Koronka do Miłosierdzia Bożego-moja ulubiona modlitwa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Koronka do Miłosierdzia Bożego-moja ulubiona modlitwa

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 28 ]

Temat: Koronka do Miłosierdzia Bożego-moja ulubiona modlitwa

Na początku
Ojcze nasz, któryś jest w niebie, święć się imię Twoje, przyjdź królestwo Twoje, bądź wola Twoja jako w niebie, tak i na ziemi. Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj i odpuść nam nasze winy jako i my odpuszczamy naszym winowajcom i nie wódź nas na pokuszenie, ale nas zbaw ode złego. Amen.

Zdrowaś Maryjo, łaski pełna, Pan z Tobą. Błogosławionaś Ty między niewiastami i błogosławiony owoc żywota Twojego, Jezus. Święta Maryjo, Matko Boża, módl się za nami grzesznymi, teraz i w godzinę śmierci naszej. Amen.

Wierzę w Boga, Ojca wszechmogącego, Stworzyciela nieba i ziemi, i w Jezusa Chrystusa, Syna Jego jedynego, Pana naszego, który się począł z Ducha Świętego, narodził się z Maryi Panny, umęczon pod Ponckim Piłatem, ukrzyżowan, umarł i pogrzebion. Zstąpił do piekieł, trzeciego dnia zmartwychwstał. Wstąpił na niebiosa, siedzi po prawicy Boga Ojca wszechmogącego. Stamtąd przyjdzie sądzić żywych i umarłych. Wierzę w Ducha Świętego, święty Kościół powszechny, świętych obcowanie, grzechów odpuszczenie, ciała zmartwychwstanie, żywot wieczny. Amen.

Na dużych paciorkach (1 raz)
Ojcze Przedwieczny, ofiaruję Ci Ciało i Krew, Duszę i Bóstwo najmilszego Syna Twojego, a Pana naszego Jezusa Chrystusa, na przebłaganie za grzechy nasze i całego świata.

Na małych paciorkach (10 razy)
Dla Jego bolesnej męki, miej miłosierdzie dla nas i całego świata.

Na zakończenie (3 razy)
Święty Boże, Święty Mocny, Święty Nieśmiertelny, zmiłuj się nad nami i nad całym światem.

—————–

Imprimatur -modlitwa posiada imprimatur Kosciola Katolickiego

Koronkę do Miłosierdzia Bożego można odmawiać bez konkretnych intencji, a Bóg z pewnością wie, czego potrzebujemy i czego potrzebują nasi bliscy. Koronka ta jest modlitwą, która wyraża nasze zaufanie w Boże miłosierdzie i nie musi być skierowana do jakiejś konkretnej sprawy. Ważne jest, aby z serca prosić o Boże miłosierdzie dla siebie i innych, a Bóg zna nasze serca i przenika nasze intencje, nawet jeśli ich nie wypowiadamy w sposób konkretny. Oczywiście mozemy tez wypowiedzieć konkretne intencje. Zarowno koronka bez intencji i z intencjami ma ogromna moc
•Koronkę do Miłosierdzia Bożego nie trzeba odmawiać na różańcu, chociaż można to zrobić
UWAGA-Koronkę do Miłosierdzia Bożego kierujemy do Jezusa, ponieważ to On objawił św. Faustynie Kowalskiej tę modlitwę i przekazał ją jako sposób wzywania miłosierdzia Boga. W samych słowach Koronki, zwracamy się do Jezusa, mówiąc: „Wieczny Ojcze, ofiaruję Ci Ciało i Krew, Duszę i Bóstwo Twojego Umiłowanego Syna…” i dalej prosimy Jezusa o miłosierdzie dla nas. W tym sensie, Jezus jest w tym kontekście pośrednikiem, który objawia miłosierdzie Boga Ojca, przez Jego Mękę, Śmierć i Zmartwychwstanie.

Natomiast, intencje w Koronce są kierowane do Boga Ojca, ponieważ w modlitwie wyrażamy prośby o miłosierdzie Boga, które jest źródłem wszelkich łask. W teologii katolickiej, Bóg Ojciec jest źródłem całej łaski, a Jezus jest pośrednikiem, który ofiarowuje tę łaskę ludzkości. Kiedy modlimy się o Boże miłosierdzie, prosimy Ojca o miłosierdzie, które zostało objawione w osobie Jezusa.
Podsumowując:
-Koronkę odmawiamy, zwracając się do Jezusa, bo to On objawił tę modlitwę i Jego miłosierdzie jest wyrażone przez Jego Ofiarę.
-Intencje kierujemy do Boga Ojca, ponieważ to On jest źródłem miłosierdzia, a Jezus działa w zgodzie z Jego wolą, udzielając nam tej łaski

Zobacz podobne tematy :
Odp: Koronka do Miłosierdzia Bożego-moja ulubiona modlitwa

1. Korzyścią odmawiania Koronki do Miłosierdzia Bożego jest otrzymywanie łaski ochrony w trudnych chwilach. Modlitwa ta ma moc wypraszania Bożego miłosierdzia i ochrony, zarówno dla osoby modlącej się, jak i dla jej bliskich, szczególnie w momentach niebezpieczeństwa czy zagrożenia
Przykład intencji"
"O moj Boże Miłosierny te koronke odmawiam w intencji ochrony swojej i (wypowiedziec imiona bliskich),abysmy byli tego dnia oraz w nocy bezpieczni" . Nastepnie odmawiamy cala koronke

Swiadectwa ludzi,którzy doswiadczyli ochrony przez odmawianie Koronki do Miłosierdzia Bożego:
1. "Pani Anna opowiada, jak modlitwa Koronki do Miłosierdzia Bożego uratowała jej męża. Pewnego dnia, gdy wracał z pracy, miał poważny wypadek samochodowy. Tuż przed wypadkiem zaczęła odmawiać Koronkę do Miłosierdzia Bożego, prosząc o ochronę dla męża. Chociaż samochód został poważnie uszkodzony, mąż wyszedł z wypadku bez poważniejszych obrażeń. Pani Anna jest przekonana, że to modlitwa uratowała mu życie."
2. Pan Marek opowiada, jak pewnego dnia wracał do domu późnym wieczorem, a kiedy wchodził do klatki schodowej, napotkał dwóch mężczyzn, którzy wyglądali na złodziei. Sytuacja była bardzo niebezpieczna. Pan Marek zaczął odmawiać Koronkę do Miłosierdzia Bożego, prosząc o ochronę. Zanim zdążył dokończyć modlitwę, mężczyźni nagle się odwrócili i wyszli z budynku, jakby coś ich odepchnęło. Pan Marek wierzy, że modlitwa chroniła go przed atakiem i umożliwiła bezpieczne dotarcie do mieszkania.
3. Pan Krzysztof podzielił się świadectwem, jak pewnego dnia, będąc na wędrówce górskiej, niespodziewanie zaczęła się gwałtowna burza. Deszcz lał się strumieniami, a pioruny uderzały w ziemię w pobliżu. Pan Krzysztof zaczynał odmawiać Koronkę do Miłosierdzia Bożego, prosząc o ochronę dla siebie i swoich towarzyszy. Po kilku minutach burza zaczęła ustępować, a wkrótce po tym dotarli do schroniska, które okazało się wystarczająco bezpieczne. Krzysztof wierzy, że to modlitwa pomogła im przejść przez ten niebezpieczny moment
4.Pani Iwona opowiada o tragicznej powodzi, która nawiedziła jej miejscowość. Jej dom był blisko rzeki, a woda zbliżała się niebezpiecznie szybko. Iwona zaczęła modlić się Koronką do Miłosierdzia Bożego, błagając o ochronę. Mimo że inne domy zostały zniszczone przez powódź, jej dom pozostał nienaruszony. Iwona uważa, że to modlitwa ochroniła jej rodzinę i ich dom przed katastrofą.
5.Eduardo z Filipin opowiada, jak pewnego dnia, wracając do domu, znalazł się w centrum zamachów bombowych, które miały miejsce w jego mieście. Był bardzo przestraszony, ale w tej chwili zaczął modlić się Koronką do Miłosierdzia Bożego, prosząc o ochronę dla siebie i swojej rodziny. Choć w pobliżu wybuchały bomby, Eduardo i jego rodzina uniknęli wszelkich obrażeń. Eduardo wierzy, że to modlitwa o Boże miłosierdzie ochroniła ich w tym niebezpiecznym czasie
6.Marta z Meksyku opowiada o sytuacji, kiedy w drodze do pracy zauważyła, że ktoś ją śledzi. Poczuła ogromny niepokój, ale nie chciała panikować. Zaczęła modlić się Koronką do Miłosierdzia Bożego, prosząc o ochronę i pomoc. Wkrótce po jej modlitwie sprawca zniknął, a Marta wróciła do domu bezpiecznie. Marta wierzy, że to modlitwa ochroniła ją przed niebezpieczeństwem
7. Siobhan z Irlandii opowiada o trudnej sytuacji, kiedy wracając wieczorem do domu, została zaatakowana przez nieznajomego mężczyznę. W panice zaczęła modlić się Koronką do Miłosierdzia Bożego, prosząc o pomoc. W tej chwili przechodząca obok osoba zauważyła, co się dzieje, i natychmiast wezwała pomoc. Siobhan wierzy, że to modlitwa sprawiła, że w tym niebezpiecznym momencie mogła liczyć na pomoc innych.
8.Maria z Meksyku opowiada, jak pewnego dnia została napadnięta przez dwóch mężczyzn, którzy zażądali od niej pieniędzy i telefonu. Maria zaczęła modlić się Koronką do Miłosierdzia Bożego, prosząc o pomoc i ochronę. Niespodziewanie, mężczyźni nagle uciekli, nie zabierając niczego. Maria wierzy, że to modlitwa o Boże miłosierdzie ocaliła ją przed groźnym napadem.
9. Lena z Kanady opowiada, jak pewnego dnia, kiedy wracała do domu po pracy, została porwana przez grupę ludzi. W czasie uprowadzenia poczuła przerażenie, ale natychmiast zaczęła modlić się Koronką do Miłosierdzia Bożego, prosząc o pomoc. W wyniku modlitwy, napastnicy nagle się zatrzymali i, nie wiedząc dlaczego, postanowili ją wypuścić. Lena jest przekonana, że to Boża interwencja uratowała jej życie i uwolniła ją z niebezpiecznej sytuacji.
10. Carmen z Filipin opowiada o trzęsieniu ziemi, które miało miejsce w jej okolicy. Kiedy poczuła drżenie ziemi, od razu zaczęła modlić się Koronką do Miłosierdzia Bożego, prosząc o ochronę dla swojej rodziny. Choć wstrząsy były silne, ich dom pozostał nienaruszony, a wszyscy członkowie rodziny wyszli z tego wydarzenia bez obrażeń. Carmen jest przekonana, że modlitwa pozwoliła im uniknąć poważniejszych konsekwencji.

3 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-02-25 11:02:25)

1.Czy Bóg nadal da nam to czego potrzebujemy i to co dla nas i dla bliskich najlepsze bez wypowiedzenia intencji w Koronce do Miłosierdzia Bożego ?
•Bóg nadal daje nam to, czego potrzebujemy, i to, co jest najlepsze dla nas oraz naszych bliskich, nawet jeśli nie wypowiemy konkretnych intencji podczas odmawiania Koronki do Miłosierdzia Bożego. Modlitwa ta, nawet bez wskazywania szczególnych próśb, jest formą zawierzenia Bożemu Miłosierdziu i ufności, że Bóg zna nasze potrzeby. Bóg  doskonale rozumie, co jest dla nas najlepsze, nawet jeśli nie jesteśmy w stanie wyrazić tego słowami
2. Czy jeżeli nie ofiaruję Koronki do Miłosierdzia Bożego za,dusze w Czyscu to czy nadal koronka pomoże tym duszom?
•Koronka do Miłosierdzia Bożego może nadal pomóc duszom w Czyśćcu, nawet jeśli nie ofiarujesz jej bezpośrednio za nie. Modlitwa ta jest potężnym aktem miłosierdzia, który wzywa Boże miłosierdzie i łaskę, a Bóg, w swojej nieskończonej dobroci, może wykorzystać tę modlitwę na korzyść dusz w Czyśćcu, nawet jeśli nie określimy tego w naszej intencji.

Także jak ktoś chce odmawiać Koronkę do Miłosierdzia Bożego to może zarówno z intencjami konkretnymi jak i bez intencji odmawiać koronke-obie formy są prawidlowe i skuteczne.
Ja na początku odmawiałam z intencjami, ale z czasem tak zaufałam Bogu,że teraz odmawiam koronke bez żadnych konkretnych intencji. Po prostu wierze, ze Pan Bóg da mi, mojej córce, rodzinie,znajomym itp wszystko co dla nas najlepsze. Też lubię jak każdego dnia dzieją się dla mnie i dla innych fajne rzeczy wtedy sobie myślę-że to są niespodzianki od Pana Boga.
"Świadectwa osób, które odmawiają Koronkę do Miłosierdzia Bożego bez określonych intencji, mogą być różne. Niektóre osoby, mimo że nie mają konkretnego celu w danej chwili, odmawiają tę modlitwę jako wyraz zaufania Bożemu Miłosierdziu, wierząc, że Bóg najlepiej wie, co jest im potrzebne. Takie podejście może wiązać się z głębszym oddaniem, uznaniem, że Boża wola jest najdoskonalsza i ma do czynienia z rzeczywistościami, które nie zawsze są do końca zrozumiałe."
1. Świadectwo Piotra
„Poczułem, że Koronka do Miłosierdzia Bożego ma moc oczyszczania mojego serca, nawet jeśli nie modlę się w konkretnej intencji. Czasami odmawiam ją po prostu, aby poczuć obecność Boga w moim życiu. Przez to zaczynam dostrzegać Jego działanie w różnych sytuacjach, które wydają się przypadkowe. Modlitwa ta daje mi poczucie, że nie jestem sam w swoich zmaganiach.”
2. Świadectwo Ewy
„Odmawiając Koronkę do Miłosierdzia Bożego bez wyznaczonej intencji, poczułam, że Bóg otworzył moje serce na innych ludzi. Choć nie prosiłam o nic szczególnego, zaczęłam odczuwać większą empatię i gotowość do pomocy innym. Modlitwa ta sprawia, że czuję się bardziej połączona z Bożym Miłosierdziem i bardziej świadoma potrzeb innych.”
3. Świadectwo Karola
„Czasami odmawiam Koronkę po prostu dlatego, że wiem, że w danym dniu potrzebuję wsparcia, ale nie potrafię sprecyzować, w czym dokładnie. I chociaż nie mam konkretnej intencji, czuję, że modlitwa działa. Jestem w stanie zaakceptować to, co przynosi mi życie, z większym spokojem. Koronka daje mi siłę, by stawić czoła wyzwaniom, których nie mogę przewidzieć.”
4. Świadectwo Michała
„Zdecydowałem się odmawiać Koronkę codziennie, ale bez konkretnych intencji, bo poczułem, że potrzebuję zbliżyć się do Boga. W pewnym momencie zauważyłem, że zmienia się moje podejście do codziennych problemów. Choć nie modlę się o konkretne rozwiązania, zaczynam je dostrzegać w najmniejszych rzeczach, jakby modlitwa otworzyła mi oczy na Boże działanie.”
5. Świadectwo Doroty
„Na początku modliłam się Koronką do Miłosierdzia Bożego z bardzo konkretnymi intencjami, ale po pewnym czasie zaczęłam odmawiać ją bez żadnych oczekiwań. I właśnie wtedy doświadczyłam czegoś niezwykłego – w sercu poczułam ogromny pokój. Zrozumiałam, że modlitwa to nie tylko proszenie o coś, ale także moment zawierzenia. Czułam, że Bóg działa we mnie i wokół mnie w sposób, którego nie mogłam przewidzieć.”
6. Świadectwo Elżbiety
„Odmawiam Koronkę bez określonej intencji, ponieważ w ten sposób chcę oddać Bogu wszystko, co mam. Czasami nie wiem, czego potrzebuję, ale wiem, że On zna moje serce. Ta modlitwa daje mi poczucie, że wszystko, co przeżywam, jest w rękach Boga. Dzięki niej czuję się bardziej spokojna i gotowa na to, co nadejdzie.”
7. Świadectwo Katarzyny
„Zawsze myślałam, że Koronkę trzeba odmawiać w określonej intencji. Jednak pewnego dnia poczułam, że powinnam po prostu się modlić, nie oczekując niczego w zamian. Od tej pory modlę się w ten sposób codziennie i zauważyłam, że mam w sobie więcej pokoju i cierpliwości w trudnych chwilach. Choć nie proszę o konkretne rzeczy, czuję, że Bóg naprawdę mnie prowadzi i obdarza swoją łaską.”
8. Świadectwo Alicji
„Odmawiam Koronkę codziennie, ale bez szczególnej intencji. I to było dla mnie ogromnym odkryciem – modlitwa ta daje mi poczucie, że wszystko w moim życiu jest pod opieką Bożego Miłosierdzia. Zauważyłam, że zaczynam bardziej doceniać małe rzeczy i nie martwię się o to, czego nie mogę kontrolować. Zamiast prosić o coś konkretnego, po prostu ufam Bogu.”
9. Świadectwo Zofii
„Koronka do Miłosierdzia Bożego stała się częścią mojej codziennej rutyny. Na początku odmawiałam ją w intencji osób, które znałam, ale z czasem zaczęłam modlić się bez określonej intencji. Wtedy zaczęłam odczuwać, że moja modlitwa nie musi dotyczyć konkretnego celu – wystarczy, że po prostu jestem przed Bogiem. Czułam, jak moje serce się otwiera, a Bóg obdarza mnie pokojem.”
10. Świadectwo Małgorzaty
„Odmawiam Koronkę bez konkretnej intencji, bo poczułam, że Bóg wie, czego potrzebuję, nawet jeśli ja tego nie potrafię określić. Modlitwa ta pomogła mi zrozumieć, że nie muszę mieć odpowiedzi na wszystkie pytania. Wystarczy, że ufam Bogu, a On prowadzi mnie przez życie.”
11. Świadectwo Tomasza
„Odmawiam Koronkę bez żadnej specjalnej intencji, po prostu czując, że modlitwa ta ma moc przynoszenia pokoju. Na początku nie potrafiłem zrozumieć, dlaczego nie proszę o nic konkretnego, ale z czasem zauważyłem, że dzięki tej modlitwie zbliżam się do Boga. Moje serce staje się pełne pokoju, a trudności, które napotykam, stają się łatwiejsze do zniesienia.”
12.Świadectwo Barbary
„Zaczęłam odmawiać Koronkę codziennie, ale bez określonej intencji. Modlitwa ta stała się dla mnie czasem, w którym mogę po prostu być z Bogiem. Zauważyłam, że mimo braku konkretnych próśb, zaczynam dostrzegać więcej Bożych znaków w swoim życiu – drobnych, ale pełnych miłości.”
13. Świadectwo Pawła
„Na początku modliłem się w intencjach rodzinnych i zdrowotnych, ale z czasem zacząłem odmawiać Koronkę bez konkretnej prośby. Ku mojemu zaskoczeniu, to właśnie wtedy zaczęły dziać się rzeczy, które były dla mnie odpowiedzią. Modlitwa ta dała mi wewnętrzny spokój i ufność, że Bóg zna moje serce.”
14. Świadectwo Urszuli
„Odmawiam Koronkę codziennie, ale nie mam sprecyzowanych intencji. Po jakimś czasie zauważyłam, że modlitwa ta pomaga mi przezwyciężyć lęki i wątpliwości. Czasami nie wiem, czego dokładnie potrzebuję, ale po modlitwie czuję się spokojniejsza i bardziej zrównoważona.”
15.Świadectwo Renaty
„Koronka stała się dla mnie przestrzenią, gdzie mogę po prostu być z Bogiem. Nie modlę się w żadnej szczególnej intencji, ale zauważyłam, że Bóg przez tę modlitwę prowadzi mnie przez moje życie. Czułam się bezradna, ale teraz mam wrażenie, że z każdym dniem odkrywam więcej Jego miłosierdzia.”
16. Świadectwo Gabriel z Hiszpanii
„Na początku modliłem się Koronką bez żadnej szczególnej intencji, po prostu pragnąc być bliżej Boga. Od lat miałem problemy ze zdrowiem psychicznym – lęki i stany depresyjne, które nie mijały mimo terapii. Po kilku tygodniach codziennej modlitwy Koronką, zacząłem zauważać poprawę. Moje lęki zaczęły zanikać, a moje serce wypełniał pokój. Bóg uzdrowił mnie z czegoś, o czym nie modliłem się bezpośrednio, ale dał mi łaskę uzdrowienia.”
17. Świadectwo Anna z Irlandii
„Odmawiałam Koronkę każdego dnia bez konkretnej intencji. Czułam potrzebę oddania moich problemów Bogu, nie wiedząc do końca, czego dokładnie potrzebuję. Miałam przewlekłą chorobę skórną, której leczenie nie przynosiło rezultatów. Po kilku tygodniach odmawiania Koronki zaczęłam zauważać, że moja skóra zaczyna się goić. Zaskoczyło mnie to, ponieważ nie prosiłam bezpośrednio o uzdrowienie, ale Bóg dał mi łaskę w odpowiedzi na moją modlitwę.”
18. Świadectwo Michaela z Australii
„Modliłem się Koronką do Miłosierdzia Bożego codziennie, ale nie miałem żadnej określonej intencji. Czułem, że Bóg zna moje serce i wie, co jest dla mnie najlepsze. Od lat zmagałem się z chroniczną chorobą płuc, która ograniczała moje życie. Z czasem zacząłem odczuwać poprawę. Moje oddychanie stało się łatwiejsze, a moje ogólne zdrowie zaczęło się poprawiać. To było prawdziwe uzdrowienie – bez konkretnej prośby, ale z Bożym Miłosierdziem, które dało mi nowe życie.”
19. Świadectwo Laura z Kanady
„Na początku modliłam się Koronką bez intencji. Miałam problemy zdrowotne, które utrudniały mi codzienne życie. Choć nie modliłam się o uzdrowienie, po kilku tygodniach odmawiania Koronki zauważyłam, że moje problemy z kręgosłupem zaczęły ustępować. Czułam się coraz lepiej, a ból, który był obecny przez lata, powoli znikał. Bóg odpowiedział na moją modlitwę w sposób, którego się nie spodziewałam.”
20. Świadectwo Sofii z Brazylii
„Odmawiałam Koronkę każdego dnia, ale nie miałam żadnej konkretnej intencji. W przeszłości cierpiałam na problemy ze stawami, które były bardzo bolesne. Zauważyłam, że z dnia na dzień ból zaczął ustępować. Po kilku tygodniach, moje zdrowie poprawiło się na tyle, że mogłam znów normalnie funkcjonować. Byłam zaskoczona, że nie modliłam się o uzdrowienie, ale Bóg mnie uzdrowił, pokazując mi swoje Miłosierdzie.”
21. Świadectwo Sarah z Wielkiej Brytanii
„Zaczęłam odmawiać Koronkę do Miłosierdzia Bożego codziennie, ale nie wiedziałam, o co konkretnie prosić. Miałam problemy z układem pokarmowym, które nie mijały mimo wielu prób leczenia. Po kilku tygodniach modlitwy poczułam wyraźną poprawę. Zaskoczyło mnie to, ponieważ nie prosiłam bezpośrednio o uzdrowienie, ale Bóg działał w moim życiu i uzdrowił mnie w sposób, który był dla mnie nieoczekiwany.”
22. Świadectwo Roberto z Włoch
„Codziennie odmawiałem Koronkę do Miłosierdzia Bożego, ale nie prosiłem o nic konkretnego. Pewnego dnia, gdy wracałem z pracy, miałem wypadek samochodowy. Mimo że samochód został poważnie uszkodzony, ja nie doznałem żadnych poważniejszych obrażeń. Po tym wydarzeniu poczułem ogromną wdzięczność i przekonanie, że Boża Ochrona była ze mną. Wiem, że modlitwa, choć nie miała konkretnej intencji, dała mi Bożą ochronę w tej trudnej chwili.”
23. Świadectwo Luis z Hiszpanii
„Odmawiałem Koronkę codziennie, choć nie miałem intencji ochrony. Kiedy pewnego dnia w pracy doszło do poważnego wypadku, byłem w pobliżu, ale nie ucierpiałem. Wypadek miał miejsce w miejscu, które wydawało się najbardziej niebezpieczne, jednak w moim przypadku wszystko odbyło się bez uszczerbku na zdrowiu. Byłem przekonany, że modlitwa ta, choć nie skierowana bezpośrednio o ochronę, była przyczyną tego, że Bóg mnie ochronił. Dziękuję Mu za Jego Miłosierdzie.”
24. Świadectwo Maria z Argentyny
„Nie odmawiałam Koronki w żadnej specjalnej intencji, ale pewnego dnia, po kilku tygodniach modlitwy, moja rodzina i ja zostaliśmy zaatakowani przez włamywaczy. Zaskakujące było to, że mimo poważnej sytuacji, nic nam się nie stało, a złodzieje nie byli w stanie nam wyrządzić żadnej szkody. Byłam przekonana, że to dzięki Bożej Ochronie, która przyszła do nas przez modlitwę Koronką, udało się uniknąć tragedii.”
25. Świadectwo Carmen z Meksyku
„Modliłam się Koronką codziennie, ale nie prosiłam o nic konkretnego. Pewnego dnia mój mąż miał poważny wypadek samochodowy. W samochodzie, który został doszczętnie zniszczony, mąż wyszedł bez żadnych obrażeń. Kiedy usłyszeliśmy o tym, natychmiast połączyłam tę sytuację z moją codzienną modlitwą. Byłam przekonana, że Bóg dał mu ochronę przez modlitwę, nawet jeśli nie prosiłam o to bezpośrednio.”
"26. Świadectwo Paolo z Brazylii
„Modliłem się Koronką bez wyznaczonej intencji ochrony, ale podczas podróży w trudnych warunkach, w trakcie silnej burzy, moja ciężarówka wpadła w poślizg. Zatrzymałem się tuż przed skarpą, ale nie doznałem żadnych obrażeń. Choć nie modliłem się w intencji ochrony, poczułem, że to Bóg czuwał nad mną w tej niebezpiecznej chwili.”
27. Świadectwo Marii z Niemiec
„Zaczęłam codziennie odmawiać Koronkę do Miłosierdzia Bożego, ale nie miałam konkretnej intencji. Po pewnym czasie zauważyłam, że moje serce staje się spokojniejsze, a myśli bardziej uporządkowane. Byłam w trudnej sytuacji życiowej, pełnej niepewności i stresu, ale modlitwa ta dała mi poczucie, że Bóg jest ze mną. Chociaż nie modliłam się o nic konkretnego, poczułam ogromną zmianę w moim życiu duchowym. Był to dar Bożego pokoju, który przyszedł do mnie poprzez tę modlitwę.”
28. Świadectwo Sophie z Francji
„Odmawiałam Koronkę codziennie, ale nie miałam sprecyzowanej intencji. Zauważyłam, że moje życie duchowe zaczęło się pogłębiać, a serce napełniało się większą wiarą. Czułam, jak Bóg przekształca moje codzienne problemy w coś, co mogę znieść z większym spokojem. Chociaż nie prosiłam o nic konkretnego, modlitwa ta przyniosła mi pokój, który wcześniej był mi obcy.”
29. Świadectwo Lisy z Australii
„Zaczęłam odmawiać Koronkę do Miłosierdzia Bożego, nie mając wyraźnej intencji, ale po kilku tygodniach zauważyłam, że moje życie stało się bardziej uporządkowane. Stres, który kiedyś dominował w moim życiu, zaczął ustępować, a ja poczułam większą bliskość z Bogiem. To była niesamowita zmiana, której nie mogłam wytłumaczyć, ale byłam pewna, że to dzięki modlitwie, która nie miała żadnej określonej prośby.”
30. Świadectwo Tomasza z Brazylii
„Zaczynałem odmawiać Koronkę, nie mając konkretnej intencji. Po pewnym czasie zauważyłem, że moje życie stało się spokojniejsze i pełniejsze. Kiedyś byłem osobą nerwową, ale ta modlitwa wprowadziła we mnie poczucie równowagi. Zrozumiałem, że Bóg odpowiedział na moje modlitwy w sposób, którego się nie spodziewałem – poprzez wniesienie pokoju do mojego serca.”

OBIETNICE
Obietnice Jezusa zawarte w Dzienniczku sw Faustyny
"„Dla duszy, która odmawia tę Koronkę, zstąpią wszelkie łaski"
"Kiedy odmawiać ją będziesz przy łóżku umierającego, obiecuję, że w tej chwili dusza ta nie pójdzie do piekła"
"„Każdy, kto odmawia Koronkę do Miłosierdzia Bożego, doświadczy mojego Miłosierdzia, szczególnie w godzinie śmierci.”
"Dusza, która odmawia Koronkę do Miłosierdzia Bożego, będzie miała w dniu swojej śmierci szczególną ochronę przed moim gniewem i otrzyma wszelkie łaski potrzebne do zbawienia"
"W czasie wielkich trudności, gdy odmawiać będziesz Koronkę, obiecuję Ci swoją pomoc i ochronę, zwłaszcza w trudnych chwilach Twojego życia."
"„Kiedy dusza w cierpieniu modli się Koronką, poczuje Moje pocieszenie i ukojenie, zwłaszcza w chwilach trudności.”
"Dla tych, którzy odmawiają tę Koronkę z wiarą i ufnością, daję szczególną ochronę przed wszelkimi niebezpieczeństwami, zarówno fizycznymi, jak i duchowymi."
"Jeśli dusza, która odmawia tę Koronkę, znajdzie się w godzinie śmierci, Moje Miłosierdzie będzie jej osłoną, a dusza ta nie pójdzie do piekła"
"Dla duszy, która codziennie odmawia Koronkę, obiecuję szczególną ochronę dla całej rodziny. Moje Miłosierdzie otoczy ją w trudnych momentach, a rodzinę ogarnie łaska pokoju.”
"„W czasie cierpienia, choroby, czy też jakiejkolwiek niepewności, osoba, która odmawia Koronkę, znajdzie w Moim Miłosierdziu pocieszenie i ulgę. Moje Miłosierdzie będzie z nią przez wszystkie dni jej życia.”
"„Dusza, która z wiarą i oddaniem odmawia Koronkę, doświadczy przemiany swojego serca i życia. Moje Miłosierdzie wypełni ją pokojem i radością, a jej życie stanie się bardziej zgodne z Moimi planami.”
"Jeśli dusza modli się Koronką do Miłosierdzia Bożego za innych, zwłaszcza za grzeszników, moja łaska nie zdoła opuścić tej duszy. Często dzięki jej modlitwie, wielu grzeszników, którzy się nie modlą, otrzymuje łaskę nawrócenia.”
"Kiedy dusza odmawia Koronkę w godzinie swojej śmierci, będę przy niej, a Moje Miłosierdzie okryje ją w tej ostatniej chwili. Będzie miała pewność, że dostąpi zbawienia.”
"Kiedy dusza modli się Koronką w chwilach pokusy lub prześladowania, Moje Miłosierdzie obroni ją przed wrogami, zarówno cielesnymi, jak i duchowymi. Dusza ta będzie pod Moją specjalną opieką.”
"Dusza, która modli się Koronką za kapłanów, dostąpi obfitych łask. Kapłani, którzy odmawiają tę modlitwę, będą mogli lepiej pełnić swoją posługę, a Moje Miłosierdzie będzie ich chronić w każdej sytuacji.”
"Dusza, która odmawia Koronkę do Miłosierdzia Bożego przez całe swoje życie, nie tylko w chwilach kryzysowych, będzie stale obdarowywana Moimi łaskami, które będą z nią w codziennym życiu. Będzie miała życie pełne pokoju i radości.”
Oprocz tego Pan Jezus zawarl jeszcze 14 konkretnych obietnic, z ktorych wynika m in fakt, że nikt kto odmawia koronke nie zginie smiercia tragiczna, nagle i niespodziewanie, dlatego tysiace swiadectw dotyczy ochrony przed niebezpieczeństwem. Kazdy kto odmawia te koronke odejdzie na tamten świat w pełni przygotowany zarowno psychicznie jak i duchowo, a śmierć tej osoby bedzie spokojna

Dlaczego Koronka do Miłosierdzia Bożego ma tak wielka moc?
Koronka do Miłosierdzia Bożego jest modlitwa z Nieba,a wszystko co pochodzi z Nieba ma ogromna moc. To nie jest modlitwa wymyslona przez człowieka, ani nawet przez żadnego swietego- swieta siostra Faustyna uslyszala te modlitwę nagle w duszy podczas objawienia jest to wiec modlitwa natchniona Duchem Świętym, dlatego jej moc jest tak ogromna. Nastepnego razu Jezus powtorzyl jej te modlitwe obiecujac wiele dobrego dla tych,ktorzy ja odmawiaja "
Dlaczego grzesznik,ktory cale zycie grzeszyl pojdzue do Nieba po odmowieniu Koronki przed smiercia
-to nie jest tak,ze kazdy od razu idzie do Nieba po odmowieniu koronki. Po pierwsze koronke te trzeba polaczyc ze szczerym zalem. Po drugie oprocz Nieba i piekla istnieje jeszcze Czyściec dusza,wiec grzesznika, nie pojdzie od razu do Nieba,lecz przez milosierdzie Boże nie zostanie tez potepiona- pojdzie ,wiec do Czysca, gdzie przejdzie okres oczyszczenia

"Korzyścią odmawiania Koronki do Miłosierdzia Bożego jest ochrona przed niebezpieczeństwami i złem" - dlatego modlcie sie koronka,bo ja juz kilka razy doświadczylam ochrony i to nie tylko dla siebie np moja corka zawsze bezpiecznie bez problemow wraca ze szkoly do domu, nie mamy juz zadnych wlaman itp. Jak przyjdzie wojna to pewnie przezyjemy,bo tak Pan Jezus obiecał ochrone i powiedział "ze śmierć będzie spokojna" no czyli jeżeli spokojna śmierć to znaczy, że nie umrę tragicznie np właśnie podczas wojny czy jakieś katastrofy. Wy wiecie jakie to jest szczęście mieć Boża ochrone w zyciu i spokojna, szczęśliwa śmierc, zamiast zginac albo meczyc sie w meczarniach bolesnych przed smiercia. Koronka zajmuję ok 10 minut czasu. Ja zawsze rano odmawiam koronke.

Już wam napisałam wystarczająco dużo o Koronce do Miłosierdzia Bożego i polecam wam ja odmawiać, ponieważ czyni cuda w życiu. Wczoraj w nocy mnie natknelo dwie modlitwy-Zdrowaś Maryjo i Chwała Ojcu i myśl,by odmawiac je razem każdego dnia. Wiem,że jest to znak od Boga,który dostalam przez odmawianie Koronki do Miłosierdzia Bożego. Niby takie zwykłe, proste modlitwy. Też się zastanawiałam dlaczego nie rozaniec,który też ma potężna moc i zawiera obietnice, dlaczego nie inna koronka, dlaczego nie jakąś inna wyszukana modlitwa-tylko proste Zdrowaś Maryjo i Chwala Ojcu. Zastanawiałam się dlaczego tchnelo mnie do odmawiania właśnie tych modlitw i Bóg dał mi odpowiedź w sercu przez to że odmawiałam Koronkę do Miłosierdzia Bożego. Modlitwa Zdrowaś Maryjo-byl okres w moim życiu,gdzie probowalam wiary kosciola protestanckiego i byłam bardzo przeciwna modlitwom do Maryji oraz uznawałam jej objawienia za zwiedzenie. Modlitwa Chwała Ojcu-pamiętacie, gdy byłam Muzulmanka i pisalam "ze Trójca nie ma sensu" ? Otóż Pan Bóg wybral dla mnie te dwie proste modlitwy,żebym odnowila więź z Maryją i Trojca Świętą-oto jak wielki dar rozeznania dostalam przez Koronkę do Miłosierdzia Bożego. Modlitwę Chwała Ojcu traktuje jako wielkie uwielbienie Boga w Trójcy Świętej. Natomiast będę tu pisać o skutkach modlitwy Zdrowaś Maryjo:
Dzisiaj juz odmowilam te dwie modlitwy i po odmowieniu Zdrowaś Maryjo poczulam taki dziwny, ale przyjemny i uspokajajacy wewnętrzny spokoj i pokój- dokladnie tak się czulam po różańcu. Zastanawiam się czemu mnie nie tchnelo na odmawianie rozanca no i mam odpowiedz Bog nie chce dawac na nas tego,czego nikt nie udzwignie, dlatego tchnal mnie do modlitw prostych,bo proste,podstawowe modlitwy sa piękne. Wracam, wiec do modlitwy Zdrowaś Maryjo dzisiaj,gdy ja odmowilam musialam przez dluzsza chwilę posiedziec w skupieniu i ciszy,ponieważ ten wewnetrzny spokoj nie do opisania slowami byl taki przyjemny, ze myślę, ze to jest i tak tylko namastka tego czego bede czula w Niebie. Po modlitwie Zdrowaś Maryjo czulam taki spokoj, relaks jakiego nie daje zadna rozrywka na tym świecie,ani nawet zadna metoda relaksacyjna. Ja juz dawno zauważyłam przy Różańcu, ze modlitwa Zdrowas Maryjo mnie uspokaja,ze czuje po niej wewnetrzny spokoj i harmonię

Tak wiec sprobowalam odmawiac Zdrowaś Maryjo i pokochalam te modlitwe, teraz bede ja czesto odmawiać. Chwała Ojcu tez. Wy się wogole modlicie? Jak tak to jakimi modlitwami? Czy swoimi slowami się modlicie?

7

Czesc Julka, nie ma w necie jakichs specjalnych blogow/forum o modlitwach? :*

Gosiawie napisał/a:

Sa i na jednym probowalam forum.sie zarejestrowac to bylo chyba dolina modlitwy forum jakos tak, to po rejestracji dostalam bana. A nawet nic tam nie zdazylam napisac. Napisałam do admina jakim cudem dostalam bana jak sie dopiero 2 minuty temu zarejestrowalam na forum.  Do dzis brak odpowiedzi. Pozniej czytalam, ze kilka osob tak mialo

9

Julia life in UK napisał/a:
Gosiawie napisał/a:

Sa i na jednym probowalam forum.sie zarejestrowac to bylo chyba dolina modlitwy forum jakos tak, to po rejestracji dostalam bana. A nawet nic tam nie zdazylam napisac. Napisałam do admina jakim cudem dostalam bana jak sie dopiero 2 minuty temu zarejestrowalam na forum.  Do dzis brak odpowiedzi. Pozniej czytalam, ze kilka osob tak mialo

Moze administrator juz tutaj sie naczytal twoich postow big_smile

Gosiawie napisał/a:
Gosiawie napisał/a:

Moze administrator juz tutaj sie naczytal twoich postow big_smile

Oj to by bylo bardzo dobrze moze się zacznie modlić Koronka do Miłosierdzia Bożego

GODZINA MIŁOSIERDZIA
"W godzinie tej uprosisz wszystko dla siebie i dla innych; w tej godzinie stała się łaska dla świata całego - miłosierdzie zwyciężyło sprawiedliwosc"

Wstęp do modlitwy w Godzinie Miłosierdzia:
Jezu Miłosierny, staję w tej świętej godzinie Twojej śmierci, gdy oddałeś życie za nasze zbawienie. Zatrzymuję się przy Twoim krzyżu, aby rozważać Twoją Mękę i prosić o miłosierdzie dla mnie, moich bliskich i całego świata.

Krótkie rozważania Męki Jezusa

1. Ogrójec
Jezu, w Ogrodzie Oliwnym przyjąłeś na siebie ciężar naszych grzechów. Twój pot był jak krople krwi spadające na ziemię.
Modliłeś się: „Ojcze mój, jeśli to możliwe, niech Mnie ominie ten kielich. Wszakże nie jak Ja chcę, ale jak Ty.” (Mt 26,39)
Dziękuję Ci za Twoje posłuszeństwo aż do śmierci.

2. Biczowanie
Jezu, pozwoliłeś się biczować, niewinnie cierpiąc, bym ja mógł zostać oczyszczony z win. Każdy cios przybliżał mnie do wolności. Naucz mnie wdzięczności i pokory.

3. Cierniem ukoronowanie
Jezu, przyjąłeś koronę z cierni i znosiłeś szyderstwa, choć jesteś Królem Wszechświata. Zamiast majestatu – wzgarda.
Ucz mnie, że prawdziwa chwała płynie z miłości, która nie szuka uznania.

4. Droga Krzyżowa
Jezu, każdy Twój krok był pełen bólu, ale i miłości. Upadałeś, by mnie podnosić. Naucz mnie nie uciekać od mojego krzyża, lecz iść za Tobą z wiarą.

5. Ukrzyżowanie i Śmierć
Jezu, z wysokości krzyża przebaczyłeś oprawcom, oddałeś Matkę i wyznałeś: „Wykonało się”. Przelałeś swoją Krew – cenę mojego zbawienia. W Twojej śmierci odnajduję życie.

Modlitwa w Godzinie Miłosierdzia

Jezu, który na krzyżu z miłości do nas ofiarowałeś swoje życie i przelałeś Najświętszą Krew, przychodzę do Ciebie z ufnością i skruchą.

Twoja Najświętsza Krew, przelana dla naszego zbawienia, jest wyrazem niepojętego miłosierdzia. Z pokorą ofiaruję Ci moje modlitwy, prosząc o łaskę dla dusz w czyśćcu. Niech Twoja Krew przyniesie im oczyszczenie, ulgę i upragnione wejście do światłości Twojej obecności.

Proszę Cię, Jezu, przez Twoją Krew, o nawrócenie tych, którzy żyją w ciemności grzechu. Dotknij ich sumień, skrusz zatwardziałość serca, daj im poznać Twoją miłość i pragnienie ich zbawienia.

Z całym oddaniem polecam Ci siebie i moją rodzinę. Obmyj nas z win, ukryj w swoich ranach, strzeż przed złem i prowadź drogą prawdy. Niech Twoja Krew będzie naszą obroną, uświęceniem i bramą do życia wiecznego.

Jezu, w Twojej Krwi moja nadzieja. W Twojej Krwi moje ocalenie. W Twojej Krwi nasze zbawienie.

Amen.

•modlitwa ta jest zgodna z naukami Kościoła Katolickiego
•można odmawiać codziennie o godzinie 15:00 w Godzinie Miłosierdzia

-Godzina Miłosierdzia to modlitwa, która przypomina o godzinie śmierci Jezusa na krzyżu (o 15:00) i jest wyrazem ufności w Boże Miłosierdzie. Odprawianie jej codziennie jest bardzo wartościowym aktem duchowym, szczególnie gdy jest wykonywane w godzinie 15:00, która ma szczególne znaczenie w duchowości Miłosierdzia Bożego.
-Nie chodzi o to, by modlić się przez całą godzinę od 15:00 do 16:00, ale o modlitwę w tym szczególnym momencie dnia. Modlitwa może trwać dowolnie długo – może to być krótka modlitwa trwająca kilka minut lub dłuższa, w zależności od osobistego zaangażowania i możliwości

Odmawianie tej modlitwy w Godzinie Miłosierdzia przynosi wiele duchowych korzyści.
1. Jedną z korzyści odmawiania tej modlitwy w Godzinie Miłosierdzia jest możliwość uzyskania łask dla dusz w czyśćcu, którym ofiarowana modlitwa może przynieść ulgę i przyspieszyć ich wejście do nieba.

2. Otrzymywanie szczególnych łask – zgodnie z obietnicami Jezusa danymi św. Faustynie, modlitwa o 15:00 może przynieść wyjątkowe łaski, jeśli jest zanoszona z ufnością i skruchą

3.Ochrona duchowa zgodnie z obietnica Jezusa "Dusze, które szerzą cześć miłosierdzia Mojego, osłaniam je przez życie całe "

4. Nawrócenie grzeszników. Pan Jezus obiecał św Faustynie"Najmilsza Mi jest modlitwa – to modlitwa za nawrócenie dusz grzesznych; wiedz, córko Moja, że ta modlitwa zawsze jest wysłuchana." 

5. Łaska dobrej śmierci " duszom, które wysławiać i głosić będą innym o moim wielkim miłosierdziu, w godzinę śmierci postąpię według nieskończonego miłosierdzia  mojego.” 

6. Obietnica wysłuchania prośb ""W godzinie tej uprosisz wszystko dla siebie i dla innych; w tej godzinie stała się łaska dla świata całego - miłosierdzie zwyciężyło sprawiedliwość."

7. Obietnica zbawienia "W tej godzinie otwarta została brama miłosierdzia dla każdej duszy."

12

Śmigłowiec

(również helikopter; od gr. héliks, D. hélikos – skręcony; pterón – skrzydło) – statek powietrzny cięższy od powietrza (aerodyna), rodzaj wiropłatu, wytwarzający siłę nośną w wyniku oddziaływania powietrza na jeden lub więcej wirników nośnych, napędzanych silnikiem[1][2].

Śmigłowce weszły do użytku na dużą skalę w latach 40. i 50. XX wieku[2][3]. Dzięki swojej konstrukcji zdolne są do pionowego startu i lądowania, zawisu w powietrzu, lotu z małymi prędkościami; cechują się dużą manewrowością[1][2], co pozwala im na wykonywanie zadań niemożliwych dla samolotów[2]. Wykorzystywane są zarówno w lotnictwie cywilnym (m.in. do transportu ładunków i pasażerów, ratownictwa, pożarnictwa, zadań policyjnych, w agrolotnictwie)[2] jak i wojskowym (m.in. do transportu, rozpoznania, bezpośredniego wsparcia lotniczego i zwalczania okrętów podwodnych)[3].
Historia śmigłowców
Pierwszy helikopter projektu Paula Cornu z 1907 utrzymał się w powietrzu ok. 1 minuty
Czas trwania: 1 minuta i 26 sekund.1:26
Śmigłowiec 1922
Model śmigłowca Flettner Fl 282

Chociaż pierwsze projekty maszyn działających na tej zasadzie tworzył Leonardo da Vinci, pierwszy lot śmigłowca zaprojektowanego przez francuskiego producenta rowerów Paula Cornu miał miejsce 13 listopada 1907 roku[4]. Najlepsze osiągi tej maszyny to zawis na wysokości ok. 1,5 m przez ponad minutę. 28 września 1912 roku duński inżynier i wynalazca Jacob C.H. Ellehammer zaprezentował swój „śrubowy samolot” na polach pod Kopenhagą. Maszyna zawisła kilkadziesiąt centymetrów nad ziemią, a po chwili stojący obok konstruktor wyłączył silnik[5].

W 1911 roku rosyjski konstruktor Borys Juriew opracował tarczę sterującą umożliwiającą sterowanie skokiem ogólnym i okresowym łopat wirnika nośnego[6][7]. Kolejny przełom w budowie śmigłowców dokonał się w 1923 roku dzięki hiszpańskiemu konstruktorowi Juanowi de la Cierva, który opracował na potrzeby skonstruowanego przez siebie wiatrakowca C.4 przegubowe zawieszenie łopat wirnika nośnego[7].

Było wiele mniej lub bardziej udanych prób konstruktorów na całym świecie, ale pierwszym śmigłowcem, którego lot był w pełni sterowany, był niemiecki Focke-Wulf Fw 61, skonstruowany przez inż. Heinricha Fockego w 1936 roku[8]. Pierwszym śmigłowcem, który trafił do służby, był niemiecki Flettner Fl 282 – mała, dwumiejscowa maszyna obserwacyjna i łącznikowa, której prototyp oblatano w 1941 roku, a do 1943 zbudowano ok. 20 sztuk. Początkowo stosowana w Kriegsmarine w ochronie konwojów, potem do współpracy z artylerią[9].

Za twórcę śmigłowca powszechnie uważa się rosyjskiego konstruktora, pracującego od roku 1919 w Stanach Zjednoczonych, Igora Sikorskiego, który w latach 1939–1941 zaprojektował Vought-Sikorsky 300. Była to pierwsza działająca maszyna z jednym wirnikiem nośnym i śmigłem ogonowym, które rozwiązywało problem momentu reakcyjnego (zwanego też momentem oporowym), jaki oddziałuje na kadłub śmigłowca, a pochodzi z napędu wirnika nośnego. Ten układ, zwany klasycznym, jest wykorzystywany do dziś w większości maszyn[10].

Kolejnym typem wprowadzonym na wyposażenie był Sikorsky R-4 oblatany w styczniu 1942 roku, wyprodukowany na zlecenie US Navy w liczbie 131 sztuk. W roku 1944 znalazły one zastosowanie w Birmie do ewakuacji zestrzelonych pilotów[11].

Śmigłowce dwuwirnikowe mogą mieć wirniki umieszczone współosiowo (na jednej osi, obracające się w przeciwnych kierunkach – układ Kamowa).

Włoski konstruktor Corradino D'Ascanio wykonał trzeci prototyp śmigłowca D’AT3. Był to śmigłowiec z dwoma trzyłopatowymi wirnikami przeciwbieżnymi, umieszczonymi współosiowo[12]. W październiku 1930 roku D’AT3 z silnikiem Fiat A.50 o mocy 105 KM pilotowany przez Marinello Nelli wykonał lot ustanawiając trzy rekordy FAI: rekord długotrwałości lotu – 8 minut 45 sekund, rekord długości lotu w linii prostej – 1078 m oraz rekord wysokości lotu – 18 m[13][14]. Układ tego typu napędu śmigłowców dopracowano dopiero w 1947 roku i zastosowano w konstrukcji śmigłowca Ka-8.

Wirniki w układzie podłużnym (z przodu i z tyłu kadłuba), który został zapoczątkowany przez konstruktora polskiego pochodzenia Franka Piaseckiego, rzadko w układzie krzyżowym (układ Flettnera), wyjątkowo w układzie poprzecznym (np. udany Focke-Wulf Fw 61 i nieudany Mi-12). W 1955 roku oblatano statek powietrzny dwuwirnikowy posiadający cechy zarówno śmigłowca, jak i samolotu, był to zmiennopłat Bell XV-3.
Sterowanie śmigłowcem
Dwuwirnikowy śmigłowiec transportowy CH-47 Chinook
Eurocopter EC135 w barwach Lotniczego Pogotowia Ratunkowego
Śmigłowiec SH-60F nad pokładem okrętu
Śmigłowiec szturmowy AH-1W Super Cobra
Śmigłowiec szturmowy Ka-52 z wirnikiem w układzie Kamowa

Kombinacja ruchu postępowego i ruchu obrotowego względem osi wirnika umożliwia śmigłowcom wykonanie manewrów, do których nie są zdolne żadne samoloty. Przykładowo możliwe jest poruszanie się po okręgu tak, aby nos śmigłowca zwrócony był cały czas w kierunku jednego punktu znajdującego się w środku okręgu (piruet).
Ruch postępowy w pionie

Odpowiednikiem lotu szybowego samolotów, który pozwala bezpiecznie wylądować samolotom z wyłączonym lub uszkodzonym silnikiem, jest (dla śmigłowców) lot autorotacyjny.

Za pomocą dźwigni skoku ogólnego i mocy pilot może zmieniać kąt natarcia wszystkich łopat jednocześnie. Nazywamy to sterowaniem ogólnym. Ruch tej dźwigni jest sprzężony z układem regulacji mocy silnika(ów). Powoduje to, że przy zwiększaniu kąta natarcia wszystkich łopat (np. podczas startu) wzrasta też moc przekazywana na wirnik z zespołu napędowego – tak, aby utrzymywać prędkość obrotową wirnika (wirników) nośnego w potrzebnym zakresie. Dzięki powyższym dwóm czynnikom istnieje możliwość regulacji siły ciągu wirnika niezależnie od prędkości postępowej w płaszczyźnie poziomej. Śmigłowiec może zatem płynnie przemieszczać się wzdłuż osi pionowej (tzn. w górę lub w dół). Ten statek powietrzny nie potrzebuje więc pasa startowego, aby wznieść się w powietrze oraz żeby bezpiecznie wylądować. Z tego powodu o śmigłowcach mówi się jako o statkach powietrznych pionowego startu i lądowania. Śmigłowiec jest zdolny do wykonywania zawisu – stanu lotu, w którym nie występuje przemieszczenie się względem Ziemi.

Pionowe wznoszenie śmigłowca wiąże się z największym oporem indukowanym i wymaga dostarczenia do wirnika dużej mocy, czasem jest to moc maksymalna. Z tego też względu, taki lot powinien być wykonywany tylko w razie konieczności, wiąże się on bowiem ze zwiększonym ryzykiem wypadku, jeśli dojdzie w tym czasie do (choćby częściowej) awarii zespołu napędowego. Z tego też względu operacje ratownicze i dźwigowo-montażowe na śmigłowcu wymagają wzmożonej uwagi i pracy załogi na pokładzie. Najnowsze generacje śmigłowców (szczególnie śmigłowce trójsilnikowe, np. CH-53E czy AW-101) mają komputerowo zaprogramowane układy automatyki mocy silników i pozwalają na bezpieczne wykonanie zadania po awarii jednego silnika.

Tylko kilka typów śmigłowców na świecie może wykonać pętlę. Są to na przykład Bölkow Bo 105 i Westland Lynx[15].
Ruch postępowy w płaszczyźnie poziomej

Dzięki okresowej, zależnej od położenia łopaty względem śmigłowca, zmianie kąta natarcia łopat (sterowanie okresowe) i nachyleniu wirnika, śmigłowce mogą poruszać się dowolnie w kierunkach przód-tył oraz prawo-lewo ruchem postępowym, tzn. bez wykonywania obrotu względem osi wirnika głównego (kabina pilota jest cały czas zwrócona w tym samym kierunku np. na północ). Pilot wykonuje ten manewr poprzez odpowiednie wychylenie drążka sterowniczego.

Patrząc na śmigłowiec z góry, przy wirniku obracającym się przeciwnie do ruchu wskazówek zegara – wychylenie drążka sterowniczego w lewo powoduje zwiększenie kąta natarcia na łopatach z przodu jednostki, a zmniejszenie na łopatach z tyłu kadłuba. Wówczas przednia część wirnika wytwarza większą siłę ciągu w porównaniu z tylną częścią, powodując moment obrotowy w osi poprzecznej śmigłowca, co w wyniku działania precesji przekłada się na pochylenie śmigłowca w lewą stronę wraz z pojawieniem się wypadkowej siły zwróconej poziomo w lewo, odpowiadającej za poziomy ruch śmigłowca w tym kierunku. Analogicznie zachowuje się śmigłowiec, gdy wychylimy drążek w każdym innym kierunku lewo-prawo oraz przód-tył i wszystkich kierunkach pośrednich.
Ruch obrotowy względem osi wirnika głównego

Ruch obrotowy w układzie klasycznym realizowany jest poprzez zmianę skoku śmigła ogonowego. Zmianę tę śmigłowiec realizuje w wyniku sterowania orczykiem (pedałami) przez pilota. Śmigłowiec nie wykonuje żadnego ruchu obrotowego względem osi wirnika głównego (lub wykonuje ruch obrotowy ze stałą prędkością kątową), jeżeli siła ciągu śmigła ogonowego równoważy moment siły pochodzący z napędu wirnika nośnego.
Eksploatacja i zastosowanie śmigłowców

Śmigłowiec jest maszyną, w której duża liczba elementów konstrukcji jest poddawana obciążeniom o zmiennej wartości i kierunku. Obciążenia te powodują szkodliwe drgania i naprężenia, a w efekcie zmęczenie materiału. Z tego względu wiele elementów śmigłowca wymaga kosztownych prac serwisowo-naprawczych, co sprawia, że jego eksploatacja jest dużo kosztowniejsza niż samolotu. W razie zaniedbań w zakresie przeglądów i remontów śmigłowca może dojść, na skutek zmęczenia materiału, do pęknięcia któregoś z istotnych elementów (np. łopaty wirnika głównego), co może być przyczyną poważnego w skutkach wypadku.

W przypadku awarii silnika, śmigłowiec może stosunkowo bezpiecznie szybować i wylądować wykorzystując awaryjną procedurę autorotacji wirnika głównego. Dla swobodniejszego wyboru miejsca przyziemienia konieczny jest jednak zapas wysokości i/lub szybkości, dlatego operacje w zawisie na niskiej wysokości są uważane za niebezpieczne.

Śmigłowiec, dla wykonania tej samej pracy użytecznej, wymaga – w stosunku do samolotu – dużo więcej energii, spala zatem więcej paliwa – jest tym samym droższy w bieżącej eksploatacji.

Pomimo bardziej złożonego sterowania, wyższych kosztów zakupu i eksploatacji w porównaniu z samolotami, śmigłowce, ze względu na swoje szczególne właściwości (głównie możliwość pionowego startu i lądowania oraz zawis) znalazły swoje miejsce w grupach ratowniczych, wojsku i wszędzie tam, gdzie istnieje konieczność lądowania na niewielkiej powierzchni oraz precyzyjnych manewrów na niewielkiej wysokości w trudnych i niedostępnych warunkach terenowych, a także w trudnych warunkach atmosferycznych.

Przykładem specjalistycznego wykorzystania śmigłowca może być konserwacja przewodów linii przesyłowych wysokiego napięcia przechodzących przez trudno dostępny teren (np. góry), wykonywana w zawisie, bez wyłączania prądu w linii, często z wprowadzaniem wirnika pomiędzy przewody pod napięciem

Musze zapisac kolejny cud

Mialam miec dzisiaj odlaczony internet,poniewaz nie wiedzialam,ze mam wiekszy rachunek-nikt nie wysłał mi zadnego listu na ten temat.

Potrzebuje neta,bo bez niego ciezko w tych czasach pomodlilam sie krotko przed obrazkiem Jezusa Milosiernego o to,zebym miala internet 

Okazalo sie,ze zalegam im £300. Oczywiscie nikt nie poinformowal mnie,ze oplata co miesiąc poszla w górę i wyobrazcie sobie,ze zamiast pobrac wiecej pieniedzy co miesiac to oni sobie czekali przez iles tam miesiecy po to,zeby na koniec pobrac duza kwote

Po skonczonej rozmowie nagle decyzja...
1. Nie odlaczymy internetu az do czwartku w nocy
2. W piatek zaplacisz zwykla sume za Internet i wlaczymy go z powrotem
3. Pozniej uzgodnimy,zeby płacić małe odsetki do zwykłego rachunku

Widzicie jaki cud internetowy wisze im £300 a oni takie cos zrobili  big_smile

Koronka do Miłosierdzia Bożego została podyktowana św. Faustynie Kowalskiej przez samego Jezusa w 1935 roku

15

Koronka do Miłosierdzia Bożego została podyktowana św. Faustynie Kowalskiej przez samego Jezusa w 1935 roku

Jezus przecież już nie żył w 1935 roku. To jak mógł jej podyktować koronkę?

Palec Boga napisał/a:

Ze co? !!!
Jezus Zmartwychwstal i na wieki zyje w niebie

17

Palec Boga napisał/a:

Ze co? !!!

Jezus Maria! To On Żyje???

Ale czekaj czekaj...jak jest w niebie to jak podyktował tą koronkę Faustynie? Ona tez była wtedy w niebie? A potem zstąpiła z nieba i przekazała nam ta koronkę? Czy jak?

Palec Boga napisał/a:
Palec Boga napisał/a:

Ze co? !!!

Ale czekaj czekaj...jak jest w niebie to jak podyktował tą koronkę Faustynie? Ona tez była wtedy w niebie? A potem zstąpiła z nieba i przekazała nam ta koronkę? Czy jak?

Nie. Pan Jezus sie objawil sw Faustynie i tak jej podyktowal koronke do Miłosierdzia Bożego. Jezus moze sie objawiac ludziom kiedy chce

19 Ostatnio edytowany przez Palec Boga (2025-08-24 23:57:11)

Palec Boga napisał/a:

Ze co? !!!

Nie. Pan Jezus sie objawil sw Faustynie i tak jej podyktowal koronke do Miłosierdzia Bożego. Jezus moze sie objawiac ludziom kiedy chce

Aaaa...czyli Faustyna miała halucynacje, że widzi Jezusa i stąd koronka.

Palec Boga napisał/a:
Palec Boga napisał/a:

Ona miała wizje, a nie halucynacje. Naprawde objawil jej sie Jezus

21

Palec Boga napisał/a:

Wizja i halucynacje to jedno i to samo. Halucynacje ogłasza się wizja i na tym zarabia np sprzedając odpusty lub produkując masowo świętych. Biznes to biznes.
Gdzie w Bibli jest mowa o świętych.?

A świętej objawił się Jezus. A skąd wiedziała, że to on? A nie np. Latający Potwór Spaghetti?

Julka pokemony mi się jeszcze nie skończyły. Chcesz kilka?

Palec Boga napisał/a:
Palec Boga napisał/a:

Wizja i halucynacje to jedno i to samo. Halucynacje ogłasza się wizja i na tym zarabia np sprzedając odpusty lub produkując masowo świętych. Biznes to biznes.

A świętej objawił się Jezus. A skąd wiedziała, że to on? A nie np. Latający Potwór Spaghetti?

To nie jest to samo idź sobie poczytaj o różnicy między wizja,a halucynacja moze uzyj Google do czegos wiecej niz tylko do spamowania i trollowania big_smile

23

Palec Boga napisał/a:

To nie jest to samo idź sobie poczytaj o różnicy między wizja,a halucynacja moze uzyj Google do czegos wiecej niz tylko do spamowania i trollowania big_smile

Ja nie troluje i nie spamuje.

24

Julka skąd twoja święta wiedziała, że to Jezus do niej przemawia?

Palec Boga napisał/a:

Bo zauwazyla, ze koronka,która zaczęła odmawiac pomaga jej oraz innym

26

Palec Boga napisał/a:

Ale w czym pomaga?
No i co ma do tego Jezus???

Tyle pytań i tak mało odpowiedzi.

Palec Boga napisał/a:
Palec Boga napisał/a:

Ale w czym pomaga?
No i co ma do tego Jezus???

Tyle pytań i tak mało odpowiedzi.

W wielu rzeczach pomaga wejdz sobie na swiadectwa ludzi,ktorzy ja odmawiają. A Jezus ma to do tego,ze sam ja(koronke) podyktowal jest wiec to modlitwa z Nieba

28

Skąd wiadomo że to był Jezus a nie Latający Potwór Spaghetti?

Może się świętej coś przyśniło i uznała, że to Jezus? Ale skąd mogła wiedzieć jak wygląda?? I że to co widzi to Jezus?

Posty [ 28 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Koronka do Miłosierdzia Bożego-moja ulubiona modlitwa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024