"Rano w poniedziałek 17 września 1179 roku Hildegarda oddała ducha w wieku osiemdziesięciu jeden lat. Co już samo w sobie było niezwykle, bo srednia długość zycia w sredniowiecznej Europie wynosiła zaledwie 30 lat . Świadkowie opowiadali, że ujrzano wtedy na niebie niezwykły znak – dwa różnobarwne łuki. W najwyższym punkcie ich przecięcia świeciło w oddali jasne światło w kształcie księżyca, a w nim ukazał się czerwony, stopniowo rosnący krzyż. Otaczały go liczne różnobarwne kręgi, w których tworzyły się kolejne małe krzyże lśniące czerwono, z własnymi wieńcami dookoła. Najpierw powiększały się na firmamencie, aby następnie rozpostrzeć się nad domostwem, w którym umarła św. Hildegarda, i cała Góra św. Ruperta została zalana promienistym światłem... Po pogrzebie świętej dwóch chorych ludzi doznało natychmiastowego uzdrowienia" Istnieją przekazy, że osoby sparaliżowane odzyskiwały sprawność po modlitwie za wstawiennictwem św. Hildegardy przy jej grobie.Inne relacje mówią o ludziach uzdrawianych z problemów ze wzrokiem i słuchem.Wiele osób twierdziło, że św. Hildegarda ukazywała się im w snach lub wizjach, przynosząc pocieszenie, rady duchowe lub zapowiedzi uzdrowienia.Formalna kanonizacja Hildegardy trwała setki lat. Została uznana za świętą de facto już w średniowieczu (lokalny kult był tolerowany i wspierany).
W 2012 roku papież Benedykt XVI ogłosił ją doktorem Kościoła, podkreślając jej duchowy autorytet i znaczenie teologiczne.
W tym samym roku oficjalnie potwierdzono jej świętość poprzez tzw. kanonizację ekwiwalentną, uznając długowieczny kult i przypisywane jej cuda.
Warto zauważyć, że św. Hildegarda była znana nie tylko ze swojej świętości, ale i wiedzy — była m.in. mistyczką, lekarką, kompozytorką, autorką dzieł teologicznych i medycznych. Jej pisma same w sobie były(i są nadal) uznawane za „cudowne” natchnione przez Boga"
Sw Hildegardo módl się za nami
0. Tak,wiec zaczynam życ według nauk św Hildegardy
1.ORKISZ- wedlug sw Hildegardy orkisz to najlepsze zboże dla czlowieka. Zboże to powinno byc podstawa diety każdego człowieka(nie liczac wyjatkow medycznych takich jak np alergie). Św Hildegarda zalecala spożywac orkisz pod kazda postacia jest on zdrowy zarowno jako kasza, maka(oraz orkiszowe wypieki z tej maki)i chleb oraz makaron,a nawet kawa orkiszowa .
Obecnie niektore odmiany orkiszu zostały zmodyfikowane, dlatego warto sprawdzac źródła. Najlepsze oryginalne maki orkiszowe to odmiana Oberkulmer Rotkorn i Frankenkorn. Jezeli nie mamy dostepu do tych odmian orkiszu to kolejna najbardziej czysta po tych odmanach orkiszu jest maka pelnoziarnista orkiszowa organic firmy Daves jest to tez produkt czysty,bo koszerny z naturalnym orkiszem.
Ja jutro musze jechac do urzedu,wiec po drodze mam nadzieje,ze kupie make orkiszowa i naucze się z niej piec chleb i robic inne wypieki, zamiast kupowac ten syf z bialej mąki zwlaszcza dla córki,bo ja i tak dużo chleba nie jem. Św Hildegarda też stanowczo odradzała białą mąkę oraz produkty z bialej mąki pisała "ze kiedy człowiek zacznie oddzielac od ziarna to co cenne to maka stanie sie w organizmie człowieka tylko zapychaczem i będzie to prowadzić do roznych chorob" . Takze ja stopniowo sie przeniose na make orkiszowa, moze uda mnie sie tez kupic makaron orkiszowy
. A chciala bym bardzo sprobowac kawy orkiszowej,bo czytalam,ze ma orzechowy naturalny smak,a ja lubię orzechowe smaki, no i ta kawa ze zboża jest bez kofeiny.
Tu macie prosty przepis na chleb orkiszowy wg św Hildegardy.
Składniki:
-500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-1 łyżeczka soli kamiennej
-1/2 kostki (ok. 20–25 g) świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych
-300 ml ciepłej wody
-(opcjonalnie) 1 łyżeczka mielonego galgantu, bertramu lub anyżu – ulubione przyprawy Hildegardy
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z odrobiną mąki i poczekaj 10 minut, aż zaczną pracować.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i (opcjonalnie) przyprawy Hildegardy.
3. Dodaj zaczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto – ręcznie lub mikserem
4. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
5. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy lub uformuj bochenek i połóż na blasze.
6. Odstaw jeszcze na 20–30 minut do ponownego wyrośnięcia.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku – 200°C przez 40–45 minut, aż chleb będzie złoty