Tosty, grzanki... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

1 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2013-01-15 14:05:29)

Temat: Tosty, grzanki...

Tosty i grzanki można robić na różne sposoby. Podzielcie się swoimi pomysłami.

Podawałam już moją propozycję na tosty z frankfurterkami i serem w wątku "Fast -foody udomowione". Oto link, post nr 17:

http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php? … 5#p1028365

A teraz propozycja na:

Tosty/grzanki z jajkiem wg K. Czop

chleb tostowy
jajka (ilość taka sama jak kanapek)
sól i pieprz
masło

Środek kromki ostrożnie wykrawamy, najlepiej literatką. Na patelni roztapiamy masełko, po czym układamy kromki. W środek każdej ostrożnie wbijamy jajko. Następnie oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia. Im dłuższy czas smażenia, tym jajko będzie bardziej ścięte. Do przewracania kromek najlepiej nadaje się szeroka, oczywiście drewniania, łopatka.

https://lh3.googleusercontent.com/-vEXB_Et08FQ/UPVRJi2vAUI/AAAAAAAAGgY/-pfQpwg5DC0/s512/Grzanki%2520z%2520jajkiem.JPG?gl=IE

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać
Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Tosty, grzanki...

Świetny pomysł z tym wykrojonym na jajko otworkiem! smile Czasem robię tosty z jajkiem, ale wówczas zwykle kromkę chleba po prostu obtaczam w roztrzepanym, lekko posolonym i doprawionym jajku, po czym obsmażam to na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu (przeważnie jest to olej rzepakowy). Czasem dodaję różnego rodzaju dodatki - szynkę, ser żółty, pieczarki, cebulkę, wszystko zależy od zawartości lodówki i chwilowego kaprysu smile.

Regulamin Forum Netkobiety.pl - koniecznie przeczytaj! smile 
Dzieląc się swoją opinią pamiętaj, że po drugiej stronie siedzi drugi człowiek. Hejt może ranić!

"Nie czyń samego siebie przedmiotem kompromisu, bo jesteś wszystkim, co masz." (Janis Joplin)

3

Odp: Tosty, grzanki...

jak grzanki to tylko z bagietki czosnkowe czyli masło,czosnek i zioła smile
a w tosty ładuję co mam w lodówce smile

4

Odp: Tosty, grzanki...

Uwielbiam grzanki na chlebie z ziarnami a do tego własnej roboty masło czosnkowe, wędlinka, mozzarella, pomidor i świeża bazylia smile Tylko trzeba pamiętać, że liście bazylii kładziemy między pomidora a ser żeby nam się nie spaliły wink

5

Odp: Tosty, grzanki...

Genialne te grzanki z jajkiem!
Ja również uwielbiam grzanki. Swoje często robię z jajkiem, ale w koszulce. Kromkę obtoczoną w oliwie, rumieniłam na patelni, następnie nacierałam czosnkiem a na górę jajko. Po rozkrojeniu oblewa całość półpłynnym żółtkiem.
Oprócz tego grzanki z różnego rodzaju pastami, które robię z czegokolwiek co się znajdzie w lodówce. Wystarczy trochę serka twarogowego/wiejskiego, jakieś warzywko, zmiksować i już wystarczy, żeby się zajadać grzanką z pastą:)
I prawie tak samo jak Zagatka z mozzarellą i pomidorami.

6

Odp: Tosty, grzanki...

Ja tak robię z chlebkiem smile Zwykła kromka chleba, odkrajam czymś środeczek, wrzucam jajko i na patelnię smile

Albo maczam chleb w jajku z solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, pieprzem cytrynowym i czosnkiem granulowanym albo zamiast tego wszystkiego na łatwizę z wegetą tongue, daję na patelnię wcześniej krojąc kromkę na dwie części i tyle..Robiła mi to świętej pamięci babunia:)

7

Odp: Tosty, grzanki...

Na nutę śródziemnomorską polecam : z fetą albo mozzarelą, szynką parmeńską, oliwkami i suszonymi pomidorami. Dobre też są z szynką i ananasem. Ja lubię też z rukolą albo vegemite - tylko strasznie się po nim odbija. sad
Monadum - ja tez lubię z jajkiem. A robię tak : biorę dwie kromki chleba jasnego, obtaczam w jajku, wkładam między dwie obtoczone kromki kawałek sera i smażę z dwóch stron na patelni uważając przy przewracaniu, by ser nie "wypadł". Gdy chlebek jest już podsmażony dobrze smażę jajko sadzone i kładę na grzance, posypuję szczypiorkiem, czasem rukolą, pieprzę i solę i wcinam. Tylko, najważniejsze, żółtko nie może być ścięte, by właśnie tak idealnie się rozpłynęło po chlebku. smile

8

Odp: Tosty, grzanki...
brebrear napisał/a:

Ja tak robię z chlebkiem smile Zwykła kromka chleba, odkrajam czymś środeczek, wrzucam jajko i na patelnię smile

Albo maczam chleb w jajku z solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, pieprzem cytrynowym i czosnkiem granulowanym albo zamiast tego wszystkiego na łatwizę z wegetą tongue, daję na patelnię wcześniej krojąc kromkę na dwie części i tyle..Robiła mi to świętej pamięci babunia:)

moja babcia też robi takie tosty, i dopiero całkiem przypadkiem dowiedziałam się, że są to tosty francuskie.

9

Odp: Tosty, grzanki...

Uuu ja jedyne co robiłam to obtaczałam kromki chleba w jajku z dodatkiem różnych przypraw i czasami też kładłam żółty ser albo szynke, żeby się podsmażyła, ale takiej kanapki nigdy.
Swoją drogą taki sposób znalazłam w książce dla dzieci, kiedy byłam mała i od tamtego czasu robiliśmy je w domu. Jest też opcja na słodko, najpierw obtoczyć w mleku z cynamonem np a potem w jajku i do tego dżemik.

10

Odp: Tosty, grzanki...

Wszystkie tosty obtaczane w jajku to tosty francuskie, ich odmian jest naprawdę dużo. Ja lubię takie maczane w samym jajku bez przypraw ale za z roztopionym camembert`em i papryką. Pychotka

11

Odp: Tosty, grzanki...

Jako przystawkę do tostów i zapiekanek lubię pieczarki faszerowane pokruszonymi orzechami włoskimi oraz pleśniowym serem. Jeśli ktoś nie toleruje "pleśniaka" - można go zastąpić żółtym serem - ale nie polecam smile.  Za to można przygotować wariant z zamianą orzechów na pestki dyni. 
Wstawiam do piekarnika na kilka chwil razem z zapiekanką.

Przepraszam za ew.brak polskich znaków.

12

Odp: Tosty, grzanki...

Tosty z porami i serem wg M. Janowskiej

10 dag żółtego sera
10 dag sera pleśniowego
10 dag pora
5 dag szynki parmeńskiej
kilka kromek chleba razowego
pesto pomidorowe
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
2 łyżki masła

Połowę żółtego sera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Resztę kroimy z serem pleśniowym w plastry.

Pora nacinamy wzdłuż, płuczemy i osączamy. Drobno kroimy i dusimy, mieszając, aż zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Chleb smarujemy masłem. Na połowie kromek kładziemy po plastrze żółtego i pleśniowego sera oraz szynki. Smarujemy odrobiną pesto. Posypujemy porami i startym serem. Oprószamy przyprawami.

Przykrywamy resztą kromek. Zapiekamy  na rumiano w opiekaczu do kanapek.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

13

Odp: Tosty, grzanki...

Ja to robienie tostów zaczynam od chlebka razowego który podpiekam na suchej patelni na to kładę drobno pokrojone pomidorki koktajlowe doprawione czosnkiem , kroplą oliwy i solą morską na to idzie plasterek szynki parmeńskiej i wszystko posypane startym cheddarem. Nic specjalnego ale mi smakuje ! smile

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2018