Podzielmy się przepisami na placki ziemniaczane - innymi niż ten tradycyjny podstawowy. Moja propozycja na urozmaicenie tego dania:
Placki ziemniaczane z pieczarkami na pomidorowo
8 średnich ziemniaków
1 jajko
2 płaskie łyżki mąki
150g pieczarek
łyżka masła
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawa do ziemniaków
pieprz
natka pietruszki
tarty ser
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jeśli są bardzo wodniste, należy je odcisnąć. Masę ziemniaczaną połączyć z jajkiem i mąką. Doprawić do smaku pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Pieczarki obrać i drobno pokroić. Udusić na łyżce masła, a następnie wymieszać z koncentratem pomidorowym i posiekaną natką pietruszki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i dokładnie wysmarować oliwą, by placki nie przywarły. Nakładać masę ziemniaczaną w kształcie placuszków dowolnej wielkości, następnie nakładać masę pieczarkową i na wierzch znów ziemniaczaną. Piec w temperaturze 200st. przez 25 minut, a następnie położyć na wierzch każdego placka tarty ser na kolejne 5minut.