Kotlety wołowe po bawarsku wg KidO
Danie dla smakoszy piwa.
0,8 kg chudej wołowiny
4 kromki razowego chleba
4 łyżki oleju
2 goździki
listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól
0,3 l piwa
Mięso umyć pokroić na kotlety grubości 1,5 cm, rozbić tłuczkiem. Olej rozgrzać na patelni kotlety obsmażyć z obu stron na złoto przełożyć do garnka. Chleb pokroić w kostkę dodać do mięsa zalać piwem dodać przyprawy i dusić ok. 1 godziny do miękkości. Mięso wyjąć z sosu, usunąć przyprawy , sos zmiksować doprawić w razie potrzeby polać mięso.
Kotlety schabowe w sosie chrzanowym źródło: Biedronka
mięso na 5 kotletów schabowych,
2 marchewki,
1 cebula
200 g mąki pszennej (do panierowania),
500 ml gorącej wody,
3 łyżki oleju,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
6 ziaren pieprzu,
3 łyżeczki chrzanu tartego,
2 łyżki śmietany 18%,
1 łyżeczka przyprawy do mięs ,
2 łyżki posiekanego koperku,
sól, pieprz do smaku
Schab lekko rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem. Marchewki pokrój w półplasterki, a cebulę w drobną kostkę.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej. Kotlety obtocz w mące z obu stron i smaż po 1 minucie na stronę. Dodaj cebulę i smaż ok. 2 minut - do jej zeszklenia. Zalej gorącą wodą. Dodaj: marchewkę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe i Doprawkę.
Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu ok. 30 min. Wymieszaj śmietanę z chrzanem i sosem z gotującego się dania. Połącz wszystko i delikatnie wymieszaj, posyp koperkiem.
Kotlet schabowy w szynce parmeńskiej wg Schabowy.com
mięso na 4 kotlety schabowe
4 plastry żółtego sera
1/2 papryki
plastry szynki parmeńskiej na 4 kotlety
tarta bułka
sól, pierz
tłuszcz
Mięso należy umyć i przygotować 4 plastry, rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety i przyprawić. Przygotowane kotlety rozłożyć na płasko na każdym z nich położyć plaster żółtego sera, na tym paski pokrojonej papryki , następnie zwijamy w rulon i zaciskamy boki. Całość obwiązujemy lub spinamy wykałaczką i smażymy do momentu, aż kotlet będzie gotowy.
Następnie należy odczekać chwilę aż kotlety przestygną aby można było je przełożyć na plastry szynki parmeńskiej. Zawijamy i delikatnie smażymy, aby szynka nie przypiekła się za bardzo.
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać