Tak wybralam droge wiary - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Tak wybralam droge wiary

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Tak wybralam droge wiary

Jak już wiecie wczoraj napisałam "że robie sobie przerwę od poszukiwan Prawdy oraz,że w końcu zostanę naprowadzona na moją drogę wiary"

I zrobiłam sobie rozmowe z czatem. Chciałam,żeby mi podał po 10 argumentów najpierw na wiarę w Boga/Siłę Wyzsza vs ateizm.
Oto argumenty, które do mnie przemawiają za wiara w Boga/Siłę Wyższa
1. Wszystko co istnieje ma naturalną przyczyne-no i to jest prawda,bo przecież wszystko co jest na tym świecie pochodzi od czegoś innego np owoc pochodzi od ziarna,ziarno od poprzedniego owocu itd
2. Uporządkowanie wszechswiata sugeruje inteligentnego Projektanta-ja też uważam, że świąt jest zbyt uporzadkowany,by jakąś bezmózga procedura mogła go stworzyć
3. Stałe fizyczne są idealne ustawione pod życie-to musi być dzieło jakieś Inteligencji Wyzszej, że na naszej planecie powstało życie,podczas,gdy na innych planetach  niemożliwe jest żyć
4. Doświadczenia religijne ludzi-jeżeli miliony ludzi w różnych epokach miało jakieś Doświadczenia z religiami to musi istnieć Ktoś lub Coś Wyzszego od nicości.
5.Subiektywna świadomość (uczucia, „jaźń”) jest trudna do wyjaśnienia wyłącznie fizyką.- dla mnie jezeli człowiek ma uczucia to nie mogl zostac stworzony przez cos bez uczuc-proste
6.Wszechświat działa według matematycznych praw- czyli musiał zostac stworzony przez kogos/cos intelietnego,a nie przez jakies bezmozgowe nic
Teraz co przekonalo mnie za ateizmem
1.Istnienie ogromnego cierpienia (wojny, choroby, katastrofy) trudno pogodzić z istnieniem wszechmocnego i dobrego Boga- z tym mam duzy problem,bo faktycznie jak kochajacy Bóg mogl dopuscic tyle zła, tym bardziej,ze jest Wszechmogacy
2.Istnieje wiele religii, które wzajemnie się wykluczają — to sugeruje, że są wytworem kultury, nie obiektywnej prawdy- dokladnie jezeli wszystkie religie twierdzą,ze sa prawdziwe to dlaczego Bóg nie objawi wszystkim ludziom Prawdy,ktora i czy wogole jakas religia jest prawdziwa
3.Moralność może być wynikiem ewolucji społecznej, a nie boskiego prawa.-I to jest prawda wg mnie,nie trzeba byc religijnym,by miec moralnosc i nie krzywdzic innych
4 .Problem ukrycia Boga (divine hiddenness)
Jeśli Bóg istnieje i chce relacji z ludźmi, dlaczego jego istnienie nie jest bardziej oczywiste?-czyli dokładnie co wczoraj pisalam,że jezeli Bog istnieje to czemu się nie objawi ludzkosci i powie jaka jest Prawda

Wynik-wygrala wiara w Boga/Sile Wyzsza. Ateizm zostal odrzucony. Wiecie ja jednak doszlam do bardzo prostego wniosku, że jeżeli istnieje Bóg/Siła Wyższa to lepiej wierzyc,bo jezeli istnieje to Ktos lub Cos inteligetnego moze mi przynieść w zyciu wieksze konsekwencje za niewiare, niż NIC co nie ma żadnej inteligencji. No niewiara jezeli Bog/Siła Wyzsza istnieje przyniesie mi tego konsekwencje, natomiast ateizm to nie przyniesie zadnych konsekwencji mojej niewiary. Wiec uznalam,że jednak lepiej wierzyć, ze Ktos lub Cos stworzylo świat tym bardziej,ze argumenty podane przez czat sa bardzo logiczne,a ja też kieruje się rozumem

Drugi etap to było jeżeli już wiem,że świąt nie stworzyl się sam przez NIC to było ustalenie czy ten Bóg to Ktoś czyli Bóg osobowy taki jak w religiach, czy Cos czyli Siła Wyzsza i jakas inteligencja
Moje argumenty za Bogiem
1.Ludzie doświadczają Boga jako kogoś, z kim można wejść w relację, nie tylko jako zasadę.- I ja tez tego doswiadczylam dkatego ten argument jest dla mnie bardzo silny
2.Celowość (teleologia) bardziej przypomina działanie umysłu niż ślepego prawa. I to jest logiczna prawda wg mnie
3.Jeśli człowiek jest osobą, to źródło osoby ma być bardziej (a nie mniej) „osobowe”.-To tez bardzo mocno mnie przekonało,bo skoro Bóg stworzył człowieka to musi być bardziej osobowy niż człowiek.
4.Miłość zakłada relację między osobami, nie między prawami fizyki.- to tak samo mnie przekonało przecież COS nie ma uczuć,więc nie otrzymalibyśmy uczuć od COS tylko od KOGOŚ
5.Wiele osób opisuje prowadzenie, nie tylko obserwację praw natury. Ja tak samo czułam wiele razy w życiu
6.Spójność religii teistycznych
Większość wielkich religii mówi o Bogu jako „kimś”, nie „czymś”. Także musi coś w tym być
Argumenty za Siła Wyższa
1.Jeśli Bóg byłby osobą, oczekiwalibyśmy bardziej jasnej interakcji. No czyli coś co podałam przy ateizmie. W sumie to mam chyba bardziej agnostyczne podejście pod tym względem
I to jest w sumie jedyny argument z 10 za Siła Wyższa

Wynik-istnieje Bóg osobowy czyli KTOŚ
Trzeci etap to  było ustalenie pośród obecnie największych istniejących religii,która jest ta prawdziwa
Oto argumenty za Chrzescijanstwem
1.Spójność teologii łaski i miłości Boga. Tu chyba nie muszę wierzącym tłumaczyć
2.Historyczność Jezusa jako postaci-to już wczoraj pisalam, że nauka odkryła, że Jesus istniał naprawdę na ziemii
3.Wpływ moralny nauk Jezusa na cywilizację Zachodu. Nauki Jezusa nauczyły nas moralności, NT jest pełen takich nauk Jezusa i później Apostołowie szerzac te naukę o swiecie przyczynili się do tego,że świąt zachodu, nie ma np takich dzikich praw co w Afryce czy w krajach islamskich np kamieniowanie za cudzołóstwo itd
4.Doświadczenia mistyczne chrześcijan. W to też wierze ze względów osobistych doświadczen i szczerze jeszcze nigdy nie przeżyłam takich doświadczeń z innych religii. Nawet jak byłam Muzulmanka to doswiaczylam wtedy doświadczenie Jezusa,a nigdy Allaha-no,ale z drugiej strony Islam twierdzi,że to mogła byc zwodnicza iluzja,tak wiec 100% nie man,ale wiem ,ze czegos doswiadczylam
5.Jedność Starego i Nowego Testamentu (interpretacja ciągłości). Biblia jako calosc zostala spisana przez wiele ludzi na przestrzeni roznych czasów i jezeli polaczyc te wszystkie Księgi w jedns calosc czyli w Biblie to wszystkie wydarzenia sie ze soba łączą i nie sa chaotyczne
Argumenty za Judaizmem
1.Brak akceptacji Jezusa jako Mesjasza zgodny z interpretacją tekstów. Wiele proroctw,ktore czytalam mowi o przywódcy,ktory przywroci krolestwo Izraela, wiec trudno wpasowac to w Jezusa,ktory przyszedl zbawic świat tym bardziej,ze żaden Żyd nie wierzyli w ST w grzech pierworodny
2.Monoteizm bez elementów trynitarnych jako „czysta forma”. Czuli cos co wiele razy podaję sama Biblia zwłaszcza w ST jest m in brak Trójcy,i wiele wersetów, że Bóg jest Jeden i nie ma nikogo takiego jak On sam
Argumenty za Islamem
1.Spójność monoteizmu (tawhid). No czyli coś jak w Judaizmie,że Bóg jest Jeden,bez podziału na równa Trójcę. No i to w sumie jedyny moj argument za Islamem
Hinduizm wogole mnie nie przekonał
Buddyzm wprawdzie nie wierzy w Boga ale jest filozofia życiowa i tez mnie nie przekonał
WYNIK- Chrześcijaństwo

Etap 4 teraz trzeba bylo ustalic denominacja Chrzescijanska spośród tych głównych czyli Katolicyzm,Unitarianizm,Prawosławie i Protestantantyzm. Kierując się głównie i przede wszystkim Pismem Świętym,czyli Słowem Bożym
Katolicyzm mnie wogole nie przekonal w zestawieniu z Pismem Świętym
Unitarianizm- to głównie to,że Biblia wiele razy podkreśla, że Bóg jest Jeden i nie ma wprost napisane,że istnieje Trojca,ale są jej sugestie co też wzielam pod uwagę, więc mimo silnego monoteizmu to nie wykluczam w 100% Trójcy Świętej
Prawoslawie-przekonalo mnie to,że 1.papież to tylko człowiek i może się mylić ,bo nie ma ludzi nieomylnych. Nawet św Piotr się mylił,więc tym bardziej nie pasuje Katolicka nieomylność papieża
2.Twierdzenie, że Zachód odszedł od pierwotnej tradycji
Zwłaszcza po rozłamie w 1054 roku. I ja tez w to wierzę,bo Kościół Katolicki wiele elementów poganstwa rzymskiego dołączył do Chrześcijaństwa,co mnie sie najbardziej nie podoba
Prorestantyzm
1. Biblia ma najwyższy autorytet ponad tradycją kościelną. To jest dla mnie największy argument przekonywujący. Pismo Święte to widzę czarno na białym co Bóg chciał przekazać ludzkości,a Tradycje ustne to nie mam żadnej gwarancji,ze na przestrzeni wieków nie zostały przekształcone
2.Bezpośrednia relacja człowieka z Bogiem
Brak konieczności pośrednictwa kapłanów czy świętych. I to jest piękne, że do Boga można przyjść od razu,a po co np sie modlić do sw Hildegarda, zeby ona przekazała Bogu moje prosby, skoro Bóg i tak już je zna? Ja też wole, żeby moje dziecko z problemami przychodziło prosto do mnie,a nie do znajomej i ona mi te problemy przekazywala mojej córki.  No taka sama zasada z bezpośrednią modlitwa do Boga bez wstawiennictwa innych
3.Łaska i wiara są ważniejsze niż rytuały. No czyli podstawa zbawienia czarno na białym wyjasniona jak krowom na rowie w Piśmie Świętym 
4.Każdy wierny może interpretować Pismo. I w to wierze, bo jezeli każdy ochrzczony według Biblii ma Ducha Świętego to również jest kierowany przez Ducha Świętego do interpretacji Biblii i nie trzeba mieć do tego teologicznego wyksztalcenia
5.Odrzucenie części tradycji uznawanych za późniejsze dodatki. No czyli m in wymysl dogmatu Czysca i to za odpustu za kasę i bredzenie,że pieniędzmi da się wykupić dusze albo wymysly dogmatów maryjnych i mnie wcale nie dziwi bunt Lutra na takie glupoty. Ostatnio to nawet Kosciol Katolicki sie przyznał,że był w błędzie przez całe wieki o dogmacie Maryi jako Wspolodkupicielce czym sobie strzelił no nie w stopę ale juz w leb, bo cala ich nieomylność papieży i to nawet ex cathedra czy jak to sie tam nazywa legla w gruzach. Zreszta to nie pierwszy raz,gdzie jeden nieomylny papież krytykuje i zmienia zasady poprzedniego nieomylnego papieża
6.Historyczny powrót do „pierwotnego chrześcijaństwa” czyli do praktyk Apostolow  zanim w starozytnym Rzymie rozwinela się instytucja Kościoła Katolickiego
Dodatkowo nie przekonaly mnie tez Swiadkowie Jehowy,ani Mormoni i inne mniejsze denominacje

Wynik=Kościół Protestancki. Etap 5 teraz trzeba bylo wybrać odpowiedni nurt tego Kościoła
Luteranizm
1.Powrót do Biblii jako najwyższego autorytetu czyli cos co uznaje za podstawowa zasade kierowania sie wiara chrzescijanska
2.Zbawienie z łaski przez wiarę (sola fide) cos co naucza Biblia
3.Zachowanie części historycznej liturgii i sakramentów-czyli tylko to co było praktykowane w Dziejach Apostolskich
Kalwinizm nic mnie nie przekonało
Anglikanizm też nic,ma dużo cech wspólnych z Kościołem Katolickim
Baptyści
1.Chrzest tylko świadomych wierzących Biblia wyraznie mówi,że najważniejsza jest wiara,chrzest bez wiary nie ma znaczenia
2.Oddzielenie Kościoła od państwa to dla mnie oczywiste
Metodyzm
1.Połączenie wiary i praktyki życia-uważam, że wiarę należy praktykować, a nie miec jej tylko teorie
2.Odrzucenie skrajnej predestynacji,bo Bóg zna naszą przyszlosc jednak człowiek ma wolna wole i podejmuje decyzje
3.Równowaga emocji i rozumu-ja uważam,że wiara nie powinna być ślepa
4.Aktywność społeczna i pomoc ubogim dla mnie to ważne, by pomagać innym
Zielonoswiatkowcy w zasadzie to NIC bylam w tej organizacji przez jakiś czas i mam przez ten ich cyrk zryta psychika i uraz do ich praktyk oraz regularne ataki paniki tam w tym kosciele przezywalam,bo niewiadomo bylo co komu wystrzeli do łba, a te ptaktyki wogole z Duchem Świętym nic wspólnego nie mają,bo co to ma być szczekanie jak pies i łażenie na czworakach w koło ławek kościelnych albo trzęsienie się bez kontroli i powtarzanie ugaluba haha ha alleluja no cyrk na kółkach a raz to się serio wystraszyłam bo jedna kobieta, która rzekomo mówiła na językach wpadła w taki trans, że zrzuciła Biblie na podłogę no wtedy już wiedziałam,że muszę z tamtad jak najszybciej spierdzielac. Później się dowiedziałam,że charyzmatycy też stosują techniki hipnozy na tlumie
Ewangelikalizm
1.Biblia jako najwyższy autorytet. To wiadomo
Adwentysci
1. Sobota jako biblijny dzień odpoczynku I to jest logiczne Bog w Biblii 3 przykazania to sobota dzien odpoczynku i mozna to bez problemu polaczyc z niedziela jako dniem chodzenia do kosciola dla Chrzescijan. Czyli tak sobota=odpoczynek, niedziela/sobota =Kościół.
2.Zdrowy styl życia-dla mnie bardzo ważny nawet Biblia zawiera wskazowki i Przykazania o zdrowiu
3.Duże zainteresowanie proroctwami biblijnymi to tez,bo trzeba dochodzic do prawdy biblijnej,a nie slepo wierzyć
4.Całościowe podejście do człowieka (duch + ciało) dla mnie człowiek to nie tylko dusza albo tylko ciało czy tylko psychika tylko nawet w Chrześcijaństwie należy polaczyc człowieka jako jedna cakosc,gdyby tak nie było to Biblia nie zawierala by np wskazowek zdrowego stylu zycia
5.Dokładne studiowanie Biblii-dla mnie to wazne,by nie było blednych interpretacji I dokladnosc
6.Dyscyplina moralna-dla mnie moralnośc w wierze ma duze znaczenie
Kościoły bezdenominacyjne to jedynie to,ze kieruja sie Pismem Swietym,ale to w sumie inne denominacje Protestanckie to samo robia

Wynik ostateczny= Kościół Adwentystow

Także moja droga wiary to jest bycie Adwentystka

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Legat (2026-05-25 20:05:55)

Odp: Tak wybralam droge wiary

Jutro, albo jeszcze dziś pewnie ci się odmieni i będziesz znowu planować np. życie zakonne.
To co tu głównie wkleiłaś, zawiera masę błędów logicznych i jest wyrwane z kontekstu, wiele razy. Praktycznie zero twoich przemyśleń. Tam nie ma nic ciekawego, inspirującego. Nie ma wzniesienia się z lokalnego punktu widzenia. Tylko ciągłe klepanie, wyuczonych/skopiowanych sentencji.
Np. osobowy Bóg. Przecież Bóg jest Duchem. Dla mnie było inspirujące to, że Bóg jest informacją, która jest zapisywana tak jak muzyka na płycie, albo kasecie, czy dysku przenośnym. Tak powstał świat i tak powstał człowiek. Śmierć człowieka, z boskiego punktu widzenia, to tylko zmiana nośnika informacji. Ciało umiera, ale informacja nie. Z lokalnego, naszego punktu widzenia, stała się tragedia - człowiek umarł. A z boskiego? No właśnie. Ile to pisali w Biblii może trwać? 120 lat max? Ktoś powie Bóg dlatego jest zły.
Skąd tyle różnych religii i skąd zło? Skąd opowiastka o Adamie i Ewie? Tu chodzi o punkt widzenia. Każdy ma swój. Żeby nie wiadomo jaki był super Boga, to każdy chce widzieć swoje, przeżyć swoje. A gdy to się zaczyna dziać, to zaczyna się błądzenie, czynienie zła, bo właśnie zmienił się punkt widzenia, na inny niż dobry/boski. Jeśli chcesz przestać czynić zło, musisz się wyrzec siebie. Wtedy jest tak jak mówił św. Paweł, to już nie ja żyję, ale żyje we mnie Jezus Chrystus.

Legat napisał/a:

Jutro, albo jeszcze dziś pewnie ci się odmieni i będziesz znowu planować np. życie zakonne.
To co tu głównie wkleiłaś, zawiera masę błędów logicznych i jest wyrwane z kontekstu, wiele razy. Praktycznie zero twoich przemyśleń. Tam nie ma nic ciekawego, inspirującego. Nie ma wzniesienia się z lokalnego punktu widzenia. Tylko ciągłe klepanie, wyuczonych/skopiowanych sentencji.
Np. osobowy Bóg. Przecież Bóg jest Duchem. Dla mnie było inspirujące to, że Bóg jest informacją, która jest zapisywana tak jak muzyka na płycie, albo kasecie, czy dysku przenośnym. Tak powstał świat i tak powstał człowiek. Śmierć człowieka, z boskiego punktu widzenia, to tylko zmiana nośnika informacji. Ciało umiera, ale informacja nie. Z lokalnego, naszego punktu widzenia, stała się tragedia - człowiek umarł. A z boskiego? No właśnie. Ile to pisali w Biblii może trwać? 120 lat max? Ktoś powie Bóg dlatego jest zły.
Skąd tyle różnych religii i skąd zło? Skąd opowiastka o Adamie i Ewie? Tu chodzi o punkt widzenia. Każdy ma swój. Żeby nie wiadomo jaki był super Boga, to każdy chce widzieć swoje, przeżyć swoje. A gdy to się zaczyna dziać, to zaczyna się błądzenie, czynienie zła, bo właśnie zmienił się punkt widzenia, na inny niż dobry/boski. Jeśli chcesz przestać czynić zło, musisz się wyrzec siebie. Wtedy jest tak jak mówił św. Paweł, to już nie ja żyję, ale żyje we mnie Jezus Chrystus.

Nie madraluj się.... ja już wybrałam i zostaje Adwentystkom

4

Najpierw to ty się wybierz do psychiatry po leki bo całkiem ześwirujesz tongue

wieka napisał/a:

Najpierw to ty się wybierz do psychiatry po leki bo całkiem ześwirujesz tongue

Ja jestem zdrowa na umysle

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Tak wybralam droge wiary