Ostatkowe szaleństwa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Ostatkowe szaleństwa

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: Ostatkowe szaleństwa

Wielkimi krokami zbliżają się ostatki i być może organizujecie jakieś przyjęcie, domówkę, ogólnie mówiąc spotkanie towarzyskie z tej okazji. Co proponujecie do menu na taki wieczór? Mam dziś dwie propozycje:

Racuszki z kurczaka z papryką, borowikami, pomidorami, boczkiem, podawane z sosem ziołowym wg Konrada Birka

3 piersi z kurczaka zagrodowego pokrojone w paski
2 łyżki oliwy z oliwek
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz do smaku


Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
pół szklanki wody gazowanej
1 jajko
sól do smaku
80 g ugotowanych, pokrojonych w paski borowików
4 plastry wędzonego boczku pokrojonego w paski
pół cebuli pokrojonej w piórkaczyszczonej,
pół czerwonej papryki pokrojonej w paski
2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów
1 mały pęczek posiekanej pietruszki
oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczaka zamarynować w oliwie, czosnku, tymianku, soli i pieprzu, a następnie odstawić do lodówki.

W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Jeśli nie będzie wystarczająco gęste, dodać odrobinę mąki. Borowiki podsmażyć razem z boczkiem oraz cebulą i wystudzić.

Kurczaka wyjąć z marynaty i dodać do niego grzyby z boczkiem i cebulą, paprykę, pomidory suszone, posiekaną pietruszkę oraz taką ilość ciasta naleśnikowego, która połączy wszystkie składniki. Z tak przygotowanego ciasta smażyć racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe podawać z pieczonymi ziemniakami oraz sosem ziołowym lub kwaśną śmietaną.


Szynka w winnej galarecie wg Ma-Gosia

    4 plasterki szynki wędzonej lub konserwowej;
    2 łyżki chrzanu;
    2 łyżki borówek do mięsa;
    200 ml bulionu mięsnego z kostki;
    50 ml białego wytrawnego wina;
    1 łyżeczka soku z cytryny;
    ? łyżeczki octu z białego wina.
    4 łyżeczki żelatyny;
    Do dekoracji:
    papryka konserwowa, pieczarki w occie, pietruszka zielona, oliwki, jajko;

Bulion, wino i sok z cytryny zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Żelatynę namoczyć i połączyć z wywarem. Dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Głęboki półmisek opłukać zimna wodą i wlać na dno trochę galaretki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Plasterki szynki rozłożyć. Wymieszać chrzan i borówki. Powstałą masą posmarować plasterki szynki. Zwinąć szynkę w rulonik i ułożyć na warstwie zastygnie tek galaretki.

Udekorować kawałkami papryki, plasterkami jajka, oliwkami, zieloną natką, pieczarkami. Zalać resztą galaretki. Pozostawić do stężenia.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać
Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2013-01-30 13:10:59)

Odp: Ostatkowe szaleństwa

Mus jabłkowy opatulony śledziem wg Tomasza Jakubiaka


    4 filety ze śledzia norweskiego w oleju
    1 duże kwaśne jabłko
    szczypta szafranu
    różowy pieprz
    2 łyżki masła
    1 łyżka brązowego cukru
    sok z połowy cytryny
    sól
    pół szklanki białego kwaskowatego wina
    4 małe łyżeczki czarnego kawioru
    szczypta cynamonu, anyżu i kminu rzymskiego,
    pieprz kolorowy (szczypta)

Śledzie wyjmij z zalewy i osusz na papierowym ręczniku. Jabłko drobno posiekaj i wrzuć do rondla, po czym zasyp cukrem i pozostaw, by sie rozpadły i poddusiły. Do jabłek dodaj białe wino i sok z cytryny, zmniejsz ogień i duś aż wino odparuje. Dopraw różowym pieprzem i solą. Pozostaw do ostygnięcia. Na suchej patelni upraż pieprz, cynamon, anyż i kmin, po czym utrzyj ? najlepiej w moździerzu na piasek. Na talerzu rozsyp piasek, połóż śledzia z jabłkami i udekoruj kawiorem.


Drobiowe faworki wg Mycha


2 pojedyncze filety z kurczaka
* jajko
* tarta bułka
* przyprawy
* tłuszcz do smażenia

Filety z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół, rozbić delikatnie tłuczkiem. Przez środek każdego kawałka zrobić nożem kilku centymetrowe nacięcie tak jak w faworkach. Jeden z końców fileta przełożyć przez dziure, ukształtować faworka. Przyprawić,obtaczać w jajku i tartej bułce jak schabowe. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

3

Odp: Ostatkowe szaleństwa

Słone babeczki z warzywami wg Najsmaczniejsze

Ostatki to świetny czas na takie przystawkowe szaleństwa.

- 120 g mąki
- 80 g masła
- 2 żółtka
- sól
Oraz:
- kukurydza, groszek, czerwona fasola, papryka pokrojona w drobną kostkę
- sól, pieprz
- majonez

Wymieszaj kukurydzę, groszek, drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Przypraw sola i pieprzem.
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, zimne, pokrojone w kostkę masło i 2 żółtka. Posiekaj nożem do połączenia składników, następnie zagnieć szybko ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie odrywaj kawałki ciasta i dokładnie wylep nim foremki. Ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C i piecz przez około 20 minut na złoty kolor. Upieczone ciasteczka wyjmij z piekarnika, lekko przestudź i wyjmij z foremek.

Ciasteczka napełnij mieszanką warzywną, udekoruj kleksem majonezu.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Ostatkowe szaleństwa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2018