Witam. Monika Mieszkam i pracuję w Niemczech od 2 lat sama i nie mam rodziny, bo zmarli mi ojciec i matka. I mam problem, bo przyjadę do Polski dopiero we wrześniu busem, bo nie mam prawa jazdy. Ale od 2 miesięcy mam nawrót nerwicy depresyjnej jest paskudnie i czy ktoś zna jakiegoś psychiatrę, który rozumie polski no i możliwe jest spotkanie zdalne... Bo ja pracuję o takich godzinach, że nie mogę nigdzie wyjechać poza sklepem Lidl, ale on jest dłuugo czynny no i mieszkam i pracuję na zadupiu. Autobusy jeżdżą jak dobrze pójdzie co 30 minut. Nie wiem, gdzie to u was napisać. Borę leki, ale jest nawrót po latach i chyba muszę zmienić. Bo teraz jakby w ogóle nie działały
1 2024-07-29 22:00:27 Ostatnio edytowany przez Monmi82 (2024-07-29 22:02:00)
Hej jak sie czujesz po lekach? Jakie masz objawy? Czy czujesz niepokoj jezeli nie wezmiesz lekarstw?
3 2024-07-29 22:13:55 Ostatnio edytowany przez Monmi82 (2024-07-29 22:17:13)
Lelki biorę cały czas . Od pewnego czasu chyba 2-3 miesięcy . Nic to nie zmienia. Mam nawrót lęk napięcie jakbym na drugi dzień miała egzamin, ale nawet gorzej. Zaczęło się od stresujących sytuacji, ale po ich rozwiązaniu lęk niepokój został i wraca co chwila. Budzę się spocona z lękiem z błędnym kołem ni mogę tego zwalczyć. Przez te ponad 2 lata było dobrze. Ja już wcześniej miałam nawroty. A na wrzesień mam wakacje za granicą lot do Portugalii wszystko się sypie
Lelki biorę cały czas . Od pewnego czasu chyba 2-3 miesięcy . Nic to nie zmienia. Mam nawrót lęk napięcie jakbym na drugi dzień miała egzamin, ale nawet gorzej. Zaczęło się od stresujących sytuacji, ale po ich rozwiązaniu lęk niepokój został i wraca co chwila. Budzę się spocona z lękiem z błędnym kołem ni mogę tego zwalczyć. Przez te ponad 2 lata było dobrze. Ja już wcześniej miałam nawroty. A na wrzesień mam wakacje za granicą lot do Portugalii wszystko się sypie
Musisz zmienic leki, bo te Tobie szkodza. Chodzisz na psychoterapie? Robilas sobie badania tarczycy, poziom cukru itp?to tez wplywa na zaburzenia lekowe
5 2024-07-29 22:40:46 Ostatnio edytowany przez Monmi82 (2024-07-29 22:42:19)
Monmi82 napisał/a:Lelki biorę cały czas . Od pewnego czasu chyba 2-3 miesięcy . Nic to nie zmienia. Mam nawrót lęk napięcie jakbym na drugi dzień miała egzamin, ale nawet gorzej. Zaczęło się od stresujących sytuacji, ale po ich rozwiązaniu lęk niepokój został i wraca co chwila. Budzę się spocona z lękiem z błędnym kołem ni mogę tego zwalczyć. Przez te ponad 2 lata było dobrze. Ja już wcześniej miałam nawroty. A na wrzesień mam wakacje za granicą lot do Portugalii wszystko się sypie
Musisz zmienic leki, bo te Tobie szkodza. Chodzisz na psychoterapie? Robilas sobie badania tarczycy, poziom cukru itp?to tez wplywa na zaburzenia lekowe
W Niemczech nie mam gdzie ja już tu robię bez urlopu kilka od stycznia. Gdy byłam w Polsce wszystko było dobrze. Urlop mam dopiero 30 sierpnia. liczę że ktoś mieszka w Niemczech i zna adres jakieś przychodni gdzie można rozmawiać po polsku najlepiej przez internet albo telefon, bo z dojazdem jest kicha.
JuliaUK33 napisał/a:Monmi82 napisał/a:Lelki biorę cały czas . Od pewnego czasu chyba 2-3 miesięcy . Nic to nie zmienia. Mam nawrót lęk napięcie jakbym na drugi dzień miała egzamin, ale nawet gorzej. Zaczęło się od stresujących sytuacji, ale po ich rozwiązaniu lęk niepokój został i wraca co chwila. Budzę się spocona z lękiem z błędnym kołem ni mogę tego zwalczyć. Przez te ponad 2 lata było dobrze. Ja już wcześniej miałam nawroty. A na wrzesień mam wakacje za granicą lot do Portugalii wszystko się sypie
W Niemczech nie mam gdzie ja już tu robię bez urlopu kilka od stycznia. Gdy byłam w Polsce wszystko było dobrze. Urlop mam dopiero 30 sierpnia. liczę że ktoś mieszka w Niemczech i zna adres jakieś przychodni gdzie można rozmawiać po polsku najlepiej przez internet albo telefon, bo z dojazdem jest kicha.
W jakim miescie w Niemczech mieszkasz?
7 2024-07-30 18:31:07 Ostatnio edytowany przez Monmi82 (2024-07-30 18:32:32)
To mieścina Deilingen. Jak Sobótka. Badenia-Wirtembergia bliżej Francji i Szwajcarii.
To mieścina Deilingen. Jak Sobótka. Badenia-Wirtembergia bliżej Francji i Szwajcarii.
Na google wpisz polish psychiatrist near me... powinny Ci wyskoczyc adresy
JuliaUK33 napisał/a:Monmi82 napisał/a:Lelki biorę cały czas . Od pewnego czasu chyba 2-3 miesięcy . Nic to nie zmienia. Mam nawrót lęk napięcie jakbym na drugi dzień miała egzamin, ale nawet gorzej. Zaczęło się od stresujących sytuacji, ale po ich rozwiązaniu lęk niepokój został i wraca co chwila. Budzę się spocona z lękiem z błędnym kołem ni mogę tego zwalczyć. Przez te ponad 2 lata było dobrze. Ja już wcześniej miałam nawroty. A na wrzesień mam wakacje za granicą lot do Portugalii wszystko się sypie
Musisz zagooglowac i poszukac w swojej okolicy, chociaz bedzie to bardzo trudne znalezc taka przychodnie
Najlepiej znajdz online, to dziala, znajoma jest zadowolona.
Może na Fb jest jakaś grupa Polaków gdzie będziesz mogła uzyskać potrzebne informacje.
Ludzie bywają życzliwi, spróbuj.
11 2024-08-01 13:34:09 Ostatnio edytowany przez Monmi82 (2024-08-01 13:42:07)
Próbowałam grupa Polacy w Niemczech i skończyło się na tym, iż prosiła admina o kasowanie. Tam 99% są same oferty pracy. I strasznie niemili złośliwi ludzie. W Anglii wygląda to zupełnie inaczej
Wiem to od znajomej z Polski. Ona teraz pracuje w Anglii jako opiekunka, ale to nie dla mnie. W moje miejscowości bank np. jest otwarty od 11 do 15:00 zwykłą przychodnia od 11:30 do 14:30. Poczta jest otwarta od 10 do 18 najdłużej z wszystkiego, co znam za wyjątkiem supermarketów Lidla, Rossmana i Edeki.
Może ze ktoś jest z Niemiec i mi pomoże. Liczyłam na przychodnię z możliwą rozmową zdalną i polskim językiem. Taka przychodnia mogłaby być jedna na całe Niemcy. Chyba że u nich nie ma erecept Tego nie wiem. Tutaj jest zwykły lekarz ma 94 lata konował tylko od zwolnień.
Próbowałam grupa Polacy w Niemczech i skończyło się na tym, iż prosiła admina o kasowanie. Tam 99% są same oferty pracy. I strasznie niemili złośliwi ludzie. W Anglii wygląda to zupełnie inaczej
Wiem to od znajomej z Polski. Ona teraz pracuje w Anglii jako opiekunka, ale to nie dla mnie. W moje miejscowości bank np. jest otwarty od 11 do 15:00 zwykłą przychodnia od 11:30 do 14:30. Poczta jest otwarta od 10 do 18 najdłużej z wszystkiego, co znam za wyjątkiem supermarketów Lidla, Rossmana i Edeki.
Może ze ktoś jest z Niemiec i mi pomoże. Liczyłam na przychodnię z możliwą rozmową zdalną i polskim językiem. Taka przychodnia mogłaby być jedna na całe Niemcy. Chyba że u nich nie ma ereceptTego nie wiem. Tutaj jest zwykły lekarz ma 94 lata konował tylko od zwolnień.
ja tez mieszkam w malym miescie i godziny otwarcia i lekarza i poczty sa dluzsze niz napisalas.
psycholog online, to jest mozliwosc, ale mnie sie wydaje, ze ty tylko zalozylas temat dla jaj.
Nie mylisz się. Sprawa jest bardzo poważna. W jakim landzie mieszkasz. Do Polski w Niemczech nie ma porównania. Wiele zwyczajów znacząco różni się. Np witanie się i żegnanie zawsze w autobusaie i. W tym landzie tak jest.
Nie mylisz się. Sprawa jest bardzo poważna. W jakim landzie mieszkasz. Do Polski w Niemczech nie ma porównania. Wiele zwyczajów znacząco różni się. Np witanie się i żegnanie zawsze w autobusaie i. W tym landzie tak jest.
Co to sa te landy? A gdzie wedlug Ciebie sie lepiej mieszka w Polsce czy Niemczech? To moze staraj sie mieszkac gdzie jest lepiej dla Ciebie to tez dobrze wplywa na zdrowie psychicznie
15 2024-08-01 19:49:29 Ostatnio edytowany przez Monmi82 (2024-08-01 19:54:14)
Niemcy to kraj landów to jakby województwa, ale mają swoje prawa. Np. inne święta itd. W Niemczech land nazywa się nawet krajem związkowym. Ponoć większość z nich była kiedyś plemieniem germańskim. Mam kredyty gdyby nie ta praca byłamby już na bruku. Myślałem, że uciekłam od problemów, ale wróciło. To jakby stres zainicjował irracjonalny samonakrecający się lęk. Gdy próbuję z tym walczyć, wypchnąć go to nagle wraca ze zdwojoną siłą. Dzisiaj w pracy nie mogłam oderwać myśli od tego.
Niemcy to kraj landów to jakby województwa, ale mają swoje prawa. Np. inne święta itd. W Niemczech land nazywa się nawet krajem związkowym. Ponoć większość z nich była kiedyś plemieniem germańskim. Mam kredyty gdyby nie ta praca byłamby już na bruku. Myślałem, że uciekłam od problemów, ale wróciło. To jakby stres zainicjował irracjonalny samonakrecający się lęk. Gdy próbuję z tym walczyć, wypchnąć go to nagle wraca ze zdwojoną siłą. Dzisiaj w pracy nie mogłam oderwać myśli od tego.
Od czego masz stres? Od kredytow?
Ty masz problemy finansowe, które wpływają na zdrowie psychiczne.
Poszukaj speca od zarządzania finansami.
18 2024-08-01 23:28:30 Ostatnio edytowany przez Monmi82 (2024-08-01 23:36:51)
Monmi82 napisał/a:Niemcy to kraj landów to jakby województwa, ale mają swoje prawa. Np. inne święta itd. W Niemczech land nazywa się nawet krajem związkowym. Ponoć większość z nich była kiedyś plemieniem germańskim. Mam kredyty gdyby nie ta praca byłamby już na bruku. Myślałem, że uciekłam od problemów, ale wróciło. To jakby stres zainicjował irracjonalny samonakrecający się lęk. Gdy próbuję z tym walczyć, wypchnąć go to nagle wraca ze zdwojoną siłą. Dzisiaj w pracy nie mogłam oderwać myśli od tego.
Od czego masz stres? Od kredytow?
Mam bezzasadny lęk w ramach nerwicy depresyjnej, który zainicjował stres. Kredyty, oraz problem z bankiem sparkasse gdzie bałam się, iż mój prowadzący ukradł jedną z lokat z oszczędnościami, bo po założeniu lokaty zmienił się prowadzący. A jak się zalogowałam to przez internet widziałam jedną lokatę później po kłótniach w końcu nowy prowadzący dał mi nowe klucze dostępu op bankowości internetowej i drugą zobaczyłam lokatę. Ja do tej drugiej lokaty przesłałam pieniądze później dlatego bałam się. Wtedy był polek Piotrek, który mi pomógł. Później niestety zmienił pracę. I została plotkara Paulina oraz buc Mariusz. Problemy kredytowe się skończyły mam wyższą pensję wiele sprawy się ułożyło, ale wcale nie było. Mnie się to zaczęło od młodości. Mam skłonność po śp ojcu. Miałam z 6 rzutów. Ale później miałam spokój do śmierci rodziców. Później spokój dłuugi najdłuższy czas i znowu. Ja mam brać leki i biorę, ale także unikać stresu. A tak się nie da. Ja już sobie wmawiałam wszystko, że nadal coś nie załatwiłam, że jak załatwię
Monmi82 napisał/a:Nie mylisz się. Sprawa jest bardzo poważna. W jakim landzie mieszkasz. Do Polski w Niemczech nie ma porównania. Wiele zwyczajów znacząco różni się. Np witanie się i żegnanie zawsze w autobusaie i. W tym landzie tak jest.
Co to sa te landy? A gdzie wedlug Ciebie sie lepiej mieszka w Polsce czy Niemczech? To moze staraj sie mieszkac gdzie jest lepiej dla Ciebie to tez dobrze wplywa na zdrowie psychicznie
Bundesland czyli jak wojewodztwa
ja mieszkam w NRW przy granicy z Holandia, to nie ma chyba znaczenia w jakim Bundesland mieszkasz.
20 2024-08-02 22:50:14 Ostatnio edytowany przez Monmi82 (2024-08-02 22:55:08)
Więcej od województwa inne są święta. Landy decydują o edukacji i ponmoć policji. A w firmie gdzie pracuję potrafią mniej płacić jak ktoś jest innego landu. Patriotyzm lokalny no niestety cudzoziemcy robią więcej i często mają gorsze stanowiska. Ponieważ lepsze Stanowska wymagają biegłej znajomości języka. Niemcy są bardziej leniwi. W tym landzie jest najwięcej świąt. Każdy land ma własny parlament i własną konstytucję. Landy nawet mają wpływ na rząd tam mi mówiła polka Krystyna, która tu pracowała 12 lat i odeszła w poprzednim roku.
21 2024-08-03 19:05:31 Ostatnio edytowany przez Monmi82 (2024-08-03 20:11:14)
Widzę, że jest tu dział z zagranicy. Czy piszą tu ludzie mieszkający w Niemczech ?
Na to wygląda... Jak mieszka się za granicą? Czy warto wyjechać?
Jak no cóż, skromnie, ale większość oszczędzam. Praca nie jest zła nawet dobra. Choć zarabia się minimalną. Atmosfera, robota ok.
24 2024-08-10 17:33:20 Ostatnio edytowany przez Monmi82 (2024-08-10 19:54:55)
Jak myślicie, czy olejek CBD pomoże to można kupić na zamówienie.
Jak w miarę się uspokoję co jest hiper trudne. Pojawia się u mnie nieprzyjemny ból głowy, który nie chce przejść. Jakby żołądkowy. Tak jest dzień w dzień.