czy to dziwne że nie chcę mieć teraz dziecka ?? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » czy to dziwne że nie chcę mieć teraz dziecka ??

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

1 Ostatnio edytowany przez szirina (2009-05-01 08:47:56)

Temat: czy to dziwne że nie chcę mieć teraz dziecka ??

mam 22 lata kończę licencjat za rok a potem chcę iść na magisterkę. mój mężczyzna namawia mnie już powoli na dziecko, żebyśmy po moich studiach się już onie starali. ale ja nie chce mieć dziecka raz bez ślubu dwa nie w wieku 23 lat !! jeśli mam wpływ na swóje maciezyństwo to chcę mieć dzidziusia kiedy skończę całkowicie edukację naciesze się swoim ukochanym sam na sam, pojedziemy gdzieś razem zobaczymy świata i co ważne, będziemy mieli swój kąt !!! mówię mu o tym to on mówi że on nas utrzyma, że dziecko nie przeszkadza w tym żebyśmy razem całą rodzinką gdzieś jeździli, i że mogę robić szkołę mając dziecko.
marzę o tym że kiedy dowiem się o swojej ciąży to podskocze z radości a nie przeszyje mnie dreszcz przerażenia ..... nie wiem już cjak mu to wyjaśnić , kiedy mówię mu że jeszcze nie teraz on się smuci i czuje się tak jakbym w niego nie wierzyła.. ehh czy to dziwne że nie czuję się gotowa na dziecko ?
dotego już dwa razy poroniłam i się panicznie boję że zwyczajnie nie jest mi pisane być mamą bo dziecko mnie odrzuca ;(( ehh nie wiem może to mój strach

If you wanna be somebody
If you wanna go somewhere
You better wake up ......
... and pay attention !!!!!!!!
Zobacz podobne tematy :

2

Odp: czy to dziwne że nie chcę mieć teraz dziecka ??

noelle ja kiedyś usłyszałam słowa "dobra mama to spełniona mama" nie chce potem chodzić w ciąży smutna że nie zrobiłam i nie zobacyzłam tylu rzeczy !!
chce mieć co opowiadać swojemu dziecku i by było ze mnie dumne. nie będę czuła się szczęsliwa będąc matką która zaprzepaściła swoje marzenia. do tego nie czuję się zbyt pewnie jeszcze aby decydować się na taki krok, muszę wiedzieć że ten właśnie "ten" jest odpowiedzialny że nie znudzi mu się rola taty, muszę być pewna że to jest ten moment że już zrobiłam wszystko i mam za co kupić temu dziecku wózek łóżeczko i zapewnić byt !!!! nie chcę nigdy być zależna od faceta finansowo, czuć się czyjąś utrzymanką. może to głupie ale tak mam i zdania nie zmienie.

no to widzę że też nie masz za ciekawie jeśli chodzi o te sprawy smile moi rodzice ani jego nic nie mówią naszczęście o dziecku, ale o ślubie owszem. i też mi to nie pasuje bo jak mogła bym go wiąć za męża nie wiedząc jaki jest w domu 24h na 24h heh

If you wanna be somebody

3

ja chcę mieć rodzine, ale wtedy kiedy zdobędę pozycje taką jaką chcę, czyli mieć magisterkę w kieszeni super pracę moich marzeń i wiedzę że mogę spokojnie iść na macieżyński i nikt mnie nie wyrzuci z roboty bo mam zerowe wykształcenie i dziecko na karku i jestem skazana na pieniądze od męża bo swojego nic nie mam i nie mogę nic wnieść od siebie do naszego małżeństwa. może to okrutne co mówię ale takie są realia bez kasy i pozycji zawodowej jesteś nikim, a ja nie chce być nikim i dla siebie i dla moich dzieci które będę miała

If you wanna be somebody

4

no i właśnie to wszystko przedstaw swojemu chłopakowi wink jeśli Cię kocha to zrozumie że macie jeszcze czas!

"Jesteś tym, czym wierzysz, że jesteś." Paulo Coelho

5

Oczywiście! Zupełnie zgadzam się z noelle87! Najlepszym rozwiązaniem będzie szczera rozmowa. Powiedz mu to, co napisałaś nam - o swoich obawach, pragnieniach i uczuciach.
To od Ciebie przede wszystkim zależy czy powinniście mieć już dziecko.
Dobrze, że masz marzenia i odwagę by je spełniać! Przedstaw teraz swój pogląd partnerowi.
Powodzenia!

"Ukradnij mnie Julio koszmarom i śmierci"

Co mam zrobić?

6

Ja też miałam taki problem- identyko smile:):)

W sumie jak facet chce dziecka to źle jak nie chce to też źle tongue

Powiedziałam mu wyraźnie iż w Polskiej społeczności jest tak iż to kobieta zajmuje się bardziej dzieckiem...
Dlatego z racji tego nie czuje się psychicznie przygotowana na dziecko...
gdyby się pojawiło był by to gwałt na mojej psychice...

w sumie fajnie ze nie jestem sama big_smile

7

nokia napisał/a:

Powiedziałam mu wyraźnie iż w Polskiej społeczności jest tak iż to kobieta zajmuje się bardziej dzieckiem...

a co on na to?

"Ukradnij mnie Julio koszmarom i śmierci"

Co mam zrobić?

8

Myślę, że wszystko jest kwestią obopólnych ustaleń.
Nie dziwię się, że nie chcesz decydować się na dziecko będąc w swojej sytuacji. Uczciwie powiem, że nie zdecydowałabym się na macierzyństwo przed wspólnym zamieszkaniem bądź ślubem, myślę, że jest to zbyt poważna decyzja, którą należy sobie dwa razy przemyśleć. I z doświadczenia wiem, że wspólne życie zmienia perspektywę.
Z moim poprzednim partnerem, z którym mieszkałam, też chcieliśmy mieć dzieci. Mieliśmy też w planach małżeństwo. Życie niestety napisało nam zupełnie inny scenariusz i w gruncie rzeczy cieszę się, że poczekałam z decyzją o posiadaniu dzieci. Dzięki temu wiem, że nie był to odpowiedni człowiek, z którym byłoby mi pisane wspólne życie.

Odrębną sprawą jest gotowość do bycia mamą. Widzisz, dobrze rozumiem Twoje obawy. Jestem starsza od Ciebie, studia już ukończyłam, mam stałą pracę, w której jak najbardziej mogę pozwolić sobie na ciążę, kocham dzieci z całego serca (w końcu z nimi się spełniam zawodowo) i chcę mieć własne pociechy, ale jest jeszcze kilka rzeczy, które chciałabym przeżyć/zrobić, zanim zdecyduję się na macierzyństwo. Myślę, że wstrzymanie się z posiadaniem dzieci jeszcze kilka lat w Twoim wypadku nie zrobi nikomu krzywdy, a wręcz przeciwnie - może mieć tylko pozytywne skutki.

Moja mama urodziła mnie, kiedy miała 21 lat, była wtedy już mężatką, ale takie były czasy. Swoją drogą jest wiele rzeczy, których nie mogła już później zrobić tak, jak by tego pragnęła. Choć wcale nie uważa, że "życie jej przeszło przed nosem", jest dzisiaj bardzo szczęśliwą kobietą, której udało się większość marzeń spełnić, gdy ja już dorosłam. Studia rozpoczęła i ukończyła, gdy ja już byłam na świecie - naprawdę ją podziwiałam, ponieważ było to nie lada osiągnięcie - poważnie chorowałam, Ona miała pełen etat od 8 do 16 i zaocznie ciągnęła te swoje studia. Kosztowało ją to wiele wyrzeczeń, bez wątpienia, ale uważam, że wychowała mnie z miłością, a to najważniejsze.

Wszystko w swojej kolejności. Zarówno małżeństwo jak i macierzyństwo to poważne decyzje, świetnie, że tak właśnie je traktujesz. Nie widzę powodu, dla którego miałabyś to zmieniać smile
A Twój ukochany? Powiedz mu, że cieszysz się, że chce mieć z Tobą dzieci i spędzić swoje życie, ale jeśli tego pragnie, na pewno jest w stanie jeszcze chwilę poczekać na Ciebie smile

... Mam serce w ogniu i niewiele mam w tym życiu czasu, by żałować czegoś...

REGULAMIN Forum Netkobiety.pl - przeczytaj smile

9

ophelia napisał/a:
nokia napisał/a:

a co on na to?

nic musial to zaakceptować, wkońcu w związku dwie strony mają się spełniać a nie tylko jedna smile od tego czasu już tak nie naciska...czasami tylko coś wspomni.

10

jeśli Cie kocha,zrozumie. Szczera rozmowa powinna wam pomóc. I nie śpiesz sie do niczego, jestes młodziutka i na wszystko przyjdzie czas:)
A tak prawde mówiąc czy on jest NAPRAWDE gotowy na przyjscie na świat maleństwa? Dziwi mnie fakt, że bardziej myśli o maleństwie niż o waszym Wspólnym życiu ;/ Małżeństwo poprzedza dziecko. Bo Rodzinę tworzą Małżonkowi. Powodzenia smile

Nie trać wiary w marzenia, tylko dąż do ich spełnienia !!!

11

szzirina...mysle ze masz racje powinniscie poczekac asz wszystko o czym mazycie bedziecie miec wlasnie mieszkanie slub itd.... przepraszam ze to pisze ale jaka masz pewnosc ze to wlasnie ten jedyny??ludzie sie rozchodza po wielu latach maja dziecie i tez na to nie patrza rt musisz miec jakas oslone na wszelki wypadek jak bys z dzieckiem zostala sama...bo zycie jest okrutne i wlasnie tak czasami bywa... chlopakowi powiedz ze nie jestes jeszcze gotowa i tyle... mysle ze dacie rade;-)

12

JEDNE KOBIETY BARDZO WCZESNIE CHCA MIEC DZIECI,INNE NIE.I TO JEST NORMALNE.SKORO OBECNIE Z TAKICH,CZY INNYCH POWODOW CZUJESZ,ZE NIE JESTES GOTOWA NA DZIECKO,NIE ULEGAJ PRESJI CHLOPAKA.

13

witam wiem to będzie nudne ale musze sie z kims tym podzielić;mam 25lat wyszłam za mąż we wrześniu mój mąz jest ode mnie starszy16lat było super,wzielismy slub kochamy sie niestety..on nalega na dziecko i to strasznie!!rozumiem go bo ma tyle lat i w ogole ale ja mu nieobiecywalam ze zajde w 2miesiace po slubie tzn.niechce tego odciagac w czasie ale chce przynajmniej skonczyc kurs na prawo jazdy i zdac;dodam ze jeszcze pisze prace magisterska i dziecko... tak jestem pól na pół ale chociaz zdac kurs....z reszta niewiem może niejestem gotowa wcale??nieiwiem co mam robic..po rozmowie doszlismy do wniosku ze poczekamy chwile ale ten temat powroci wraz z nowym rokiem i zdanym prawkiem...choc chwile nacieszyc sie zsoba....ale on mysli tylko otym ze jest starszy i chce sie jeszcze nacieszyc dzieckiem jak tyle czekał z tym wszystkim to i pól roku poczeka..wiem egoistka jestem ale tak czuje w tej chwili itego niezmienie..prosze choc o jedna odpowiedz,rade...

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » czy to dziwne że nie chcę mieć teraz dziecka ??

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2021