Poczucie własnej wartości, jako pewna cecha osobowości charakterystyczna dla każdego człowieka, wywiera znaczący wpływ na funkcjonowanie osoby w większości obszarów życia. Czym jest poczucie własnej wartości zatem? Pod pojęciem tym kryje się cały szereg twierdzeń i poglądów na temat samego siebie. Są to twierdzenia opisujące moje funkcjonowanie w całym szeregu relacji (jaki jestem jako partner/mąż/ojciec), spojrzenie na posiadane zdolności, umiejętności, ocena swojego wyglądu zewnętrznego, swojej fizyczności.
Poczucie własnej wartości to ocena tych wszystkich kompetencji, poszczególnych cech, jakie czynią nas takimi jacy jesteśmy. Ocena ta może być w globalnym rozrachunku pozytywna lub negatywna, spojrzenie na siebie może bowiem składać się z poszczególnych elementów, które traktujemy jako nasze mocne strony oraz części tych nieakceptowanych. Dobrze jednak, jeśli ocena końcowa samego siebie wypada in plus, albowiem poczucie własnej wartości w znacznym stopniu może determinować nasze funkcjonowanie na wielu polach, decydować o sposobie podejmowania komunikacji międzyludzkiej, wpływać na skuteczność realizowania potrzeb, spełniania własnych marzeń.
Ogromnie ważną rolą poczucia własnej wartości jest jego wpływ na nastrój i funkcjonowanie psychologiczne osoby, a zatem warto się zastanowić od czasu do czasu jak siebie postrzegam, jakie cechy sobie przypisuję i na ile lubię siebie, doceniam i szanuje- w kontekście zadań jakie podejmuje, celów jakie sobie obieram, relacji w jaki wchodzę i komunikacji jaka prowadzę.
Fragment artykułu Emili Anieli Mik pt." Czym jest poczucie własnej wartości czyli dlaczego wciąż siebie nie lubię."
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Od dawna moim marzeniem jest poprawa swego wizerunku w moich własnych oczach. Od dziecka do wieku średniego ukształtowałam bardzo niskie poczucie własnej wartości. Pozostałą część życia chciałabym spędzić, lubiąc siebie... Może znacie jakieś skuteczne sposoby?