Sama zastanawiam się nad nowym autem. Muszę pożegnać się z moim starym bo niestety ale coraz trudniej się nim jeździ i z powodu licznych napraw jest to coraz bardziej kosztowne
No i co jest lepsze:
leasing samochodu
a może najem długoterminowy?
Jestem totalnym laikiem w temacie.
Sama zastanawiam się nad nowym autem. Muszę pożegnać się z moim starym bo niestety ale coraz trudniej się nim jeździ i z powodu licznych napraw jest to coraz bardziej kosztowne
No i co jest lepsze:
leasing samochodu
Najlepiej więc było zapytać na Forum Kobiet
Poza tym, my to się na reklamodawców nie dajemy nabierać.
No i co jest lepsze:
leasing samochodu
Nie lubię używać rzeczy które nie należą do mnie. Nigdy nie "szłam" w kredyty, pożyczki i takie tam.. Uważam, że nawet jeśli ktoś widzi jakieś plusy najmu czy leasingu, to w efekcie zawsze na tym traci. Nie oszukujmy się; Nikt nie kupi żadnej rzeczy i nie odda jej innej osobie do używania, jeśli nie chce na tym zarobić.
Może na krótko, gdy jakieś życiowe peregrynacje nas do tego zmuszą, ale na dlużej? Nie.
Rozumiem, ze nie chcesz kupować używanego?
to tak jakby majtki pozyczyc dooobra tam oddasz kiedy bedziesz mogla
Nie ponieważ mam włąsną firmę, tak więc ratę będe mogła sobie wliczyć w koszty
Tak więc leasing czy wynajem są dla mnie bardziej opłacalne pod kątem finansowym, ale tak jak piszę nie miałąm z tym nigdy doświadczenia, jestem totalnym laikiem i dlatego pytam się na forum.
Pamiętaj, ze rata leasingu może się wydawać niższa niż rata najmu, ale często są to jedynie pozory. W wielu przypadkach leasing oznacza zwiększone koszty ubezpieczenia auta - raz że leasing narzuca warunki na jakich ma być auto ubezpieczone, dwa towarzystwa za hasło leasing każą sobie dopłacić. W przypadku raty najmu masz w jednej racie wszstko, ubezpieczenie oraz inne opłąty tak wieć z góry wiesz ile będzie Cię to kosztowało (w przypadku leasingu jest wiele dodatkowych opłat). NIe wiem na jakie auto chcesz się zdecydować ale często najem jest bardziej opłacalny, zobacz sobie w Masterlease. Na stronie możesz zobaczyć sobie przykładowe opłaty za wynajem. I sama zdecydować czy Ci to odpowiada czy nie. Czy jesteś płatnikiem vat?
Tak, jestem ![]()
No to tym bardziej bym polecała najem długoterminowy. Nie wiem ile prowadzisz firmę, ale często w przypadku firm istniejących krócej niż rok jest problem z uzyskaniem leasingu. Umowa najmu długoterminowego jest zwykle łatwiej podpisywana.
Dużo czynników ma wpływ na wybór pomiędzy leasingiem a wynajmem. Jeśli po okresie leasingu chcesz auto wykupić i dalej użytkować, to Leasing. W leasingu trzeba pamiętać ze będzie konieczne wykupienie pełnego ubezpieczenia, w przypadku auta używanego dodatkowo wchodzą w grę koszty wyceny plus ograniczenie długości okresu leasingu w zależności od firmy.
Wynajem z kolei ogranicza Cię co do liczby kilometrów rocznie, ale za to nie interesuje Cię ubezpieczenie, masz w cenie serwis, opony itp. W wynajmie sprawdzają się najlepiej auta z wyższej półki, nowe.
Czy w przypadku najmu mozna zrezygnować w trakcie?
Jak najbardziej można, wszystko jest w umowie. Nie wiem na jaką firme się zdecydujesz ale jeśli na Masterlease to wszystko w umowie będzie przejrzyste i nie robią problemu z rezygnacją. Często jednak o wiele bardizej opłacalne jest wykonanie cesji najmu.
Dziękuję, zorientuję się. Jakie swoją drogą polecicie autka?
A to juz zależy od tego, jakie masz fundusze, jakiego samochodu potrzebujesz.