Jak w temacie. Zastanawiam się nad wzięciem auta w wynajem długoterminowy albo w leasing konsumencki. Dodam, ze późniejszy wykup nie interesuje mnie tak bardzo - w przypadku leasingu oczywiśćie bym wykupiła, ale w wynajmie raczej nie (potrzebuję samochodu na pewno na najbliższe 2-3 lata).
Macie jakieś doświadczenie w temacie?
Czy ktoś brał?
Czyli rozumiem, ze nie zamierzasz wrzucać rat do kosztów firmy? Nie bierzesz samochodu na firmę?
W takim przypadku najem długoterminowy będzie lepszą opcją. Nie musisz martwić się oponami, przeglądy Cię nie interesują (bo jak bierzesz nowe auto w wynajem długoterminowy to taki przegląd jest na 3 lata).
Nie, nie mam firmy. Ale widziałam, ze jest możliwość wzięcia leasingu, nawet jeśli nie bierze się na firme. To co mnie martwi w wynajmie to limit kilometrów. Czy wystarczy.
Najlepiej jest oszacować sobie ile mniej wiecej kilometrów robisz miesięcznie i rocznie (10 czy 15 tys km). Jeśli wiesz, że będziesz jeździła więcej, w każdym momencie możesz zwiększyć ilość tych km.
Ok, dzieki za odpowiedź. Jak to jednak wygląda cenowo? Chodzi mi tutaj porównanie leasingu konsumenckiego a wynajmu dlugoterminowego, co się bardziej opłaca? Co jest droższe?
No wiesz, tutaj wszystko zależy od tego, jaki samochód weźmiesz na najem czy na leasing. Najem długoterminowy opłaca się szczególnie w przypadku samochodów z wyzszej półki. Leasing teoretycznie moze wyglądać taniej, ale z drugiej strony tak jak już wcześniej wspomniałam w temacie, nie ma wielu dodatkowych opłat takich jak serwisy, poza tym w ratę wchodzi ubezpieczenie (w leasingu ubezpieczenie musisz opłacić samodzielnie i zwykle w firmie, którą wskaże leasingodawca - tak wieć bedzie to ubezpieczenie droższe niż w przypadku samodzielnego wyboru).
Najlepiej wejdź sobie na stronę na przykład Master1: https://www.master1.pl/ Możesz tam znaleźć listę samochodów, które obecnie mają w usłudze wynajmu i samodzielnie zobaczyć sobie, ile będzie Cię kosztowała miesięczna rata.
Jak u nich wyglada zwrot auta?
Pytasz się o master1? Na stronie jest wszystko opisane, w jakim stanie powinno zostać oddane auto. Przy zwrocie możesz zdecydować czy chcesz wykupić auto (firma powinna zrobić wycenę). Czy może jednak chcesz wziąć kolejne na najem. Dokumentacja w tym przypadku nie zajmuje zbyt długo.
https://masterlease.pl/zwroty/
Z tego co widze to na stronie jest też filmik z pokazaniem jak się to przedstawia.
Też się zastanawiam nad najmem w ostatnim czasie (szczególnie, ze ceny samochodów tak bardzo wzrosły). Kredytu nie chcę. Jak jest z ratą a stopami procentowymi w wynajmie? Czy jest to stała rata czy może rośnie wraz ze wzrostem stóp?
Rata jest taka sama przez cały okres wynajmu, dzięki temu od razu wiesz ile zapłacisz za wynajem. Nie powinien wyskoczyć Ci żaden niespodziewany wydatek.