Wielkimi krokami zbliżają się ostatki i być może organizujecie jakieś przyjęcie, domówkę, ogólnie mówiąc spotkanie towarzyskie z tej okazji. Co proponujecie do menu na taki wieczór? Mam dziś dwie propozycje:
Racuszki z kurczaka z papryką, borowikami, pomidorami, boczkiem, podawane z sosem ziołowym wg Konrada Birka
3 piersi z kurczaka zagrodowego pokrojone w paski
2 łyżki oliwy z oliwek
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz do smaku
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
pół szklanki wody gazowanej
1 jajko
sól do smaku
80 g ugotowanych, pokrojonych w paski borowików
4 plastry wędzonego boczku pokrojonego w paski
pół cebuli pokrojonej w piórkaczyszczonej,
pół czerwonej papryki pokrojonej w paski
2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów
1 mały pęczek posiekanej pietruszki
oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
Kurczaka zamarynować w oliwie, czosnku, tymianku, soli i pieprzu, a następnie odstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Jeśli nie będzie wystarczająco gęste, dodać odrobinę mąki. Borowiki podsmażyć razem z boczkiem oraz cebulą i wystudzić.
Kurczaka wyjąć z marynaty i dodać do niego grzyby z boczkiem i cebulą, paprykę, pomidory suszone, posiekaną pietruszkę oraz taką ilość ciasta naleśnikowego, która połączy wszystkie składniki. Z tak przygotowanego ciasta smażyć racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe podawać z pieczonymi ziemniakami oraz sosem ziołowym lub kwaśną śmietaną.
Szynka w winnej galarecie wg Ma-Gosia
4 plasterki szynki wędzonej lub konserwowej;
2 łyżki chrzanu;
2 łyżki borówek do mięsa;
200 ml bulionu mięsnego z kostki;
50 ml białego wytrawnego wina;
1 łyżeczka soku z cytryny;
? łyżeczki octu z białego wina.
4 łyżeczki żelatyny;
Do dekoracji:
papryka konserwowa, pieczarki w occie, pietruszka zielona, oliwki, jajko;
Bulion, wino i sok z cytryny zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Żelatynę namoczyć i połączyć z wywarem. Dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Głęboki półmisek opłukać zimna wodą i wlać na dno trochę galaretki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Plasterki szynki rozłożyć. Wymieszać chrzan i borówki. Powstałą masą posmarować plasterki szynki. Zwinąć szynkę w rulonik i ułożyć na warstwie zastygnie tek galaretki.
Udekorować kawałkami papryki, plasterkami jajka, oliwkami, zieloną natką, pieczarkami. Zalać resztą galaretki. Pozostawić do stężenia.