do soboty mam czas .... musze ugotowac glowne danie polskie i wymyslilam gulasz z miesa wolowego mielonego to moze mi wyjsc ale ziemiaki jak ugotuje to trzeba je podziobac ? czy w calosci pasuja do takiego gulaszu i czy do mizerii mozna dodac szczypiorku swiezego drobnego czy nie ? No prosze o pomoc hmm ?
1 2025-05-20 23:11:14 Ostatnio edytowany przez Alice1 (2025-05-20 23:12:03)
2 2025-05-20 23:13:06 Ostatnio edytowany przez Alice1 (2025-05-20 23:13:19)
poniewaz nie wiem a chcialabym polskie danie i dobrze zeby to super wypadlo
no Mama nie ma czasu to mi nie powie bo ma roboty z kwiatami i w ogrodku warzywa i takie tam Tato moj sie nie zna a siostra ma tez na glowie dzieci to nie bede jej dvpy zawracac .... macie panie jakis pomysl dla mnie ? Jestem na obczyznie i chce zaskoczyc super polskim daniem
gulasz z miesa wolowego mielonego - to nie bardzo polskie danie jest
ziemniaki młode maja być ? jeżeli młode to w całości i nie dziobać ich
najprostsza mizeria jest bez szczypiorku,ale jak lubisz możesz dodać nie ma zakazu
Żartujesz? Gulasz wołowy to nie jest proste danie najczęściej podaje się z kasza np. pęczak albo jęczmienną.
Polskie danie to już prędzej kotlety albo roladki, kuchnia polska jest bardzo regionalna.
gulasz z miesa wolowego mielonego - to nie bardzo polskie danie jest
ziemniaki młode maja być ? jeżeli młode to w całości i nie dziobać ich
najprostsza mizeria jest bez szczypiorku,ale jak lubisz możesz dodać nie ma zakazu
to chyba nie beda mlode .... nie wiem nie wygladaja zle sa malutkie takie i maja taka bardzo cienka skorke do obrania
Żartujesz? Gulasz wołowy to nie jest proste danie najczęściej podaje się z kasza np. pęczak albo jęczmienną.
Polskie danie to już prędzej kotlety albo roladki, kuchnia polska jest bardzo regionalna.
ALE JA JUZ KUPILAM MIELONE WOLOWE .... to beda klopsiki no dobra to ziemiaki nie pasuja ? Peczak mam ale z jeczmienna bedzie problem . I co teraz jak to nie polskie ?
roladki to dla mnie czarna magia ..... pewnie pyszne ale ja nie potrafie to samo kotletow .... moze mielone zrobic ? ale jak ?
czyli polskie danie to bedzie : kotlecik mielony , mlode ziemiaczki w calosci posypane swiezym drobno posiekanym koperkirm i mizeria bez szczypiorkow ? tak ? czy nie ?
Dobra jak cos dajcie znac .... pa milego wieczorku pa
11 2025-05-21 00:09:33 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2025-05-21 00:12:46)
Rolady, pieczenie, steki - to wszystko dla mnie łatwizna, ale niech mi ktoś powie, jak się robi gulasz z mięsa mielonego??
Rolady, pieczenie, steki - to wszystko dla mnie łatwizna, ale niech mi ktoś powie, jak się robi gulasz z mięsa mielonego??
![]()
Składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 czerwona papryka
400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki pieprzu i soli
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Podsmażanie: Na rozgrzanym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Dodanie mięsa: Wrzuć mielone mięso i smaż, aż się zarumieni.
Warzywa: Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i paprykę, smaż przez kilka minut.
Duszenie: Wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
Zagęszczanie: Jeśli chcesz gęstszy sos, wymieszaj mąkę z odrobiną wody i dodaj do gulaszu, gotując jeszcze kilka minut.
Podanie: Gulasz świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą lub makaronem.
no nie chodzilo mi dokladnie o to ale o klopsiki w sosie wlasnym lub pomidorowym .... chyba .... wlasnie czytalam A Ty moze bys tak podpowiedziala cos skoro tak duzo wiesz o kuchni polskiej a nie tak kpisz sobie leeeniwieee jak taka swiiinia smierdzoncaaaa gruuubaaa
Wymyślasz. Kup wieprzowe, zrób mielone kotlety, do tego buraczki zasmażane, ziemniaczki i już masz kuchnię polską 100%.
Wymyślasz. Kup wieprzowe, zrób mielone kotlety, do tego buraczki zasmażane, ziemniaczki i już masz kuchnię polską 100%.
oki dzieki bardzo za rade wiem ,, ziemniaczki , mielone i jarzynka z buraczkow ! ,, cudowna jestes i kochana <3 jeszcze raz dziekuje i tak zrobie pa
mieso wieprzowe to jest problem ..... nie da rady ..... musi byc wolowe . Aaach cos wymysle .
To nic zrobie rybe w panierce dorsza to mi wychodzi super i do tego ziemniaczki i surowka z kwaszonej kapusty z marchewka jak dawniej robila mi moja Babcia jak bylam mala .
Cokolwiek zrobisz, na pewno goście padną z wrażenia
Cokolwiek zrobisz, na pewno goście padną z wrażenia
pasc to padna na pewno ale czy z wrazenia to nie jestem pewna ....
w kazdym razie bedzie smacznie i fajnie juz ja sie o to postaram !
20 2025-05-21 20:18:23 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2025-05-21 20:19:30)
Śląskie karminadle najlepiej
Chociaż lepsza byłaby do tego wieprzowina. Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma.
Śląskie karminadle najlepiej
![]()
Chociaż lepsza byłaby do tego wieprzowina. Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma.
O fuj swiniaki tylko nie swiniaki