Fast-foody udomowione :) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Fast-foody udomowione :)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 34 ]

Temat: Fast-foody udomowione :)

Szybkie, czy jak kto woli "śmieciowe" jedzenie kusi nas zapachami i wyglądem, ale jak wszyscy wiemy w większości nie jest zdrowe. Jak to pogodzić? Zamiast zajadać się kolejnym fast-foodem z budki, a potem robić sobie wyrzuty, prościej zrobić takie jedzonko samemu. Przynajmniej wiemy, CO jemy smile Smak również dostosowujemy pod swój gust.

Od czasu do czasu funduję sobie i mężowi taki obiad, a w weekendy staram się wymyślać coś innego niż kanapki, bo choćby jak najbardziej fantazyjne, jedzone codziennie się po prostu znudzą.

W tym wątku chciałabym podzielić się moimi pomysłami na urozmaicenie kuchni poprzez właśnie udomowienie różnego rodzaju fast-foodów, tym bardziej, że nie jem zbyt pikantnych potraw i nie smażę. Być może komuś te pomysły przypadną do gustu, a też mam nadzieję podzielicie się swymi przepisami smile

Domowa pizza

Przepis na ciasto robię wg pomysłu Wkn

Drożdze rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną.
Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy , wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszysto razem ponownie zagnieść.
Ciasto podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć.

Kulę ciasta podzielić na dwie części. Z każdej wywałkować (lub rozciągnąć w powietrzu  na dłoni) duży krążek o średnicy ok. 40 cm, jeśli chcemy uzyskac pizzę na cienkim cieście lub o mniejszej średnicy, jeśli gustujemy w pizzy na grubszym cieście.

Placki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą. Smarować ulubionym sosem pomidorowym z ziołami i nakładać wybrane przez siebie składniki.
Surowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. pół godziny.
Piec w 200 stopniach ok. 20 minut (czym cieńsza i mniejsza pizza tym krócej pieczemy.

W brzegi ciasta można zawinąć paski żółtego sera, które podczas pieczenia apetycznie się stopią, a brzeg pizzy zmieni się w apetyczny i pulchny rancik.

Ja na spodzie do pizzy rozprowadzam rozgrzane pomidory w sosie lub robię sos pomidorowy w ten sposób, że rozgrzewam w rondelku łyżkę masła i dodaję tyle samo mąki, dolewam szklankę bulionu i pokrojone w kostkę pomidory, a następnie dolewam 100ml śmietany i doprawiam ziołami prowansalskimi. Jeśli robię sos samodzielnie, to przeważnie polewam go na wierzchu po nałożeniu wszystkich składników.

Składniki położone na pizzy zależą od naszego nastroju danego dnia. Najczęściej u mnie pojawiają się szynka, pieczarki, tarty ser, a można dodawać inne wedle uznania: kukurydza, groszek, kurczak, ananas itp.

http://img849.imageshack.us/img849/3831/p108032621.jpg

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Fast-foody udomowione :)

Jak zobaczyłam to zdjęcie, to odrazu nabrałam ochotę na tą pizzę, tylko zastanawia mnie ile drożdży używasz do ciasta? smile

3

Ilość drożdży zależy od ilości mąki. Proporcje na np. 500g mąki, to ok. 40g drożdży, a pozostałych składników np. 250ml wody, płaska łyżeczka soli i pół łyżeczki cukru smile

4

A czy ma ktoś z Was dobry przepis na burgery z grilla? smile. Tato mojego chłopaka kupił właśnie taki prawdziwy sprzęt, jak w filmach ze scenkami, gdzie ludzie robią sobie barbecue i pozazdrościłam takich kanapek z mięchem w środku... big_smile

5 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-05-09 17:03:51)

Podstawowy przepis na burgery z grilla jaki znam to:

400 g mięsa mielonego (ja używam z indyka)
bułki do burgerów
1 skórka z cytryny - starta skórka
1 łyżeczka oregano
oliwa z oliwek - do wysmarowania grilla
400 g sera żółtego - w plasterkach
sól i pieprz

Wymieszać mięso mielone z wszystkimi przyprawami oraz skórką cytrynową.
Dokładnie wyrobić masę i uformować z rozpłaszczone kotleciki. Można odstawić do lodówki, a potem.. smażyć smile
Pod koniec smażenia każdego burgera, dobrze jest położyć na nim plaster żółtego sera.

Zaintersował mnie oryginalny przepis penelope:

Burgery z grilla z salsą pomidorową

Składniki na salsę pomidorową :

* 3 pomidory pokrojone w drobniutką kosteczkę
* 2 cebule pokrojone w cieniutkie piórka
* drobno posiekana natka pietruszki (pęczek)
* biała część pora w cieniutkie paseczki długości 3 cm
* 1 przeciśnięty ząbek czosnku (więcej też można ale czosnek nie może dominować nad pozostałymi smakami składników salsy)
* łyżeczka keczupu
* łyżeczka koncentratu pomidorowego
* łyżka oliwy
* sól, pieprz, ostra papryka, aceto balsamico

Składniki na burgery :

* 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę i usmażona
* kawałek pora pokrojonego w kosteczkę i usmażonego
* mięso mielone (o,5 kg)
* koncentrat pomidorowy ? 1 łyżka
* sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, papryka słodka i ostra, curry, przyprawa gyros, suszone oregano i jeśli jest dostępna ? przyprawa do szaszłyków baranich
* 2-3 jajka
* utarty na wiórki ser żółty
* sporo przeciśniętego czosnku (wedle uznania)

Wykonanie salsy pomidorowej :

Wszystkie składniki na salsę pomidorową dokładnie ze sobą połączyć i wymieszać. Odstawić najlepiej na kilka godzin przed planowanym podaniem do burgerów.

Wykonanie burgerów :

Składniki na burgery wymieszać i bardzo dobrze wyrobić najlepiej rękoma. Formować średniej wielkości płaskie burgery i smażyć albo na grillu elektrycznym, albo na patelni grillowej albo na prawdziwym palonym grillu. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.

Podawać w bułkach z sałatą posmarowaną salsą pomidorową na gorąco i z sałatką ziemniaczaną lub grecką.

Oczywiście ja bym powalczyła ze względów zdrowotnych z czosnkiem i papryką, ale Wy wcale nie musicie smile

6

Często w weekendy robię zapiekanki, jako alternatywę dla kanapek (ostatnio w tę niedzielę) big_smile

Domowe zapiekanki

* podłużne bułki lub pokrojona długa bagietka
* masło
* pieczarki
* szynka
* tarty ser żółty (używam light)

Przekrojone wzdłuż bułki smarujemy masłem, rozkładamy na nich pokrojone w kostkę szynkę oraz pieczarki, obficie posypujemy tartym serem, a następnie zapiekamy w piekarniku w 180st przez 15m. Szybko, a jak smacznie smile

https://lh6.googleusercontent.com/_weLPZ3QU5-M/Tco7MWD6YZI/AAAAAAAAEjI/jZaC-jsmjuI/s720/Zapiekanki.JPG

7 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-05-16 12:29:35)

Często robię też weekendowe hot-dogi. Oto najprostszy sposób:

Bułki przecinamy wzdłuż na pół, tak samo każdy plasterek sera.
Na spodzie bułki kładziemy półplasterek sera żółtego, na to parówki i znów półplasterek sera i na koniec przykrywamy wierzchem bułki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200st przez około 8 minut.
Gorące polewamy ketchupem, czy czymkolwiek innym, z czym nam smakują wink

https://lh3.googleusercontent.com/_weLPZ3QU5-M/TdDu3r2oFiI/AAAAAAAAEmE/TuQg5B7cl4k/s512/Hot-dogi.JPG

8

Kebab/tortilla:

Placki na tortille kupuję gotowe. Farsz robię w zależności od tego na co mam akurat ochotę. Najczęściej:

1. Podgrzany wg instrukcji na opakowaniu placek smaruję przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym (jogurt naturalny, bazylia, wyciśnięty czosnek), nakładam podsmażoną i pikantnie przyprawioną pierś z kurczaka (pokrojona w małe kawałki), następnie plastry pomidora, cebula, sałata lodowa i wszystko znów polewam sosem. Placek składam najpierw podwijając dół a poźniej boki big_smile

2. Farsz z chili con carne: cebulkę i pokrojony drobniutko czosnek podsmażam (zeszklić) na oleju. Nastepnie dodaję mięso mielone. Podsmazam wszystko dodając przyprawy do potraw meksykańskich, pieprz, sól i odrobinkę chili (w zależności jak ostro lubicie). Kiedy mięso już jest gotowe dodaję przecier pomidorowy  i trochę pikantnego ketchupu. Mięso ma sie zrobić takie pomarańczowo brązowe. Wsypuję czerwoną fasolę z puszki i kukurydzę (oczywiście odcedzone).
Nakładam na podgrzane placki i zawijam. Pycha big_smile

9

Też lubię tortille i wrapy, takie w bardziej lekkiej odsłonie w senisie niesmażonych składników smile Pyszny sposób na trochę inną kolację niż zwykle smile Jak tylko coś zrobię nowego, to zamieszczę przepis z fotką smile

10

To ja też zostanę w klimacie używania placków tortilli, ale jednak nie w wersji lekkiej wink.

Burrito meksykańskie
- placki tortilli
Farsz, około 4 - 6 porcji:
2 łyżki oliwy z oliwek
200 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego, ewentualnie 200 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę
2 papryki (np. żółta i czerwona)
1 czerwona cebula
1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym
1 puszka (400 g) czarnej fasoli (lub czerwonej)
Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, odrobina kminu rzymskiego,1/3 łyżeczki płatków chilli, 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz

Do podania:
dip z awokado: zmiksowane awokado z dodatkiem soli, świeżej kolendry i mięty, pikantnej papryczki jalapeno, soku z limonki lub cytryny oraz śmietany lub kremowego serka
kwaśna śmietana z dodatkiem soku z limonki lub cytryny, pieprzu czarnego i pieprzu cayenne, wędzonej papryki, soli
opcjonalnie: tarty ser np. cheddar, szczypiorek, limonka

Przygotowanie:
Na dużej patelni podgrzać oliwę, dodać mielone mięso lub kurczaka i dokładnie obsmażyć z każdej strony na większym ogniu.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę (bez gniazd nasiennych) i drobno posiekaną czerwoną cebulę. Doprawić czerwoną papryką (słodką i wędzoną), pieprzem cayenne i kminem rzymskim. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut.
Dodać pomidory z puszki, rozdrobnić je i wszystko razem wymieszać. Doprawić płatkami chilli, suszonym oregano, solą oraz pieprzem i smażyć przez około 10 minut, aż papryka i mięso będą miękkie a sos zredukuje się.
Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolkę z puszki. Wymieszać, podgrzać i sprawdzić doprawienie.
Ciepłe tortille zawijać z farszem i podgrzewać w opiekaczu (zgrzewarce), na patelni grillowej lub w piekarniku. Podawać z dipem z awokado, kwaśną śmietaną, tartym serem, szczypiorkiem i sokiem z limonki.

11

a czy znacie jakis sprawdzony przepis na ciasto do tortilli ?

12

Nigdy nie zabrałam się do zrobienia placków bo trochę jestem leniwa big_smile ale jeśli już ktoś poleci dobry przepis to może sie skuszę big_smile

13

Witam fajne przepisy warto skorzystać ja jak na razie nie mam doswiadczenia z tego rodzaju jedzeniem ale myślę, ze zdobędę to doświadczenie zaglądając tu częsciej:):)

14 Ostatnio edytowany przez kasienka.m (2011-05-19 16:39:23)

Oto przepis na placki do tortilli:

Skladniki na ciasto:
220 g mąki pszennej
140 ml ciepłej wody
50 g masła lub margaryny
łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
Mąkę wyrobić z wodą, margaryną i solą. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Ciasto nie powinno się lepić.
Gotowe ciasto rozwałkować na cieniutkie placki.
Smażyć na gorącej, teflonowej patelni, bez tłuszczu!!! Aż się pięknie zarumienią.
W miarę możliwości do dania meksykańskiego wykorzystać ciepłe jeszcze tortille.
SMACZNEGO!:)

A tu mam jeszcze pszepis na trochę zdrowsze tortille;)

tortilla

Placki:
1 jajko
6 łyżek otrąb owsianych (zmielone)
Pół szkl. Mleka (ja lałam na oko, żeby ciasto było w miarę gęste, ale też nie żadkie)
Szczypta soli

Sos czosnkowy:
3 łyżki jogurtu naturalnego
Czosnek w proszku
Pieprz
Sól

Wkład:
? kg piersi z kuraka
Przyprawa do grosa
Kapusta pekińska
Pomidor
Ogórek

Oba przepisy są łatwe i wychodzą z nich pyszne torille:) Sprawdziłam osobiście

15

ja czasami robię sobie hamburgery drobiowe.
składniki:
pierś z kurczaka
grahamka
sałata
ogórek
pomidor
cebulka

pierś z kurczaka gotujemy. wkładamy do przekrojonej buki wraz z warzywami.
robi się szybko i jest naprawdę smaczne

16 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-05-20 10:35:37)

kasienka, dzięki za przepis na placki do tortilli smile Ja do tej pory kupowałam gotowe, ale kto wie, chyba skuszę się na wypróbowanie smile

kaska, fajny pomysł, a że ja tylko gotowane mięsko, to nie omieszkam sobie zafundować takiego pysznego hamburgera smile W czym gotujesz tę pierś, ja albo na parze z bazylią, albo w kostce mięsnej - przechodzi świetnym smakiem mięsko tak gotowane

17

Lubię również tosty zapiekane w piekarniku. Oto wersja prosta, tania, a jaka smaczna smile

Wystarczy przekroić parówki typu frankfurterki na pół, a potem wzdłuż i nałożyć na chleb tostowy, posmarowany oczywiście masełkiem. Na to trochę tartego sera i do piekarnika na ok. 10m w 180st smile

https://lh6.googleusercontent.com/-P39y-YJtMJs/Td9RcCoytMI/AAAAAAAAEts/88nkgBvhUIU/s576/Par%2525C3%2525B3wkowe%252520tosty.JPG

18

Ja robię takie coś jakby kanapka zapiekanka tost biorę 2 kromki chleba (zwykłego) kładę na jedną kromkę plaster sera(obojętnie jakiego) 2plastereki pomidora, plasterek szynki albo tak jak wyżej parówkę lub jakaś kiełbasę, jak mam to pieczarki w plasterki przykładam drugą kromką na gorze i mam jajko rozbełtane na talerzyku i łapię ta kanapkę tak żeby z niej nic nie wyleciało i z jednej i drugiej strony maczam chleb w jajku, odrobina oleju na patelnie i na rozgrzany tłuszcz kładę tą kanapkę i jak zrobi się brązowa z dwóch stron jem na gorąco widelcem i nożem z ketchupem. Kaloryczne ale dobre:P I do tego dobra herbatka, przeważnie na kolację chociaż ostatnio na obiad zrobiłam.
No i moim domowym fast foodem jest sałatka kebabowa, ale to już każdy zna..

19 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-08-22 12:57:36)

Zdrowe frytki

ziemniaki
odrobina oliwy z oliwek
przyprawa do ziemniaków       
lub zioła prowansalskie               
ewentualnie sól

Obrane i umyte ziemniaki kroimy na słupki do wolnej grubości lub talarki. Rozkładamy je równomiernie na blasze do pieczenia bez tłuszczu (blaszka z drobnymi dziurkami). Posypujemy przyprawą do ziemniaków lub ziołami prowansalskimi.

Możemy delikatnie polać frytki odrobiną oliwy i wymieszać rękami. Pieczemy w temp. 200-210st przez ok. 30-35m

Można też posolić po upieczeniu lub jeśli nie wyobrażacie sobie frytek pieczonych bez soli - razem z bazylią i tymiankiem.

https://lh3.googleusercontent.com/-XKrAFk4HDkM/TlIxEEMAn_I/AAAAAAAAFD8/RXZ0VvCTMQ4/s720/P1090959.JPG

20

aniolek27 napisał/a:

Często w weekendy robię zapiekanki, jako alternatywę dla kanapek (ostatnio w tę niedzielę) big_smile

Domowe zapiekanki

* podłużne bułki lub pokrojona długa bagietka
* masło
* pieczarki
* szynka
* tarty ser żółty (używam light)

Przekrojone wzdłuż bułki smarujemy masłem, rozkładamy na nich pokrojone w kostkę szynkę oraz pieczarki, obficie posypujemy tartym serem, a następnie zapiekamy w piekarniku w 180st przez 15m. Szybko, a jak smacznie smile

https://lh6.googleusercontent.com/_weLP … ekanki.JPG

Ratuuuunku..! Ale mi narobiłaś smaka.... Oj chyba ostatni raz tutaj zaglądam, bo trudno się oprzeć pokusie tongue

21 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-08-22 13:08:09)

Dorin, bez obaw, to zdrowsze i lżejsze wersje "fast-foodów", więc zaglądaj nadal. Życzę smacznego! smile

22

Do zapiekanek zawsze przysmażam pieczarki na patelni z cebulką. Uważam, że smaczniejsze są wówczas zapiekanki

23

Zacznę od wklejenia zdjecia do poprzedniego przepisu na frytki, bo dziwnym trafem padło:

https://lh3.googleusercontent.com/-t6r5fuYAKdA/Tmc-0SAe8nI/AAAAAAAAFI8/0MAd3ZP7zOM/s720/P1090959.JPG

A teraz ziołowa bagietka

Nie kupuję gotowych, postanowiłam więc zrobić sama. Masło utarłam z ziołami prowansalskimi, bagietki ponacinałam i w te miejsca wsmarowałam to ziołowe masełko. Wstawiłam do piekarnika - 180st na 10-12m. Oto efekt:

https://lh3.googleusercontent.com/-GXOpl6OxLfY/TnhiWefdH1I/AAAAAAAAFKs/twXBNdR5uwc/s720/P1100061.JPG

24 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-11-05 12:08:29)

Panini z rybą i warzywami

kilka bułeczek panini (ja akurat kupuję świeżo pieczone w Lidlu)
po dwa paluszki rybne na bułkę
sałata
kilka plasterków ogórka
sos tzatziki lub jogurt naturalny z ziołami prowansalskimi
serek ze szczypiorkiem np. Turek lub topiony serek śmietankowy np. Hochland do posmarowania

Paluszki rybne wstawiłam do piekarnika (wg przepisu na opakowaniu). Następnie przekroiłam bułki i posmarowałam serkiem. Położyłam w środek umytą i osuszoną sałatę, plasterki ogórka, a następnie odsączone na ręczniku papierowym po dwa paluszki rybne. Posmarowałam gotowym sosem tzatziki (swoje bułki natomiast jogurtem naturalnym z ziołami prowansalskimi). Pychotka, zapewniam!

https://lh6.googleusercontent.com/-WFEnMZvGjZ8/TrUJW0xxwXI/AAAAAAAAFT8/Dp6Mpl9AjkU/s576/P1100352.JPG?gl=IE

25 Ostatnio edytowany przez FollowMe (2011-11-06 21:52:16)

Mój udomowiony kebab:

Składniki

Porcja dla 4 głodnych osób:

Na naleśniki:

*1,5 szklanki mleka

* 0,5 szklanki wody

* 1 jajo

* szczypta soli

* pół łyżeczki sody oczyszczonej

* tyle mąki,żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany

* olej

Na farsz:

* 2 piersi z kurczaka

* 1 opakowanie przyprawy kebab/gyros

* 3 ząbki czosnku

* sól czosnkowa

* pieprz ziołowy

* oliwa z oliwek

* 15 sztuk pomidorków koktajlowych

* mała główka sałaty lodowej

* 1 sztuka czerwonej papryki świeżej

* 3 ogórki kiszone

* 2 sztuki papryczki chilli (konserwowej)

* 1 puszka kukurydzy konserwowej

* prażona cebulka

Na sos:

* 5 łyżek ketchupu Tortex

* 5 łyżek majonezu Winiary

Dodatkowo:

* sos czosnkowy (najlepiej domowy)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy  i smażymy placki na odrobinie oleju.
Przygotowujemy farsz. Kurczaka myjemy, czyścimy i osuszamy. Kroimy w drobne kostki lub paski. Doprawiamy jedną paczuszką przyprawy kebab, szczyptą soli czosnkowej i pieprzu. (Zostawiamy w tej marynacie najlepiej całą noc.)
Zamarynowanego kurczaka smażymy na złoto na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek.
Pomidorki, paprykę, ogórki i papryczki chilli kroimy dowolnie. Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Przygotowujemy sos: ketchup z majonezem starannie mieszamy.
Przyrządzamy placki. Naleśniki smarujemy sosem. Na połowę naleśników nakładamy kurczaka,następnie wszystkie składniki po trochu lub tylko ulubione. Składamy naleśnik na nierówne pół. Nakładamy sos, można też dodać sos czosnkowy. Posypujemy prażoną cebulką.

http://i40.tinypic.com/afiolf.jpg

26

aniolek27 napisał/a:

Panini z rybą i warzywami

kilka bułeczek panini (ja akurat kupuję świeżo pieczone w Lidlu)
po dwa paluszki rybne na bułkę
sałata
kilka plasterków ogórka
sos tzatziki lub jogurt naturalny z ziołami prowansalskimi
serek ze szczypiorkiem np. Turek lub topiony serek śmietankowy np. Hochland do posmarowania

Paluszki rybne wstawiłam do piekarnika (wg przepisu na opakowaniu). Następnie przekroiłam bułki i posmarowałam serkiem. Położyłam w środek umytą i osuszoną sałatę, plasterki ogórka, a następnie odsączone na ręczniku papierowym po dwa paluszki rybne. Posmarowałam gotowym sosem tzatziki (swoje bułki natomiast jogurtem naturalnym z ziołami prowansalskimi). Pychotka, zapewniam!

Wygląda pysznie, dzisiaj wypróbuję. Akurat mam Lidla po drodze z pracy smile)

Mój przepis na hamburgery:
-mięso mielone
-cebula
-ser żółty
-czosnek
-rukola
-majonez
-sos sałatkowy ziołowo-paprykowy
-ketchup
-ogórek konserwowy bądź kiszony
-bułki do hamburgerów
- opcjonalnie oliwki

mięso mielone mieszam z wcześniej podsmażoną cebulką, z czosnkiem, przyprawami (ja dodaję bazylię, pieprz, sól, czerwoną paprykę, zioła prowansalskie, generalnie wszystko co mi wpadnie w ręce wink). przyprawione mięso formuję na małe burgery (muszą być cienkie by się dobrze podsmażyły) i wrzucam na patelnię i smażę. Bułki do hamburgerów smaruję sosem, który robię z ketchupu, majonezu, czerwonej papryki i czosnku, kładę na bułkę kawałek sera i piekę w piekarniku by ser się rozpuścił. Rukolę przyrządzam z sosem ziołowo-paprykowym (nie za dużo sosu by się zbyt nie rozmiękczyła), kładę na wyjęte bułki, na to wrzucam burgera, a na burgera podsmażone plastry cebuli i pokrojonego ogórka. Ja ktoś lubi proponuję dorzucić oliwki i pomidora. Voila smile

27

Oh fajny wątek smile u nas też preferujemy domowego fast-fooda zamiast wizyty w mcdonaldzie i tym podobnych. Kupić bagietkę, parówki, sera żółtego i świetne hot-dogi można zrobić. A domowa pizza to już klasyk, nafajniejsze, że można do niej włożyć w zasadzie wszystkie resztki które walają się po lodówce z szynek, warzyw etc. Ładnie czyści lodówkę przy okazji big_smile

28

witam odnośnie sosu do hamburgerów czyli mieszanki 1:1:1 keczup, musztarda, majonez polecam dodanie odrobinę prowansalskich i startego czosnku.
znajduje wtedy zastosowanie również do zapiekanek i hotdogów.

29

Witam, muszę się przynać że chociaż od macdonaldsów przechodzę szerokim łukiem to czasami mam ochotę na coś "obrzydliwego". W domu najczęściej robię hot dogi z typowych słodzonych amerykańskich bułek, wiem że to same węglowodany ale uważam że od czasu do czasu nie notorycznie można sobie na to pozwolić. Hamburgery również przyrządzam sama w domu z mięsa koniecznie mielonego wołowego, najlepiej byłoby samemu wołowinę zmielić ale na to zazwyczaj brakuje czasu. Mięsa nie smaże zbyt długo bo lubie jak jest soczyste. Do hamburerów typowe dodatki podaje najczściej znany i lubiany sos( należy zmieszać po trochu majonezu, kechupu i musztardy). No a kiedy już naprawdę nie ma czasu lub czekam na gościa zamawiam jakieś gotowe jedzenie z internetu, wiele firm i restauracji ma teraz stronki więc to nie problem, korzystam też z serwisów gdzie jest duży wybór knajp. Przyznam szczerze że nie lubię zamawiać z nie sprawdzonych miejc bo boję zatrucia. Najlepsze jest to co przygotowujemy sami w domu bo wtedy wiemy co tam w środku jest.

30

A może taki pomysł - nam bardzo posmakowało. Ciasto zostało mi po sporządzeniu ryby w cieście, więc podaję jeszcze raz przepis na nie:

Kiełbaski w cieście

dowolna kiełbasa np. toruńska

Ciasto:
7 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
trochę imbiru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody

Kiełbasę pokroić na kawałki dowolnej wielkości.
Składniki na ciasto wymieszać ręcznie lub mikserem.
Kawałki kiełbasy maczać w cieście.

Piekłam w temp. 200st przez 20m.
Można podawać z frytkami lub chlebem razowym.

https://lh5.googleusercontent.com/-m0PFQ123tVM/T4_qehF3lSI/AAAAAAAAFgk/NQX656vjcBA/s128/Kie%C5%82baski%20w%20cie%C5%9Bcie.JPG?gl=IE

31 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-05-09 16:52:55)

Gdy mamy niespodziewanych gości, ta szybka w przygotowaniu i syta przekąska na pewno im zasmakuje. Zainspirował mnie przepis M. Ziętkowskiej, który lekko zmodyfikowałam.

Pomidorowe bułeczki

4 kajzerki
2 duże pomidory lub pomidory w puszce
4 jajka
3-4 łyżki mleka
trochę masła i oliwy
sól i pieprz
bazylia i tymianek

Z bułek należy odkroić wierzchy. Wyjmujemy z nich miąższ, który przekładamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Wydrążone bułki smarujemy od wewnątrz i od zewnątrz masłem

https://lh3.googleusercontent.com/-K8E9Vnky0gk/T6qA3CVcbTI/AAAAAAAAFio/0cNQ-9nMwak/s512/P1110257-002.JPG?gl=IE

Pomidory rozdrabniamy i wraz z sosem przelewamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy namoczony miąższ z bułek i dusimy, aż powstanie gęsta masa. Doprawiamy przyprawami.

https://lh3.googleusercontent.com/-mnHhqWIfMo8/T6qA9xpdkVI/AAAAAAAAFiw/P3f-55NW-uU/s512/P1110258-001.JPG?gl=IE

Masą pomidorową nadziewamy bułki, a następnie w tym nadzieniu robimy dołek, w który wbijamy jajko. Można posypać też ziołami.

https://lh4.googleusercontent.com/-0XE_hPfoYRI/T6qBCnCHYKI/AAAAAAAAFi4/jUAq2myte0U/s512/P1110259-001.JPG?gl=IE

Bułki wstawiamy na 10-15minut do nagrzanego piekarnika na 190-200st. Białko powinno się ściąć, a bułki zrumienić.

https://lh4.googleusercontent.com/-IlkO-GbPGcY/T6qBPrrjE8I/AAAAAAAAFjA/w6FazmZtZu0/s512/P1110261-001.JPG?gl=IE

32

Zapiekany hot-dog źródło TeleTydzień

Na 4porcje:

cebula
2 ząbki czosnku
40g masła
60ml piwa
1 łyżka mąki
180ml mleka
1 łyżeczka musztardy
180g tartego sera cheddar
2 łyżki oleju
8 liści szałwii
4 kiełbaski z drobiu
4 krótkie bagietki
sól
zmielony czarny pieprz

Przygotuj sos:
Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Podsmażaj na maśle ok. 5minut. Wlej piwo i smaż, aż płyn prawie odparuje. Dodaj mąkę i ciągle mieszając smaż 1minutę. Wlej mleko, gotuj ok.5 minut. Zdejmij z ognia, wymieszaj z musztardą i dodaj 2/3 sera. Dopraw solą i pieprzem.

Na rozgrzanym oleju podsmaż liście szałwii - ok.2minuty. Dodaj kiełbaski i podsmaż.

Bagietki przekrój wzdłuż, po czym skrop olejem z patelni. Połóż usmażone kiełbaski, szałwię i sos. Posyp pozostałym serem. Zapiekaj w 200st przez ok.5-10minut.

33

aniolek27 napisał/a:

Zdrowe frytki

ziemniaki
odrobina oliwy z oliwek
przyprawa do ziemniaków       
lub zioła prowansalskie               
ewentualnie sól

Obrane i umyte ziemniaki kroimy na słupki do wolnej grubości lub talarki. Rozkładamy je równomiernie na blasze do pieczenia bez tłuszczu (blaszka z drobnymi dziurkami). Posypujemy przyprawą do ziemniaków lub ziołami prowansalskimi.

Możemy delikatnie polać frytki odrobiną oliwy i wymieszać rękami. Pieczemy w temp. 200-210st przez ok. 30-35m

Można też posolić po upieczeniu lub jeśli nie wyobrażacie sobie frytek pieczonych bez soli - razem z bazylią i tymiankiem.

https://lh3.googleusercontent.com/-XKrA … 090959.JPG

Zdrowiej byłoby z olejem rzepakowym, bo oliwa w tej temperaturze się już przypala i nie tylko traci to co dobre, ale też nabiera tego co złe. Do długiego pieczenia w wysokiej temperaturze trzeba brać tłuszcze o wyższej temperaturze dymienia.
Ale poza tym to faktycznie milion razy zdrowiej niż z fast fooda wink

Posty [ 34 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Fast-foody udomowione :)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024