Placki ziemniaczane na różne sposoby :) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Placki ziemniaczane na różne sposoby :)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Placki ziemniaczane na różne sposoby :)

Podzielmy się przepisami na placki ziemniaczane - innymi niż ten tradycyjny podstawowy. Moja propozycja na urozmaicenie tego dania:

Placki ziemniaczane z pieczarkami na pomidorowo

8 średnich ziemniaków
1 jajko
2 płaskie łyżki mąki
150g pieczarek
łyżka masła
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawa do ziemniaków
pieprz
natka pietruszki
tarty ser

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jeśli są bardzo wodniste, należy je odcisnąć. Masę ziemniaczaną połączyć z jajkiem i mąką. Doprawić do smaku pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Pieczarki obrać i drobno pokroić. Udusić na łyżce masła, a następnie wymieszać z koncentratem pomidorowym i posiekaną natką pietruszki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i dokładnie wysmarować oliwą, by placki nie przywarły. Nakładać masę ziemniaczaną w kształcie placuszków dowolnej wielkości, następnie nakładać masę pieczarkową i na wierzch znów ziemniaczaną. Piec w temperaturze 200st. przez 25 minut, a następnie położyć na wierzch każdego placka tarty ser na kolejne 5minut.

https://lh6.googleusercontent.com/-X9qkrGj5wpA/ThGbaOTAPII/AAAAAAAAE-o/COBksb9Uxd0/s576/P1080820.JPG

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać
Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Liren25 (2011-07-04 14:52:50)

Odp: Placki ziemniaczane na różne sposoby :)

Ja do tych tradycyjnych dodaję marchewkę i troszkę ścieram na tarce sera żółtego lub dodaję białego jest taki serek wiejski i dodaję cukinię reszta bez zmian. Ścieram  na tarce o dużych oczkach tylko cukinia idzie na małe oczka i cebula.

Zauroczenie Tobą przeistoczyło się nagle w kxxx silną miłość.  ?  Namiętności Jego pocałunku nie da się ubrać w słowa. Za każdym razem jest coraz bardziej niesamowity.  Bez Ciebie nie chcę przeżyć ani jednej chwili, bo nie ma nikogo takiego jak Ty. ONLY GOD CAN JUDGE ME

3

Ja lubię zwyczajnie placki ziemniaczane, z ketchupem wcinam je najczęściej. Ja smażę je normalnie, na patelni.
Lubię też placki z dodatkiem cukinii. Ściera się tak samo jak ziemniaki na tarce. Pychotka.

''Bo wszystko czego chcę
Całe życie być przy Tobie
Niech nie zgaśnie nigdy ogień, który płonie w Tobie''

4

Niedawno testowałam przepis Asi z Kwestii Smaku na placki ziemniaczane z marchewką. Naprawdę fajna odmiana ;-)
Składniki, około 15 placuszków:
? 1 bardzo duża marchewka
? 2 średnie ziemniaki
? 1 mała cebulka
? 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
? 1 jajko
? sól i świeżo zmielony pieprz (najlepiej kolorowy), 1/4 łyżeczki cynamonu i 1/4 łyżeczki imbiru w proszku (można też dać świeżego)
? około 1/3 szklanki oleju roślinnego do smażenia (najlepszy arachidowy) + 1 łyżka oliwy extra vergine

Przykładowe dodatki: śmietana, jogurt, sos pieczarkowy, ser kozi, rzeżucha, jajka, pomidorki koktajlowe, dip z awokado, różowa sól himalajska, świeżo zmielony czarny pieprz, wędzony łosoś...

Przygotowanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do miski. Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce i umieścić na sitku. Odcisnąć dokładnie z soków i włożyć do miski z marchewką. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać roztrzepane jajko, sól, pieprz, cynamon i imbir. Na patelni (najlepiej z cienkim dnem) rozgrzać olej razem z oliwą extra vergine, ogień ustawić na średni. Delikatnie wymieszać składniki w misce i od razu zacząć smażyć placki. Nakładać po jednej łyżce stołowej tartych warzyw i rozpłaszczać je na patelni na płaski placek. Smażyć partiami po kilka placków jednocześnie przez około 2 - 3 minuty z każdej strony (podobnie jak smażymy zwykłe placki ziemniaczane). Odkładać na ręczniki papierowe i zaraz podawać z dodatkami. Można odgrzewać np. w piekarniku. Dobre są też na zimno.

5 Ostatnio edytowany przez Karolinuss (2011-08-04 12:18:33)

ja najbardziej uwielbiam placki ziemniaczane z cukrem big_smile chociaż ostatnio szperałam w domu w przepisach i znalazłam dośc ciekawy przepis na placki ziemniaczane z kremem jabłkowo-serowym

Składniki dla 4 osób:

12 placków ziemniaczanych (zrobionych wg własnego uznania bądź kupione)
 1 słoik kompotu z jabłek (360 g)
 2 opakowania cukru waniliowego
 1/2 łyżeczki cynamonu
 1/2 szklanki śmietany kremówki
 15 dag białego sera
 5 dag orzechów laskowych
 1 cytryna
 olej

Przyrządzenie:

1) Kompot jabłkowy z kawałkami owoców wymieszac z cukrem waniliowym i cynamonem.
Śmietankę ubic na sztywno, wymieszac z serem, dodac do kompotu.

2) Orzechy przepołowic, a następnie uprażyc na patelni bez tłuszczu. Z umytej cytryny zetrzec skórkę.

3) Placki usmażyc na oleju na złocisty kolor. Podawac z kremem jabłkowo-serowym, posypanym orzechami i skórką z cytryny.

Edit:
Rada: Biały ser przed wymieszaniem ze śmietaną nalezy utrzec na gładką masę by nie powstały grudki.

6

Do startych ziemniaków na trochę większych oczkach (nie na papkę) można dodać pokrojone w kosteczkę pieczarki i czerwoną paprykę. Innym razem można dodać pokrojone ogórki kiszone i kiełbaskę. Naprawdę pyszne. Za każdym razem inne moga wyjść placuszki

Kłamstwo nie staje się prawdą tylko dlatego, że wierzy w nie więcej osób.
                                      - Oscar Wilde

7

Fantastyczne placki ziemniaczane pokazywali jurorzy w MasterChefie. Wyglądały jak maleńkie, złociste snopki zboża smile Niestety, nigdzie nie mogę znaleźć zdjęcia.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Placki ziemniaczane na różne sposoby :)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2021