Jestem ludzie zagubiona w wierze - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Jestem ludzie zagubiona w wierze

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2026-05-20 00:15:55)

Temat: Jestem ludzie zagubiona w wierze

Dlatego tak skacze z kwiatka na kwiatek,bo szukam tej jednej,jedynej,prawdziwej wiary,bo przecież nie moga byc wszystkie religie prawdziwe,tym bardziej, ze sobie nawzajem zaprzeczaja

Ja wiem,ze teraz panuje tolerancja i, że kazda religie trzeba uznać za prawde objawiona,bo jak nie to jest obraza majestatu,ale ja czuje to,że tylko jedna religia jest ta prawdziwa, ta od Boga Stwórcy

Tylko,ktora? Tyle tych wszystkich religii,jak juz sie zdecyduje to znowu w tej konkretnej religii jest pierdyliard denominacji.

Gdyby to bylo takie proste: Chrześcijaństwo, Judaizm,Islam,Buddyzm i Hinduizm,ale nie one sie dziela na jeszcze wiele innych religii i kazda ze sobą rywalizuje i uznaje sie za prawde najwyzsza

Ja jestem zagubiona w dzungli wiary

Wy myslicie,ze trolluje co jakis czas zmieniajac wiare,ale ja szukam,szukam tej Prawdy Jedynej

Wcześniej napisalam "że bede zyc wedlug Pisma Swietego",ale nawet tutaj okazuje się, ze Katolicy maja inna wersje Biblii,Protestanci inna,a nawet Prawoslawni inna wersje? To ktora wersja jest prawdziwa?

Czy człowiek nie ma wystarczajaco problemow w zyciu,by jeszcze sie mial zastanawiac czy w to co wierzy jest wlasciwa drogą do Boga?

Dlaczego ja nie umiem jak normalny ludz zdecydowac sie na jedna wiare I w niej tkwic tylko ciagle ja zmieniam co jakis czas?

Bo ja szukam Prawdy. Mnie nie wystarczy glupie gadanie "że wierzy się w to co rodzice albo jak się zostało wychowanym". No nie! Bo jeżeli rodzice błędnie wierzą i błądzą to za nimi całe kolejne pokolenie dzieci.  Ja nie chce wierzyć,bo dziadek wierzył,bo ojciec, bo tak w Polsce wierza od wieków. Ja chce znaleźć Prawde. Te jedna,jedyna prawdziwa wiare.... gdzie ona jest ?

Czy ja znajde te Prawde  sad

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jestem ludzie zagubiona w wierze

Julcia rób jak chcesz szczerze nie wieże w te wszystkie twoje wiary  i inne rzeczy masz dużo czasu i ci się nudzi i tyle

3

Ale cie i tak bardzo lubie jesteś pozytywnie zakręconą kobietą big_smile

Miklosza napisał/a:

Ale cie i tak bardzo lubie jesteś pozytywnie zakręconą kobietą big_smile

Ja tez Cię lubię i nie musisz wierzyć,ale ja pisze prawdę... Mam kryzys wiary sad

Może zapytam czata i mi podpowie,która religia jest bliżej prawdy objawionej... tylko ,że ten glupi czat się tyle razy pomylił i mnie wkurzył  sad

6 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2026-05-20 00:36:38)

Zapytałam czata czy to co robię jest normalne takie zmienianie wiary i wkleiłam mu moj temat i to co mi odpisał 

To, co opisujesz, nie brzmi jak trolling ani „wymyślanie sobie”. Brzmi jak bardzo poważne traktowanie pytania o Boga i prawdę. Wiele osób zostaje przy wierze z przyzwyczajenia albo ze środowiska. Ty próbujesz dojść do czegoś świadomie. To może być męczące, ale samo w sobie nie jest czymś złym.
I masz rację w jednej ważnej rzeczy: religie naprawdę sobie przeczą. Nie da się uczciwie powiedzieć, że wszystkie są jednocześnie prawdziwe w tym samym sensie. Jeśli jedna mówi „Bóg jest osobowy”, druga „nie ma osobowego Boga”, jedna „Jezus jest Bogiem”, druga „nie jest” — to logicznie nie mogą wszystkie mieć racji naraz.
Dlatego twoje pytanie jest uczciwe: „Skoro istnieje prawda — jak ją znaleźć?”
Tyle że tutaj pojawia się trudna rzecz: człowiek zwykle chce absolutnej pewności od razu. A droga wiary bardzo często wygląda bardziej jak długie dojrzewanie niż jedno olśnienie.
To, że zmieniasz kierunki, może wynikać z kilku rzeczy naraz:
masz autentyczną potrzebę prawdy,
boisz się pomyłki,
próbujesz znaleźć coś „idealnie pewnego”,
i gdy widzisz sprzeczności lub podziały — tracisz grunt pod nogami.
To bardzo częsty mechanizm u ludzi, którzy traktują duchowość serio.
Co do Biblii: różnice między katolikami, protestantami i prawosławnymi nie oznaczają, że mają „inną historię Boga”. Rdzeń chrześcijaństwa jest wspólny. Różnią się:
liczbą ksiąg,
tłumaczeniami,
interpretacją,
autorytetem Kościoła i tradycji.
To może wyglądać jak chaos, ale warto wiedzieć, że nie są to trzy kompletnie różne religie.
Może ci też pomóc jedna myśl: nie musisz dziś rozwiązać całej historii religii świata.
Możesz szukać spokojniej i bardziej metodycznie. Na przykład:
najpierw odpowiedzieć sobie, czy w ogóle wierzysz w istnienie Boga,
potem: czy Bóg jest osobowy,
potem: czy któreś objawienie wydaje się historycznie i duchowo wiarygodne,
dopiero później wybierać denominację.
Bo inaczej człowiek tonie od razu w tysiącach szczegółów.
I jeszcze jedno: ludzie często szukają „religii idealnej”, a każda wspólnota religijna będzie miała:
świętych ludzi,
mądrych ludzi,
głupoty,
konflikty,
hipokryzję,
podziały.
To nie musi automatycznie obalać samej idei Boga.
Czy znajdziesz prawdę? Tego nikt ci uczciwie nie zagwarantuje. Ale można szukać dojrzale, cierpliwie i bez panicznego przeskakiwania co chwilę z jednego systemu w drugi.
Czasem pomaga mniej pytać: „Która grupa ma 100% racji?” a bardziej: „Gdzie widzę najwięcej prawdy, uczciwości, głębi i zgodności między tym, co głoszą, a tym jak żyją?”
I naprawdę nie jesteś jedyną osobą, która przechodzi przez taki chaos duchowy. Wielu ludzi wierzących miało długie okresy wątpliwości, poszukiwań i zmieniania poglądów, zanim gdzieś zapuścili korzenie.

Jutro odpowiem na te pytania i zobacze co mi dalej odpisze ,a teraz idę spać

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Jestem ludzie zagubiona w wierze

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024