Teściowie i rodzina faceta.. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Teściowie i rodzina faceta..

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

Temat: Teściowie i rodzina faceta..

Mam problem z nieśmiałością i niską samooceną co komplikuje mi relacje z innymi. Ale zacznę od początku.
Mam kochającego faceta z którym jestem 2 lata i na początku naszej znajomości nie siedzieliśmy u mnie w domu (ojciec alkoholik codziennie awanturujący się) tylko jeździliśmy gdzieś w spokojne miejsce postać ale gdy zaczynało się robić bardzo zimno to On zaproponował abyśmy do niego pojechali na początku sie nie zgadzałam ale później się zgodziłam i pojechaliśmy do niego, byliśmy tam może z 4 razy ale i tak wyczówałam, że jego mamie coś nie odpowiada bo wychodziła ze swojej sypialni i mówiła chłopakowi żeby troszke ciszej być i nawet do nas nie weszła tylko na korytarzu stała.. Chociaż nie wiem czemu nas upomniała bo jeśli ja u kogoś jestem to zachowuje się tak jak trzeba. No ale mniejsze z tym, kiedy ostatni raz u niego byliśmy to jego mama powiedziała mojemu facetowi, że  to chłopak powinien jeździć do panny i Ona nie życzy sobie, żeby obca osoba przebywała w domu bo to jest jej dom itd zrobiło mi sie przykro bo u mnie nie było jak siedzieć bo ojciec sie awanturował (było mi bardzo przykro, że mam takiego ojca) i chciałam chociaż zrozumienia w teściach. Ale skoro twierdziła, że jestem obca to przecież mogła przyjść do pokoju i mnie poznać co za problem. I jakieś pół roku temu sobie przypomneli o mnie bo mówili mojemu aby mnie przywiózł bo chcą mnie poznać. Chociaż ich drugi syn często przywozi swoją panne do nich domu to nie mają nic przeciwko, lubią ją. To nie wiem czemu mnie się tak uczepili.
Chciałabym ich poznać ale nie ukrywając zniechęciłam się do nich chociaż może ich troche rozumiem, noi wstydzę się nie wiedziałabym nawet o czym z nimi rozmawiać. Kiedyś teściu się smiał do mojego wójka, że tak wietrzymy dom (szyba była wybita przez ojca). Nie wiem czemu ale czuję się od nich gorsza bo u nich każdy pracuje i każdy ma swoje auto a u mnie tylko ojciec pracuje i to jeszcze w ciemno, nikt nie ma prawa jazdy ale ja myśle zrobić tylko zbieram pieniądze i wogóle mają ładniejszy dom, wiem, że pieniądze to nie wszystko ale czuję się gorsza. Jak by zapytali gdzie rodzice pracują to wstyd się przyznać, że nigdzie. Oni tacy ułożeni, nikt nie pije a u mnie sami alkoholicy.
Może dlatego czuję się gorsza, ponieważ ojciec zawsze mi wmawiał, że jestem głupia i niczego nie osiągnę. Teraz jestem bardzo nerwowa i często nie potrafie się wysłowić nie wiem jak słowa zebrać.
Poznałam jego dziadków i wójka i ciotkę- fajna rodzina ale nawet podczas tego spotkania sie prawie nic nie odzywałam. Pomyślą, że jest ze mną coś nie tak bo mój facet jest wygadany i każdy z mojej rodziny go lubi.
Pomoże mi ktoś?

Zobacz podobne tematy :
Odp: Teściowie i rodzina faceta..

Nikt mi nie pomoże?

3

Trochę więcej pozytywnego myślenia. Wypisz sobie na kartce swoje zalety i codziennie o nich przypominaj! smile

Jak tu pozytywnie myśleć jak na każdym kroku mi wmawiano, że jestem głupia, że sie wstydzą a mnie, że mie sie przytyło itd
Staram sie myśleć pozytywnie ale nie zawse to wychodzi. Chciałabym być bardziej wygadana i wogóle

5

To nie Twoja wina, że masz taką rodzinę, ważne jaka Ty jesteś. Na pewno masz problem z samoakceptacją i dobrze by było, żebyś rozmawiała o tym z chłopakiem. Zapytaj go, dlaczego Cię kocha, co mu się podoba w Tobie, powiedz mu, że tego potrzebujesz, łatwiej Ci będzie patrzeć na siebie pozytywnie. Nie przejmuj się tym, że nie jesteś wygadana, być może potrafisz słuchać, a takie osoby są bardzo lubiane.

takiwiatr napisał/a:

To nie Twoja wina, że masz taką rodzinę, ważne jaka Ty jesteś. Na pewno masz problem z samoakceptacją i dobrze by było, żebyś rozmawiała o tym z chłopakiem. Zapytaj go, dlaczego Cię kocha, co mu się podoba w Tobie, powiedz mu, że tego potrzebujesz, łatwiej Ci będzie patrzeć na siebie pozytywnie. Nie przejmuj się tym, że nie jesteś wygadana, być może potrafisz słuchać, a takie osoby są bardzo lubiane.

No tak masz rację, wiem o tym ale to głupie myślenie czasem jest silniejsze. Ogólnie mam niską samoocenę, ale o czym mam z nim rozmawiać? że mam problem ze sobą. Ja potrafię patrzeć pozytywnie na siebie wiem, że mam dobry charakter ale mam duże nerwy i to mnie i innych niszczy.
Owszem potrafię słuchać, doradzić coś ale wydaje mi się, że osoby wygadane, towarzyskie są bardziej lubiane smile

7

Mów mu o tym co czujesz, czego się obawiasz, o swoich kompleksach. O tym, jak ważne są dla Ciebie jego pochwały i komplementy i jak bardzo jesteś mu za nie wdzięczna. W ten sposób okażesz mu zaufanie i być może, przy jego pomocy, nabierzesz dystansu do siebie i zaczniesz dostrzegać to co w Tobie jest dobre. Jak nabierzesz trochę pewności siebie to na pewno staniesz się bardziej rozmowna.

8

Wsparcie ze strony chłopaka to bardzo ważna sprawa! A z resztą pomyśl - gdybyś była taka beznadziejna, to miałabyś go przy sobie?

Nie muszę mu mówić, że chce komplementy bo na każdym kroku mi mówi, że jestem piękna, mądra itp smile
I oczywiście mam z jego strony wsparcie psychiczne i nawet finansowe jeśli bym potrzebowała smile
Ja dostrzegam to co we mnie dobre, nawet lubie swój charakter. Tylko troche kompleksy mam dotyczące wyglądu. Chłopak mi na każdym kroku mówi, że mam ładne ciało ale ja tego nie widze.
Czy ja wiem czy stane się bardziej rozmowna, problem w tym tkwi, że nie wiem o czym rozmawiać za bardzo.

10

W takim razie widzę, że pięknie się dobraliście i na pewno z czasem uwierzysz, że jesteś mądra i piękna. Dobrze by było, żebyś poczytała (a może lepiej: żebyście razem poczytali) na temat DDA, wtedy lepiej zrozumiesz swoją psychikę.

Owszem to wspaniały facet smile
Fajnie by było razem poczytać bo wtedy On by mnie też lepiej zrozumiał, czasem moje głupie zachowania. Ale On nie lubi czytać ani nie ma na to czasu. A ja sama dużo czytam książek o psychice człowieka:)
A co byś mi poradziła na temat teściów? chciałabym ich poznać ale zawsze jest to "ale" i sie bardzo zniechęcam a na samą myśli o takim spotkaniu sie stresuje smile

12

Mogę się domyślać, że Twoi teściowie, jak ich nazywasz (czy jesteście już zaręczeni?), wcześniej słyszeli coś o Twojej rodzinie i dlatego na początku traktowali Cię z rezerwą. Widać jednak, że z czasem przekonali się do Ciebie, może Twój chłopak ich przekonał, i teraz chcą Cię poznać. Nic nie szkodzi, że na pierwszym spotkaniu będziesz onieśmielona, to przecież naturalne. Nie masz powodu czuć się gorsza, jeśli w trudnych warunkach rodzinnych wyrosłaś na sympatyczną, piękną dziewczynę, to musisz być naprawdę niezwykła. Coś w tym musi być, że Twojego chłopaka nie zniechęcały nawet randki "w terenie". Dobrze, że czytasz książki o psychologii, z czasem nauczysz się radzić sobie ze swoimi kompleksami i również mądrze rozmawiać o życiu.

Nie jesteśmy jeszcze zaręczeni.
Właśnie zastanawiam się czy czy traktowali mnie tylko dlatego, że słyszeli o mojej rodzinie czy dlatego, że mój facet jest ich najlepszym "synkiem". We wszystkim im pomaga, nawet w takich czynnościach jak robienie sałatek, pomimo, że długo pracuje i przychodzi bardzo zmęczony. Taki synek mamusi.. Mogła być zazdrosna, że pojawiła sie jakaś inna kobieta. Sama nie wiem.

No tak masz dużo racji smile czasem potrzebuje takiego motywującego kopniaka.
Lubię czytać takie książki, bo lubię pomagać innym i jak to moja mama mawia "kto czyta, ten jest mądry" i coś w tym też jest smile

14

Ale rozumiem, że już Cię jakoś zaakceptowali, więc nie trzeba się tym przejmować. Po prostu bądź sobą. To piękne, że lubisz pomagać innym i że to Cię motywuje do czytania. Masz dobry charakter i myślę, że Ci teściowie szybko Cię polubią.

Może i mam dobry charakter ale dzięki temu, że miałam takie paskudne dzieciństwo to potrafie być wredna a tego już raczej nie zmieni..

16

Może po prostu jesteś asertywna i nie dasz sobie w kaszę dmuchać, a to wcale nie jest złe. Zaakceptuj siebie taką jaką jesteś i zrób dobry użytek ze swoich cech.

To to napewno. Jak tu sieebie zaakceptować jak z nerwów i huśtawki emocjonalnej zniechęcam innych do siebie.. I ta nieśmiałość głupia

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Teściowie i rodzina faceta..

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024