Sery - ulubione, jak i nielubiane przez Was rodzaje :) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Sery - ulubione, jak i nielubiane przez Was rodzaje :)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: Sery - ulubione, jak i nielubiane przez Was rodzaje :)

Często jem różne sery i serki. Jeśli chodzi o sery żółte, to lubię gouda lub edamski. Jem też te pakowane w oddzielne folijki, natomiast pilnuję by była to wersja light (na ile to prawda trzeba wierzyć w to, co napisane wink ) Cżęsto używam sera żółtego tartego do różnego rodzaju zapiekanek, czy domowej pizzy.

Bardzo lubię serki topione, ale ze względu na zawartość tłuszczu, pozwalam sobie na nie tylko czasami, jako np. mały dodatek do obiadu. Wszelkie serki do rozsmarowania na kanapki również mile widziane (w tej delikatniejszej wersji).

Zajadam się białym serem - twarożek wiejski wprost uwielbiam, a ruskie piergi baaardzo lubię. smile

Używam różnych serków do przyrządzania ciast i deserów np. ricotta, mascarpone.

Nie lubię zaś wszelkich serów pleśniowych - nie dość, że zapach mają odpychający, to i przełknąć nie mogę. Akurat mi nie podpasowały. Lubiłam kiedyś oscypki, ale niestety, jako, że nie służy mi ich jedzenie, musiałam zrezygnować. Cóż, dla oka też są przyjemnością wink

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Sery - ulubione, jak i nielubiane przez Was rodzaje :)

Ja uwielbiam serki pleśniowe Turek z pieprzem,Valbon (teraz nie wiem jak się pisze po prawnie) i takie na wagę też pleśniowe wszystkie rodzaje. Serki żółte z dziurami te słodkie i z pieprzem. I lubię jeszcze wędzone oscypki góralskie a i białe twarożki i i i jeszcze framage. (też nie wiem jak siępisze po prawnie więc proszę o zrozumienie)

3

Odp: Sery - ulubione, jak i nielubiane przez Was rodzaje :)

Lirene, to w takim razie zachowałabym dla Ciebie najlepsze kąski, bo mi te sery pleśniowe nie smakują w ogóle. A z tego co wiem, to raczej taki rarytas. Hmm.., dziwna jestem ;/

4

Odp: Sery - ulubione, jak i nielubiane przez Was rodzaje :)
aniolek27 napisał/a:

Lirene, to w takim razie zachowałabym dla Ciebie najlepsze kąski, bo mi te sery pleśniowe nie smakują w ogóle. A z tego co wiem, to raczej taki rarytas. Hmm.., dziwna jestem ;/

aniołku27 nie wiesz co tracisz a właściwie dlaczego ich nie lubisz ? Może chodzi Ci o ich zapach.?

5

Odp: Sery - ulubione, jak i nielubiane przez Was rodzaje :)

Liren, zapach może też trochę, ale smak mi nie odpowiada. To byłchyba Valbon Bleu (czy tak się pisze?), a ja pomyślałam - naprawdę "ble" wink Może jeszcze kiedyś się skuszę, podobno upodobania się zmieniają smile

6

Odp: Sery - ulubione, jak i nielubiane przez Was rodzaje :)

Ja uwielbiam oscypki! Od kiedy pierwszy raz byłam w górach.. Czasem kupuje sobie z kauflandu w opakowaniu też dobre smile
Twarożki, sery pleśniowe-uwielbiam. Po kawałeczku wybieram sobie zawsze na wagę:)

Topione to tak zjem jak muszę..

Nie lubię sera żółtego ogólnie, od dzieciństwa, ale często kupuje, bo chłopak je i tylko czasem mnie najdzie ukroje sobie plaster i tak zjem. Ale już rozpuszczony w czymś - lubię.

Sernik ulubione ,,ciasto", bo ogólnie ciasta mogły by dla mnie nie istnieć.

A twarożkiem wiejskim czy tam farmerskim to zawsze tak się najem, że już nic nie mogę a taki mały kubeczek...

7

Odp: Sery - ulubione, jak i nielubiane przez Was rodzaje :)

Ja uwielbiam sery pleśniowe. Nie mam swojego faworyta lubię wszystkie z nich. Oprócz tego lubię ser wędzony i oscypki.

8

Odp: Sery - ulubione, jak i nielubiane przez Was rodzaje :)

A te sery pleśniowe jeszcze lepiej smakują jak tak sobie leżą w szafie w ciepłym miejscu ............................ pycha.

9

Odp: Sery - ulubione, jak i nielubiane przez Was rodzaje :)

lubię sery pleśniowe, najbardziej te białą skórkę smile nie wiem, smakuje mi bardzo. raz z jakimś winem próbowałam, dobrze się komponowało.
Ser biały-uniwersalny, można tyle kombinacji alpejskich zrobić, że szok. Tu z miodem, tu do sałatki. Żółte?
gouda, gouda i jeszcze raz gouda, i jeszcze edamski, dziś kupiłam akurat.
Oscypki, kiedyś w górach jak byłam  ktoś mi usmażył oscypka,  mniam smile

10

Odp: Sery - ulubione, jak i nielubiane przez Was rodzaje :)

A takiego oscypka na grill dać też jest dobry

11

Odp: Sery - ulubione, jak i nielubiane przez Was rodzaje :)

Tak czytam co piszecie i utwierdzam się w przekonaniu, że ile ludzi, tyle upodobań smile

Z serów żółtych uwielbiam goudę. Niedawno natrafiłam na goudę ostrołęcką z dziurami i teraz kupuje tylko ten rodzaj. Jak byłam młodsza uwielbiałam sery Hochlanda, bez względu na rodzaj. Jednak z wiekiem mi przeszło smile Lubię tosty z serem gouda, takim stopionym. Do tego ketchup albo majonez... Bomba kaloryczna, ale za to niebo w gębie smile

Z serów białych uwielbiam świeży, tłusty twaróg. Dodać do niego szczypiorek, rzodkiewkę, pomidora... Mmm, pychota smile Oprócz tego tradycyjny twarożek ze szczypiorkiem. Czy smakowe Almette. Oraz granulowany serek wiejski.

Oscypki kiedyś też lubiłam. Teraz jakoś nie bardzo mnie do niego ciągnie.

Natomiast zupełnie nie do przyjęcia są dla mnie serki topione, pleśniowe i wędzone. Serki topione źle mi się kojarzą z dzieciństwem, więc mam blokadę. Jeśli chodzi o pleśniowe, to sam zapach mnie odpycha. Jednak zgadzam się, że w połączeniu z winem tworzy bardzo dobrą kompozycję smakową. Próbowałam. A ser wędzony? Po prostu nie lubię zupełnie bez powodu smile

12

Odp: Sery - ulubione, jak i nielubiane przez Was rodzaje :)

Ja zasadniczo lubię wszystkie rodzaje serów.

Z żółtych - morski lub salami,
białe - dobre na słodko jak i na ostro, również gotowe twarogi czy serki wiejskie
wędzone - rolada ustrzycka albo podlaska, jak też oscypki
pleśniowe - najbardziej brie lub camembert, ale też rokpol i eksperymenty z typowymi "śmierdziuchami"
topione - bardziej do sosów lub do potraw, same w sobie rzadko,

ostatnio natomiast przywiozłam nowy smak - mianowicie ser kozi - półtwardy, ale z Hiszpanii - niestety jak na razie w kraju znajduję głównie francuskie i one smakują zupełnie inaczej;
i jeszcze jedna nowość - bryndza - kapitalna w smaku

13 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2011-07-04 05:33:45)

Odp: Sery - ulubione, jak i nielubiane przez Was rodzaje :)

Najbardziej lubię serki plasterki, gdyż uwielbiam jeść tosty, a one są do nich wręcz idealne, moim zdaniem :-)  Ostatnio miałam taką "fazę", że na kolację non stop, przez jakiś tydzień jadłam cztery przepyszne tościki z serkiem, pychotka smile
Lubię też czasem zjeść ser biały, ale to raczej na śniadanie do bardzo smacznego kakao.
A czasem i topiony smile
Aaaaa i serki pleśniowe też pycha, wstyd się przyznać, ale potrafię naraz zjeść cały, bez kanapki big_smile

14

Odp: Sery - ulubione, jak i nielubiane przez Was rodzaje :)

ja bardzo lubię sery pleśniowe, najbardziej z dodatkami np z zielonym pieprzem smile
lubię podjadać sam ser albo z dodatkiem żurawiny smile

15

Odp: Sery - ulubione, jak i nielubiane przez Was rodzaje :)

Dwa lata temu polubiłam się z serami pleśniowymi, ale tylko tymi z białą skórką, na pleśń-pleśń zieloną lub niebieską muszę chyba jeszcze poczekać, może kiedyś spróbuję... :-). Bardzo lubię camembert i brie. Kilka razy jadłam coulommiers (nie wiem czy dobrze napisałam nazwę tongue), był przepyszny, ale jakoś nie mogę go teraz nigdzie znaleźć...

Serków topionych staram się unikać, są bardzo niezdrowe. Jestem fanką mozarelli, zjadam ją w hurtowych ilościach z pomidorem, bazylią i sosem vinegret. Bardzo lubię także oscypki, szkoda, że mam daleko do gór, te pakowane w folie i przetrzymywane w lodówkach w sklepach jakoś nie smakują mi tak bardzo. Zatem, kiedy tylko ktoś znajomy wybiera się na południe kraju, jęczę o oscypki, tak ;-). Taki grillowany oscypek albo panierowany w bułce/orzechach, mmm....

16

Odp: Sery - ulubione, jak i nielubiane przez Was rodzaje :)

Mój ulubiony ser to kozi chavroux mogłabym jeść go na śniadanie, kolacje bez przerwy:) Najczęściej jem go na kanapkach ale ostatnio nauczyłam się różnych potraw i też czasami go do nich dodaje. Ma delikatny śmietankowy smak:) I przede wszystkim jest zdrowszy od tego zwykłego sera.

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Sery - ulubione, jak i nielubiane przez Was rodzaje :)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2024