Wynajem mieszkania bez umowy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Wynajem mieszkania bez umowy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

Temat: Wynajem mieszkania bez umowy

Witam

Wynajęłam mieszkanie na 10 miesięcy z 2 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Jest tam napisane, ze jeżeli wypowiedzenie nastąpi z wcześniejszym okresem, to kaucja przechodzi na właściciela.

Dostałam umowę na mejla, ale to tyle, bo nie było czasu wydrukować i podpisać. Nie oświadczam na mejlu że ją przyjmuje itd.

Teraz chciałabym zrezygnować z wynajmu.

Godzę się na utratę całości kaucji.

Czy mogę zrezygnować od razu czy muszę mieszkać tam 2 miesiące albo pozostałą ilość czasu na okres na jaki zawarta jest umowa ?

Czy to, że jej nie podpisałam ma jakieś znaczenie ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wynajem mieszkania bez umowy

Wiem że moj problem jest glupi i pisze posta pod postem, ale czy ktos moze napisac jak to widzi ? Tzn jest napisane ze umowa na 10 miesiecy z 2 miesiecznym okresem wypowiedzenia, czy to znaczy, ze moge zerwac umowe i nie mieszkac tam 10 miesiecy ?
Pisze tez, ze okres wypowiedzenia to 2 miesiace, a jesli bedzie krotszy to kaucja przechodzi na wlasciciela. Czyli wszystko bedzie ok, jak np zloze wypowiedzenie 1 dniowe ?
Przy czym podkresle jeszcze raz nie podpisywalam umowy ale mozna uznac, ze zostala zawarta ustnie

3

W tym wypadku umowa pisemna nie została zawarta. ALE skoro przez jakiś czas wynajmowałaś to mieszkanie, płaciłaś czynsz a właściciel udostępniał ci lokal, to umowa istnieje - po prostu jest ustna.

Co do okresu wypowiedzenia, to strasznie się plączesz w wypowiedziach, więc trudno jest ocenić, na co się umówiłaś. 2-miesięczny okres oznacza co do zasady, że musisz zawiadomić właściciela na 2 miesiące przed planowaną wyprowadzką. Czy musisz te 2 miesiące tam mieszkać? Nie, nikt cię do kaloryfera nie uwiąże. Chodzi o to, by właściciel miał 2 miesiące, kiedy wciąż dostaje kasę, a może zacząć szukać nowych lokatorów - żeby sobie zapewnić płynność finansową.

Skoro chcesz wypowiedzieć umowę w okresie krótszym, niż 2 miesiące, to po prostu przepadnie Ci kaucja (inny sposób osiągnięcia stabilności finansowej przez właściciela mieszkania). Właściciel zatrzyma pieniądze, ty się możesz pakować choćby tego samego dnia, co złożysz wypowiedzenie.

4

ruda102 napisał/a:

W tym wypadku umowa pisemna nie została zawarta. ALE skoro przez jakiś czas wynajmowałaś to mieszkanie, płaciłaś czynsz a właściciel udostępniał ci lokal, to umowa istnieje - po prostu jest ustna.

Ale taka umowa ustna nie ma żadnej wartości w świetle prawa. Jeśli autorka lub właściciel mieszkania chciałaby egzekwować jakiekolwiek zapisy umowy lub iść do sądu w tej sprawie, nie mają żadnego argumentu.

Kostko Rubika, możesz się wyprowadzić w każdej chwili, bo nie jesteś związana umową z właścicielem - nigdy nie została ona podpisana, więc w świetle prawa wynajmujesz "na czarno". Musisz się jednak liczyć z tym, że nie zmusisz w takiej sytuacji właściciela do tego, by oddał Ci kaucję, szczególnie jeśli nie dostałaś żadnego pokwitowania, że ją od Ciebie przyjął. Ale jest jeden haczyk, który możesz być może wykorzystać  - skoro właściciel nie dał Ci umowy to najprawdopodobniej nie odprowadza podatku od wynajmu do urzędu skarbowego, w związku z czym możesz go poinformować, że zawiadomisz o tym US. Dla skarbówki fakt braku umowy nie ma znaczenia, oni się już doszukają czy były jakieś wpłaty na rzecz właściciela wink

5

Oczywiście, że umowa ustna ma wartość w świetle prawa. Szczególnie, że jej tekst został spisany, a sama umowa była zgodnie z nim wykonywana przez kilka miesięcy. To jest mit, że ustna umowa nie ma wartości - trudniej jej zawarcie udowodnić, ale w tym wypadku to nie jest żaden problem - skoro była wykonywana (a niewątpliwie była), to została zawarta. Podpis na kartce papieru to nie jest takie magiczne coś, bez czego umowa nie istnieje. Kodeks cywilny nawet nie wymaga od umowy najmu formy pisemnej - równie dobrze w świetle prawa taka umowa może być ustna.

Problem z udowodnieniem zawarcia umowy ustnej pojawia się raczej wtedy, gdy jedna strona w ogóle jej nie wykonuje i zapiera się, że jej nigdy nie było (np. gdyby właściciel przyjął kaucję, ale nieudostępnił mieszkania albo gdyby nagle chciał Autorkę wyrzucić i upierał się, że okres zawarcia umowy właśnie upłynął).

6 Ostatnio edytowany przez Kareena (2016-11-09 12:55:50)

Podsumowując, możesz się wyprowadzić, kaucji nie odzyskasz, ale też właściciel nie ma narzędzi, żeby żądać od Ciebie czynszu za kolejne dwa miesiące. Nawet gdyby mu się chciało zakładać sprawę w sądzie (której koszty musiałby opłacić) nie wygrałby jej, bo nie może udowodnić, że umówiliście się na dwumiesięczne wypowiedzenie (nie podpisałaś).

7

ruda102 napisał/a:

Problem z udowodnieniem zawarcia umowy ustnej pojawia się raczej wtedy, gdy jedna strona w ogóle jej nie wykonuje i zapiera się, że jej nigdy nie było (np. gdyby właściciel przyjął kaucję, ale nieudostępnił mieszkania albo gdyby nagle chciał Autorkę wyrzucić i upierał się, że okres zawarcia umowy właśnie upłynął).

O to mi mniej więcej chodziło właśnie. Taka niepodpisana umowa może i ma jakąś wartość, ale bardzo ciężko jest udowodnić potem to, że któraś ze stron nie wywiązywała się z jej postanowień - bo i jakie były postanowienia? Kto do tego później dojdzie?

8

Nie.

Czynszu za 2 miesiące nie może się domagać, bo nie takie są warunki umowy. Umowa mówi - albo 2 miesięczne wypowiedzenie (czyli Autorka informuje na 2 miesiące przed planowaną wyprowadzką i za ten okres jeszcze płaci), albo informuje choćby i dzień przed, nie płaci już czynszu, ale przepada jej kaucja.

Ja jestem tylko ciekawy w jaki sposób właściciel mieszkania zgłosił ta ustna umowę w US, do czego jest przecież zobligowany - osiąga przychód smile

(To była podpowiedz)

10

Wynajmujacy nie musi zgłaszać umowy do US. Jedynie w picie wskazuje podstawę opodatkowania.

11

Jeśli w umowie nie ma jasnego zapisu, że jest zawierana w formie pisemnej to umowa obowiązuje jako umowa ustna.

Do szkoły, ludzie, do szkoły...

Zgłoszenie do US najmu okazjonalnego (obecnie 99,99999% przypadków najmu) jest niezbędne.

13 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2016-12-12 09:27:51)

pomocnikgargamela napisał/a:

Do szkoły, ludzie, do szkoły...

Zgłoszenie do US najmu okazjonalnego (obecnie 99,99999% przypadków najmu) jest niezbędne.

Najem okazjonalny to umowa, do której konieczne jest oświadczenie przed notariuszem, więc owszem, nie da się uniknąć zgłoszenia do US. Ale skąd te dane o 99.99999% przypadków? Na 13 rodzin znanych mi i wynajmujących mieszkania, żadna nie ma umowy najmu okazjonalnego, nawet te, które mieszkanie znalazły poprzez agencję i opłacają dodatkowo prowizję z tego tytułu...

za poradnik.przedsiębiorcy.pl:
Jedną z mniej powszechnych form najmu lokalu jest najem okazjonalny. Do polskiego porządku prawnego został wprowadzony już jakiś czas temu, ale wciąż nie cieszy się dużą popularnością głównie z uwagi na dość rygorystyczne regulacje.

A ponadto samej umowy jako takiej nie zanosi się do urzędu skarbowego, chyba że na wyraźne życzenie do wglądu. Po prostu dochody z najmu rozlicza się w odpowiednim PIT, ewentualnie wpłacając w ciągu roku zaliczki, jeżeli wychodzą do zapłaty.

14

Według mnie jak nie ma oficjalnej umowy to można się wyprowadzić, kaucji możesz nie zobaczyć, ale właściciel pewnie nie płacił podatków.  Można  go zawsze podejść w ten sposób ze gdzieś to zgłosisz.

15

Dla skarbówki fakt braku umowy nie ma znaczenia, oni się już doszukają czy były jakieś wpłaty na rzecz właściciela wink

A co jesli właściciel dostaje od nas gotówkę do ręki co miesiąc?

Wiem że temat stary, właściwie trafiłam na niego przypadkiem, ale proszę o odpowiedz w miarę możliwości.

Mycha66 napisał/a:

Dla skarbówki fakt braku umowy nie ma znaczenia, oni się już doszukają czy były jakieś wpłaty na rzecz właściciela wink

A co jesli właściciel dostaje od nas gotówkę do ręki co miesiąc?

Wiem że temat stary, właściwie trafiłam na niego przypadkiem, ale proszę o odpowiedz w miarę możliwości.

a dostajesz potwierdzenie przyjęcia gotówki?

17

Nie, nic nie dostaję, wszystko na przysłowiową "gębę" ... z tym, że umowa wynajmu jest, odręcznie spisana na kartce w kratkę, ale jest.

18

Mycha66 napisał/a:

Nie, nic nie dostaję, wszystko na przysłowiową "gębę" ... z tym, że umowa wynajmu jest, odręcznie spisana na kartce w kratkę, ale jest.

No to jest umowa najmu, nie ma znaczenia, czy na kartce w kratkę, czy w linie...

19

ale nie ma potwierdzenia przyjęcia gotówki hmm

20

dokładnie umowa ustna niby jest, ale jej treść oraz warunki trudno będzie udowodnić.

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Wynajem mieszkania bez umowy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024