Jak polubić samego siebie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 25 ]

1 Ostatnio edytowany przez missnowegojorku (2012-06-09 23:14:22)

Temat: Jak polubić samego siebie?

Poczucie własnej wartości, jako pewna cecha osobowości charakterystyczna dla każdego człowieka, wywiera znaczący wpływ na funkcjonowanie osoby w większości obszarów życia. Czym jest poczucie własnej wartości zatem? Pod pojęciem tym kryje się cały szereg twierdzeń i poglądów na temat samego siebie. Są to twierdzenia opisujące moje funkcjonowanie w całym szeregu relacji (jaki jestem jako partner/mąż/ojciec), spojrzenie na posiadane zdolności, umiejętności, ocena swojego wyglądu zewnętrznego, swojej fizyczności.

Poczucie własnej wartości to ocena tych wszystkich kompetencji, poszczególnych cech, jakie czynią nas takimi jacy jesteśmy. Ocena ta może być w globalnym rozrachunku pozytywna lub negatywna, spojrzenie na siebie może bowiem składać się z poszczególnych elementów, które traktujemy jako nasze mocne strony oraz części tych nieakceptowanych. Dobrze jednak, jeśli ocena końcowa samego siebie wypada  in plus, albowiem poczucie własnej wartości w znacznym stopniu może determinować  nasze funkcjonowanie na wielu polach, decydować o sposobie podejmowania komunikacji międzyludzkiej, wpływać na skuteczność realizowania potrzeb, spełniania własnych marzeń.

Ogromnie ważną rolą poczucia własnej wartości jest jego wpływ na nastrój i funkcjonowanie psychologiczne osoby, a zatem warto się zastanowić od czasu do czasu jak siebie postrzegam, jakie cechy sobie przypisuję i na ile lubię siebie, doceniam i szanuje- w kontekście zadań jakie podejmuje, celów jakie sobie obieram, relacji w jaki wchodzę i komunikacji jaka prowadzę. 

Fragment artykułu Emili Anieli Mik pt." Czym jest poczucie własnej wartości czyli dlaczego wciąż siebie nie lubię."

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Od dawna moim marzeniem jest poprawa swego wizerunku w moich własnych oczach. Od dziecka do wieku średniego ukształtowałam bardzo niskie poczucie własnej wartości. Pozostałą część życia  chciałabym spędzić, lubiąc siebie... Może znacie jakieś skuteczne sposoby?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak polubić samego siebie?

Również jestem ciekawa, czy znacie jakieś sposoby by polubić siebie?
Zbyt duże wymagania powodują, że czasami się wręcz nienawidzę za to jaka jestem.

3

Ja siebie lubię:)
Nie wiem jak to zrobiłam ale lubię siebie.
Mam dystans do własnej osoby, potrafię być samokrytyczna, mam świadomość nad czym powinnam popracować etc.
Ogólnie staram się być dobrym człowiek...nie zawsze wychodzi ale myślę, że nie najgorzej mi idzie:)

Doszłam kiedys do wniosku, że po co mam sie dołować, użalać nad soba, jęczec jaka to ja jestem beeee
Szkoda na to energii. Nie jestem idealna, absolutnie nie; jednak zaakceptowałam siebie taką jaka jestem.
Czasami gdzies tam cos sie jeszcze odezwie ale dusze to w zarodku.

Usmiecham sie częściej nawet do mijanych, obcych ludzi, bywa, że nawiązuje rozmowę /banalne kilka słów/, robię to co lubię /staram się/,
złe emocje próbuje odgonic/choc czasami ciężko bo z natury jestem impulsywna/, wszelkie problemy staram się tlumaczyc racjonalnie i na zapas się nie zamartwiam.

Naprawdę ważne jest to co mamy w głowie, to co myslimy o nas samych.
Bez pozytywnej opinii nie bedziemy w pełni szczęsliwi, zadowoleni...

Pozdrawiam:)

Leila01 napisał/a:

Ja siebie lubię:)
Nie wiem jak to zrobiłam ale lubię siebie.
Mam dystans do własnej osoby, potrafię być samokrytyczna, mam świadomość nad czym powinnam popracować etc.
Ogólnie staram się być dobrym człowiek...nie zawsze wychodzi ale myślę, że nie najgorzej mi idzie:)

Doszłam kiedys do wniosku, że po co mam sie dołować, użalać nad soba, jęczec jaka to ja jestem beeee
Szkoda na to energii. Nie jestem idealna, absolutnie nie; jednak zaakceptowałam siebie taką jaka jestem.
Czasami gdzies tam cos sie jeszcze odezwie ale dusze to w zarodku.

Usmiecham sie częściej nawet do mijanych, obcych ludzi, bywa, że nawiązuje rozmowę /banalne kilka słów/, robię to co lubię /staram się/,
złe emocje próbuje odgonic/choc czasami ciężko bo z natury jestem impulsywna/, wszelkie problemy staram się tlumaczyc racjonalnie i na zapas się nie zamartwiam.

Naprawdę ważne jest to co mamy w głowie, to co myslimy o nas samych.
Bez pozytywnej opinii nie bedziemy w pełni szczęsliwi, zadowoleni...

Pozdrawiam:)

Co racja, to racja... Ale jakoś nie umiem tego zastosować u siebie samej, heh...

5

To nie jest tak jak przyciskasz guziczek:)
Trzeba sie starac, pracowac, pilnowac siebie.
A takie "Ale jakoś nie umiem tego zastosować u siebie samej, heh..."wcale nie nastawia na to optymistycznie:)

6

ja też lubię a wręcz kocham siebie:) żyję w zgodzie ze sobą, nie mam sobie za złe zbyt wielu rzeczy, bo szkoda mi na nie życia.
Kocham siebie bo jestem jednocześnie wdzięczna Stwórcy za to, że jestem.

7

kiedys wydawalo mi sie, ze inne kobiety sa lepsze i madrzejsze choc wszyscy podpowiadali mi, ze jestem utalentowana, zdolna, madra i bardzo ladna. nie wierzylam ale potem zastanowilam sie nad tym wszystkim co takiego mnie doluje? To presja spoleczenstwa, zeby byc modnym, zgrabnym, madrym i utalentowanym. W pewnym momencie przestalam na to wszystko zwracac uwagi. Zaczelam sie sobie podbac, mimo, ze przestalam dbac przesadnie o siebie (bez diet i jakis makijazy) poprostu zaczelam byc soba i bylo cudownie. Zaczelam zyc pelnia zycia. I robie tak dalej. Mam wszystko to co naprawde chce, rozumiem swoje cialo, potrzeby. Ja jestem szczesliwa i uszczesliwiam tez tego ktory bardzo mnie kocha. Trzeba przede wszystkim otrzasnac sie z super dream - zyc wlasnym zyciem, cieszyc sie drobnostkami, ktore nas spotykaja codziennie i byc zadowolonym, ze ktos obok nas cieszy sie, ze jestesmy. Ale do tego chyba trzeba dorosnac. Trzeba zrozumiec siebie.

Wieczne Miasto BG

8

aggy i brawo!! oby więcej takich kobiet smile Ja podobnie jak Ty....

9

ja siebie kocham i nienawidzę jednocześnie - absurd?, nic bardziej mylnego to układ doskonały, arystotelesowski złoty środek.

10

missnowegojorku napisał/a:

Pozostałą część życia  chciałabym spędzić, lubiąc siebie... Może znacie jakieś skuteczne sposoby?

Myślę, że na każdego działa co innego wink. Nie ma chyba powszechnie przyjętej recepty na polubienie siebie samego.

Ja lubię siebie i nigdy nie miałam z tym większego problemu, owszem bywają małe kryzysy, gdzie powinnam porządnie walnąć się w głowę, za różne głupoty jakie mi do niej przychodzą i które czasami praktykuje, ale tak naprawdę nawet one nie zaniżają u mnie poczucia własnej wartości.

Żyję swoim życiem, według siebie, nie porównuję się do nikogo - myślę, że to daje mi najwięcej szczęścia. Nie pozwałam sobą sterować oraz nie ulegam wpływom.

Kiedy słucham jakie problemy mają inni i jak bardzo nie potrafią sobie z nimi radzić - lubię siebie jeszcze mocniej wink, bo jestem dumna, że udaje mi się podobne kłopoty skutecznie omijać smile Jak już się zdarza jakaś porażka, to zazwyczaj podnoszę się silniejsza, nigdy się nie załamuję, nie poddaję, walczę do końca.

11

Jak ja lubie takie tematy big_smile
Kiedys jak bylam kurczakiem to mialam stosunek do samej siebie lekko...hm ambiwalentny? Potem cos mna wstrzasnelo i zaczelam sluchac siebie, skupiac sie na sobie a nie na dogadzaniu innym. Z moja fizycznoscia zalatwilam sprawe krotko. Wiem ze w zyciu nie bede miala 175, rozmiar 6, nog od nieba do ziemi i wielkich czarnych oczu. Po prostu nie to dostalam w pakiecie i tyle. Co nie znaczy ze nie mialam wielbicieli i adoratorow. Mialam. Fizycznosc moge zmieniac w okreslonym zakresie ale pewnych rzeczy nie osiagne. Nie ma co sie z tego powodu zalamywac. Czesto mowie sobie "tyle jest niepelnosprawnych lub ciezko chorych ludzi ktorzy chetnie oddadza swoje niesprawne ciala za moje wiec chyba nie jest ze mna az tak tragicznie". Staram sie cieszyc codziennymi rzeczami ktore wydaja nam sie gwarantowane do smierci i nie zdajemy sobie sprawy jak kruche one sa.
Co do mojej psychiki to jest jaka jest. Jedni rozwiazuja skomplikowane zadania matematyczne w pamieci, drudzy pisza wiersze, jeszcze inni maluja piekne obrazy. Nie jestem kryminalista, nie jestem zbrodniarka, jestem soba. Mam strefy nad ktorymi chce pracowac ale mam tez duze obszary ktore uwazam sa dobre. Jestem swiadoma swoich atutow, jestem pogodzona ze swoimi wadami. I to jest moim zdaniem recepta na polubienie siebie.
Uswiadomienie sobie tych dwoch rzeczy big_smile

12

"Kiedy naprawdę zacząłem kochać samego siebie, uświadomiłem sobie,
że emocjonalny ból i cierpienie są tylko ostrzeżeniem dla mnie,
żebym nie żył wbrew własnej prawdzie.
Dziś wiem ,że to nazywa się
AUTENTYCZNOŚCIĄ.

Kiedy naprawdę zacząłem kochać samego siebie, zrozumiałem,
jak żenujące jest dla innych, gdy narzucam im własne pragnienia,
wiedząc, że ani nie nadszedł odpowiedni czas,
ani tamta osoba nie jest na to gotowa,
nawet jeśli byłem nią ja sam.
Dziś wiem, że to nazywa się
SZACUNKIEM DO SAMEGO SIEBIE.

Kiedy naprawdę zacząłem kochać samego siebie,
przestałem tęsknić za innym życiem i mogłem dostrzec,
że wszystko wokół mnie stanowi zaproszenie do rozwoju.
Dziś wiem , że to nazywa się
DOJRZAŁOŚCIĄ.

Kiedy naprawdę zacząłem kochać samego siebie, zrozumiałem,
ze zawsze i we wszystkich okolicznościach
jestem we właściwym momencie i we właściwym miejscu
i że wszystko, co sie dzieje, jest właściwe.
Od tamtej pory mogłem już być spokojny.Dziś wiem ,że to nazywa się
WEWNĘTRZNĄ PEWNOŚCIĄ.

przestałem tworzyć kolejne wielkie plany na przyszłość.
Dziś robię tylko to, co sprawia mi radość i przyjemność,
co kocham i co sprawia, że moje serce sie uśmiecha.
I robię to na swój sposób i we własnym tempie.
Dziś wiem ,że to nazywa się
RZETELNOŚCIĄ

Kiedy naprawdę zacząłem kochać samego siebie, uwolniłem się
od tego wszystkiego, co nie było dla mnie zdrowe.
od potraw, ludzi, przedmiotów, sytuacji i od wszystkiego,
co wciąż odciągało mnie ode mnie samego.
Na początku nazywałem to ,,zdrowym egoizmem,, .
Ale dziś wiem ,że to
MIŁOŚĆ DO SAMEGO SIEBIE.

przestałem chcieć zawsze mieć rację.
Dzięki temu rzadziej się myliłem.
Dziś wiem , że to nazywa się
SKROMNOŚCIĄ.

wzbraniałem się przed życiem w przeszłości
i troska o własną przyszłość.
Teraz żyję chwilą, w której dzieje się WSZYSTKO.
Żyję wiec teraz każdym kolejnym dniem i nazywam to DOSKONAŁOŚCIĄ.

Kiedy naprawdę zacząłem kochać samego siebie, uświadomiłem sobie,
że moje myślenie może uczynić ze mnie chorego nędznika.

Kiedy jednak zwróciłem się do sił mojego serca,
mój rozum zyskał ważnego wspólnika.
Ten związek nazywam dziś
MĄDROŚCIĄ SERCA.

Nie musimy już obawiać się sporów,
konfliktów i problemów z samymi sobą i z innymi,
ponieważ nawet gwiazdy wpadają na siebie, tworząc nowe światy.
Dziś wiem ,że
TO WŁAŚNIE JEST ŻYCIE! "

13 Ostatnio edytowany przez Olinka (2012-06-17 21:17:12)

Wiecie kto jest autorem tych słów?;

Nie pisz, proszę, posta pod postem, a jeżeli chcesz coś dopisać użyj opcji "edytuj", o czym mówi 12 punkt Regulaminu Forum.
Dziękuję za dostosowanie się do prośby i pozdrawiam, Moderatorka Olinka

14

Qrsywa  super text!

15

Qrsywa napisał/a:

wiecie kto jest autorem tych słów?;)

Kto?

16

Świetne smile

17

missnowegojorku napisał/a:
Qrsywa napisał/a:

wiecie kto jest autorem tych słów?;)

Kto?

Największy komik świata Charlie Chaplin wink

18

Tego to się nie spodziewałam:)

19

co zatem jest największą motywacją aby kochać siebie?? To że bez zakochania się w sobie nie mozemy byc szczesliwi, dojrzali ani wartościowi. Nie kochajac siebie nie możemy kochać w pełni świadomie innych.:)

20

Qrsywa dziękuję za te posty, dzięki Tobie zrozumiałam, że jestem na dobrej drodze do pokochania siebie smile

21

I tak trzymać smile

22

Dla mnie największy wpływ na nasze poczucie własnej wartości ma to jak jesteśmy wychowywani i w jakich warunkach dorastamy. Dziecko, które jest od początku doceniane, chwalone. W przyszłości jest pewne siebie i nie ma ze sobą problemów. Ja z kolei mam mamę alkoholiczkę, nikt mnie nigdy nie doceniał, nie chwalił. I wyrosłam na takiego zastraszonego ufoludka, który jest nie pewny siebie, nie ma żadnej wartości, uważa, ze nic nie potrafi. Ma bardzo silną potrzebę uznania i akceptacji. Oczywiście brawo dla tych, którzy umieją sami sobie z tym poradzić i mimo przeciwności losu są pewni siebie.

23

po to tu jestem...nie akceptuje siebie-nie lubie siebie...co robic??by byc zadowolona dzien?tydzien

24

nie lubiana napisał/a:

po to tu jestem...nie akceptuje siebie-nie lubie siebie...co robic??by byc zadowolona dzien?tydzien

Najpierw zrobić retrospekcję swojego zycia, zrozumieć, dlaczego tak jest, co to spowodowało i kto mi to wszystko wmówił.

Posty [ 25 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024