Przepisy na kolorowy, piętrowy tort krok po kroku- proszę o rady:-) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Przepisy na kolorowy, piętrowy tort krok po kroku- proszę o rady:-)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1 Ostatnio edytowany przez FollowMe (2011-07-04 12:43:14)

Temat: Przepisy na kolorowy, piętrowy tort krok po kroku- proszę o rady:-)

Witam serdecznie,
niedługo zbliżają się moje urodziny, urodziny mojego narzeczonego i nasza kolejna rocznica:-)
W związku z tym chciałabym samodzielnie zrobić krok po kroku jakiś tort. Może mieć kilka pięter, być kolorowy(kupiłam już kilka kolorowych barwników), mam przepis na lukier plastyczny ale jakoś brakuje mi konkretnej wizji.
Chciałabym żeby był ambitny-może jakoś nawiązywał do naszych uroczystości, dekoracyjny i robił wrażenie:-)
Dlatego proszę wszystkie bardziej ode mnie doświadczone koleżanki o jakieś projekty, sugestie, może rady jak to wszystko wykombinować krok po kroku?
Nie wiem np. jak robi się konkretne warstwy tortu, jak przycinać i modelować biszkopt na dany kształt itp. Lubię gotować i dobrze mi to wychodzi ale dekoracje i pieczenie to już inna sprawa:-)

"No cóż, ten, który kocha, powinien dzielić los tego, kogo kocha." /Woland
Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez kotoko (2011-07-08 22:31:08)

Odp: Przepisy na kolorowy, piętrowy tort krok po kroku- proszę o rady:-)

Witaj FollowMe.
Piekłam już kilka razy piętrowe torty, pokrywane lukrem plastycznym, napiszę co mi przychodzi do głowy, a w razie czego pytaj - może będę mogła jakoś pomóc :-).

Nie wiem czy mam dokładnie pisać Ci jak wykonać każde piętro, czy może już piekłaś torty i masz jakieś tam pojęcie. Zacznę może od tego, że w przypadku piętrowego tortu odpuść sobie kremy na bazie bitej śmietany. Są za delikatne i nie utrzymają ciężaru piętra wyżej. Najlepsze są kremy maślano-budyniowe. Do środka dobrze dodać jest owoce, np. pokrojone brzoskwinie, tort jest wtedy o wiele stabilniejszy. Przed nakładaniem kolejnych pięter należy je porządnie schłodzić.
Kremówka odpada też ze względu na użycie lukru plastycznego, gdyż go rozpuszcza.
Opowiem o takim moim standardzie tortowym ;-)

Na dolne piętro piekę dwa biszkopty: ciemny i jasny. Nasączam je syropem z brzoskwiń z puszki, wymieszanym z odrobiną alkoholu. Blaty biszkoptowe przekładam kremem maślano-budyniowym o którym już wspomniałam (pokrojone owoce można układać na każdej warstwie lub po prostu wmieszać do masy). Tak przygotowane piętro wkładamy do lodówki. Piętro ma się dobrze schłodzić, aż masa będzie twarda.
Po kilkudziesięciu minutach wyciągamy ciasto z lodówki i ostrym nożem (najlepiej z piłką), ścinamy brzegi ciasta, zwracając uwagę na to, by nie tworzyć kantów, ciasto ma być równiutkie i okrągłe ;-). Piętro (wierzch i boki) smarujemy cienką warstwą masy maślanej (nie trzeba robić tego dokładnie, masa jest potrzebna tylko do tego, żeby lukier ładnie się przykleił).
Przygotowany lukier plastyczny (dziś używałam po raz pierwszy kupionego i niestety, ten z domowego wyrobu to straszny badziew, już więcej do niego nie wrócę), wałkujemy na natłuszczonej równej powierzchni. Delikatnie przenosimy na ciasto, wyrównujemy wszystkie fałdki, dociskamy lukier do masy. Schładzamy (uważając, żeby nic nie kapnęło w lodówce na tort, po kroplach wody zostają na lukrze ślady).
W tym czasie przygotowujemy drugie piętro, w ten sam sposób co pierwsze, tylko z jednego biszkoptu - choć oczywiście można z dwóch.
Na środku dolnego piętra kładziemy łyżeczkę masy maślanej, która ma sprawić, że piętro górne ładnie nam się przyklei do dolnego ;-).
Gotowe górne piętro (już obłożone lukrem!), kładziemy ostrożnie na środek dolnego piętra.
Dekorujemy - np. cieniutkim wałeczkiem z lukru plastycznego owijamy krawędź między wierzchem dolnego piętra a spodem górnego (tam, gdzie powstała prawdopodobnie nieestetyczna luka ;-) ). Reszta dekoracji zależy już od Ciebie, w internecie jest mnóstwo inspiracji.

PS. Torty w stylu angielskim to naprawdę wielka frajda z wykonania! Nie poddawaj się, może być na początku ciężko, szczególnie z pracą z lukrem plastycznym, który (domowy) lubi szybko wysychać, kruszyć się i rwać, a co najgorsze: tworzyć fałdki, których ni huhu nie da się naprostować ;-). Dlatego polecam gotowy lukier, on naprawdę ma konsystencję plasteliny, można z niego ulepić wszystko co tylko zechcesz. Z lukrem samodzielnie wykonanym jest o wiele trudniej...

kilka całkiem łatwych pomysłów z internetu:
http://www.cakeamerica.com/images/image1/chocolate-blue-bow-polka-dot-birthday-cake-2313.jpg
http://data.whicdn.com/images/8379434/Princess-Bow-Birthday-Cake-smaller_large.jpg?1301556000
http://www.julietstallwoodcakesandbiscuits.co.uk/home/wp-content/uploads/2011/02/time-for-tea-birthday-cake-close-up-bow.jpg

3 Ostatnio edytowany przez FollowMe (2011-07-10 21:10:52)

Odp: Przepisy na kolorowy, piętrowy tort krok po kroku- proszę o rady:-)

Dziękuję za odpowiedź-szczerze mówiąc liczyłam na Twoją odpowiedź bo widzę,że udzielasz się w dziale kuchnia:-) (Przepis na zalewę jest w fazie odtwarzania, bo się rozpłynął)
Mam parę pytań.
1.Zrobię raczej tort w kształcie kwadratu lub prostokąta-boję się,że z kołem to raczej tak gładko mi nie pójdzie.
2.Krem maślano- budyniowy kupujesz czy sama robisz? Jeśli sama to poproszę o jakiś sprawdzony przepis.
3.Co do lukru plastycznego, zastanawiam się jak zmierzyć ile będzie mi go potrzeba? Mniej więcej miarą czy jak? Domyślam się,że muszę mieć trochę w zapasie:-)

Co do zdjęć które zamieściłam-podoba mi się ich prostota:-) Koła i pasy nie powinny być trudne w wykonaniu dla takiej ciapy jak ja. Co do kokardy-to sie nie uda:-) Zamierzam kupić gotowe dekoracje, tylko na początku muszę się zastanowić jakie kolory wybrać by stworzyć tort damsko-męski-ulala.

Bardzo dziękuję Ci za cenne rady i wskazówki, będę się jeszcze odzywać. I o ile mój stwór będzie wyglądał jak tort opublikuję go tutaj za jakiś czas ;-)


P.s Tak sobie myślę a może by ozdobić każde piętro wstążką i żywymi kwiatami? Ale wtedy to będzie typowo babski tort:-)

"No cóż, ten, który kocha, powinien dzielić los tego, kogo kocha." /Woland

4

Odp: Przepisy na kolorowy, piętrowy tort krok po kroku- proszę o rady:-)

1. Tort w kształcie kwadratu lub prostokąta jest wg mnie trudniejszy do obłożenia lukrem. Robiłam taki wprawdzie tylko raz, ale miałam wielki problem z ułożeniem masy na rogach - po prostu nie byłam w stanie pozbyć się nadmiaru lukru przy dwóch rogach. Myślę, że to wyższa szkoła jazdy, z tortem okrągłym pójdzie Ci o wiele prościej.
2. Krem robię sama. Nie wiem ile będziesz go potrzebować, ale zasada jest taka:
Gotuję budyń z jednej torebki (waniliowy lub śmietankowy, ale z innymi też można ;-) ) na połowie mleka podanego w przepisie na opakowaniu. DOKŁADNIE studzę go po ugotowaniu. Kostkę miękkiego masła ubijam mikserem na puszystą lekką masę i cały czas miksując dodaję po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodaję do smaku łyżkę cukru pudru (możesz dodać ile chcesz, w zależności od tego jak bardzo słodkie masy lubisz).
3. Co do ilości lukru masz rację, trzeba mieć go trochę w zapasie. Lepiej odkroić nadmiar niż dorabiać lukier i łatać dziury w torcie ;-). Mam nadzieję, że nikt mnie nie zbije jeśli podam linka do rozpiski ile lukru trzeba na jaki tort (nie chcę tego wstawiać tutaj, bo post znacznie by się wydłużył): http://www.niezleciacho.com/2010/02/05/ile-potrzeba-masy-cukrowej-na-oblozenie-torta/

Ciężko będzie zrobić tort męsko-damski, może coś turkusowo-brązowego? Wstążka jest ok, ale z kokardek i kwiatków bym zrezygnowała, mało który facet się ucieszy z takich gadżetów ;-). Może ulep coś fajnego i zabawnego? Skoro masz już barwniki spożywcze, kup kostkę gotowego białego lukru i zabarw go na różne kolory wink. Ja wczoraj lepiłam figurki, wprawdzie na babeczki, ale można użyć na tort:
http://img151.imageshack.us/img151/3923/imgp2965.jpg
http://img823.imageshack.us/img823/7919/imgp2966t.jpg
Naprawdę zabawa z gotowym lukrem to całkiem coś innego niż z tym zrobionym w domu.

5

Odp: Przepisy na kolorowy, piętrowy tort krok po kroku- proszę o rady:-)

Follow Me, testowałam dziś ilość lukru wink. Na tort o średnicy 25cm, o wysokości 10cm, miałam przygotowane dwie kostki lukru (500g), czyli bardzo mało ;-). Wałkowałam cienko, do tego upał, wprawdzie masa raz mi się rozerwała podczas podnoszenia ze stołu, ale wyrobiłam jeszcze raz i jakoś poszło. Następnym razem, jeśli przyjdzie mi do głowy piec tort w wakacje - będę to robić o 3 w nocy tongue. Wniosek: nie zwracać uwagi na tamtą tabelkę, oczywiście łatwiej i bezpieczniej jest dekorować dużą ilością lukru, wałkowanego grubo, ale jak się nie ma co się lubi... wink
Mój dzisiejszy tort, polecam lepienie figurek big_smile :
http://img853.imageshack.us/img853/3848/imgp3260.jpg

6

Odp: Przepisy na kolorowy, piętrowy tort krok po kroku- proszę o rady:-)

Witaj:-)

W życiu bym nie wpadła na to,że kwadrat może być trudniejszy. No to nie mam wyjścia zrobię koło a raczej kołopodobne coś:-)

Co do kremu. Nie mam w tym doświadczenia bo zawsze kupuję kremy ale mam pytanie-na mały budyń kostka masła to nie za dużo?

Kochana zabiłaś mnie tymi swoimi owadami:-) Jesteś świetna!
Ja Ci tu mówię, że boję się czy koło wytnę a Ty mi proponujesz takie cudeńka tworzyć? Nieee no to się na pewno nie uda:-) Ale mam pytanie-przyjmujesz zamówienia?;-) (To na serio serio.)

Twój tort jest super! Naprawdę świetny! :-)

Ja chcę żeby mój tort miał 3 wysokości, zastanawiam się czy 2 biszkopty mi starczą, chyba tak, jak myślisz? A co do lukru- na pewno go kupię i jakoś oblicze ilość jaka będzie mi potrzebna-chyba;-)

Tak sobie myślę,że brązowo-turkusowy tort fajnie by wyglądał,może różowo-brązowy jeszcze mam trochę czasu żeby opracować moją wizję:-)

Będę pisać, dziękuję:*.

"No cóż, ten, który kocha, powinien dzielić los tego, kogo kocha." /Woland

7

Odp: Przepisy na kolorowy, piętrowy tort krok po kroku- proszę o rady:-)

Dziękuję, dziś wieczorem się okaże, czy moim gościom tort posmakuje smile

Nie, nie jest za dużo masła, ja tak robię zawsze, ale oczywiście możesz dać mniej, jeśli wolisz krem bardziej budyniowy smile.

Szczerze mówiąc, nie potrafię się wypowiedzieć w sprawie trzech pięter, nigdy takiego tortu nie piekłam, nie wiem jak się zachowuje, czy nie zapadnie się bez podpórek itd...

Na razie upiekłam tylko dwa torty na zamówienie, bardziej zajmuję się pieczeniem tortów dla rodziny i przyjaciół smile

8

Odp: Przepisy na kolorowy, piętrowy tort krok po kroku- proszę o rady:-)

Trochę się wyedukowałam-do tortu 3 piętrowego będę musiała użyć podpórek ale bez problemu je zrobię ze słomek lub patyczków od lodów no i podkładek. Myślę,że się uda.
Wyczytałam też że masa jaką przekłada się biszkopt nie może być ciężka, jednak wydaje mi się,że ta Twoja budyniowa jest leciutka, prawda? Może dodam też dżemu porzeczkowego.

Tzn. nie chodziło mi o sam tort bo sobie z takim poradzę bardziej chodzi mi o figurki. Na allegro nie ma takich jakbym chciała a w firmach internatowych w jakich pytałam figurka na zamówienie taka mała kosztuje koło 40zł. +transport więc wydaje mi się to trochę dużo. Zastanów się czy nie mogłabyś tego dla mnie zrobić, chodzi mi o 2-5 figurek. Oczywiście należność i kwestię transportu możemy obgadać poprzez e-mail:-)
Pozdrawiam i do usłyszenia.

"No cóż, ten, który kocha, powinien dzielić los tego, kogo kocha." /Woland

9

Odp: Przepisy na kolorowy, piętrowy tort krok po kroku- proszę o rady:-)

FollowMe, wysłałam Ci maila, nie będziemy tu zaśmiecać wątku smile

10

Odp: Przepisy na kolorowy, piętrowy tort krok po kroku- proszę o rady:-)

Tort Melba źródło: TeleTydzień

3 jajka
22dag cukru
3 opak. cukru waniliowego
10dag mąki
2,5 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5dag posiekanych pistacji
30dag mrożonych malin
puszka brzoskwiń
7 łyżeczek żelatyny
50dag jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
60dag śmietany kremówki

Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę. Dodaj 3 łyżki wody i 10dag cukru oraz cukier waniliowy, dodaj też żółtka. Wmieszaj mąki, proszek do pieczenia i pistacje (odłóż łyżkę do dekoracji). Piecz w 175st C przez 20-25min.

Rozmroź maliny, odłóż ok. 20 do dekoracji a pozostałe zmiksuj. Brzoskwinie odsącz z syropu i także zmiksuj.

Wymieszaj jogurt, sok z cytryny, 12dag cukru i 1 opak. cukru waniliowego. 40dag śmietany ubij  na sztywno i połącz z masą jogurtową. 1/3 żelatyny wymieszaj z 1/3 masy jogurtowej i dodaj mus brzoskwiniowy. Zrób to samo z 1/3 musu malinowego. Trzecia to pozostały mus malinowy i reszta jogurtu.

Układaj masy kolejno na przestudzonym cieście. Odstaw do lodówki na 6godzin. Ubij pozostałą śmietanę z ostatnim opak. cukru waniliowego i udekoruj nią boki oraz wierzch ciasta.  Ułóż odłożone maliny. Do podania przechowuj tort w lodówce.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Przepisy na kolorowy, piętrowy tort krok po kroku- proszę o rady:-)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2021