Odnalazłam taki przepis i po prostu jestem zachwycona! Początkowo nie chwyciło mnie to za serce, bo zrobiłam źle. Zmodyfikowałam, racu cacu i nawet mojemu mężczyźnie smakuje:)
Najlepiej nadaje się do tego przepisu baton z karmelem, polecam snickersa, ewentualnie marsa, inne mogą pod tego wpływem wyschnąć, a i smak będzie gorszy.
Potrzebujemy :
Snickers / mars
9/ 10 łyżek mąki pszennej
1 jajko
4 łyżki cukru
55 ml mleka
szczypta proszku do pieczenia
dobrej jakości olej
Batona włożyć do zamrażarki na około 45 minut.
Ciasto :
Wsypuję mąkę, wbijam jajko, wrzucam cukier i mieszam wszystko razem zręcznymi ruchami. Powoli dodaję mleko, tak, by ciasto było niczym masa, baaardzo gęste, by bez problemu otuliło snickersa czy marsa. Szczyptę proszku do pieczenia dodaję w trakcie mieszania. Można coś dodać, jeśli masa jest kleista, ale niezbyt rzadka. Można odpakować snickersa czy innego batona, wrzucić do wrzącego oleju i smażyć na oko minutę, aż będzie złote.
Już nawet dodawałam kakao, nawet kawę, kto chce - polecam wtedy odjąć cukier, tzn w przypadku kakao
Do tego czekolada w kąpieli wodnej. Pycha!