Antykoncepcja dla kobiety puszystej: tabletki, minipigułki a może ... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Antykoncepcja dla kobiety puszystej: tabletki, minipigułki a może ...

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 60 z 77 ]

Temat: Antykoncepcja dla kobiety puszystej: tabletki, minipigułki a może ...

Witam, jestem tu nowa - mam nadzieję, że nie powtarzam się z tematem. Mam taki problem: zamierzam udać się do lekarza (ginekologa oczywiście) po tabletki antykoncepcyjne. Chcę spróbować seksu z moim partnerem bez gumek (mój pierwszy i jedyny partner). Problem jest w tym, że mam nadwagę, a nawet jestem otyła (ważę ponad 100kg) wstydzę się tego, ale myślę, że wy kobiety zrozumiecie mnie (staram się ciągle odchudzić, z sukcesem lecz potem znowu tyję - efekt jojo). Dodatkowo palę papierosy. Czytałam o tabletkach anty, że istnieje ryzyko choroby zakrzepowo-zatorowej/zawału serca/zatoru płuc/zapalenia żył/zakrzepicy - i tego się najbardziej obawiam. Nie boję się złego samopoczucia, wymiotów, nudności czy bólów głowy. Lecz właśnie ryzyka zatoru, oraz tego że jeszcze przytyję. Co robić? Czytałam w internecie, że są też jednoskładnikowe - minipigułki - czy to by było wyjście dla mnie? Czy może zaczekać pół roku, odchudzić się i dopiero udać po tabletki? Czy na razie nie iść i nie brać, zrezygnować? Najbardziej interesuje mnie czy może wśród was jest jakaś pani, która też jest puszysta i bierze tabletki? I jak się po nich czuje? Bo przecież na pewno puszyste kobiety biorą. Nie każda może być wagi normalniej czy szczupła - nie tłumaczę siebie, jedynie to moje zdanie. Z kolei gdyby co 5 czy co 10 kobieta miała umierać na zator to żadna by nie brała tabletek. Co robić? Pomocy!
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Antykoncepcja dla kobiety puszystej: tabletki, minipigułki a może ...

Witaj, Co do tycia to zapewniam cie że to mit od wielu lat biorę tabletki i nigdy nie miałam takich problemów oczywiście czasem możesz zauważyć u siebie że piersi ci nieco się powiększyły albo skóra zmieniła wygląd na lepszy. Może waga Ci lekko drgnie ale żeby tyć jakoś szczególnie to bzdura. Radzę ci porozmawiać z ginekologiem co do innych twoich problemów zawsze lekarz może Ci bliżej przedstawi wady i zalety stosowania pigułek.

3

Na pewno nie patrz sie na to, że jakaś klobieta napisała, że przytyła po tabletkach anty. To jest sprawa indywidualna, każda z nas ma inny organizm i nie wszystkie tablestki będą nam odpowiadać.  Moim zdaniem nie powinnaś rezygnowac z tabletek anty. Jeśli tak Ci na tym zalezy, to udaj sie do ginekologa, pogadaj z nim i niech dobierze odpwoiednie dla Ciebie hormony. Odchudzasz możesz się i w trakcie przyjmowania tabsów, ja nie widze ku temu żadnych przeciwskazań smile sama tak robiłam, więc spokojnie możesz brac tabletki anty i dodatkowo się odchudzać, ćwiczyć itp Jeśli natomiast zauważysz jakies niepojące objawy, tycie itp po 3 miesiącach od przyjmowania tabsów, to udaj się szybko do ginekologa po zmianę tabletek. Istnieją równiez plastry, zastrzyki, krążki, więc może jesli tabletki nie będą dobre, to inna metoda i antykoncepcja będzie odpwoiednia:)

4

powiem wam , że to chyba też zależy od ginekologa bo mam koleżanke ktora waży 90 kg i dostała tabletki antykoncepcyjne yaz , a mam druga która wazy 85 kg i ginekolog jej powiedział , że nie dostanie tabletek bo przy jej wadze nie powinna brać żadnych.

insatiable jesli nie tabletki to są jeszcze plastry albo nowy na rynku pierścień dopochwowy zazwyczaj przepisuje się go osobą z migreną ale lepiej wybrać się do lekarza i on dobierze Ci napewno coś odpowiedniego;)

5

milly napisał/a:

powiem wam , że to chyba też zależy od ginekologa bo mam koleżanke ktora waży 90 kg i dostała tabletki antykoncepcyjne yaz , a mam druga która wazy 85 kg i ginekolog jej powiedział , że nie dostanie tabletek bo przy jej wadze nie powinna brać żadnych.

insatiable jesli nie tabletki to są jeszcze plastry albo nowy na rynku pierścień dopochwowy zazwyczaj przepisuje się go osobą z migreną ale lepiej wybrać się do lekarza i on dobierze Ci napewno coś odpowiedniego;)

Tak, dziękuję. Ale plastry to chyba na tej samej zasadzie? Wydzielają hormony więc też ingerują w organizm i homeostazę. Zatem również mogą wywołać np. zator.
Nie wiem, boję się bo przecież nie chcę umrzeć młodo na zawał czy zator.
Ktoś jeszcze mi odpowie?
Z góry dziękuję.

6

powinnas mieć zrobione badania hormonalne ciśnienie krwi itp wtedy dobiorą Ci odpowiednią metode antykoncepcji. z tego co wiem pierścienie też są fajne zmienia sie je co  21 dni na początku zaklada Ci lekarz a później sama wiem ,że koszt pierścienia jest mniej wiecej okolo 50 zł.

7

Na ulotce od plastrów zapisane jest, że nie są zalecane dla osób ważących powyżej 90kg i osób palących także.
Ginekolog najlepiej dobierze antykoncepcje. Ja poprosiłam o tabletki, a przepisała mi plastry ; ) Teraz co prawda je zmieniam.. ale to juz inna historia.

8 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2011-03-15 00:36:36)

Hej. Nie slyszalam nic o przeciwskazaniach, ze kobieta o takiej wadze nie moze brac tabletek, a naprawde mimo ze sama nie zazywam , to wiele czytam o antykoncepcji, lubie byc na biezaco. Z tymi plastrami, to fakt, ze osoby ktore waza ok 90 kg juz nie powinny ich przyjmowac. Sama wybierz co wg Ciebie bedzie dla Ciebie najlepsze, sama nie biore tabletek anty, lecz nie wykluczam, ze kiedys bede je brac, lecz jak na razie nie jestem do nichj przekonana i czuje, ze jestem na to za mloda i nie chce juz sie tym truc, jezeli od tego np mam miec problemy ze zdrowiem, to wole miec jak bede w starszym wieku, niz w takim mlodziutkim big_smile A wiem, bo bralam tabletki hormonalnie , nie anty na wyregulowanie miesiaczek i fatalnie sie czulam. A wiec na razie nie mam zamiaru brac, zreszta pomyslalam, ze wole zaczac brac je po urodzeniu dziecka juz, no chyba, ze w ciaze bym nie mogla zajsc lub bede stara panna czy moj facet bedzie anty dzieci, to pewnie wtedy nie bede brac lub bede brac, ale nie po urodzeniu dziecka, bo bede bezdzietna big_smile heh odbiegam od tematu tongue
Sa jeszcze te krazki np nuvaring, ponoc sa dobre, ale cena ok 40 zl , ale jakbys chciala mozesz sprobowac.
Sa tez zastrzyki antykoncepcyjne
Spirale, ale to raczej dla tych co rodzily
Najlepiej porozmawiaj z ginem o tym. Doradzi Ci .

Aaaa i generalnie palenie i przyjmowanie tabletek anty czy ogolnie antykoncepcji hormonalnej to ryzykowna sprawa, lepiej rzucic palenie.

9

No dziewczyny, zapisałam się na wizytę. Mam na 30 marca, to jeszcze trochę czasu.
Oczywiście napiszę wam co mi lekarz powiedział. To może przyda się też i wam, czy dziewczynom z podobnymi problemami.
Dodam jeszcze tylko, że ostatnio jak mierzyłam ciśnienie, to było ok. Ogólnie nie choruje na nic, wyniki robiłam jakieś pół roku temu - cukier dobry, morfologia też. Nawet hormony tarczycy robiłam (TSH i t2 czy t3 - nie pamiętam) również wszystko ok. Także ekg serca i tu też ok.
Zobaczymy co powie lekarz.
Tymczasem może jest jeszcze jakaś pani, która waży dużo i bierze? Jak się czuje?
Pozdrawiam!

10 Ostatnio edytowany przez insatiable (2011-03-30 15:51:24)

Witam, tak jak obiecałam piszę.
Właśnie wróciłam od ginekologa i przepisał mi minipigułki Cerazette.
Przy czym powiedział, że mogę się źle czuć i nie będę miała okresu.
Do tego kazał rzucić palenie i schudnąć oczywiście.
Pozdrawiam!

11 Ostatnio edytowany przez insatiable (2011-04-05 16:28:15)

No dobrze kontynuuję, tylko szkoda że nikt nie chce mi odpisać już sad((
Wklejam to co było już w moim niestety zamkniętym temacie i czekam na odpowiedzi kochane dziewczyny!

Przepraszam, że tak marudzę - ale obawiam się o swoje zdrowie.
Byłam u ginekologa i dostałam minipigułki Cerazette.
Moim problemem jest to, że jestem otyła (ważę ponad 100kg), mam żylaki, jednak rzuciłam palenie 4 dni temu i nie zamierzam już palić - jedna dobra rzecz.

Mało tego, przypomniało mi się, że jak jakiś czas temu pobierano mi krew do badania OB to badanie nie udało się bo krew zakrzepła - powstał skrzep i nie dało się zbadać.
I tu moje obawy o chorobę zakrzepowo - zatorową ponieważ nie chcę umrzeć na zator płucny. Zatem czy powinnam iść do lekarza i zbadać krzepliwość krwi?

Czy może zrezygnować z brania tych tabletek? Wiem, że ryzyko tej choroby jest większe kiedy się jest otyłym i ma się żylaki stąd moje obawy.
Może zrzucić kilogramy i dopiero zdecydować się na tabletki?
Jednak ginekolog mi je przepisał więc to tak jakby dał mi pewność, że nie dostanę tej choroby?

Na dniach powinnam dostać okres i chciałabym brać te tabletki, właściwie już powinnam dostać ale mi się spóźnia - chyba ze strachu przed tabletkami.
Pozdrawiam.

12

Myślę, że nie zaszkodzi jeszcze jedna wizyta u ginekologa albo chociaż u lekarza rodzinnego.  Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości powinnaś je skonsultować z lekarzem.
Gratuluję rzucenia palenia smile

13

Porozmawiaj jeszcze raz z ginekologiem , nawet mzoesz skonsultowac z paroma.

14

truskaweczka19 napisał/a:

Porozmawiaj jeszcze raz z ginekologiem , nawet mzoesz skonsultowac z paroma.

Właśnie moja dobra znajoma była u pani ginekolog i pytała o mnie (z tym że powiedziała dwie rzeczy: że jestem przy kości oraz że palę - co już nieaktualne) i pani ginekolog powiedziała, że mogę brać tabletki do 30 roku życia - aby tylko po nich nie przytyć.

Plus to że mój ginekolog też mi przepisał tak jak mówię te Cerazette. Jednak znajoma mówiła, że ona sobie bada krew na krzepliwość co jakiś czas więc co robić, iść badać?
Czy wy byście poszły na moim miejscu albo czy też chodzicie na takie badania?

A i pytałam też pana farmaceuty, który powiedział że objawy uboczne typu odwapnienie kości owszem może wystąpić ale po wielu latach stosowania i że na ulotce po prostu muszą wypisać działania uboczne - tak powiedział.

Do ginekologa raczej drugi raz nie pójdę bo już mi powiedział, że będę źle się czuła po Cerazette i że nie będę miała okresu. Jego słowa.
Poza tym czas oczekiwania na wizytę to miesiąc a mi zależy żeby już być zabezpieczoną.

15

To chodzisz do ginekologa pewnie państwowo skoro miesiąc na wizytę?

Poza tym , pamiętaj jeśli czujesz, że lekarz ginekolog nie odpowiada to idz do innego, łatwo wyczuć różnicę miedzy osobą kompetentną a niekompetentną .

Wydaje mi sie, że tamten gin miał rację, że możesz brać te tabletki. Oczywiście jak bierze sie tabletki to trzeba chyba co pol roku robic badania, bodajze na krzepliwosc, proby watrobowe, cytologie oczywiscie.

Ja sama nie biore tabletek, ale troche sie czyta  wink
Bedzie dobrze
No i na plus ze rzucasz palenie, serdecznie gratuluje smile

16

Tak tak państwowo byłam, ale ten ginekolog jest świetny, ma dobre opinie. Jest bardzo miły, odpowiada na pytania wszystkie, od razu powiedział że będę się źle czuła i że niestety mam same przeciwwskazania (to że paliłam, jestem przy kości itp.) ale, że jeśli to konieczne to mogę brać.
Zbadał mnie więc chyba nie powinnam się tak bardzo stresować.
Gdyby każda kobieta przy kości (bo na pewno jest wiele takich i biorą) miała umierać po tabletkach, to co to by było? Nikt by nie brał. Tak sądzę.

17

insatiable napisał/a:

Tak tak państwowo byłam, ale ten ginekolog jest świetny, ma dobre opinie. Jest bardzo miły, odpowiada na pytania wszystkie, od razu powiedział że będę się źle czuła i że niestety mam same przeciwwskazania (to że paliłam, jestem przy kości itp.) ale, że jeśli to konieczne to mogę brać.
Zbadał mnie więc chyba nie powinnam się tak bardzo stresować.
Gdyby każda kobieta przy kości (bo na pewno jest wiele takich i biorą) miała umierać po tabletkach, to co to by było? Nikt by nie brał. Tak sądzę.

dokladnie. Skoro chcesz zdecydowac sie na tabletki i czujesz sie na to przygotowana, to bedzie dobrze. Dla kazdej kobiety to kwestia indywidualna, ja nadal nie jestem do tabsow przekonana, ale wiem, ze od nich nie umiera sie smile Bedzie dobrze smile

18

Dziewczyny!!! Właśnie wyczytałam, że tabletki nie są skuteczne o osób otyłych! Czy to prawda?
Bo jeśli tak to nie opłaca mi się brać! sad
Ale przecież lekarz by powiedział mi chyba o obniżonej skuteczności w przypadku mojej wagi?
Jak to jest?
Bo wiem, że jak np. biorę antybiotyk to muszę brać końskie dawki żeby pomogło, np. 1 gram.
Ale z hormonami jest przecież inaczej chyba?
Ps. czekam też na odpowiedź waszą na pytanie wyżej czy robić muszę wyniki na krzepliwość krwi?

19

Spokojnie smile Ludzie pisza rozne rzeczy. Jak chcesz doksztalcic sie na temat antykoncepcji to wchodz na pewniejsze strony, gdzie sa rzetelne informacje opracowane przez lekarzy. Z tego co wiem, to tylko plastry nie sa polecane osobom o takiej wadze jak Twoja, lecz z tabletkami nie ma wiekszych przeciwskazan i beda tak samo skuteczne, wiec wyluzuj , take it easy smile

20

Cześć dziewczyny, mam do odsprzedania tabletki Yasminelle firmy Bayer, ja już nie muszę ich stosować, a wykupiłam 4 opakowania, tabletki są w oryginalnym opakowaniu (zafoliowane), pakowane po 21sztuk (0,02mg 3mg) z datą ważności do 2015r. Jeśli któraś z Was chciała by odkupić opakowanie w cenie 30zł  wysyłka 5-6zł (priorytet), to proszę o kontakt mailowy.
Gwarantuję Wam błyskawiczną wysyłkę w ciągu 24h, możliwa wysyłka za pobraniem.

21

Insatiable, proponuję, abyś skontaktowała się z jeszcze innym lekarzem. Może endokrynologiem.
Brałam tabletki przez kilka lat (z przerwami), różne (jedno i wielofazowe) przy wadze od ok 85kg do ok 110kg i nigdy nie usłyszałam, że może to pociągać za sobą takie ryzyka, o których piszesz. Żaden lekarz nie powiedział mi też, że przy tabletkach mogę nie miesiączkować - wręcz przeciwnie, wszystkie tabletki wywoływały właściwie miesiączkę.
Pozdrawiam

22

Guziczek napisał/a:

Insatiable, proponuję, abyś skontaktowała się z jeszcze innym lekarzem. Może endokrynologiem.
Brałam tabletki przez kilka lat (z przerwami), różne (jedno i wielofazowe) przy wadze od ok 85kg do ok 110kg i nigdy nie usłyszałam, że może to pociągać za sobą takie ryzyka, o których piszesz. Żaden lekarz nie powiedział mi też, że przy tabletkach mogę nie miesiączkować - wręcz przeciwnie, wszystkie tabletki wywoływały właściwie miesiączkę.
Pozdrawiam

Widocznie brałaś tabletki dwu składnikowe. Po Cerazette okresu się nie ma (mogą wystąpić krwawienia ale nie okres normalny) dziewczyny piszą, że nie mają okresu w czasie brania tabletek po 2-3 lata.
Cerazette hamuje owulację i okresu nie ma. Po prostu.
Lekarz powiedział, że nie dostanę okresu.
Wyniki na hormony tarczycy mam ok. I ogólnie jestem zdrową osobą.
Narazie i tak nie biorę gdyż nie dostałam okresu - może przed obawą brania tabletek lub może ze stresu jaki ostatnio miałam, spóźnia mi się już ponad tydzień.
Po prostu nie dostałam okresu, a może myśl o tabletkach zadziałała jak placebo nie mam pojęcia.
Pozdrawiam!

23

insatiable ja mam dla Ciebie świetną rade. Przestań czytać to co pisze w internecie! Dr google, tak doradził mojemu znajomemu, że miałam później nieprzyjemności z jego strony, jak się okazało zupełnie nieuzasadnione.
Przeczytałam to ... wyczytałam tamto ... może jak tak bardzo się interesujesz czytaniem o chorobach zacznij studia medyczne wink
Nie można tak podchodzić, jestem otyła za 3 dni umrę.
Może zamiast prosić koleżanki o radę lekarza dla znajomej idź sama do jakiegoś porządnego lekarza, powiedz mu na czym sprawa polega co przeczytałaś, dlaczego się boisz.
A tak na marginesie to ja kiedyś czytałam w internecie że otyłe w ciężę nie zachodzą, więc po co Ci tabletki?!

Idź do lekarza, do dobrego ginekologa, takiego który Ci poświęci czas, czasem warto zapłacić te 80 zł wink
Polecam także wizytę u psychologa, bo mam wrażenie, że przesadzasz z tym umrę szybko, będę mieć zator, zawał i co jeszcze?
Jak już zaczniesz odwiedzać lekarzy to może też dietetyka wink
Warto czasem też poćwiczyć w celu schudnięcia wink

24 Ostatnio edytowany przez insatiable (2011-04-11 01:07:28)

cherry89 napisał/a:

insatiable ja mam dla Ciebie świetną rade. Przestań czytać to co pisze w internecie! Dr google, tak doradził mojemu znajomemu, że miałam później nieprzyjemności z jego strony, jak się okazało zupełnie nieuzasadnione.
Przeczytałam to ... wyczytałam tamto ... może jak tak bardzo się interesujesz czytaniem o chorobach zacznij studia medyczne wink
Nie można tak podchodzić, jestem otyła za 3 dni umrę.
Może zamiast prosić koleżanki o radę lekarza dla znajomej idź sama do jakiegoś porządnego lekarza, powiedz mu na czym sprawa polega co przeczytałaś, dlaczego się boisz.
A tak na marginesie to ja kiedyś czytałam w internecie że otyłe w ciężę nie zachodzą, więc po co Ci tabletki?!

Idź do lekarza, do dobrego ginekologa, takiego który Ci poświęci czas, czasem warto zapłacić te 80 zł wink
Polecam także wizytę u psychologa, bo mam wrażenie, że przesadzasz z tym umrę szybko, będę mieć zator, zawał i co jeszcze?
Jak już zaczniesz odwiedzać lekarzy to może też dietetyka wink
Warto czasem też poćwiczyć w celu schudnięcia wink

Byłam już u lekarza :-)
Wydaje mi się, że nie przesadzam zwyczajnie się boję i wcale nie słucham co mówią inni jedynie sugeruję się tym. Po prostu czytam wszystko i sobie myślę na ten temat, no nie wiem jak to inaczej napisać. Lekarz też powiedział, że nie obchodzi go co piszą w necie (bo mu powiedziałam) i ma rację. Zwyczajnie pytam czy są na tym forum panie puszyste, które biorą i tyle.
Aby mogły mi powiedzieć czy wszystko z nimi ok.
Skoro zator nie występuje czemu nawet szczupłe dziewczyny piszą, że bolą ich łydki - pierwsze objawy choroby zakrzepowo-zatorowej.

Ps. Nie wiem skąd wiesz, ale właśnie poważnie myślę nad studiami medycznymi.

Ps2. Ćwiczyłam regularnie przez pół roku, unikałam słodyczy, piłam po 1,5 wody niegazowanej + czerwone herbatki + długie spacery codziennie = efekt schudłam ok. 25 kg w pół roku. Dostałam depresji (naprawdę poważnej), odwiedziłam psychologa. Dziś jestem zdrowa. Lecz uznałam że wolę być grubsza niż mieć taką depresję. Wiem, że mogę schudnąć bez pomocy dietetyka czy lekarza, poza tym jak dietetyk mi dietę wypisze to kasy mi nie starczy aby kupić wszystkie te produkty.
Tak więc schudnąć mogę bez problemu jednak potem efekt jojo i Bóg wie co jeszcze.
Podobam się mojemu mężczyźnie i to jest dla mnie ważne. Jednak zdrowie też jest ważne, a że mamy wiosnę niedługo wyruszam na długie spacery z moim kochaniem.
Pozdrawiam.

25 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2011-04-11 01:38:03)

Cherry, ale autorka nie pytała jak schudnąć, to nie o tym wątek smile  Ja rozumeim obawy autorki, ale wiem, że będzie dobrze.
no, ale oczywiście autorce życzę powodzenia we wszystkim, we schudnięciu, ktrego pragnie tez ;-)

26

Cherry, ale autorka nie pytała jak schudnąć, to nie o tym wątek smile  Ja rozumeim obawy autorki, ale wiem, że będzie dobrze.
no, ale oczywiście autorce życzę powodzenia we wszystkim, we schudnięciu, ktrego pragnie tez ;-)

Dziękuję Ci bardzo :-)
Na pewno napiszę o moich postępach w chudnięciu oraz co z tabletkami, czy biorę i jak się czuję.

27 Ostatnio edytowany przez cherry89 (2011-04-11 17:19:44)

Truskaweczko całe forum wie, że uwielbiasz się wypowiadać, czasem na tematy o których pojęcie masz znikome wink
Faktem, jest że ja Ci często piszę o tym, iż piszesz poza tematem, jednak ja w swoim poście napisałam 2 krótkie zadnia na temat odchudzania, która nawet nie było radami wink trenuj czytanie ze zrozumieniem dalej wink

insatiable napisałam Ci o tym ruchu tylko dlatego, że widzę, iż jesteś przewrażliwiona na swoim punkcie. Podobnie było z moją koleżanką tabletki złe bo 1. drogie 2. umrę po nich (waży 98kg) 3. jeszcze bardziej przytyję. Doszło do tego, że współżycia nie było. Zaczęła ze mną biegać po miesiącu schudła 4 kg wink nie wiele, ale uwierzyła w jedno, to że ktoś jest otyły nie oznacza od razu że nic nie może i od wszystkiego umrze (twierdziła, że biegać nie może, bo zawał ma pewny wink )
Zastanów się na ile te tabletki są Ci potrzebne, a jeśli lekarz Ci je przepisze to znaczy że możesz je brać. Na forach można przeczytać że jak się ma spiralę to dziecko urodzi się z nią w głowie lub nodze, dziwne, że żaden lekarz o tym nie mówi wink

28

cherry89 nie rozumiem tego zdania: "Zastanów się na ile te tabletki są Ci potrzebne jeśli lekarz Ci je przepisze to znaczy że nie możesz je brać."

A jeśli są potrzebne, to? Nie rozumiem heh. Na razie i tak nie biorę bo nie mam okresu.

29

cherry89 napisał/a:

Zastanów się na ile te tabletki są Ci potrzebne, a jeśli lekarz Ci je przepisze to znaczy że możesz je brać.

Jeśli są Ci potrzebne to je bierz, jak nie to nie wink
Jak je Ci lekarz przepisze to znaczy, że nie są dla Ciebie niebezpieczne wink

30 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2011-04-11 19:58:10)

Mimo wszystko staram się już wypowiadać na temat, a nie na temat pisze w netkafrjkach, bo tam można. O tabletkach, mimo że nie brałam też sporo wiem, więc poradziłam wink
Pozdrawiam smile

31 Ostatnio edytowany przez insatiable (2011-04-13 15:40:27)

No dobra, wzięłam moją first tabletkę pół godziny temu (o 15.00) ciekawe kiedy zacznie działać? (po godzinie?) pytam bo jestem ciekawa czy poczuję, że wzięłam.
Przeczytałam jeszcze raz ulotkę "choroba zakrzepowo - zatorowa występuje bardzo rzadko" - więc mam nadzieję, że będzie ok.
A co z okresem? Bo teraz leci mi, czy się zatrzyma? (Chyba nie, bo przecież ta krew musi się wylać, która jest. Tak mi się wdaje).
Pozdrawiam!

Ps. trzeba popijać wodą czy mogę sokiem?

32

Odpowiadam teraz, bo wcześniej nie mogłam.

Nie poczujesz czy tabletka działa, ale NA PEWNO działa. Co jak co, ale to przy odpowiednim przyjmowaniu 100 % pewna metoda antykoncepcji, w najgorszym wypadku 99,9 % skuteczności. Dlatego nie masz powodu do paniki, naprawdę :) Pamiętaj, by brać tabletki o tej samej porze każdego dnia, np o 15 - jak tak zaczęłaś.
Nie wiem czy wiesz, ale 1 tabletkę powinnaś przyjąć 1 dnia okresu , bo jest to 1 dzień cyklu kobiety. Bierzesz je 21 dni, a potem 7 dniowa przerwa, bo przyjmuje się , iż cykl kobiety z reguły wynosi 28 dni, choć wiadomo, że niektóre kobiety mają np dłuższy cykl, ale w tabletkach tak się przyjmuje i wtedy, gdy jest przerwa jest tzw krwawienie.
Po 7 dniach krwawienia zaczynasz kolejne opakowanie.
Nie radziłabym popijać tabletek anty sokiem, a zwłaszcza grejfrutowym, bo czytałam, że obniża on skuteczność tabletek, tak samo jak np picie dziurawca, więc podczas brania tabsów lepiej tego nie pić. Najlepiej tabletki popijać wodą, nie sokiem ani herbatą itp.

33

insatiable, tabletki działaja od razu, od zażycia pierwszej tabletki, więc jeśli będziesz przyjmowac hormony prawidłowo i zgodnie z ulotką, to wszystko będzie ok. Jeśli tabletke wzięłaś w pierwszym dniu okresu, to wiadomo, że okres będzie dalej trwał, nie powinien się zatrzymać, ale miej na uwadze to, że przez pierwsze 3 opakowania mogą występować skutki uboczne np plamienia - ja miałam przez całe pierwsze opakowanie takie plamienia. Przy drugim opakowaniu wszystkie skutki uboczne poszły w las:) najlepiej popijać wodą, można tez sokiem, ale lepiej wodą. Ja popijam niekiedy nawet alkoholem big_smile Ważne, żeby nie zwymiotować tabletki czy też nie dostac biegunki przed upływem 4h od wzięcia tabsa, bo wtedy skuteczność może być obniżona i trzeba psotępować zgodnie z ulotką.

34 Ostatnio edytowany przez insatiable (2011-04-16 22:42:21)

Kochana truskaweczko, ja nie robię 7 - dniowej przerwy gdyż nie biorę dwu-składnikowych tabletek. Jak pisałam wyżej biorę Cerazette (0,075 mg dezogestrelu) i przy tym nie ma przerwy, po jednym opakowaniu od razu się bierze następne.
Tylko niepokoję się tym, że minitabletka hamuje owulację. A jak przestanę kiedyś tam brać to co? Dziewczyny piszą, że nie mają okresu po pół roku po przestaniu.
Żeby się nie okazało, że będę bezpłodna. Bo jeszcze dzieci nie mam i kiedyś chcę mieć.
Właśnie biorę codziennie o 15. Już 4 wzięłam dziś. I na razie czuję się świetnie.
Tak wzięłam w pierwszym dniu cyklu (okresu) gdyż wiem od was i z ulotki i od lekarza, że tak trzeba brać. Mam nadzieję, że nadal będę czuła się dobrze.
Co się martwię to, to że przy mojej wadze skuteczność tabletek może być zmniejszona.
Bo tak czytałam na forach, że inny metabolizm, że niby tłuszcz wytwarza swoje hormony i nie jestem chroniona tak jak szczupłe dziewczyny.
Tabletka nie daje 100% bo nic tyle nie daje prócz fazy lutealnej (chyba dobrze napisałam) u kobiety. Tabletka daje te 98% lub 99%.
Mika09 dziękuję za odpowiedź i pomoc :*

35

Ok, przepraszam za pomyłkę smile Zapomniałam, że istnieją te tabsy jednoskładnikowe. Skoro nie ma dowodów na to, że potem nie można zajść w ciąże to nie martw sie. Jak pisałam, ja sama nie biore tabsów i na razie wolę gumki, ale dla każdego lepsza jest inna metoda anty - nie ma uniwersalnej i nie demonizuje tabletek, dla Ciebie moga byc świetne, wyluzuj smile
Nie martw się, na pewno tabletki działają, nie ma przeciwskazań, by brać je nawet przy otylosci, bo gdyby były to uwierz, wiedziałabym, bo dużo o tym wiem, a nie można tylko plastrow przy większej nadwadze, a tabsy jak najbardziej.

36

Nie wiem czy jesteście ciekawe dziewczyny ale po skończeniu jednego opakowania czuję się dobrze i żyję ;-)

37

Hej dziewczyny to znowu ja, mam do was pytanie.
Ponieważ dostałam, że tak powiem normalny okres po Cerazette (oczywiście żadnej przerwy w przyjmowaniu nie robię)
i pytanie moje, czy to jest prawidłowe?
Bo lekarz mi mówił, że nie będę miała okresu.

38

Skoro lekarz powiedział Ci że nie będziesz miała miesiączki a jednak dostałaś to znaczy:
- że powinnaś znowu się do niego udać
- że tabletka nie zahamowała okresu

insatialbe napisał/a:

Jak najbardziej.

Odchodząc już od głównego tematu- tak bardzo się usprawiedliwiasz ( nie każda może być szczupła) i jednocześnie boisz się o swoje zdrowie.
W innym wątku napisałaś, że schudłaś parę kilo i dostałaś depresji.
Moim zdaniem masz fatalne podejście do tematu odchudzania, bo ono jak każde działanie zaczyna się w głowie.
Jeśli odpowiednio nie umotywujesz się i nie zaczniesz mądrze działać ( dieta od lekarza i codzienny ruch przez niego wskazany), zawsze będziesz oglądała swoją sylwetkę w rozmiarze który teraz nosisz albo większym.
Mozesz w miesiac stracic 4 kilogramy, wiec w rok pozbedziesz się większej części zbędnego tłuszczu.
Wracając do antykoncepcji- skąd pomysł na tabletki? Taniej wychodzą od prezerwatyw, czy ukochanemu szkodzą?
Gdybyś nie zaczęla brać C. mogłabyś sprobować kalendarzyka. Są jeszcze globułki dopochwowe (mało romantyczne).
Pozdrawiam Ciebie

39

Ależ aleclaudie, przecież osoby puszyste też mogą brać tabletki. Autorka nie pyta jak schudnąć smile
Musisz iść do gina.

40

alaclaudie napisał/a:

Skoro lekarz powiedział Ci że nie będziesz miała miesiączki a jednak dostałaś to znaczy:
- że powinnaś znowu się do niego udać
- że tabletka nie zahamowała okresu

insatialbe napisał/a:

Jak najbardziej.

Odchodząc już od głównego tematu- tak bardzo się usprawiedliwiasz ( nie każda może być szczupła) i jednocześnie boisz się o swoje zdrowie.
W innym wątku napisałaś, że schudłaś parę kilo i dostałaś depresji.
Moim zdaniem masz fatalne podejście do tematu odchudzania, bo ono jak każde działanie zaczyna się w głowie.
Jeśli odpowiednio nie umotywujesz się i nie zaczniesz mądrze działać ( dieta od lekarza i codzienny ruch przez niego wskazany), zawsze będziesz oglądała swoją sylwetkę w rozmiarze który teraz nosisz albo większym.
Mozesz w miesiac stracic 4 kilogramy, wiec w rok pozbedziesz się większej części zbędnego tłuszczu.
Wracając do antykoncepcji- skąd pomysł na tabletki? Taniej wychodzą od prezerwatyw, czy ukochanemu szkodzą?
Gdybyś nie zaczęla brać C. mogłabyś sprobować kalendarzyka. Są jeszcze globułki dopochwowe (mało romantyczne).
Pozdrawiam Ciebie

Nie usprawiedliwiam się, raczej mówię jak jest. I wcale nie dlatego dostałam depresji że to dzieje się w głowie, lecz dlatego że wypłukałam z organizmu witaminy itp. (nawet lekarka krzyczała za to że za szybko chudnę) i to miało wpływ a nie jakieś negatywne podejście. Mam zwyczajne podejście, mianowicie fajnie będzie schudnąć i dla zdrowia też lepiej.
Swoją drogą nie wierze w cud diety od lekarzy bo one kosztują drogo. Produkty (jakieś nie wiadomo jakie wyjątkowe składniki) i przyrządzanie potraw po prostu jest do kitu. I to również moje osobiste zdanie.
Stawiam na ruch i wiem, że od zwykłych spacerów można schudnąć.

Mówicie więc że do ginekologa? A czy to może być coś złego? Czuję się ok. Ale skoro tak to się zapiszę do ginekologa.
Pozdrawiam!

41

Nie mam pojęcia co to może być, może organizm jeszcze się nie przyzwyczaił. W każdym razie lekarz Ci powie.

Z tego co napisałaś masz zdrowe podejście do odchudzania. Zgadzam się, że najważniejszy jest ruch i głupotą jest wierzyć w te diety cud i do tego nie ruszając się.

42

Zaczęłam dopiero drugie opakowanie a więc może organizm jeszcze się nie przyzwyczaił. W ulotce pisze, że mogą występować krwawienia z tym że skąpe, a ja miałam normalny okres.
Ale mam nadzieję, że przed ciążą jestem chroniona(?)
Pozdrawiam!

43

Hej dziewczyny, obecnie kończę drugie opakowanie, powtórzę że nigdy wcześniej nie brałam tabletek.
No i w tej chwili cały czas krwawię, najpierw dostałam normalny okres a jak się skończył to zaczęłam krwawić.
Z tym, że kolor krwi jest bardzo ciemny, niemal czarny.

Zdarzyło się to wam, czy to normalne?
Bo w ulotce pisze, że plamienia mogą występować.

44

Witam, w tej chwili kończę trzecie opakowanie no i jest ok.
Miałam dwa razy okres, raz normalny, a raz mało leciało. Hmm... myślę, że to się wyreguluje.
Szkoda tylko, że nikt nie chce mi odpisać sad bo nie wiem czy udać się na badania na krzepliwość krwi.
Podobno lekarz ginekolog powinien zlecić takie badania przed zapisaniem tabletek, mi nie zlecił.
Pozdrawiam!

45

Też się zastanawiam czy przy dłuższym stosowaniu "skutki uboczne" się uspokoją. Ja jestem w połowie drugiego opakowania yasmin tylko raz przy pierwszym opakowaniu miałam lekkie plamienia a tak to ok. Ogólnie jestem zadowolona bo ani nie przytyłam ani nic, ale strasznie bolą mnie nogi. Zawsze chodziłam w wysokich szpilkach teraz zeszłam już na poziom ok 5, 6 cm. Myślicie, że to przejdzie? Czy poprostu mam źle dobrane tabletki? Aha a co do wagi to nigdy się nad tym nie zastanawiałam ale Lekarz jak dawał mi tabletki to powiedział, że: "jest Pani szczuplutka to może Pani te brać" także chyba jedne można stosować przy wyższej wadze a inne nie.

46 Ostatnio edytowany przez insatiable (2011-06-29 18:21:23)

Z tym bólem nóg to nie ma żartów, to może być zapalenie żył, radzę iść do lekarza jak najszybciej. Sama o tym czytałam i sama się tego boję ponieważ to grozi nawet śmiercią. Zakrzepica - tykająca bomba która zabija.
Ja smarowałam łydki Liotonem 1000 (pomaga) bo on zawiera heparynę. Bo też troszkę mnie bolały ale tylko troszkę, a wiem że bolą mnie nogi i kolana na zmianę pogody zawsze.

47 Ostatnio edytowany przez miśka1234 (2011-06-30 08:49:41)

hmmm jutro albo w poniedziałek muszę się wybrać do ginekologa bo dziś w nocy wogóle dostałam takiego skurczu łydki, że myślałam,że umrę z bólu ;(( troszkę mnie to przestraszyło. Także chyba będę musiała zmienić tabletki choć znów będę panikować żeby nie przytyć (dobrze mi z moją waga 55 kilo)te były o tyle ok, że nawet chudłam po nich a nie tyłam. ale z tymi moimi nogami nie ma żartów także nie wiem czy od razu czy przy nast opakowaniu muszę chyba zmienić tabletki (zostało mi 8 z tego)

48

miśka1234 napisał/a:

hmmm jutro albo w poniedziałek muszę się wybrać do ginekologa bo dziś w nocy wogóle dostałam takiego skurczu łydki, że myślałam,że umrę z bólu ;(( troszkę mnie to przestraszyło. Także chyba będę musiała zmienić tabletki choć znów będę panikować żeby nie przytyć (dobrze mi z moją waga 55 kilo)te były o tyle ok, że nawet chudłam po nich a nie tyłam. ale z tymi moimi nogami nie ma żartów także nie wiem czy od razu czy przy nast opakowaniu muszę chyba zmienić tabletki (zostało mi 8 z tego)

Jak takie coś się dzieje to tabletki odstawia się natychmiast. Można samemu odstawić z tego co pisze w mojej ulotce.
Idź do lekarza i powiedz mu o tym. A tak w ogóle to po tabletkach się nie tyje bo tyje się od jedzenia. Tabletki mogą zwiększać apetyt i dlatego wszyscy mówią, że się tyje. A to trzeba się kontrolować.

49

Zgadzam się ale to, że cały dzień ogromnie się chce jeść przynajmniej ja takmiałam na początku to też prawda wink) trzebamieć naprawdę ogromną wolę. Pozatymniektóre tabletki zatrzymują wodę w organiźmie. No ale .... postaram się jutro dostać. Może mi się uda... i zapytam co mam dalej robić?

50

Ja myślę, że trzeba zmienić tabletki. A te które ja biorę to podobno są bardziej skuteczne niż dwuskładnikowe. Ponieważ mają według wskaźnika Pearl'a jest 0,5 zapłodnienia na 100 kobiet w ciągu roku, a przy nie takim jak trzeba stosowaniu 1 zapłodnienie.
Natomiast przy tabletkach dwuskładnikowych co prawda prawdopodobieństwo wynosi od 0,1?1,25 ( a więc nawet więcej niż 0,5) a przy złym stosowaniu nawet 6?8 zapłodnień na rok.

51

Kochana powiem Ci, żę to nawet nie o to chodzi.... fakt wolałabym poczekać na dzidziusia jeszcze z 1,5 roku ale jeśli by był teraz to też sobie poradzę. Mam już swoje latka wink)) hihihi tabletki zaczełam brać bo mam duży trądzik a pozatym lekarz powiedział, że może jak ureguluje hormony to przejdą mi ciągłe nawroty infekcji. Przy okazji oczywiście dobrze jak nie trzeba się zabezpieczać inny komfort wink

52

No więc byłam wczoraj u Lekarza. Polecił mi dokończyć to opakowanie jeść przy okazji duuużo magnezu i do tego codziennie po 1 tabletce aspiryny. no i jest lepiej. Prócz tego kazał mi na miesiąc odstawić tabletki. No trudno zobaczymy co dalej..... czy zmieni mi tabletki czy co? Jak na razie przez następny miesiąc trzeba będzie się zaprzyjaźnić znów z gumkami wink)

53

Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć co teraz? Czy jeśli okaże się, że to faktycznie od tabletek (a na 99% tak jest) to znaczy, że wogóle niemogę stosować żadnych? Czy tylko tych? Który składnik yasmin powoduje problemy z krążeniem? Jakie ewentualnie inne mogę dostać? Proszę o pomoc...

54

miśka1234 napisał/a:

Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć co teraz? Czy jeśli okaże się, że to faktycznie od tabletek (a na 99% tak jest) to znaczy, że wogóle niemogę stosować żadnych? Czy tylko tych? Który składnik yasmin powoduje problemy z krążeniem? Jakie ewentualnie inne mogę dostać? Proszę o pomoc...

Estrogen powoduje, że można dostać zakrzepicy, a ja biorę sam progesteron, więc może też będziesz mogła zmienić tabletki i je brać, na jednoskładnikowe. A ten ból to myślę, że od tabletek. Idź do lekarza i spytaj o Cerazette.

55

hmmm niby tak ale z tego co czytałam cezarette negatywnie działa na skórę a ja mam okropny tradzik ;( nic odczekam ten miesiąc pójde do ginekologa i zobaczymy co mi wymyśli smile

56

No okej, ale mi nic ze skórą się nie dzieje, tak tylko mówię na wszelki wypadek :-)

57

Wiem wiem dzięki wink)
jestem już prawie drugi tydzień na odstawce i tak mnie zastanawiają 2 fakty? Po 1 czy to możliwe, że od odstawienia mam straszne wahania nastroju tzn stałam się często płaczliwa? A po 2 moje libido jest teraz niewyobrażalne ;D najchętniej bym to robiła wszędzie i cały czas? hihihi  A mój Ukochany na wyjeździe ;( masakra! czy wy tak też miałyście?

58

Nie wiem bo teraz biorę cały czas. Właśnie byłam przepisać kolejne opakowanie. Tylko martwi mnie, że znowu krwawię, chyba już drugi raz w tym miesiącu. Raz jasną krwią, raz ciemną, brązową z małymi skrzepami. Dlatego chcę iść zbadać krew na krzepliwość i chyba zapiszę się do ginekologa. Chociaż w ulotce pisze, że krwawienia są normalne.
Wahania nastroju to myślę, że faktycznie mogą się takie jak piszesz pojawić, trzeba zaczekać jakiś czas, a miną - tak myślę.
A moje libido przy tabletkach jest takie, że mam ochotę na seks codziennie ;-)

59

Nom wahania faktycznie minęły a libido zostało tongue hahaha trzeba przedemna uciekać ;D hihihi zartuję jestem 2 miesiąc na odstawce. W następnym miesiącu prawdopodobnie już będę mogła zrobić sobie badania i zobaczymy co dalej czy wróce do tabletek czy nie smile

60

No więc mam już wyniki badań:
czas protrombinowy 11,6 sec
wskaźnik 88,2%
INR 1,14
Do tego:
prolaktyna w 3 dniu cyklu: 228,6 uIU/mL
estradiol 56,85 pg/mL w 3 dniu cyklu
testosteron 66,83 ng/dl 3 dzień cyklu
LH 10,62 3 dzień cyklu
progesteron 33,43 nmol/L 21 dziń cyklu

Byłam z badaniami u Pana Doktora i mówił, że wszytko niby ok i przepisał mi zamiast yasmin taletki YAZ. Proszę odpowiedzcie mi czy ma racje, że nie powinno mi po nich nic być w sumie skład mają prawie taki sam? Proszę o odpowiedź:)

Posty [ 1 do 60 z 77 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Antykoncepcja dla kobiety puszystej: tabletki, minipigułki a może ...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2023