Ktos z was czytal? Hadisy to zbior slow i czynow oraz nauk proroka Mahometa(pokoj niech bedzie z nim). Sa obok Koranu najlepszym drogowakazem w zyciu do Boga. Ja mam zamiar wkrotce zaczac zyc wg hadisow. Narazie jeszcze sie ucze o Islamie,ale insha Allah bede wkrotce praktykowac wszystko jak najlepiej potrafie,gdy sir wszystkiego naucze.
Oto jest pierwszy hadis
Sahih al-Bukhari 1
Umar bin Al-Khattab"uslyszalem od proroka jak mowil "nagroda zalezy od intencji I kazdy czlowiek dostanie to co sobie postanowil. Kto chce nagrody tego swiata otrzyma je..."
• Hadis ten uczy, ze nagroda zalezy od naszych intencji. Jezeli ktos robi cos dla ziemskich nagrod to dostanie to. Jezeli ktos robi cos dla nagrody wiecznej w raju to tez ja otrzyma. Allah zna kazdego serce. W Islamie jak ktos nie moze czegos zrobic np kobieta ze wzgledow bezpieczenstwa nie moze sie zakrywac, ale bardzo chce to robic(ma intencje w serco, zeby to robic) to Allah Milosierny zna te intencje i wynagrodzi nawet sama tylko intencje. Tak samo kazdy inny kto ma w sercu dobre intencje zostanie nagrodzony przez Boga
Hadis ten uczy ,zeby miec dobre,szczere intencje przed uczynkami. Zeby pelnic dobre uczynki dla zadowolenia Boga
Hadis ten tez uczy,ze Allah patrzy na nasze serce jakie mamy intencje
Biblia naucza podobnie "gdyz jezeli by oskarzalo nasze serce,to Bog jest wiekszy od naszego serca i wie wszystko" 1 Jana 3:20