czy mam sie denerwowac - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » czy mam sie denerwowac

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 56 ]

1 Ostatnio edytowany przez Anajamii (2010-08-13 18:42:29)

Temat: czy mam sie denerwowac

NIe wiem co robic bylam u ginekologa jestem w 6 tyg ciaży i lekarka po zbadaniu mnie powiedziala ze wszytko jest pieknie ladnie a jak doszlo do usg to stwierdzila ze zarodek wogole nie urusl od ostatniej wizyty ( a bylam tydzien wczesniej ) i ze nie widac serduszka...powiedziala ze mam poczekac do pon i zglosic sie do szpitala jesli nic sie nie zmieni to beda wywolywc poronienie..nie wiem co mam myslec moiwa mi ze mam sie nie denerwowac ze bedzie dobrze ze to za wczesie zeby myslec o najgorszym ale ja caly czas mysle o tym ze to dziecko sie nie urodzi i ze je strace...czy ktos moze mi powiedziec czy jest szansa ze bedzie dobrze??

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: czy mam sie denerwowac

Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie,ale mamą dwójki dzieci i przy obydwóch ciążach pierwsze usg miałam robione dopiero ok.8tc,bo podobno wtedy jest wiarygodne,po za tym,nic nie wspomniałaś,ale jeżeli nie masz krwawienia,czy jakiegoś plamienia,nic Cię nie boli,to nie wiem na jakiej podstawie miałabyś miec wywoływane poronienie?

3

nic mnie nie boli nie mialam krwawienia jedynie brazowe plamienie przez jeden dzien ale jak zadzwonilam do ginekologa to mi powiedziala ze to sie zdarza...nie wiem zastanawiam sie czy nie isc jutro do innego ginekologa na badania..niby w szpitalu w pon bedzie mnie badal inny ginekolog,,ale strasznie sie boje

4

Jeżeli masz taką możliwośc,to nie zwlekaj idź do innego lekarza,nie tylko w tej dziedzinie popełniają oni błędy!!W mojej pierwszej ciąży pani doktor karmiła mnie lekami na nadciśnienie,po których czułam się paskudnie!Znieniłam lekarza,który kazał mi natychmiast odstawic te leki, a w zamian za to przepisał witaminy dla kobiet w ciąży!Dziecko urodziło się zdrowe,a ja do dziś dziękuję sobie,ze wtedy podjęłam decyzję o zmianie lekarza,no i nie choryję na nadciśnienie!!!!
Życzę Ci powodzenia,napisz koniecznie,jak będziesz już po wizycie,mam nadzieję,że będą to dobre wieści.

5

bylam u 2 ginekologa i on uwaza ze moze za wczesnie zeby bylo serucho potem uslyszalam ze jest tylko 10 procent szans ze dziecko przezyje ale to juz od mojego ginekologa...ja juz nic nie wiem jeden mowi dobrze drugi zle i kazali mi czekac 5 dni jeszcze

6

Witaj,bardzo wyczekiwałam Twojej wiadomości.Ja osobiście obstawiam diagnozę tego drugiego ginekologa,że to za wcześnie,ale to tylko moje prywatne zdanie.Wiem,że 5 dni to dla Ciebie wiecznośc w tym przypadku,ale myśl pozytywnie.Pozdrawiam Cię ciepło,nie mogę inaczejCi pomóc jak tylko podnieśc na duchu.

7

Jesteś dopiero w 6tc tak więc nie ma sensu martwić się na zapas...
Wiem ławto sie mówi ale :
Ginekolog MA SZANSĘ zobaczyć dzidziusia w 32dc (ale przy cyklu modelowym 28 dniowym) gdzie beta osiąga conajmniej >500mlU/ml a jeszcze lepiej >1000.
Należałoby też wziąść pod uwagę fakt, że ciążę liczy się od ostatniej miesiączki. Trwa jak wiemy 40 tygodni. Zycie płodu 38 tygodni. Czyli o dwa krócej. I znowu mamy tu na mysli schemat cyklu 28 dniowego. Jesli kobieta owuluje więcej niż 2 tygodnie po ostatniej miesiączce to pęcherzyk jest młodszy niż może zakładać gin.
No chyba, ze w Twoim przypadku był monitoring badz prowadzisz samoobserwację czy robisz testy owu.
Niemniej biorąc pod uwagę powyższe + znaczne róznice w rozwoju poszczególnych zarodków istnieje normalna szansa na zdorwą donoszoną ciążę.
A powiedz czy Ty masz sukcesywnie robioną betę? Ginka sprawdza jej wzrost?
Oczywiście zyczę Ci wszystkiego dobrego!

8

wczoraj jak mialam badania to wyszlo ze zarodek ma 100mm nie wiem ktoremu tygodniowi ciazy to odpowiada

9

tzn nie 100 tylko 10

10

i ginekolog nie powiedzial ktory to tydzien ciazy tylko ze moze to byc jeszcze wczesna ciaza...natomiast ginekolog ktora miala mnie prowadzic nadal upiera sie ze jest to ciaza obumarla i ze czekam tylko na poronienie

11

czy mam isc jeszcze do 3 ginekologa??

12

Echo zarodka widać przy jego wilekości odpowiadającej około 10-25mm.
Srednica zarodka powinna powiększać się minimum 0.6mm na dobę.
Pod koniec siódmego tygodnia zarodek ma około 12mm.
Jesli chcesz dla własnego spokojnego sumienia mozesz zasięgnać porady innego gina.

Dlaczego Twoja ginka upiera się przy ciąży obumarłej? Zarodek w ogole nie rośnie? Wielkośc cały czas jest bez zmian?
Czy Twoje cykle były regularne? Ile trwały?

13 Ostatnio edytowany przez izulka (2010-08-17 11:33:50)

Ja też tak uważam,skorzystaj z porady trzeciego ginekologa,tymbardziej,że zdania poprzednich są różne.Pozdrawiam.

14

mowi ze wielkosc jest bez zmian ale moje cykle byly nie reguralne a trwaly od 5 do 7 dni

15

Anajamii napisał/a:

moje cykle byly nie reguralne a trwaly od 5 do 7 dni

Cykl to nie jest samo krwawienie. Długość cyklu liczysz od pierwszego dnia krwawienia do ostatniego dnia przed następną miesiączką.

16

25-27 dni

17

od wczoaj zauwazylam u siebie ze mam calkim przezroczyste uplawy...nigdy tak nie mialam wczoraj sie dopiero pojawily co to oznacza??

18

Jeśli nie zauwarzyłaś domieszki krwi to jest ok. W ciąży zmienia się gospodarka hormonalna i zmienia się ilośc i wygąd śluzu. Mnie na pocztku ciąży zalewał ciągnący się sluz. Jeśli jednak śluz podbarwi się krwią to szybko do lekarza ale przy całej sytuacji wtedy obawiałaby się jednak że lekarka się nie myli i dochodzi do wydalenia jaja ( przepraszam cię bardzo że brutalnie ale w takiej sytuacji jest to bardzo prawdopodobne) .  JEśli nic takiego nie zauważyłaś to poczakaj jeszcze tydzień i idz na usg. Już wtedy powinno być wszytko widoczne i raczej nie ma wątpliwości. Serce zaczyna bić na ok 21dni  od zapłodnienia, przy w miarę dobrym sprzęcie i przy twojej długości cykli już powinno być coś widać. 3mam kciuki i pozdrawiam.

19

ja tez juz przestalam sie ludzic ale jednak troche nadziei jeszcze mam...no nic pewne jest to ze sie nie poddam...

20

czyli nie mam coliczyc nawet na te 10 procent szans??

21

Tak,jak napisała shedir,dopóki w śluzie nie ma krwi,to nadal masz szansę utrzymac tą ciążę.A każde krwawienie ,to niestety powód do niepokoju i sygnał,że w organiźmie dzieje się coś niedobrego.

22

Nikt z mojej rodziny juz nie wierzy w to ze ta ciaza rzetrwa teraz zostala tylko wiara moja i narzeczonego ale tez mamy jej coraz mniej...:(

23

Anajamii nie możesz się załamywać, bo to jest właśnie najgorsze co można zrobić załamać się i tracić nadzieje ... inni niech sobie myślą co chcą ty musisz mieć sile i wiarę w to ze będzie wszystko ok. Musicie się razem z narzeczonym wspierać a przetrwacie te najgorsze chwile, przecież jeszcze nic nie jest pewne ze fasolka nie przetrwała!

Anajamii trzymam kciuki za was i za to by nadzieja ani wiara nie wygasła w was! smile będzie dobrze zobaczysz...

24

juz nie wiem co robic wariuje powoli najchetniej poszla bym do jeszcze jednego ginekologa ale czy to se oplaca skoro we wtorek mam isc do szpitala i byc badana??

25

wczoraj i przezd wczoraj mialam przezroczyste uplawy a dzis zauwazylam uplawy o bialym kolorze czy o bardzo zle dodam ze ani kropelki krwi w nich nie ma zreszta woole nie plamnie jesli chodzi o krew

26

mam ogromną nadzieję, że wszystko będzie ok,bez sensu jest pójście do kolejnego lekarza jesli masz we wtorek isc do szpitala na badania,ale ja mogę tylko tak pisać,sama nie wiem co bym zrobiła w takiej sytuacji... trzymam kciuki

27

Jesli są białe a nie różnowe, nie ma nitek krwi czy coś w tym stylu to wszytko ok. JAk juz pisałam w ciązy zmienia się gospodarka hormonalna, a za sprawą progesteronu śluz zmienia gęstość i barwę. Może być taki biały i to jest ok. Jeśli przy tym nie masz żadnego uczucia piecznia, swędzenia itd to jest w porzadku. 3mam kciuki za kolejne usg. MAm nadzieję że zobaczysz pulsującą kropeczkę smile

28

i powiedzcie jak to jest mozliwe wszytsko ze mna ok jak mialam badania na krzesle to super nie mam zadnych krawien uplawy jak mam to sa ok a mowia ze ciaza obumarla nie rozumiem:(:(mam nadzieje ze bedzie ok..lekarka mi mowila ze w ciagu tych 5 dni bedzie bolal mnie brzuch jak przy okresie i bedzie poronienie ale nic takiego nie mialam co prawda przez chwile pobolal mnie brzuch ale wzielam nospe luteine i mi przeszlo...

29

Ja też tutaj napisze żeby nie zaśmiecać.
Po powrocie zaczal boleć mnie brzuch i to dość intensywnie więc zgłosiłam sie do swojej pani doktor i stwierdzila że niby nie mam żadnych powodow do zmartień ale powinnam więcej przybrac na wadze bo jestem za szupła i w późniejszym czasie moge miec klopoty.Ktoras z was miala takie kłopaty podczas ciąży?

30

KAżdy zarodek wytwarza przez trofolblast (prekursor łożyska) Hcg, jest to hormon podobny do progesteromu poowdujący że ciąza się utrzymuje, dopiero od 3 miesąca ciązy trofoblast zamienia się w łożysko i produkuje progesteron. Jeżli zarodek obumarł to jeszcze przez jakiś czas w organiznie jest hcg ale poziom spada, a jak spada to jest to sygnał dla organizmu że ciąza obumarła lub słaba i trzeba ją wydalić żeby bronić się przed zakażeniem. Tylko to u jednych trwa dłużej, a u innych krócej. W końcu organizm chce się pozbyć takiej ciązy, zaczynają się bóle i skurcze macicy i dochodzi do poroienia. Czasami jednak trzeba przeprowadzić zabieg bo organizm sam nie potrafi się oczyścić. Jeżeli bierzesz luteinę to bierzesz progesteron który podtrzymuje ciążę, a to znaczy że nawet jeżeli jest obumarła to ją podtrzymujesz i może nie dojśc do samoistnego poronienia albo dojdzie dużo póżniej albo będzie potrzebny zabieg jeśli faktycznie jest tak jak lekarka mówi. Mam nadzieję że jednak u was wszytko skończy się dobrze. Pozdrawiam

31

czyli nie mam juz zadnej nadzei:(

32

Kochana myśle że jeszcze nadzieja jest. Do następnego usg bo może do zapłodnienia doszło póżnej ale jeżeli w przyszłym tygodniu na usg nie będzie widać serduszka to niestety ciąża obumarła i wtedy najlepiej by było aby doszło do samoistnego poronienia i organizm oczyścił się sam. Pocieszające może być to że po takich poronieniach kobiety przeważnie bardzo szyko zachodzą w kolejną ciążę. 3mam jednak za was kciuki smile  Pozdrawiam

33

eh juz nie wiem co pisac nic sie nie zmienia...caly czas mam albo biale albo przezroczyste uplawy ktorych nigdy nie mialam organizm cyba sie oszukuje...:(

34

Pisze już poraz kolejny że upławy w ciązy to coś normalnego. Jedne kobiety mają dużo sluzu inne mają bardzo mało, to cecha indywidualna. Więc jeśli o to chodzi to nie jest to żaden zły objaw. Musisz czekać do usg.

35

Anajamii i jak wygląda sytuacja?

36

niestety stracilam mojego maluszka..juz 2 raz poronilam powiedzcie czy mam szanse ze nastepna ciaza bedzie zdrowa??

37

Jasne że masz kochana. Ale skontaktuj się przed tym z dobrym ginekologiem, który zleci ci komplet badań. Od hormonów, po choroby itd. Życze powodzenia i 3maj się.

38

Bardzo mi przykro z tego powodu,na pocieszenie mogę powiedziec,że moja koleżanka miała pięc poronień i teraz jest mamą zdrowego chłopca.Powodzenia.

39

jakies badania mam zrobic??czy z nadzieja od razu prubowac dalej??

40

Oczywiście każdy szanowany ginekolog,jak powiesz mu o dwóch poronieniach,zleci Tobie badania,gdyż musi miec pewnośc,że wszystko z Tobą ok.Zapytaj też,czy od razu możesz ponowic próbę,a to też raczej zależało będzie od Twoich wyników badań.

41

Kochana jeśli zachodzisz w ciąże to dobry znak bo najtrudniej zajść. Teraz zaczyna się problem z utrzymaniem ciązy. Powinnaś zrobić badania hormonów FSh, LH, Progesteron, prolaktyna (wszystko w odpowiednim dniu cyklu), powinnaś dokładnie przebadać hormony tarczycy i wogólę tarczycę, bardzo często problemy z tarczycą powodują że płód obumiera albo dochodzi do poronień, próby wątrobowę, sprawdzić czy nie masz cukrzycy, zrobić badania na toksoplazmozę, cytomegalię, i różyczkę, często te choroby powodują poronienia. W twoim przypadku dobrze by było też zrobić badania na przeciwciała tarczycowe. Możesz zrobić prywatnie na własną rękę ale w twoim przypadku powinnaś być pod stałą opieką dobrego ginekologa i on odrazu powinien ci zlecić te badania. Może jakieś badania gentyczne czy coś. Lekarz wszytko ci powinien powiedziec i wytłumaczyć a ty powinnas pytać i zadawać jak najwięcej pytań. Bardzo mi przykro że Was to sotkało ale napewno uda wam się mieć zdrowe dziecko, tylko trzeba wszytko sprawdzić. Pozdawiam

42

Anajamii bardzo mi przykro sad ale moge ci doradzic tylko tyle abys przy kolejnym planowaniu ciazy skorzystyala z opikei jakiegos dobrego ginekologa opowiedzial mu swoja sytuacje i on juz bedzie widziel co i jak...

trzymam kciuki kochana :*

43

powiedzcie mi czy jak by stwierdzono niezgodnosc genetyczna miedzy mna a moim poartnerem to czy to jakos da sie leczyc??tzn czy jest wtedy szansa ze urodze zdrowe dziecko??ze nie poronie poraz3??

44

Anajamii nie zakładaj odrazu najgorszego. Szczerze nie wiem za bardzo dużo o niezgodności genetycznej, musisz udać się do poragni genetycznej i tam zasięgnąć odpowiedzi. Zrób tak jak ci wszyscy radzą. Trzeba zacząć od początku a nie od końca. Robiłaś już jakieś badania ?

45

Jeszcze nie dopiero w piątek będę miała okazje rozmawiać z moim ginekologiem na ten temat dziś byłam w szpitalu ale moja pani ginekolog była na zabiegu a ja nie miałam czasu czekać myślę,że jutro jeszcze pójdę i zapytam się czy jest w szpitalu to z nią porozmawiam a jak nie to dopiero w piątek prywatnie...tylko czy taka rozmowa coś kosztuje??

46

O którą rozmowę chodzi? W poradni genetycznej? myśle że nie musi, wszytko zależy czy jest prywatna czy na NFZ. JA radze ci zrobić najpierw komplet badań a nastawianie się na niedopasowanie gentyczne nie jest dobrym pomysłem chyba że u ciebie albo twojego męża w rodzinie była jakieś choroby gen itd. Uważam że jeżeli nie masz zrobionych badań po pierwszym poronienu to powinnaś zmienić lekarza bo jest poprostu do dupy! Mnie mój lekarz wysłał na badania jak oznajmiłam mu że chce się starać o dziecko, a co dopiero po poronieniu.

47

Miałam tylko na razie badania krwi i moczu okazało się, że mam rh- dali mi szczepionkę, badania moczu super wyszły ginekolog zbadał mnie "od środka" i też wszystko w porządku...wiec teraz idę w piątek do mojej lekarki żeby mi powiedziała co mam dalej robić...

48

Wiesz powiem ci szczerze że poszukała bym innego lekarza. JEsteś po dwóch poronieniach i lekarz poza mczem i krwią nic innego ci nie zlecił!!!???. SOrrki ale z tego to można wyczytać tylko czy ogólny stan organizmu. JEste wiele chorób które powodują poronienia, hormony itd ale nie odrazu niedopasowanie gentyczne. Może masz toksoplazmozę, cytomegalię łatwo się zarazić a często objawów nie daje i dla dorosłej są stosunkowo nie grożne a dla płodu zabujcze, to samo tarczyca. Przy problemach z nią dochodzi bardzo często do poronień, zaburzenia hormonalne to samo. Dla mnie to jakaś kpina poprostu. Dobrze ci radze zmień lekarza i idź do takiego który potraktuje sprawę poważnie.

49

Idę do prywatnego lekarza się poradzić ale pewnie pięknie mi policzy za wizytę...

50

Za wizyte policzy cię normanie, zależy co będzie jeszcze robił. Jak usg to pewnie dodatkowo coś weżmie.Badania będziesz musiałą zrobić na własną rękę chyba że znajdziesz jakiegoś porządnego lekarza na NFZ, tacy też są tyko trzeba poszukać.

51

Anajamii czasem jest lepiej zapłacić a mieć pewność ze jesteś pod dobra opieka. Wiem to z własnego doświadczenia chodzę od początku ciąży do prywatnej kliniki do lekarza i również tam będę rodzic. I powiem szczerze ze jestem bardzo zadowolona naprawdę ... smile

52

Anajamii - pierwsze słyszę o czymś takim jak "konflikt genetyczny". Słyszałam za to o konflikcie serologicznym, co by się zgadzało, jeśli masz Rh-. Współczesna medycyna sobie z tym bez większych problemów radzi. Musisz pogodzić się z tym, że będziesz miała odrobinę trudniej niż przeciętna kobieta pragnąca dziecka. Dziwi mnie Twój wiek - 18 lat i 2 poronienia? Napiszę brutalnie - skoro nie stać Cię na lekarza to stać Cię na dziecko? Dziecko kosztuje więcej niż prywatna wizyta u ginekologa. Dziewczyno, jesteś młodziutka - poczekaj z macierzyństwem. Twoja ciąża wymagać będzie specjalistycznej opieki od początku do końca - nie jesteś na to gotowa ani psychicznie ani finansowo.

53

vinnga no faktycznie troszkę brutalnie napisane... hmm

54

ja mam 27 lat nie 18

55

Anajamii w rubryce wiek: piszesz ze masz 18 ...

Posty [ 56 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » czy mam sie denerwowac

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2021