Disco Polo-za dnia to obciach, na imprezie niezbędnik..jak to możliwe? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KULTURA » Disco Polo-za dnia to obciach, na imprezie niezbędnik..jak to możliwe?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 37 ]

1

Temat: Disco Polo-za dnia to obciach, na imprezie niezbędnik..jak to możliwe?

Pomysłodawcą nazwy disco polo, stworzonej na podobieństwo italo disco (włoski styl muzyczny z początku lat 80. XX w.), był Sławomir Skręta, właściciel wytwórni płytowej Blue Star z Reguł koło Warszawy. Gatunek wywodzi się z muzyki granej na weselach i zabawach przez specjalne zespoły z repertuarem piosenek ludowych i weselnych, przy czym zmianie uległy instrumenty: zamiast akustycznych ? elektroniczne, a w latach 80. także elektroniczne klawiszowe, ścieżką wokalną był najczęściej melodramatyczny tekst o nieszczęśliwej miłości. W pierwszej połowie lat 90. muzyka ta stała się zjawiskiem masowym, choć prawie nieobecnym w mediach. Nagrywane poza oficjalnym obiegiem kasety magnetofonowe i płyty kompaktowe osiągały ogromne nakłady.

W połowie lat 90. disco polo znalazło miejsce w programach telewizyjnych (m.in. audycje Disco Relax i Disco Polo Live w Telewizji Polsat). Poza Polsatem i kilkoma regionalnymi rozgłośniami radiowymi muzyka ta w tym czasie była w ogóle nieobecna i uznawana przez media za symbol kiczu i prymitywizmu.

Przed wyborami prezydenckimi w 1995 zespoły i piosenkarze disco polo angażowani byli podczas kampanii wyborczej m.in: Mariana Krzaklewskiego, Waldemara Pawlaka i Aleksandra Kwaśniewskiego (wybory prezydenckie w Polsce w 1995 roku, Bayer Full - Prezydent, Top One - Ole, Olek i inne).

31 grudnia 1995 na antenie TVP 1 emitowany był program o tematyce disco polo, który nosił tytuł "Karnawałowa Gala Disco Polo".

Pod koniec lat 90. XX wieku nastąpił przesyt tej muzyki i gwałtowny spadek sprzedaży kaset magnetofonowych i płyt CD disco polo o ok. połowę, przy jednoczesnym wzroście zainteresowania polską muzyką pop, rock i hip-hop oraz zagraniczną muzyką hip-hop, dance i techno.*

No właśnie jak to jest, w ciągu dnia w zasadzie mało kto przyzna się że lubi disco polo, że zna jakieś piosenki.. Jednak na polskich weselach, czy hucznych imprezach ta muzyka króluje, a wszyscy zagorzali przeciwnicy po kilku "głębszych" i nie tylko oczywiście zdzierają gardła śpiewając jak to "jesteś szalona", "chciałbym cię mydlić mydełkiem FA", "o Tobie kochana"...

Ja osobiście nie jestem jakąś zagorzałą fanką tych klimatów, ale gdy na imprezie usłyszę takie melodie, to nogi same chodzą smile I tego się nie wstydzę, bo uważam że całe techno, pop, hip hop, rock i inne rodzaje muzyki nie poruszą tak tłumów.

Disco polo jest tworem ludzi, którzy niestety w większości nie są jakoś specjalnie utalentowani, a teksty zazwyczaj ograniczają się do kwestii damsko-męskich, refrenów bardzo prostych do zapamiętania, muzyka sama w sobie opiera się na jakiejś banalnej melodii, a całość niestety nie jest dziełem sztuki. Mimo to, gdzieś w środku musi być coś specjalnego, bo mimo upływu czasu, wciąż wiele osób tworzy tę muzykę, wiele osób jej słucha, i tak jak pisałam wcześniej jest niezbędnikiem weselno-biesiadno-imprezowym.

Wobec tego wszystkiego skąd u nas taka rozbieżność? Z jednej strony to wstyd i obciach, a z drugiej najlepszy "rozkręcacz" imprez smile

Co o tym myślicie? Czy to rzeczywiście obciach? A może nasza obłuda?

Ku przypomnieniu o czym mowa:

*Informacja zaczerpnięta z Wikipedii

"Jesteś tym, czym wierzysz, że jesteś." Paulo Coelho
Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Disco Polo-za dnia to obciach, na imprezie niezbędnik..jak to możliwe?

tak to prawda, wiele osob slucha disco polo a do tego sie nie przyznaje. przynam sie ze ja jak bylam mlodsza sluchalam sobie tych klimatow- teraz zbrzydla mi ta muzyka, zrobila sie dla mnie denna. ale jakos jak jestem na dyskotece czy weselu to przypominaja mi sie te kawalki i faktycznie az chce sie tanczyc smile

3 Ostatnio edytowany przez martyna2010 (2010-12-16 23:28:11)

Mi się wydaje, że to nie jest tak, że wszyscy słuchają disco polo,a nikt się do tego nie przyznaje. Myślę, że na codzień słuchamy różnych gatunków, a disco polo tylko, albo przeważnie na imprezach. Nie wyobrażam sobie żeby na imprezie mogło zabraknąć przebojów disco polo big_smile Przy takich się najlepiej bawi. I mimo, że na codzień nie słucham tego gatunku,to znam mnóstwo piosenek.  big_smile
I wydaje mi się, że to nie jest obciachem. A czasami też zatajamy prawdę,żeby ludzie krzywo na nas nie patrzyli. Jednak myślę, że niepotrzebnie, bo pewnie każdy z nas lubi się do tego bawic na imprezach i nie ma nic w tym złego, czy obciachowego big_smile

Czasami leżę w trawie i wcale mnie nie widać. I świat wydaje się taaki piękny. A potem ktoś przychodzi i pyta: "Jak się dzisiaj czujesz?" I okazuje się, że okropnie.

4

Ja akurat bardzo lubię muzykę disco polo, szczególnie te nowe remiksy starszych utworów. Disco polo 2010:) (serdecznie polecam). Jest to muzyka ponadczasowa i wbrew pozorom nadal modna. Nie wyobrażam sobie wesela czy innej imprezy bez disco polo. Tylko przy tej muzyce można się nieźle bawić.

Życie jest łatwiejsze niż się wydaje.
Wystarczy godzić się z tym, co jest nie do przyjęcia,
obywać się bez tego, co niezbędne
i znosić rzeczy nie do zniesienia.

5

Ja nie zdzierżę disco polo nawet po kilku(nastu) głębszych tongue Nie rozumiem, jak można się przy tym dobrze bawić i ja tego nie potrafię. Jak tylko usłyszę disco polo - impreza dla mnie skończona... chyba, że ktoś jednak zmieni płytę wink
Ale wiem, że wielu ludzi ma bardzo ambiwalentny stosunek do tej muzyki - z jednej strony na co dzień be, ale z drugiej na imprezie świetnie się przy tym bawią. Mam jednego kolegę: "mroczny" metal, gra w zespole metalowym, nosi długie włosy farbowane na czarno, kolczyki, ramoneskę, glany. Ale aż strach go zaprosić na imprezę - zawsze przynosi swoje (!) płyty ze szlagierami disco polo i nie da się go odpędzić od "stanowiska dj'a" tongue a jak tańcuje przy tym i śpiewa...

6

Ja mam stosunek mieszany do disco polo smile

Na co dzień muzyka ta wydaje mi się paskudna, nie do słuchania, wręcz nie mogę jej ścierpieć. Na weselach natomiast wydaje mi się jak najbardziej odpowiednia. I tylko na weselach. Na wszelkich innych imprezach - znowu be smile Gdyby kolega "mroczny metal" przyniósł płyty disco polo na domową imprezę to osobiście bym go ze stanowiska dj-a wygoniła...

Nie wiem jak ten fenomen wytłumaczyć. Może tak, że przy disco polo umie się bawić najwięcej ludzi, z różnych pokoleń co w przypadku wesel ma ogromne znaczenie?

Z kolei moje pierwsze dyskoteki to były te wielkie hangary wśród pól, gdzie zjeżdżała się młodzież ze wszystkich okolicznych i nie okolicznych wsi i leciało m.in. disco polo. I tam też mi ta muzyka nie przeszkadzała. Ale tam podobał mi się ogólny klimat tworzony nastrojami ludzi. A skoro ci ludzie słuchali disco polo to trzeba było się z tym faktem pogodzić.

7

nie wyobrażam sobie wesela bez disco polo, ale na co dzień  nie mogę tego słuchać.

i wychodzę z siebie, gdy słyszę przepiękną piosenkę w języku rosyjskim, która jest puszczana w radio rosyjskim, a później szukając jej w internecie znajduje przerobioną POLSKĄ WERSJĘ DISCO POLO. po prostu cholera mnie bierze!

przykład jeden z wielu :

oryginał: Maksim - Moj raj
podróba: Spike - Niechciana miłość

i znowu się zdenerwowałam tongue

8

też uważam że utwory disco polo na weselach jak najbardziej pasują są radosne, skoczne i można się przy nich
pobawić. Natomiast jeśli miałabym tego słuchać w domu to odpada.
Słuchałam jak byłam dzieckiem wraz z rodzicami np disco relax:))

9

Ja nie trawię disco polo czy to jakaś impreza, czy jak leci w radiu, nawet po pijaku. Nienawidzę tej muzyki i nie potrafię się przy niej dobrze bawić. O ile w ogóle. tongue Nie trawię tego i już.

"...w grzywie wiatr, a w kopytach magia..."
Zdolniacha
Napaleniec
Spryciarz smile

10

Nie nazwałabym tego muzyką na pewno.Banalne,żenujące teksty+prosta melodia.Talentu w wokalistach też się jakoś doszukać nie mogę.Zero przekazu,zero wartości,ale jak to powiedział Marcin z zespołu Boys,że on tworzy dla pieniędzy i jeśli ktoś chce posłuchać czegoś wartościowego,to niech poszuka czegoś innego.

Na imprezy, na których gra dp nie chodzę wink,kiedyś się zdarzało,teraz sobie tego nie wyobrażam,chyba,że byłoby to wesele,ale jakaś wiejska potupajka na pewno nie.

Nie wiem,czy ktoś z Was słyszał,że muzyka,której się słucha wyznacza nasz poziom intelektualny wink?

?-my only love

11

Muzyka disco polo jest prosta i łatwa w odbiorze przy tym rytmiczna dzięki czemu można się przy niej dobrze bawić. Nikt nie przyznaje się do tego że czy lubi bo nikt tego nie słucha. Ja osobiście nie przesadam za tego typu muzyką aczkolwiek nie mam nic przeciwko temu żeby czasem poleciała na imprezach taka nuta jednak po trzech takich kawałkach już mam dosyć. big_smile myślę że najgorszą rzeczą  w odbiorcach piosenek jest to że nie słuchają słów. Zwracają uwagę tylko na melodie. Czasem nawet banalne słowa są interesujące tylko musimy to zauważyć.

12

Disco-polo. Specyficzny rodzaj muzyki. Teksty nie zawsze pierwszych lotów ale to w każdej dziedzinie muzyki tak się dzieje. ( przykład: Pewex ?dziunia, Sokół & Pono-Będę brał Cię, Alicja Janosz- zbudziłam się albo totalna porażka Kai Paschalskiej, która śpiewa o biednej małej Chince, Feel- Jak Anioła Głos, DIR/P- Mroczny pobyt na wsi, Bajm- Kiedy się stanę plamą na ścianie czy Łzy- Agnieszka) Wobec tego nie uważam disco-polo za totalną porażkę.  Nie przeszkadza mi ta muzyka, z resztą jak usłyszę shazze to przypominają mi się ?stare, dobre czasy? smile

13

apoteoza23 napisał/a:

Disco-polo. Specyficzny rodzaj muzyki. Teksty nie zawsze pierwszych lotów ale to w każdej dziedzinie muzyki tak się dzieje.

Tak,ale nie na taką skalę big_smile Owszem , sporo jest głupich ,prostych tekstów , ale zdarzają się jeszcze dobre i naprawdę dobre,a w disco polo?hm nie słyszałam jakiegoś dobrego kiedykolwiek.

?-my only love

14

disco ponad wszystko- nowa nazwa disco polo:) na vivie w każdą niedzielę!:)) i bardzo lubię ten rodzaj muzyki, bo mimo że teksty się kupy nie trzymają, to bardzo fajnie można się wybawić przy niej!

15

lool2 napisał/a:

disco ponad wszystko- nowa nazwa disco polo:) na vivie w każdą niedzielę!:)) i bardzo lubię ten rodzaj muzyki, bo mimo że teksty się kupy nie trzymają, to bardzo fajnie można się wybawić przy niej!

Hehehehe big_smile Ostatnio niechcący trafiłam na ten program i se słucham tak dla zabawy trochę smile Ale jedna piosenka wpadła mi w ucho, nie powiem! BOBI-GORĄCE NOCE smile

A od wczoraj cała Polska śpiewa piosenkę o różowej taczce hehehehe. To będzie hit big_smile

http://www.youtube.com/watch?v=p7jDfeAu9V4
              <muza>

Zamknij się, przestań narzekać i zacznij żyć! big_smile:D

16 Ostatnio edytowany przez martyna2010 (2011-03-07 00:47:43)

Haha, masz rację, Kate. Niby disco polo, teksty banalne, prosta melodia i w ogóle blee,  ale jednak szybko wpada w ucho big_smile
Cały czas mi po głowie ona chodzi big_smile

Czasami leżę w trawie i wcale mnie nie widać. I świat wydaje się taaki piękny. A potem ktoś przychodzi i pyta: "Jak się dzisiaj czujesz?" I okazuje się, że okropnie.

17

Disco polo jest często puszczane na imprezach (przynajmniej na tych, na których ja jestem) z tego względu, że jest to skoczna muzyka big_smile można łatwo złapać rytm, pobawić się, poskakać i co najważniejsze - pośpiewac big_smile i wcale nie twierdzę, ze jest to jakis obciach. Sama nawet na codzien słucham disco i jakos mi to nie przeszkadza i nie czuję się przez to w żaden sposób gorsza:) na weselach przeciez tylko takie się przeboje gra i wszyscy świwetnie się bawią. Oczywiście nie będzie taka muzyka odpowiqdała osobm, które na codzien słuchaja metalu, hip hopu czy też rocka. Jak dla mnie, jest to fajny typ muzyki, ptzy ktorym naprawdę moge się porządnie wyszaleć - nie tylko w parze ale i samemu:)

Igor ur. 08.12.2013r. godz.18:10, 3400g, 54cm smile

18

Właśnie o to chodzi - ludzie się przy tym dobrze bawią i tyle. smile A że teksty proste, rymujące się, to i szybko się zapamięta i pośpiewać można. Nie słucham na codzień disco polo ale jest nawet pare przebojów, które mi się podobają choć przyznam że ciężko określić kiedy, gdzie i w jakich okolicznościach pierwszy raz je usłyszałam. tongue

''Być czy mieć?
Być z tym, co się ma.''

19

kate1234 napisał/a:
lool2 napisał/a:

Hehehehe big_smile Ostatnio niechcący trafiłam na ten program i se słucham tak dla zabawy trochę smile Ale jedna piosenka wpadła mi w ucho, nie powiem! BOBI-GORĄCE NOCE smile

A od wczoraj cała Polska śpiewa piosenkę o różowej taczce hehehehe. To będzie hit big_smile

http://www.youtube.com/watch?v=p7jDfeAu9V4
              <muza>

noo, gorące noce są naprawdę... śmieszne i skoczne;)) a Różowa taczka najlepsza!!! smile))
i jak tu nie lubić DP?

20

allegra90 napisał/a:

Właśnie o to chodzi - ludzie się przy tym dobrze bawią i tyle. smile

Nie wszyscy wink.Szczerze mówiąc wolę tańczyć przy remixach muzyki lat 70,80 niż przy piosenkach typu : "Kiedy widzę zgrabne ciało,wtedy czuję,że mi mało" wink

?-my only love

21

Rzeczywiście może nie wszystkie piosenki disco polo nadają się na zabawę czy też do tanca, ale nie ma co ukrywać, że większość tak smile dla każdego by się coś znalazło, ale też nie każdemu taka muzyka musi się po prostu podobać smile jesteśmy inny, mamy inne podglądy, więc i muzyką możemy się różnić:)

Igor ur. 08.12.2013r. godz.18:10, 3400g, 54cm smile

22

A ja się przyznam smile bywa ,że mam takie dni,że włączam sobie te przeboje:P głośniki na maksa i jest fajnie:) a jaką moje dziecko ma radość:) zaraz mnie męczy żebym z nim potańczyła:)

Bywają w życiu chwile, których ból daje się zmierzyć dopiero po jego przeżyciu, i wówczas dziwi nas, iż zdołaliśmy go znieść.

23

Moje uszy są z natury electrohousowe i trance'owe. tongue Nie mogę tego słuchać. tongue Na weselach to konieczność. Nie mogę tego przeżyć, ale nic na to nie poradzę. Cała starszyzna się przy tym na prawdę dobrze bawi, także wykluczona jest opcja, żeby na weselach tego w ogóle nie puszczać. Ja z moim facetem wymiatamy na imprezach w klubie przy naszej muzyce. Przy disco polo jakoś sobie radze, bo jakoś trzeba. Ale mój facet.... tongue Zero wyczucia. A w clubie rusza się super. smile On nawet tańczyć przy tym nie umie. tongue

"...w grzywie wiatr, a w kopytach magia..."
Zdolniacha
Napaleniec
Spryciarz smile

24

CupraFR napisał/a:

Cała starszyzna się przy tym na prawdę dobrze bawi, także wykluczona jest opcja, żeby na weselach tego w ogóle nie puszczać. Ja z moim facetem wymiatamy na imprezach w klubie przy naszej muzyce.:P

Moja znajoma na swoim weselu miała dj i zero disco polo wink

?-my only love

25

Nie chodzę na takie imprezy i wesela a na weselu brata ciotecznego była..cisza.
Teraz jest noc - przyznaję, że nie słucham.
Za dnia napiszę to samo.
Parę razy w pracy niestety ktoś puścił - to jeden z powodów, dlaczego z niej odszedłem.
Niektórzy uważają to za śmieszne, mnie żenują te teksty.
Kto chce niech słucha, lecz ode mnie z tymi dźwiękami i tekstami wara.
Już wolę sie pośmiać z piosenek Kabaretu Starszych Panów skoro tak bardzo Wam zależy na polskich słowach.
Pozdrawiam

26

Nie słucham dla przyjemności, ale bawię sie przy takiej muzyce świetnie:))

27

Mnie muzyka disco polo nie przeszkadza w żaden sposób, jeśli gdzieś słyszę nie umieram na miejscu ani nie przeżywam katuszy. Nie przeszkadza mi, że ktoś słucha i lubi słuchać (zresztą nie rozumiem czego tu się wstydzić). Przeszkadzać mi zaczyna tylko wtedy, kiedy próbuje mi się wmówić ogromne rolę, jaką disco polo odegrało w rozwoju polskiej muzyki.

Ja może nie samo disco polo, ale piosenki biesiadne bardzo lubię :"Siadła pszczółka na jabłoni", "Szła dzieweczka do laseczka" i tym podobne. I posłuchać lubię i pośpiewać na weselach, uważam to za całkowicie naturalne.

28

Ja nie słucham disco polo. Sądzę, że to muzyka zupełnie nie nadająca się do słuchania. Ale z drugiej strony wesele bez:"Jesteś szalona" to wesele nieważne. Są imprezy, w których disco polo jest elementem rytuału.

29

a ja polecam nowy kawalek effect uciekam od zony smile
troche przypomina mnie heh big_smile
polecam.

30

Co Wy kochane ściemniacie,że wesele nie może obyć się bez disco polo i że każdy jej słucha??
Może ja się w innym kręgu kulturowym obracam? Ani ja ani nikt ze znajomych tego nie słucha i nie przypominam sobie(prócz jednego wiejskiego weselicha w remizie dawno dawno, temu).żebym była na weselu z disco polo.Moje wesele też było bez tego rodzaju piosenek- raczej pop,rock.Na ostatnim weselu byłam w listopadzie-żadnego disco polo!Nie wiem skąd to stwierdzenie,że impreza nie może się obyć bez takiej muzyki.

Młody stary- jak możesz klasykę słowa i humoru porównywać z tym rymowanym bełkotem?:)

Tylko czasem wśród mroku,straszy i krąży wokół zamyślony marabut, w lepkich błotach błądzący ptak
Lecz dzień lęki wymiecie,wiec spokojnie możecie drzwiami trzasnąć i zasnąć gdy "dobranoc" powiemy wam

31

pasikonik napisał/a:

...Są imprezy, w których disco polo jest elementem rytuału...

Festyn czy odpust bez disco-polo jest absolutnie niedopuszczalny ;P

Wszyscy mówią, że przy disco-polo bawią się tylko wieśniaki czy inne wiejskie głupki.
Sam jestem wiernym fanem klasycznego rock'a i cięższych brzmień, a  innego typu muzyki po prostu nie słucham (prócz klasycznej).
Mimo wszystko zawsze lubiłem ciepły i miły klimat zabawy organizowanej po dożynkach, odpustach czy po prostu festyn z disco-polo w tle lub nawet okoliczną orkiestrą smile

Sam z siebie nie słucham d-p i dla mnie ogranicza się to wyłącznie do słuchania go na zdarzeniach wyżej wymienionych smile

32 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2012-04-27 00:30:18)

Ja raczej nie słucham disco polo (choć może jest kilka piosenek jakie mi się w miarę podobją z tego zakresu) , raczej lubię takie popowe, czasem lekko rockowe klimaty również. Jednak na weselu bardzo lubię jak jest disco polo, choć jakiś akcent, widocznie do tego przywykłam. Byłam na weselu, gdzie nie było disco polo, tylko zupełnie inne piosenki i jakoś wtedy gorzej się bawiłam. Jak widać, jestem tym weselnym disco polo przesiąknięta tongue.
Dla mnie najfajniejsze na wesela to Boys "Jesteś szalona". Bardzo dobrze mi się wtedy przy tym tańczy. Na zwykłej dyskotece może być dla mnie disco polo, ale fajnie jak są tez inne klimaty. Ot, taka dziwna jestem wink.
Jedna, no na pewno wesele może obyć się bez disco polo. Wszystko zależy od Młodych itp. To w końcu ich wybór w rytm jakiej muzyki będą tańczyć goście.

"Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła"

Wisława Szymborska

33

Dla mnie disco polo to obciach bez dwóch zdań. Niezależnie od sytuacji. Na szczęście moje wesele odbędzie się w Norwegii, więc raczej nikt ode mie disco polo wymagał nie będzie. I dobrze, uff...

34

Kaisa- uwierz- w Polsce też nikt by od Ciebie disco polo nie wymagał:).To Ty i Twój partner wybieracie zespół i muzykę.

U mnie zespół grał i śpiewał głównie swingowe standardy,trochę popu i rocka.Nawet starsi goście mówili,że muzyka jest świetna i ciągle chcieli tańczyć.Więc chyba nie musi być ten chamsko- wulgarny klimat wiejskiej naparzanki żeby każdy sobie mógł potańczyć.Przyznam,że ja nawet nie potrafiłabym przy tym tańczyć.

Tylko czasem wśród mroku,straszy i krąży wokół zamyślony marabut, w lepkich błotach błądzący ptak
Lecz dzień lęki wymiecie,wiec spokojnie możecie drzwiami trzasnąć i zasnąć gdy "dobranoc" powiemy wam

35

Ale disco polo a to co gra się w radiu bardzo blisko siebie leżą. Niby nikt nie słucha ale jak puścisz disco to od razu parkiet pełny i każdy zna słowa.

36

yadgaa napisał/a:

Ale disco polo a to co gra się w radiu bardzo blisko siebie leżą. Niby nikt nie słucha ale jak puścisz disco to od razu parkiet pełny i każdy zna słowa.

Przyznam bez bicia,że nie bardzo wiem co graja w radiu:)Rzadko słucham.A jak chcę sobie pośpiewać włączam Maleńczuka albo Kazika:)

Posty [ 37 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KULTURA » Disco Polo-za dnia to obciach, na imprezie niezbędnik..jak to możliwe?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2021