- wynajem mieszkania w max.3 strefie bez współlokatorów, a w przyszłości może kredyt hipoteczny
- płacenie rachunków (woda, prąd, gaz, council tax, tv, internet, telefony)
- normalne jedzenie - tzn.nie śmieci, rzeczy z puszek, ale tez i nie homary czy kawior
- bilety/utrzymanie samochodu
- ubezpieczenia (zdrowotne, na życie itp.)
- wyjście na miasto 2-3 razy w miesiącu (kino, obiad, kręgle itp.)
- raz na mc czasem częściej lub rzadziej zakupy i kupienie tego, co akurat jest potrzebne ubranie/buty/kosmetyki/perfumy
- czasem fryzjer, basen itp.
- raz w roku wakacje
- możliwość edukacji (kursy itd.)
- brak większych problemów z dodatkowymi, nieplanowanymi wydatkami ( zepsuta pralka, wizyta u lekarza, przegląd, wymiana opon, nowy telefon i tak dalej)
- odłożenie co miesiąc jakiejś sumy np.500-1000 fontów
Ile potrzeba tak mniej więcej na 2 dorosłe osoby w Londynie?
2 2014-04-27 19:35:10 Ostatnio edytowany przez Iceni (2014-04-27 19:42:24)
Jakieś 3-4 tysiące w górę.
Nie mieszkam w Londynie więc nie mogę określić dokładnie wydatków związanych z mieszkaniem i komunikacją.
Zależy również co rozumiesz jako normalne jedzenie - to w miarę dobrej jakości jest jednak trochę droższe (np tani kurczak typu Tesco value to jakieś 3-5 ?/kg, średniej jakości to ok 5-8, a organiczny to ok 10?/kg. To samo z wołowiną - najtańsza to jakieś 5?/kg, ta wysokiej jakości to 35?/kg.
kornela a sama poszperac nie mozesz?
Poza tym juz ci gdzie indziej powiedziano ile.
Ten sam post juz 3 razy widzialam.
Jakieś 5-6 tysięcy w górę
Nie bierz sobie mieszkania na wypasie, ja polecam wziąć niezbyt ładne mieszkanie, ale za to remontować stopniowo, zawsze to jakieś koszta rozłożone w czasie. Firmy są polskie, które z Ciebie nie zedrą, np. titanbuild, bo mają dobre ceny i dogadasz się w ojczystym języku, możesz poszukać jeszcze jakiejś alternatywy ale ja polecam takie rozwiązanie.
Na takie zycie w Londynie to trzeba mase kasy kochana, wiem to z doswiadczenia.
"- odłożenie co miesiąc jakiejś sumy np.500-1000 fontów " <- o tym raczej zapomnij.
Nie wiem jak dokładnie wygląda to w Londynie ale 30 min na południe od Londynu, przedstawiam swoje wydatki dla 2ch osób:
- mieszkanie ok 700f 2 pokoje kuchnia łazienka przedpokój, 100f council tax miesięcznie
- jedzenie ok 250 f
- wakacje to całkiem tania sprawa jeśli wiesz gdzie szukać
- prąd 40f miesięcznie, woda, kanalizacja to groszowe sprawy
- ubezpieczenie samochodu jeśli właściciel nie ma prawo jazdy z UK to ok 100f miesięczna rata
-az na mc czasem częściej lub rzadziej zakupy i kupienie tego, co akurat jest potrzebne ubranie/buty/kosmetyki/perfumy - to już zależy tylko od Ciebie, w jakim sklepie kupujesz i jakiej marki