Karczoch - opóznia proces starzenia oraz działa pozytywnie na wątrobę - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MEDYCYNA NATURALNA - ZIOŁA, ZDROWE ODŻYWIANIE, DIETY » Karczoch - opóznia proces starzenia oraz działa pozytywnie na wątrobę

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Karczoch - opóznia proces starzenia oraz działa pozytywnie na wątrobę

Karczoch zwyczajny występuje obecnie w całej Europie oraz Ameryce. W kuchni karczoch wykorzystywany jest od wielu wieków, natomiast w lecznictwie dopiero od całkiem niedawna w porównaniu z innymi roślinami wykorzystywanymi w leczeniu.

Zastosowanie

Karczoch działa pozytywnie na wątrobę poprzez wydzielanie żółci oraz przy dolegliwosciach pokarmowych. Pomaga on również obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Poza tym karczoch jest polecany osobom chorym na cukrzycę.  Flawonoidy w karczochu nie tylko korzystnie wpływają na wątrobę, ale są także silnymi antyoksydantami, które skutecznie zwalczają wolne rodniki, a przez to opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.

Składniki karczocha

Karczoch jest ceniony przede wszystkim za bogatą ilość witamin, garbników, cukrów oraz kwasów: mlekowego, jabłkowego oraz cytrynowego.

Działanie karczocha

Liście karczocha zawierają tzw. substancje goryczkowe i to właśnie one odpowiadają za pobudzanie wydzielania żółci, co chroni wątrobę. Poza tym znacząco poprawiają one trawienie tłuszczów.

Wywar z karczocha

Najlepszy będzie samodzielnie przygotowany wywar z liści. W tym celu możemy użyć nawet zewnętrznych liści, które norlmalnie odcinamy, bo są niejadalne. Wrzucamy ok. 12-15 posiekanych liści na pół litra gotującej się wody. Gotujemy przez 10-15 minut, po czym odstawiamy całość do przestygnięcia. Przy dolegliwościach wątrobowych i układu pokarmowego pijemy od 1 do 2 szklanek takiego naparu dziennie.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Karczoch - opóznia proces starzenia oraz działa pozytywnie na wątrobę

tak karczochy są bardzo bardzo dobre - nie wiedziałam tylko ,ze opóźniają procesy starzenia smile W każdym razie mogę potwierdzić, że na wątrobę działają doskonale !

3

ten post wyzej to nie ja pisalam jakby co smile panie modki sie chyba zabawiaja albo zaszla pomylka.nie jadlam w zyciu karczocha a poza tym prawie w ogole nie uzywam polskich znakow smile a co do karczocha to napewno w najblizszym czasie zjem big_smile i opisze wrazenia zwiazane z watroba jakby co

4

Więc ktoś musiał używać Twojego komputera. Moderatorzy nie są cudotwórcami i nie potrafią pisać z czyjegoś profilu.

5

Dobre, smialem sie chyba z 5 minut smile

6

moim zdaniem karczoch faktycznie pomaga, odtruwa organizm i pomaga w regeneracji wątroby, jakoś nie dawno zamówiłam w sklepie internetowym stosuje codziennie i chyba są pierwsze efekty, po kłopotliwych wzdęciach ani śladu naturala. pl , podsyłam Wam linka do sklepu możecie spróbować smile i sami ocenić

7

cynarex parę zł. w aptece (sproszkowany karczoch )

8 Ostatnio edytowany przez Ba-Cha (2015-10-07 15:10:35)

Kamoa cynarex kosztuje 7,50 - ale trzeba zażywać 3 x dziennie
miesięczna kuracja to koszt : 22,50 smile
a karczoch  z serii" Zioła w aptece" - kosztuje 15,75 i jest 60 tabl.
i tu zażywasz raz dziennie ......

zażywam ten karczoch  zamiast szkodliwych STATYN - dla zbicia cholesterolu i wspomagania trawienia   
pomalutku kończę drugie opakowanie .... dopiero w styczniu będę badać cholesterol czy spada ....
ponoć trzeba czasu ....

9

Po raz pierwszy z karczochami miałam do czynienia jako składnik n pizzy we Włoszech. Sama wcześniej nie znałam tego warzywa, ba nawet nie wiedziałam jak wygląda. Od tamtego czasu zawsze zamawiam pizze z karczochem bo bardzo mi smakuje. Dodatkowo wyczytałam kiedyś, że karczoch wpływa pozytywnie na pracę wątroby oraz utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi. To mi się więc podoba - pizza a jednocześnie zdrowie big_smile

Tańszy - czyli OSTROPEZ Plamisty, bardzo dobrze działa na wątrobę, naprawia ja regeneruje, leczy cukrzycę.

11

Wilczyco- ostropest smile

12

Na wątrobe to chyba i tak nie ma nic lepszego niz grejpfruty, ale karczoch tez sie przydaje smile

mallwusia napisał/a:

Wilczyco- ostropest smile

Tak, przepraszam, ale ze mnie gapa lol

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MEDYCYNA NATURALNA - ZIOŁA, ZDROWE ODŻYWIANIE, DIETY » Karczoch - opóznia proces starzenia oraz działa pozytywnie na wątrobę

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024