich, gdy ma zły humor hmm
Są też takie kierunki, gdzie studia podyplomowe są po prostu konieczne, żeby znaleźć prace- np, masz pedagogike- robisz podyplomówke logopedii i już masz fach albo do zwykłej specjalizacji dodajesz studia z metodyki Montessori  i już jest pomysł, żeby jakoś się wyróżnić na rynku pracy. Wiadomo, że do znalezienie dobrej pracy potrzeba odrobiny szczęścia, ale po naszej stronie leży żeby temu szczęściu pomóc. smile

Sama prawda smile a gdzie można w ogóle studiować tę metodykę, o której wspomniałeś? Co to w ogóle jest?

48

Ja obecnnie realizuje na uczelni lazarskiego studia podyplomowe, jestem bardzo zadowolona. Swietni wykladowcy, zajecia bogate merytorycznie, ogolnie polecam i to bardzo:)

49

sisley- a co teraz robisz, coś ekonomicznego, czy prawniczego?

Nemezys- no i dobrze robi, oprócz samego studiowanie chyba ważniejszy jest jakiś pomysł na siebie. Można w trakcie studiów wszystko sobie pozmieniać, nawet kierunek:) ale ważne żeby w ogóle człowiek jakoś planował przyszłość.
Dinka- dobre podyplomówki z Montessori znajdziesz na WSP TWP w Warszawie, bo oni mocno współpracują z polskim instytutem Montessori. Też fajnie w trakcie takich studiów rozejrzeć za jakimś przedszkolem, które pracuje w taki sposób (na dzisiaj, to chyba wszystkie są prywatne - tak mi się wydaje, bo nie siedzę w tym temacie za mocno).

50

Kamislien - póki co stoję przed wyborem studiów magisterskich, i również rozważam WSE.

W ogóle wydaje mi się, że zainteresowanie studiami podyplomowymi pojawiło się stosunkowo nie tak dawno, prawda? Wcześniej wystarczał tytuł magistra, a teraz co drugi to magister więc trzeba się wybić czymś dodatkowym smile

51

Nemezys - ale to też chyba świadczy o jakiś rozwoju: masz np. pedagoga  jeden jest animatorem kultury, drugi prowadzi zajęcia w przedszkolu, trzeci zajmie się logopedią a czwarty w ogóle kontaktami z dorosłymi ludźmi. W jednej nauce znajduje się tyle gałęzi, że specjalizacje i podyplomówki musiały się pojawić.

52

Macie rację, jeszcze parę lat temu studia wyższe to było coś, a teraz to w sumie minimum. Jeśli nie masz dyplomu, to przyjemniej musisz wiecznie studiować wink Specjalizacji wymaga też rynek pracy. Pracodawcy mam wrażenie, zaczynają patrzeć pod kątem czym się wyróżniasz. Tak przeglądając ofertę podyplomówek pod kątem kierunków humanistycznych, to wsp twp wydaje się mieć jedną z najatrakcyjniejszych.

53

Dokładnie, teraz pracodawcy wymagają, aby ktoś był ponad przeciętny. To zrozumiałe... I chyba lepiej mieć zrobiony jakiś konkretny kierunek i konkretną specjalizację niż ogólnie, jakieś szeroko pojęte studia. Wtedy dla pracodawcy nie jest do końca zrozumiałe w czym dokładanie dana osoba jest najlepsza smile

54

Nemezys- to też zależy, bo wąska specjalizacja zamyka. Np. mam koleżankę, która studiowała (ale co konkretnie to było, to nie wiem)ale było tam sporo prawa medycznego. Po tym już tylko mogła pracować w "enefzecie". wink A jak ktoś zrobi sobie ciekawą specjalność, ale odrobinę szerszą, to może się odnaleźć w różnych firmach.

55

Ja również zastanawiam się nad jakimiś studiami podyplomowymi. Zastanawiam się nad Coachingiem z elementami mentoringu, taką ofertę ma np. Uczelnia Korczaka. Bardzo mnie ten temat ciekawi i wydaje mi się, że jest on nie do końca rozwinięty w Polsce.

56

azymut - Ja bym powiedziala wręcz, że jeszcze u nas raczkuje, a w przypadku takich zawodów, czy też stanowisk jak menadżery/kierownicy szkolenia z tego zakresu powinny być normą.

57

Dokadnie serducho. Dlatego też uważam, że warto się zainteresować tym kierunkiem, by być o kilka lat do przodu przed rynkiem pracy :-)

58

Jeżeli podyplomówka, to najlepiej na SWSZ w Katowicach. To jest dobra szkoła, a poza tym można u nich zrobić dwa dyplomy w dwa lata. Na stronie uczelni znajdziecie więcej info o tym smile

59

Jak tak patrzę na ofertę kierunków podyplomowych na polskich uczelniach, to powiem wam, że jestem pod wrażeniem - mnóstwo fajnych kierunków teraz powstaje. Ja tak nieśmiało się zaczynam interesować kierunkiem "zarządzanie gerontologią społeczną" w Społecznej Akademii Nauk w Warszawie, bo w tym roku wprowadzili jako nowość. Pomyślę, może się przejdę do nich, żeby zapytać o dokładniejsze info o tym kierunku i zobaczymy za rok wink A tak w ogóle - wybieracie podyplomówkę związaną z waszym zawodem, studiami, czy np. idziecie raczej w innym kierunku, żeby dokształcić sie w innej dziedzinie?

60

azymut napisał/a:

Ja również zastanawiam się nad jakimiś studiami podyplomowymi. Zastanawiam się nad Coachingiem z elementami mentoringu, taką ofertę ma np. Uczelnia Korczaka. Bardzo mnie ten temat ciekawi i wydaje mi się, że jest on nie do końca rozwinięty w Polsce.

A na moje oko, to właśnie teraz będzie zapotrzebowanie na takie wykształcenie. W każdej firmie będą chcieli kogoś od zagadnień coachowskich, bo coraz ważniejsze oprócz pracy stają się inne rzeczy. Też widzę po znajomych, że zmieniają pracę np. po dwóch latach, bo im się w niej trochę nudzi, a chcieliby się rozwijać, robić nowe rzeczy. Taki coach miałby też za zadanie zadbać o taki wymiar pracy.

brukselka
Raczej podyplomówki, to już pod kątem pracy, albo jak np. otwierają jakiś dostęp do zawodu. Czyli po prostu takie, które się przydają. smile

61

Właśnie w tym momencie ja również mam podobny problem. Chciałabym wybrać się na studia podyplomowe ale po to aby zdobyć zupełnie inny zawód. Zainteresował mnie kierunek : marketing internetowy w praktyce, który można aktualnie studiować na WSNHiD w Poznaniu. Sa to studia modułowe czyli w skrócie wybiera się tylko te działy, które akurat najbardziej nas interesują.
Myślicie,że warto jest to studiować? Ma to przyszłość ?

62

Ja mam chrapkę ja fizjoterapię ale nie wiem czy na śląsku coś sensownego znajdę, aby potem nie mówili że z tej uczelni to nie znajdę żadnej pracy.

63

Nie wiem czy jeszcze aktualna sprawa, ale chciałam polecić studia podyplomowe w Tychach ISP, z mnóstwem kierunków do wyboru np. pedagogika, nauki o zarządzaniu, psychologia, prawo i administracja.

64

grunt to wybrać sobie taki kierunek którym się interesujecie i nie patrzyć że jest moda wśród znajomych na studia to ja sobie też pójdę bo trzeba podążać za modą.

65

Ja bym wybierała albo takie, które będą dla mnie osobistą szansą na rozwój, bo tematyka będzie mnie interesować, będą związane z moim hobby, bo wtedy najwięcej z nich wyniosę a to da mi szansę na pracę, która będzie mnie satysfakcjonować. A jeśli nie zainteresowanie, to chyba najlepiej znaleźć coś, co będzie wąską specjalizacją z mojej dziedziny i zapewni albo nowe perspektywy, albo awans.

Posty [ 1 do 65 z 75 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Jakie wybrać studia podyplomowe?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024