Postanowilam przestac szukac Prawdy w religii. Istnieje Bóg/Siła Wyższa, a wierze, że istnieje,bo jakoś ateizm też mnie sie nie klei, że coś co nie ma inteligencji sprawiło,że powstal tak uporządkowany świat i kosmos
Ja wiem,że KTOŚ jest i wszystko stworzył,ale czy Bóg ma związek z religią jakąkolwiek na świecie? Wątpię
Tora Biblia, Koran-pelno w nich wątpliwości, sprzecznosci np dlaczego Biblia Katolicka ma 72 Ksiegi,Protestancka 66,a Etiopska aż 81? Dlaczego sa sprzeczne opisy ukrzyzowania i zmarwychwstania,dlaczego archeologia nie potwierdza wielu wielkich biblijnych wydarzeń?
Dlaczego Koran rozni sie opowiesciami z Biblii,dlaczego hadisy powstaly wiele lat po smierci Mahometa?
Tora też sie okazuje jest wątpliwa no chociaz by wlasnie wedrowka Izraelitow z Egiptu na pustynie,czego archeologia nie znalazła zadnych dowodów
Hinduizm,Buddyzm i reszta to tez zapewne ludzkie wymysly
Szukalam,szukalam,skakalam.z kwiatka na kwiatek az w koncu powiedzialam dzisiaj STOP
Juz wiecej nie będę szukać Boga w religii,w ludzkich wymyslach, w mozgach,ktore rozumieja 2% o swiecie,ale się madraluja o Bogu,jakby wiedzieli o Bogu wszystko.
Za duzo fałszu,za dużo sprzecznosci,za dużo wątpliwości, kazda Księga ma swoje prawdy i swoje falsze-ciezko zdecydować. Każda religią ma wiele z czym się zgadzam, ale zarówno też wiele co nie jest prawdziwe.
Czy Bóg należy do jakieś konkretnej religii? Przecież Bóg stworzył całą ludzkość, dlaczego miałby sobie wybierać jeden narod w starożytności, a inne miał by odrzucić? Czy taki jest Bóg Milosierny i Sprawiedliwy? Czy nie wszyscy jesteśmy Dziećmi Boga i Jego stworzeniem? Skąd zatem taki glupi pomysł,że w starożytności Bóg mialby zostawić w niewiedzy Indie,Chiny, Grecję,Rzym,Egipt a wybrać sobie tylko Izrael? Czy ukaranie innych narodów bez objawienia sie im jest sprawiedliwością? Skąd np taki faraon miał mieć wolna wole,skoro sam Bóg zatwardzial serce jego jak podaje Biblia.Wyjścia 4:21 – Bóg mówi do Mojżesza:
„Ja zaś zatwardzę jego serce, aby nie wypuścił ludu.” tak to Bóg powtarza jeszcze kilka razy? Także faraon nie działał z wolnej woli. Skąd zabicie setki tysięcy ludzi roznych plemion w Ziemii Obiecanej? Czy im się Bóg objawil? Skąd te ludy miały mieć pojęcie,że Bóg Izraela jest prawdziwy,skoro objawienie do nich nie przyszło?.... dlaczego Islam mialby być prawdziwy? Dlaczego Allah mialby sprawić iluzje ukrzyżowania Jezusa i stać się przyczyna falszywej religii Chrześcijaństwa według Islamu? Islam jednak też jest nielogiczny. Każda religia jest nielogiczna,bo czy slon, malpa to wcielenie boga? Te zwierzęta ludziom nigdy nie dorownaja. Czy człowiek o inteligencji 2% jest w stanie osiągnąć oswiecenie, tak jak uczy Buddyzm?
Bóg istnieje,ale NIE w religiach,ani w filozofiach. Jest po za nimi.. dlatego postanowiłam mieć najbardziej prosta formę wiary
1. Wiara w Jednego Boga
2. Modlitwa do Boga bez innych rytuałów typu chodzenie do kościoła,meczetów,odrzucam wszystkie religijne księgi świata,klepanie rozanca,koronek,islamskich modlitw,noszenie hijabu czy innych religijnych strójow,szabatow postów,ramadanow,rytualow,jakieś tańce i niewiadomo co jeszcze za rytualne wymysly religijne... po prostu raz dziennie szczera rozmowa od serca z Bogiem.
3. Bycie dobrym człowiekiem dla ludzi i zwierząt bez żadnych podziałów religijnych,etnicznych itd
I to są te 3 punkty mojej wiary w Boga bez religii... Bóg jeżeli zechce to sam naprowadzi mnie na ścieżkę Prawdy jeżeli ja jestem w błędzie. Wszystko u Boga jest zapisane. Człowiek nie zmieni swojego Przeznaczenia,ani w tym życiu ani w przyszłym-to wszystko u Boga zostało ustalone. Wystarczy sobie poczytać o tzw Księdze Życia w Biblii i innych religiach jeżeli jest tam imię moje to w życiu zdarzy się coś,ze bede wiedzieć czym jest ta Prawda, jezeli nie ma to chocbym cale zycie szukala Prawdy to jej nie znajde.... dlatego poddaje sie ,zostawiam Bogu wszystko,a poki co to bede tylko spelniac te 3 powyzsze warunki wiary w Boga bez religii oraz no juz wezmę sie naprawdę za zdrowie,bo mnie to poszukiwanie Prawdy sprawilo,ze zaniedbalam wszystko inne w tym życiu
A może właśnie to jest ta droga Prawdy-wiara w Boga bez religii i czynienie dobra.... niewiem tego ja zwykły człowiek
1. Dlaczego Milosierny Bog wg religii mialby zeslac np kogos do piekla na wieczne męki,bo raz celowo opuscil modliwe w Islamie no i nie zdarzyl za to żałować albo ktos raz nie poszedl do kosciola i zginal w wypadku w grzechu ciezkim,pomimo,ze w wiekszosci czasu osoby te spelnialy wszystkie swoje Przykazania?
2. Dlaczego Sprawiedliwy Bóg mialby obarczac cala ludzkosc grzechem,ktory nie popelnila?
3. Dlaczego Wszechmogacy potrzebowal ofiary,bo nie byl zbyt Wszechmogacy by jednym slowem zdjac ot tak grzech pierworodny ze świata?
4. Dlaczego ten,ktory jest Miloscia kazal zabijac rozne narody bez objawienia im Siebie,tak,więc nawet nie mozna tych dzikich ludow o nic winic,bo nie mieli rozeznania
Prawdziwy Bóg taki nie jest.... ani jeden bog wszystkich religii swiata nie jest prawdziwy-to ludzkie wymysly owczesnych ludzi,ktorzy niewiele wiedzieli o swiecie,mysleli,że ziemia jest plaska, nietoperz to ptak,wierzyli w smoki i jednorozce,zachodzace w wodzie slonce i gadajaca malpe-boga co przyniosla ludzkosci choroby. Czym sie te religie roznia od tych,ktore juz wyginely? To wszystko ludzkie wymysly i wyobraznia oraz proba zrozumienia Boga,niestety bardzo prymitywna
To wszystko. Juz koncze pisać o religii. Bede tylko przestrzegac tych 3 powyzszych punktów oraz zajme sie w koncu zdrowiem oraz innymi zyciowymi sprawami,bo przez to poszukiwanie jednej prawdziwej religii to zaniedbalam po prostu życie a żyć też trzeba