Takie duze zielone fasole , gdy rok temu bylam w Polsce ciezko to bylo kupic , tu gdzie jestem wlasnie latwo jest to dostepne i zamrozone bez skorek i zamrozone ze skorkami a nawet swieze takie zielone maselko , ktore rozpuszcza sie w ustach uwielbiam to kocham <3 napiszcie z czym to jadacie bo ja samo uwielbiam ale tez z roznymi kolorami papryk i np z pieprzem i kurkuma uwielbiam
pozdrawiam Was
Napiszcie jak robicie bob
1 2025-07-04 03:03:46 Ostatnio edytowany przez Alice1 (2025-07-04 03:05:56)
Musze znikac mam strasznie duzo pracy pozdrawiam
Bób to wspomnienie mojego dzieciństwa na wsi.
O takiej właśnie porze, wakacje na początku lipca.
Babcia gotowała prostą zupę z młodych buraczków z nacią.
Na kawałku jakiejś kości, woda, sól, do tego buraki, kawałki jeszcze kwaśnych jabłek papierówek, koperek, wiejska śmietana.
I chyba tyle.
W metalowe, emaliowane miski nakładała nam wielką chochlę gotowanego osobno bobu, zalewała tym barszczem.
Jakież to było pyszne.
Resztę tego gotowanego bobu z dużego gara braliśmy sobie w woreczki po soli albo w plastikowe pudełeczka po maśle roślinnym i biegło się bawić do koleżanek.
W momencie gdy człowiek stawał się głodny była to nieoceniona przekąska. Nie było wtedy czipsów, chrupek, czekolada na kartki.
Takie duze zielone fasole , gdy rok temu bylam w Polsce ciezko to bylo kupic , tu gdzie jestem wlasnie latwo jest to dostepne i zamrozone bez skorek i zamrozone ze skorkami a nawet swieze takie zielone maselko , ktore rozpuszcza sie w ustach uwielbiam to kocham <3 napiszcie z czym to jadacie bo ja samo uwielbiam
ale tez z roznymi kolorami papryk i np z pieprzem i kurkuma uwielbiam
pozdrawiam Was
Napiszcie jak robicie bob
Akceptuje każda wersję. Od surowej (sol, pieprz) po tuningowane (oliwa, czosnek, pietruszka itd)
Buongiorno, bambini
Ja Wam proponuje Fèves aux trois poivrons et sauce tomate légère ( kuchnia francuska poludniowo prowansalska ) do tego wino côtes de provence rosé
albo kuchnia hiszpanska ,, katalonska lub andaluzyjska ,, habas con pimientos i do tego wino niemieckie trocken
albo kuchnia wloska sycylia , kalabaria bob z warzywami i ziolami lub bardziej z mieta i pecorino to wloska wiejska kuchnia cucina contadina i do tego wloskie wino vermentino lub riesling z alzacji smacznego i pozdrawiaam