smacznie, prosto, szybko i tanio, czyli studenckie przepisy ;-) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » smacznie, prosto, szybko i tanio, czyli studenckie przepisy ;-)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

1

Temat: smacznie, prosto, szybko i tanio, czyli studenckie przepisy ;-)

Jak w temacie, czyli wpisujcie tu przepisy na łatwe i błyskawiczne w przyrządzeniu, smaczne dania, które można wyczarować z tego, co akurat mamy w lodówce i szafkach ;-)

Ja dziś na przykład zrobiłam sobie parówki w cieście naleśnikowym big_smile, bo nie chciało mi się iść do sklepu, ani nie miałam za bardzo ochoty na gotowanie ziemniaków i smażenie jakiegoś kotleta.

Podaję przepis ;-)

PARÓWKI W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM
składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- jedno jajko
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
- 15dag mąki (ja sypnęłam mąki na oko, żeby ciasto było gęste)
- kilka parówek

wszystkie składniki wymieszać trzepaczką, żeby ciasto było sporo gęstsze od tego typowo na naleśniki.
Parówki obrać z folii, przekroić na pół (chyba, że ktoś woli mniejsze kawałki, wtedy kroić wedle uznania ;p).
Parówki nadziewać po kolei na widelec, zanurzać w cieście naleśnikowym i wrzucać na głęboki, rozgrzany tłuszcz.
Smażyć do złotego koloru.
Podawać z czym ma się ochotę, ja jadłam z ketchupem i surówką z kapusty pekińskiej i było zacne i sycące ;-)

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: smacznie, prosto, szybko i tanio, czyli studenckie przepisy ;-)

a ja miałam dziś frytki - łódeczki 1,2,3 z mccaina. fajnie wyszły pieczone w piekarniku, bo w środku byłu mięciutkie a boczki miały chrupiące - super z sosem czosnkowym lub z keczupem:)

3 Ostatnio edytowany przez limonkaa (2009-09-29 10:30:55)

no ja bardzo lubie łódeczki mccaina, lepsze są niż w mcdonaldzie, bo tamte są przesiąknięte tłuszczem troche...ja lubie ziemniaczane rozmaitości , ale właśnie z piekarnika...z jakimś dobrym dippem np.

4

Zaczęłam znów od dziś życie studenckie, więc dziś na obiad... pierogi z kapustą i grzybami z Biedronki. Odsmażone i z cebulką. Mmmmm pyszne było smile

5

a ja dziś jadłam pyszną zupkę ogórkową zrobioną dzień wcześniej z wieczora. Polecam właśnie robienie takich zupek ponieważ jak to wiadomo studenci są zaganianiu i tylko w wolnych chwilach jedzą i często to są fast foody zamiast właśnie np  takiej zupki smile.

6

ja lubię gotowe uszka mrożone + barszcz czerwony - taki koncentrat w butelce
a dziś mamy pizzę ristorante - też polecam bo pycha smile

7

a ja wczoraj sobie zrobiłam sałatkę szybko się robi i jest pyszna... no i zdrowa smile)
3 opakowania paluszków krabowych
2 ogorki świeze duze
puszka kukurydzy
ostudzony drobny makaron jajeczny ( ja gotuje wode wrzucam kostke rosołową i do tego wrzucam na 5 min makaron ale moze byc tez normalnie)
szczypiorek
majonez
pieprz sol do smaku

mniamiiiiiiiiii.................... smile)))))))))

polecam!!!

8

A ja podaje przepis na zupę z serków topionych big_smile

SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki wody
- kostka rosołowa
- 4 serki topione (trójkąciki) o dowolnym smaku

Do gotującej się wody wrzucamy kostkę rosołową a kiedy się rozpuści- serki. Mieszkamy wszystko aż się rozpuści. GOTOWE big_smile Zupę możemy podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami albo makaronem.

Polecam tę zupę- mimo, że tak prymitywnie prosta to jest bardzo smaczna tongue

9

salatka z marchewki cebuli i jajka
0,5 kg cebuli
25dag marchwi ( ale mozna dac wiecej jej smile to nawet i wskazane )
3 jaja 
maly majonez
zalewa do cebuli
pol szklanki octu
2 lyzki cukru troszke soli
i szklanka wody
w tej zalewie gotujemy cebule do miekkosci odcedzamy i laczymy z ugotowanymi pozostalymi skladnikami
jajka gotujemy na twardo marchewke obieramy myjemy rowniez gotujemy  a cebule obieramy i kroimy drobno
ugotowana marchewke mozna pokroic w kostke badz tez zetrzec na siatce jajka analogicznie jak marchewka
mieszamy na koniec skladniki dodajac majonez   
moze dosyc prymitywna ale bardzo smaczna no i przedewszystkim tania ^^

10

gothka napisał/a:

SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki wody
- kostka rosołowa

Do gotującej się wody wrzucamy kostkę rosołową a kiedy się rozpuści- serki. Mieszkamy wszystko aż się rozpuści. GOTOWE big_smile Zupę możemy podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami albo makaronem.

Jadłam kiedyś faktycznie jest dobra!

11

fammefatale napisał/a:
gothka napisał/a:

SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki wody
- kostka rosołowa

Jadłam kiedyś faktycznie jest dobra!

Jak tak chwalicie, to muszę koniecznie jej spróbować.

12

Co prawda studentką już nie jestem ale często na obiad robię ser smażony. Szybkie smaczne danie.

Grube plastry sera żółtego (obojętnie jakiego np:salami) choć polecam ten z dziurami bo nie trzeba go przyprawiać, obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie bułce tartej. Przyprawić można słodką lub ostrą papryką albo nawet przyprawą do kurczaka lub vegetą. Smażymy na patelni w mocno rozgrzanym oleju (trzeba go dać tyle żeby ser był w nim zanurzony). Podajemy z surówką,frytkami,bagietką czosnkową lub według własnego uznania.

13

Gorka, ser smażony jest pycha, wczoraj zrobiłam sobie trojkąciki camemberta, właśnie w taki sposób wink
A, znalazłam też przepis na fajne parówki (kocham parówki big_smile) w książce Nigelli. Zawijać je w mrożone ciasto francuskie, piec, a podawać z sosem musztardowo-majonezowym wink. Pyszności smile

I wszystkim polecam ziemniaki po bombajsku. Gotujemy ziemniaki, kroimy w grubą kostkę, mieszamy z kurkumą, papryką, imbirem, kuminem, lub jak kto woli - gotową mieszanką przypraw stosowanych w kuchni indyjskiej. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy, aż będą chrupiące. Podaję z sosem z musztardy francuskiej i śmietany. Uwaga: uzależniające smile

A jeśli mamy w lodówce mieszankę sałat, dodaję do niej startą marchewkę. Dwie kromki chleba kroję w kostkę, smażę na suchej patelni.
Układam grzanki na warzywach. Mieszam musztardę, majonez i śmietanę. Gotowym sosem polewam sałatę, pycha!!!!

14

Camemberta fajnie się smaży na patelni w całości, jak już się usmaży - na to dżem żurawinowy - to dopiero pycha smile

A ja jak mi się nie chce - to robię sama sos pomidorowy do makaronu:

5 łyżek oleju + ząbek czosnku. Podsmażam, wlewam do tego kartonik przecieru, takiego włoskiego, do tego 1 kostka rosołowa i bazylia - suszona / świeża. 15 minut i jest mega mega sos!

15

Bardolka napisał/a:

Camemberta fajnie się smaży na patelni w całości, jak już się usmaży - na to dżem żurawinowy - to dopiero pycha smile

A ja jak mi się nie chce - to robię sama sos pomidorowy do makaronu:

5 łyżek oleju + ząbek czosnku. Podsmażam, wlewam do tego kartonik przecieru, takiego włoskiego, do tego 1 kostka rosołowa i bazylia - suszona / świeża. 15 minut i jest mega mega sos!

5 łyżek oleju i kostka rosołowa - to zdrowe nie jest na pewno, nie mówiąc o kaloryczności.

Ja robię zupełnie inaczej: puszkę krojonych pomidorów wlewam na patelnię, podgotowuję, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, cząber, oregano, tymianek, chwilę gotuję aż nieco zgęstnieje, doprawiam solą i pieprzem i na koniec daję łyżkę oliwy z oliwek.Tanie i zdrowe smile.

16

Jeszcze szybsze niż parówki w cieście naleśnikowym są PARÓWKI W CIEŚCIE FRANcuskim . kupujemy ciasto i parówki. Parówki na pół ciasto kroimy w kwadraciki zawijamy i do piekarnika:)

17

Makaron z kurczakiem w sosie jogurtowo pleśniowym:
Na patelni podsmażamy kurczaka. Ścieramy na tarce ser pleśniowy, mieszamy z serkiem i jogurtem. Dodajemy ciut startej skórki cytryny + pieprz. To mieszamy z makaronem i kurczakiem. I już. Pycha

18

makaron a`la Carbonara

- makaron penne
- 8 łyżek mleka
- 1 gruby plasterek szynki lub boczku
- 3 plasterki sera(w większej porcji lepiej zetrzeć ser w kostce)
- 1 łyżka śmietany
- por(ja pokroiłam cienko około 1 cm niezbyt grubego pora)

1. Makaron gotujemy wedle przepisu z opakowania(jeśli do makaronu dodamy trochę oleju, makaron nie sklei się)
(2). Jeśli robimy wersje z boczkiem, należy wcześniej pokroić go w kostkę i podsmażyć na patelni.
2. Gdy makaron już się gotuje. W małym garnku podgrzewamy mleko i wsypałam pokruszony ser, mieszkamy aż się rozpuści. 3.Dokładamy łyżkę śmietany(pamiętaj aby śmietanę zahartować, robimy to poprzez dolanie do niej odrobinę sosu z garnka, mieszamy i dopiero całość wlewamy znów do garnka)
4. Wsypujemy por i mieszkamy, chwile gotujemy.
5. Makaron wykładamy na talerz i  polewamy sosem.

Smacznego!

19 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2013-01-30 12:33:09)

Błyskawiczny i smaczny sposób na wypełnienie żołądów, myślę, że też tych młodszych - jeszcze uczniów bądź przedszkolaków wink

Makaronowe koraliki

kolorowe spaghetti (np. zielone, brązowe, naturalne)
kilka cienkich parówek typu frankfurterka
odrobina oliwy i soli

https://lh5.googleusercontent.com/-np0fuHrQJbc/UQjt_Qa77GI/AAAAAAAAGmY/-tRoTZ7bqQw/s512/P1120658-001.JPG?gl=IE

Makaron łamię na pół, aby łatwiej było nawlekać na niego parówki, które tnę na małe kawałki. Każdy kawałek nadziewam na trzy lub sześć kolorowych nitek makaronu spaghetti. Następnie gotuję w osolonym wrzątku z odrobiną oliwy do czasu, aż makaron zmięknie.

https://lh4.googleusercontent.com/-L2iVpP0YQIc/UQjuR1gYkQI/AAAAAAAAGmg/xmnPe0IlEtY/s512/P1120659-001.JPG?gl=IE

Można też podawać z ketchupem, sosem pomidorowym, pomidorami z puszkami, czy też posypać tartym serem. Przygotowanie trwa naprawdę krótko, polecam smile

https://lh5.googleusercontent.com/-Kn5KCPQpyX4/UQjuaE84-JI/AAAAAAAAGmo/6KpWWwCF8Qg/s512/P1120661-001.JPG?gl=IE

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » smacznie, prosto, szybko i tanio, czyli studenckie przepisy ;-)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024