Dzisiaj święto mojej ulubionej swietej - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Dzisiaj święto mojej ulubionej swietej

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 43 ]

Temat: Dzisiaj święto mojej ulubionej swietej

Sw Hildegardy wspomnienie Kościół Katolicki obchodzi 17 wrzesnia. Postanowilam uczcic ten dzień i zaczac nowenne do sw Hildegardy. Myślałam,że nowenne trzeba zacząć wcześniej, wiec zapytałam czata i sie okazuje, ze nie trzeba i moge jak najbardziej zaczac w dniu jej wspomnienia : Tak, jak najbardziej możesz rozpocząć nowennę do św. Hildegardy z Bingen w dniu jej wspomnienia, czyli 17 września.

W rzeczywistości jest to bardzo dobry moment na rozpoczęcie nowenny – dzień liturgicznego wspomnienia świętego jest szczególnym czasem łaski i wstawiennictwa, dlatego wiele osób zaczyna nowenny właśnie wtedy, aby zakończyć je dziewięć dni później, w duchowym towarzystwie świętego, którego proszą o wstawiennictwo.

Postanowilam tez odmowić jej modlitwe do Ducha Świętego i inne jej modlitwy i upiec cos z jej kuchni na bazie orkiszu, przeczytac trochę jej książke, posluchac utworu jej muzyki kościelnej,a także zaczne tutaj pisać porady inspirowane jej naukami.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-09-17 12:26:34)

Odp: Dzisiaj święto mojej ulubionej swietej

0. " Rano w poniedziałek 17 września 1179 roku Hildegarda oddała ducha w wieku osiemdziesięciu jeden lat. Co już samo w sobie było niezwykle, bo srednia długość  zycia w sredniowiecznej Europie wynosiła  zaledwie 30 lat . Świadkowie opowiadali, że ujrzano wtedy na niebie niezwykły znak – dwa różnobarwne łuki. W najwyższym punkcie ich przecięcia świeciło w oddali jasne światło w kształcie księżyca, a w nim ukazał się czerwony, stopniowo rosnący krzyż. Otaczały go liczne różnobarwne kręgi, w których tworzyły się kolejne małe krzyże lśniące czerwono, z własnymi wieńcami dookoła. Najpierw powiększały się na firmamencie, aby następnie rozpostrzeć się nad domostwem, w którym umarła św. Hildegarda, i cała Góra św. Ruperta została zalana promienistym światłem... Po pogrzebie świętej dwóch chorych ludzi doznało natychmiastowego uzdrowienia" Istnieją przekazy, że osoby sparaliżowane odzyskiwały sprawność po modlitwie za wstawiennictwem św. Hildegardy przy jej grobie.Inne relacje mówią o ludziach uzdrawianych z problemów ze wzrokiem i słuchem.Wiele osób twierdziło, że św. Hildegarda ukazywała się im w snach lub wizjach, przynosząc pocieszenie, rady duchowe lub zapowiedzi uzdrowienia.Formalna kanonizacja Hildegardy trwała setki lat. Została uznana za świętą de facto już w średniowieczu (lokalny kult był tolerowany i wspierany).

W 2012 roku papież Benedykt XVI ogłosił ją doktorem Kościoła, podkreślając jej duchowy autorytet i znaczenie teologiczne.

W tym samym roku oficjalnie potwierdzono jej świętość poprzez tzw. kanonizację ekwiwalentną, uznając długowieczny kult i przypisywane jej cuda.

Warto zauważyć, że św. Hildegarda była znana nie tylko ze swojej świętości, ale i wiedzy — była m.in. mistyczką, lekarką, kompozytorką, autorką dzieł teologicznych i medycznych. Jej pisma same w sobie były(i są  nadal) uznawane za „cudowne” natchnione przez Boga"

Sw Hildegardo módl się za nami

3

a.. dzis
kojarze ta broszurke albo tą ksiażke o niej , o tej diecie wg jej zasad itd., niestety jeszcze nie wypożyczyłam a le powalcze xdd

a skad dowiedziałas sie o niej ? znajomi? w kosciele u nas ani raz nawet proboszcz o niej nie wspomniał (poludniowa Polska))

Tej Hildegardy od wyplaty zasiłku?

5

Julka, ta Twoja Hildegarda ma tu już co najmniej dwa wątki. Po co tworzysz kolejny??

6 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-09-17 13:51:58)

Priscilla napisał/a:

Julka, ta Twoja Hildegarda ma tu już co najmniej dwa wątki. Po co tworzysz kolejny??

Tak,ale dziś jest jej święto ,więc chciałam założyć wyjątkowo nowy temat z tej okazji,a po główne to tamte tematy mam zalane spamem.

Perwersyjny za to szczupł napisał/a:

Tej Hildegardy od wyplaty zasiłku?

Nie ona nie jest od zasiłków  big_smile

8 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-09-17 14:49:36)

jea1 napisał/a:

a.. dzis
kojarze ta broszurke albo tą ksiażke o niej , o tej diecie wg jej zasad itd., niestety jeszcze nie wypożyczyłam a le powalcze xdd

a skad dowiedziałas sie o niej ? znajomi? w kosciele u nas ani raz nawet proboszcz o niej nie wspomniał (poludniowa Polska))

Ja polecam jej oryginalne pisma Physica i Scivias są przetlumaczone m in na angielski. Ja jestem w trakcie czytania i jestem pod wrażeniem ile ta kobieta posiadała medycznej wiedzy,która obecnie lekarze potrafią wykryć tylko ze specjalistycznym sprzętem medycznym i w laboratorium. Czytałam też świadectwa osób uzdrowionych jej dietą. Tego nie da się inaczej wyjaśnić niż objawieniem od Boga

A jak sie o niej dowiedzialam zupelnie przypadkowo zaczęłam czytać o roznych swietych i tak jakos przypadkowo mnie wpadla pod rękę big_smile

9

Julia life in UK napisał/a:

Tak,ale dziś jest jej święto ,więc chciałam założyć wyjątkowo nowy temat z tej okazji,a po główne to tamte tematy mam zalane spamem.

I dlatego, że masz zalane spamem, to teraz sama spamujesz Hildegardą?

Priscilla napisał/a:

Nie spamuje. Postanowilam,ze to bedzie moj ostatni temat o niej. No chyba,ze znow zostanie ten temat zaspamowany to niestety bede musiala zalozyc nowy. Ja nie mialam w planach zakładac wiecej niz jednego tematu o sw Hildegardzie,ale jak pod kazdym moim wpisem widzę stado pokemonow to co na to mialam poradzic? Jezeli ten temat nie bedzie miec spamu to nie zaloze kolejnego o tym samym

11 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-09-17 23:40:05)

0. Już swieto św Hildegardy uroczyście wspomniane przeze mnie. Po długich czytaniach,naukach, próbach itd w dniu jej święta nadszedł ten wielki uroczysty dzien,żebym zaczęła żyć według nauk tej świętej. Św Hildegarda od kąd ja poznałam to już czułam, że jej styl życia bardzo mi odpowiada. Jej dbanie o zdrowie duszy i ciała wprowadza we mnie harmonie i spokój. Jako kobieta jest dla mnie inspiracją, kochała przyrode i lubiła robić różne kreatywne rzeczy m in pisać, śpiewać, malować. Była przełożona zakonu i pomagała innym. Światu dała wielki dar-swoje dzieło Physica  najlepsza księgę medyczna inspirowana Bozymi objawieniami. Żadne diety keto,low carb,low fat, GI, liczenie kalorii, dieta Gersona NIC po prostu NIC nie równa się z jej dziełem. Przez lata zbieralam różne książki o zdrowym odżywianiu, różne diety weganskie,soki,zgodna z grupą krwi itd itp mogę je z czystym sumieniem WSZYSTKIE wyrzucić do kosza,bo żadna mi nie pomogła, tak samo poradniki różnych lekarzy. To co przeczytałam w Physica zupełnie zmieniło moje podejście do zdrowia i odżywiania. Dosłownie,gdy czytałam co pisała św Hildegarda to co jakiś czas az musiałam krzyknąć ze zdumienia,bo wszystkie objawy jakie miałam po jedzeniu danych produktów idealnie do mnie pasowały. Zresztą ona sama przeżyła aż 81 lat życia w sredniowiecznej Europie, więc to chyba o czymś świadczy prawda? A dziś współcześni lekarze? Sami są otyli, mają nalogi i padają na zawał po 40 roku życia-więc kto ma być dla mnie autorytetem.  Lekarz,który NIC nie wie dopoki mikroskop mu nie powie, czy kobieta, która nie mając żadnego medycznego sprzętu opisała wszystko tak dokladnie? Dlatego ja postanawiam dbać o zdrowie i wprowadzić w życie dietę św Hildegardy. I będę też tu o tym pisać.  Św Hildegarda opisała też 35 cnót i  dała wskazówki jak doskonalić każda z nich- jej rozwój duchowy był na bardzo wysokim poziomie. Ja też chcę dojść do takiego poziomu chociaż częściowo ona jest naprawdę dla mnie wielka inspiracją

Tak,wiec zaczynam życ według nauk św Hildegardy

12 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2025-09-18 10:32:21)

Nie spamuje.

Przypominasz Palca.  smile

Tamiraa napisał/a:

Nie spamuje.

Trudno. A co mam zrobic pozwolić spamowac ? Czasem uzycie tej samej taktyki co osoba przeciwna może byc(i jest)czesto skuteczne

14 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-09-18 13:24:48)

1.ORKISZ- wedlug sw Hildegardy orkisz to najlepsze zboże dla czlowieka. Zboże to powinno byc podstawa diety każdego człowieka(nie liczac wyjatkow medycznych takich jak np alergie). Św Hildegarda zalecala spożywac orkisz pod kazda postacia jest on zdrowy zarowno jako kasza, maka(oraz orkiszowe wypieki z tej maki)i chleb oraz makaron,a nawet kawa orkiszowa .

Obecnie niektore odmiany orkiszu zostały zmodyfikowane, dlatego warto sprawdzac źródła. Najlepsze oryginalne maki orkiszowe to odmiana Oberkulmer Rotkorn i Frankenkorn. Jezeli nie mamy dostepu do tych odmian orkiszu to kolejna najbardziej czysta po tych odmanach orkiszu jest maka pelnoziarnista orkiszowa organic firmy Daves jest to tez produkt czysty,bo koszerny z naturalnym orkiszem.

Ja jutro musze jechac do urzedu,wiec po drodze mam nadzieje,ze kupie make orkiszowa i naucze się z niej piec chleb i robic inne wypieki, zamiast kupowac ten syf z bialej mąki zwlaszcza dla córki,bo ja i tak dużo chleba nie jem. Św Hildegarda też stanowczo odradzała białą mąkę oraz produkty z bialej mąki pisała "ze kiedy człowiek zacznie oddzielac od ziarna to co cenne to maka stanie sie w organizmie człowieka tylko zapychaczem i będzie to prowadzić do roznych chorob" . Takze ja stopniowo sie przeniose na make orkiszowa,  moze uda mnie sie tez kupic makaron orkiszowy
. A chciala bym bardzo sprobowac kawy orkiszowej,bo czytalam,ze ma orzechowy naturalny smak,a ja lubię orzechowe smaki, no i ta kawa ze zboża jest bez kofeiny.
Tu macie prosty przepis na chleb orkiszowy wg św Hildegardy.
Składniki:
-500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-1 łyżeczka soli kamiennej
-1/2 kostki (ok. 20–25 g) świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych
-300 ml ciepłej wody
-(opcjonalnie) 1 łyżeczka mielonego galgantu, bertramu lub anyżu – ulubione przyprawy Hildegardy
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z odrobiną mąki i poczekaj 10 minut, aż zaczną pracować.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i (opcjonalnie) przyprawy Hildegardy.
3. Dodaj zaczyn drożdżowy  i wyrób gładkie ciasto – ręcznie lub mikserem
4. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
5. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy lub uformuj bochenek i połóż na blasze.
6. Odstaw jeszcze na 20–30 minut do ponownego wyrośnięcia.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku – 200°C przez 40–45 minut, aż chleb będzie złoty

15

Priscilla napisał/a:

Nie spamuje. Postanowilam,ze to bedzie moj ostatni temat o niej. No chyba,ze znow zostanie ten temat zaspamowany to niestety bede musiala zalozyc nowy. Ja nie mialam w planach zakładac wiecej niz jednego tematu o sw Hildegardzie,ale jak pod kazdym moim wpisem widzę stado pokemonow to co na to mialam poradzic? Jezeli ten temat nie bedzie miec spamu to nie zaloze kolejnego o tym samym

Naczelna spamerka i główny troll forum netkobiet żali się, że ktoś spamuje jej tematy???

Ojej...

Ależ to jest piękne i motywujące do dalszych działań smile

16 Ostatnio edytowany przez Palec Boga (2025-09-18 19:34:35)

Tamiraa napisał/a:

Nie spamuje.

Ależ filozoficzna dysputa może nam się urodzić po takim wpisie.
"Co było pierwsze: jajko czy kura"

17

Pierwsze było "czy" big_smile

18 Ostatnio edytowany przez Palec Boga (2025-09-18 19:44:57)

Alessandro napisał/a:

S-s-słodki jak lukier Alessandro, nie potrafię logicznie przyporządkować czemukolwiek Twoich słów z powyższej wypowiedzi.
Czy pomożesz może mnie, marnemu pyłkowi targanemu potężnymi wiatrami przemian w bezkresnym wszechświecie, ją zrozumieć?

19

Palec Boga napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Nie spamuje.

Ależ filozoficzna dysputa może nam się urodzić po takim wpisie.
"Co było pierwsze: jajko czy kura"

Zabrakło mi emotikonki:   cool    wink

Nie, nie chodzi o taką dysputę, uśmiecham się tylko. Sorry, już mnie nie ma.

20

Julka 17 września o godzinie 16:34:

Ta sama Julka 18 września o godzinie 20:24 zakłada wątek nr 70 (rzecz jasna tylko z tego profilu), pt. "Sw Hildegarda", a w jego pierwszym poście:

"Rano w poniedziałek 17 września 1179 roku Hildegarda oddała ducha w wieku osiemdziesięciu jeden lat. Co już samo w sobie było niezwykle, bo srednia długość  zycia w sredniowiecznej Europie wynosiła  zaledwie 30 lat . Świadkowie opowiadali, że... (...) 

0. Tak,wiec zaczynam życ według nauk św Hildegardy

Po raz kolejny pokazałaś, ile warte są Twoje postanowienia i Twoje słowo cool

21 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-09-19 08:10:15)

Priscilla napisał/a:

Julka 17 września o godzinie 16:34:

Ta sama Julka 18 września o godzinie 20:24 zakłada wątek nr 70 (rzecz jasna tylko z tego profilu), pt. "Sw Hildegarda", a w jego pierwszym poście:

"Rano w poniedziałek 17 września 1179 roku Hildegarda oddała ducha w wieku osiemdziesięciu jeden lat. Co już samo w sobie było niezwykle, bo srednia długość  zycia w sredniowiecznej Europie wynosiła  zaledwie 30 lat . Świadkowie opowiadali, że... (...) 

0. Tak,wiec zaczynam życ według nauk św Hildegardy

Po raz kolejny pokazałaś, ile warte są Twoje postanowienia i Twoje słowo cool

Oczywiscie,ze dotrzymalam slowa- nie potrafisz czytać ze zrozumieniem ? big_smile . Wyraznie napisalam "ze to jest moj ostatni temat, o sw Hildegardzie ale... JEZELI POD TYM TEMATEM POJAWI SIE SPAM TO ZALOZE DRUGI TEMAT O TYM SAMYM.... pojawil sie spam, slowa dotrzymalam- czego jeszcze nie rozumiesz ? big_smile big_smile

22

Tak, tak, wszyscy doskonale wiemy, ile to już razy rzekomo coś postanowiłaś, a potem radośnie i beztrosko, udając jakby nigdy nic, zmieniałaś zdanie, zawsze znajdując na to jakieś pokrętne wytłumaczenie.

23

Priscilla napisał/a:

Tak, tak, wszyscy doskonale wiemy, ile to już razy rzekomo coś postanowiłaś, a potem radośnie i beztrosko, udając jakby nigdy nic, zmieniałaś zdanie, zawsze znajdując na to jakieś pokrętne wytłumaczenie.

Ja nie wiem czemu się dziwisz, jak to jest domena Julki, widzisz sens takiej dyskusji?
Trzeba ją brać jaka jest lub odrzucić big_smile
Najlepiej zostawić ją w spokoju, szkoda pary.
Konsekwencja i wiarygodność nie mają z Julką nic wspólnego i nic tego nie zmieni.

24 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-09-19 14:20:32)

Priscilla napisał/a:

No to jeszcze raz,bo widzę,że albo nie rozumiesz albo udajesz,że nie rozumiesz.
Tak napisalam 2 dni temu,że to jest moj ostatni temat o sw Hildegardzie, ale dodałam też, że JEZELI MOJ TEMAT BEDZIE SPAMOWANY TO ZALOZE KOLEJNY TAKI SAM TEMAT... mój temat został zalany spamem, a więc zgodnie z obietnicą założyłam nowy temat... Ty naprawdę nie rozumiesz? big_smile big_smile .... mało tego jeżeli wasz przyjaciel Palec będzie mi spamowac pod tym drugim tematem to zaloze jeszcze ze 20 kolejnych takich samych tematów

25

Priscilla napisał/a:

No to jeszcze raz,bo widzę,że albo nie rozumiesz albo udajesz,że nie rozumiesz.
Tak napisalam 2 dni temu,że to jest moj ostatni temat o sw Hildegardzie, ale dodałam też, że JEZELI MOJ TEMAT BEDZIE SPAMOWANY TO ZALOZE KOLEJNY TAKI SAM TEMAT... mój temat został zalany spamem, a więc zgodnie z obietnicą założyłam nowy temat... Ty naprawdę nie rozumiesz? big_smile big_smile .... mało tego jeżeli wasz przyjaciel Palec będzie mi spamowac pod tym drugim tematem to zaloze jeszcze ze 20 kolejnych takich samych tematów

: ))

26

wieka napisał/a:

Ja nie wiem czemu się dziwisz, jak to jest domena Julki, widzisz sens takiej dyskusji?
Konsekwencja i wiarygodność nie mają z Julką nic wspólnego i nic tego nie zmieni.

No nie, zupełnie mnie to nie dziwi, ale przez chwilę było względnie normalnie, a tylko wróciła, to znowu można się zadławić jej trollowymi tematami.

27

Priscilla napisał/a:
wieka napisał/a:

No nie, zupełnie mnie to nie dziwi, ale przez chwilę było względnie normalnie, a tylko wróciła, to znowu można się zadławić jej trollowymi tematami.

To prawda. A ja już myślałam, że ta krótka izolacja od forum coś zmieni, ale widać deficyty wrodzone są nie do przeskoczenia.
Pozostaje olewać ten spam.

Priscilla napisał/a:
wieka napisał/a:

big_smile a to może mam pozwalac na to,zeby wszystkie tematy jakie zaloze były zalane spamem pokemonowym. No napewno tak byscie tutaj co niektorzy chcieli, żebym najlepiej zamilczala na zawsze i nie zalozyla ani jednego tematu,a najlepiej jak bym jeszcze na inne tematy nie wchodzila "bo wtedy wszedzie mnie widzicie" big_smile

29 Ostatnio edytowany przez Palec Boga (2025-09-19 20:10:32)

[JEZELI MOJ TEMAT BEDZIE SPAMOWANY TO ZALOZE KOLEJNY TAKI SAM TEMAT...

Aj, aj, ajajaj...Nie krzycz już na nas.

mój temat został zalany spamem,

I co? Fajne uczucie?
A jak ty tak robisz, zalewając cudze tematy spamem w postaci słownej sieczki, przekierowującej uwage na ciebie to już jest ok?

.... mało tego jeżeli wasz przyjaciel Palec będzie mi spamowac pod tym drugim tematem to zaloze jeszcze ze 20 kolejnych takich samych tematów

Przyjmuję wyzwanie!

Pokemonów ci u mnie jeszcze dużo.
Nie przerobiliśmy nawet jednej całej Generacji.
Z dziewięciu smile

KSIĘGA RODZAJU 1 co ma wspólnego ze św Hildegarda? Wiele. Św Hildegarda w swojej książce Scivias opisywała stworzenie świata oraz wizje natury. Nazywała to wszystko zielona siłą pochodzącą od Boga. Gdzieś czytałam "że jeżeli ktoś zacznie żyć według Księgi Rodzaju 1 i połączy do tego nauki św Hildegardy to co ona uczyła w swoich wizjach , a przy tym przede wszystkim wyzna wiarę w Chrystusa to może osiągnąć stan duchowy w stopniu w jakim znajdował się świat przed grzechem pierworodnym, a więc taki człowiek może osiągnąć coś co nazwać można rajem na ziemii, a jego dusza może już na ziemii odczuwac do pewnego stopnia to co czują duszę zbawionych w Niebie" dlaczego tak się dzieje ponieważ jest to pierwszy najdoskonalszy rozdzial w Biblii,gdzie Bóg stworzyl wszystko idealne bardzo dobre i sw Hildegarda miala wizje o tej doskonałości świata.... wiecie ja właśnie czytam św Hildegarde o jej wizjach stworzenia świata,jej nauki o naturze i to wszystko naprawdę ma duży związek z Księga Rodzaju 1, także ja praktycznie zaczynam praktykować jak żyć wg Księgi Rodzaju 1. Tylko muszę mieć jakieś konkretne pomysły. Wiem,że mogę znaleźć pewne wskazówki z wizji św Hildegardy oraz z internetu na teologicznych stronach. Także ja zaniedlugo osiągnę stan wyzszej duchowosci i będę żyła jak w Niebie. I tu będę o tym pisać

31 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-09-21 20:50:49)

0. NARESZCIE!!! Po miesiącach czytania,sluchania wykladow,poszukiwania,robienia notatek w koncu dzisiaj udalo mnie sie połączyć w całość wszystkie nauki i wizje św Hildegardy. I tu właśnie bede o nich pisać. Kto ciekawy niech czyta

1. Święta Hildegarda zdecydowanie odradzała jedzenia tlustych serów. W dzisiejszych czasach są to po prostu sery żółte. Odradzała też jedzenie części mięsa,które były zbyt mocno przetworzone, czyli po prostu wędlin. Tak w średniowieczu również istniał sposób pozyskiwania serów i wędlin i mimo to,że w tamtych czasach nie dodawano do nich żadnych sztucznych dodatków jak obecnie,to św Hildegarda kierując się swoimi wizjami od Boga postrzegala żółte,tluste sery oraz wędliny za szkodliwe dla zdrowia. Obecnie dietetyka oraz liczni lekarze potwierdzają to samo.

Porada- nie jesc żółtych serów i wędlin oraz wszystkich produktów spożywczych, które je zawierają

Ja na szczęście z racji tego,że jestem na diecie roślinnej to już od dawna tego nie jem,więc mnie akurat ta porada nie dotyczy. No,ale tu ja wpisałam może komuś się przyda do poprawy zdrowia.

33

Gryzonie lubią sery, a więc:

Rattata to mały, czworonożny Pokémon gryzoń. Ma fioletowe futro z kremową twarzą, łapami i podbrzuszem. Ma wąskie, czerwone oczy, zaokrąglone uszy z kremowymi wnętrznościami i jeden wąs na każdym policzku. Długi ogon jest ciasno zwinięty na końcu. Najbardziej zauważalną cechą są duże zęby. Jak większość gryzoni, jego zęby stale rosną przez całe życie i muszą zostać zużyte przez gryzienie. Samica Rattaty ma krótsze wąsy i jaśniejsze futro.

Rattaty mogą żyć wszędzie, gdzie może znaleźć jedzenie, którego szuka przez większość dnia. Dzięki ostrym kłom może żuć prawie wszystko. Gdy jest zagrożony, Rattata może zadać potężne gryzienie. Przed Generacją IV Hiper Kieł i Super Kieł były jego osobistymi osobistymi ruchami. Rattaty stale podnoszą uszy i natychmiast uciekają od najmniejszego dźwięku. Furret jest naturalnym drapieżnikiem Rattat. Jego odporność pozwala mu żyć w wielu środowiskach, chociaż żyje głównie na równinach i sawannach. Ponieważ rozmnaża się bardzo szybko, para Rattat może szybko skolonizować dany obszar.

Rattata nie pochodzą z Aloli i przybyły na statkach towarowych. Populacja Rattat w Aloli rozkwitała, dopóki Yungoos nie został przywieziony jako środek kontrolny. Aby uniknąć nowych drapieżników, Rattata zmienił swoje nawyki. Przeniósł się do obszarów bardziej miejskich, stał się nocny i utworzył duże gniazda prowadzone przez Raticate'a.[1] Alolański Rattata szuka świeżego jedzenia po zapachu i ignoruje wszystko co jest zepsute. Wiadomo nawet, że zakrada się do domów ludzi, aby znaleźć jedzenie. Ma ciemnoszare futro i szaro-fioletowe wnętrze ucha. Na każdym uchu i przy czubku ogona są dwa kępki futra. Długie, cienkie wąsy są zastępowane przez krótsze, grubsze kępki futra. Linia, w której kremowy spód spotyka się z szarym futrem, jest postrzępiona zamiast gładka

34 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2025-09-22 02:38:11)

Palec Boga napisał/a:

Gryzonie lubią sery, a więc (...)

Drogi Palcu Boga, tymczasowa Netbabeczko wink, pozwolę sobie na wtrącenie i sprostowanie, bo krążące powszechnie przekonanie, że gryzonie lubią ser, jest niestety mitem.
To głównie przez czytane nam w dzieciństwie bajki i oglądane kreskówki wbija nam się w świadomość, że myszki dadzą się pokroić za kawałeczek żółtego sera, a w rzeczywistości:

* Myszy i szczury – mogą zjeść ser, ale nie jest to ich ulubiony pokarm. Wolą ziarna, owoce, warzywa czy orzechy. Ser bywa dla nich zbyt tłusty i słony.
* Chomiki, świnki morskie, króliki – nie powinny jeść sera wcale, bo to produkty mleczne, ciężkostrawne i mogą zaszkodzić ich zdrowiu.
* Niektóre gryzonie hodowlane (np. szczury laboratoryjne) co prawda mogą z ciekawości spróbować sera, ale nie powinno się im go podawać regularnie.

Podsumowując: gryzonie raczej nie przepadają za serem tak, jak pokazują to kreskówki – to bardziej ludzki mit niż ich przysmak wink

35

Priscilla napisał/a:
Palec Boga napisał/a:

Drogi Palcu Boga, tymczasowa Netbabeczko wink,

Rzeczywiście! Kolejny level wtajemniczenia na tym forum odblokowany!
A co jest dalej?
Mam jakieś dodatkowe skille teraz?
A jak przejdę dalej to spotkam, jak to bywa na końcu jakiejś gry, big-bossa, którego trzeba pokonać?

wink

Priscilla napisał/a:

pozwolę sobie na wtrącenie i sprostowanie, bo krążące powszechnie przekonanie, że gryzonie lubią ser, jest niestety mitem.
To głównie przez czytane nam w dzieciństwie bajki i oglądane kreskówki wbija nam się w świadomość, że myszki dadzą się pokroić za kawałeczek żółtego sera, a w rzeczywistości:

* Myszy i szczury – mogą zjeść ser, ale nie jest to ich ulubiony pokarm. Wolą ziarna, owoce, warzywa czy orzechy. Ser bywa dla nich zbyt tłusty i słony.
* Chomiki, świnki morskie, króliki – nie powinny jeść sera wcale, bo to produkty mleczne, ciężkostrawne i mogą zaszkodzić ich zdrowiu.
* Niektóre gryzonie hodowlane (np. szczury laboratoryjne) co prawda mogą z ciekawości spróbować sera, ale nie powinno się im go podawać regularnie.

Podsumowując: gryzonie raczej nie przepadają za serem tak, jak pokazują to kreskówki – to bardziej ludzki mit niż ich przysmak wink

Faktycznie, masz rację, uległem bajkowej wizji za młodu serwowanej nam chociażby w świecie opowieści o Tommym i Jerry. Takie pierwsze skojarzenie, mocno niecelne jak widać. Mea Culpa smile

Ale skoro rozmawiamy już o serze.... wink
Polecam Ci książkę "Kto ukradł mój ser" Spencera Jonsona
Krótka, ale baaardzo ciekawe przesłania są w niej zawarte

"Otwórz się na zmiany, nie walcz z nimi" smile

36 Ostatnio edytowany przez KoralinaJones (2025-10-05 11:19:21)

Palec Boga napisał/a:
Priscilla napisał/a:
Palec Boga napisał/a:

A co jest dalej?
A jak przejdę dalej to spotkam, jak to bywa na końcu jakiejś gry, big-bossa, którego trzeba pokonać?

Jakbyś nie wiedział. Po co udajesz świeżynkę?

KoralinaJones napisał/a:
Palec Boga napisał/a:
Priscilla napisał/a:

A co jest dalej?

Jakbyś nie wiedział. Po co udajesz świeżynkę?

big_smile dokładnie troll zasrany pokemonowy i tak się mniez tad nie pozbedzie, a wręcz przeciwnie dzięki jego spamowi zaniedlugo zacznie mnie wszędzie widzieć  big_smile

38

Alessandro napisał/a:

A nie "co" ? big_smile

paslawek napisał/a:
Alessandro napisał/a:

A nie "co" ? big_smile

Jakie co ? big_smile

40

paslawek napisał/a:
Alessandro napisał/a:

A nie "co" ? big_smile

Jakie co ? big_smile

"Co" było pierwsze jajko "czy" kura ? tongue big_smile

paslawek napisał/a:
paslawek napisał/a:

A nie "co" ? big_smile

Jakie co ? big_smile

"Co" było pierwsze jajko "czy" kura ? tongue big_smile

Kura była piewsza, bo Pan Bog stworzyl ptaki latajace i rozne inne ptaki to one później zlozyly jajka

42 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2025-10-06 01:03:23)

Palec Boga napisał/a:

A co jest dalej?

wink

Najwyższy stopień wtajemniczenia osiąga się bodajże po napisaniu 500 postów, wtedy dostaje się też zaszczytny tytuł "Przyjaciółka Netkobiet", bo "Przyjaciela Netkobiet" niestety nie ma hmm
Jak pamiętam, to nie było wtedy żadnych fanfar, certyfikatów, nie lał się szampan ani nawet nie dostałam maila z podziękowaniem za wkład w rozwój forum sad

Palec Boga napisał/a:

(...)
Ale skoro rozmawiamy już o serze.... wink
Polecam Ci książkę "Kto ukradł mój ser" Spencera Jonsona
Krótka, ale baaardzo ciekawe przesłania są w niej zawarte

"Otwórz się na zmiany, nie walcz z nimi" smile

Brzmi dobrze, więc jeśli nie utonę w morzu obowiązków i braku wolnego czasu, co niestety sprzyja odkładaniu przyjemności na później, to chętnie sięgnę po tę serową pozycję. Dzięki za polecajkę wink

43

Julka daj spokoj takie sprawy to bardzo osobiste wypada trzymac w sercu po co o tym piszesz ? Zeby zmieszac z gufnem i blotem to co cenne i piekne ?

Posty [ 43 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Dzisiaj święto mojej ulubionej swietej

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024