Boję się US - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

Temat: Boję się US

Ze swoim chłopakiem jestem od 18 roku życia, obecnie mam 25lat. Chłopak jest 9 lat starszy.

Kupujemy działkę budowlaną za 96 tysięcy. Mój wkład wynosi 13 tysięcy, jego resztę.

Boję się tylko US bo nigdy jeszcze nie pracowałam. Niedawno w tym roku obroniłam pracę magisterską.

Jedynie w wieku 17-18 lat dorabiałam na borówkach i truskawkach. Na 18 dostałam od rodziców 5 tysięcy, na 20 urodziny od rodziców 3k na prawko i 2k od dziadków.
Do tego w wieku 16-17 lat otrzymywałam kieszonkowe.

Pieniędzy nie wpłacałam na konto, a podobno przy zakupie działki notariusz informuje US.

Czy mogę mieć nierzyjemności?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Boję się US

Nie, to nie były takie duże kwoty, na przestrzeni 7 lat, żeby Urząd Skarbowy się przyczepił.

3

Ja wiem, że to nie na temat, ale taki zakup to strzał w kolano dla Ciebie. Same problemy będą.

A co do tematu - kupowaliśmy za większą kasę i nie mieliśmy kontroli.

4

To powiedz to notariuszowi. Coś wymyśli.

Np. że babcia dała Ci darowiznę 13 tys. A może powie "osoba w wieku 25 lat mogła przez całe życie uzbierać 13 tys do skarbonki".

5 Ostatnio edytowany przez wieka (2023-07-14 12:18:48)

Gary napisał/a:

Np. że babcia dała Ci darowiznę 13 tys. A może powie "osoba w wieku 25 lat mogła przez całe życie uzbierać 13 tys do skarbonki".

Przekombinowałeś big_smile

A co tu babcia ma do rzeczy?
Nie ma potrzeby z niczego się tłumaczyć.

6 Ostatnio edytowany przez wieka (2023-07-14 12:24:51)

DianaPiana napisał/a:

Ze swoim chłopakiem jestem od 18 roku życia, obecnie mam 25lat. Chłopak jest 9 lat starszy.

Kupujemy działkę budowlaną za 96 tysięcy. Mój wkład wynosi 13 tysięcy, jego resztę.

Nie macie zamiaru brać ślubu?
Bardziej niż US, powinnaś bać się tej inwestycji... Bo w życiu różnie bywa.

7 Ostatnio edytowany przez Jack Sparrow (2023-07-14 14:57:54)

wieka napisał/a:
Gary napisał/a:

Jest, bo darowiznę powyżej 10,4 tysi trzeba zgłosić.

Jak dostawała małymi kwotami na przestrzeni wielu lat, to mogą jej skoczyć. Ale też może być tak, że ze względu na wiek skarbówka zablokuje jej konto na czas prowadzenia dochodzenia wyjaśniającego.

Problem jest większy, bo limit obrotu gotówkowego to 15 tyś brutto od przyszłego roku. Więc musi uważać z kwotami bliskimi limitowi, bo to od razu zapala urzędom lampki do kontroli.

Takie mamy czasy.

8

Jack Sparrow napisał/a:
wieka napisał/a:
Gary napisał/a:

Jest, bo darowiznę powyżej 10,4 tysi trzeba zgłosić.

Jak dostawała małymi kwotami na przestrzeni wielu lat, to mogą jej skoczyć. Ale też może być tak, że ze względu na wiek skarbówka zablokuje jej konto na czas prowadzenia dochodzenia wyjaśniającego.

Problem jest większy, bo limit obrotu gotówkowego to 15 tyś brutto od przyszłego roku. Więc musi uważać z kwotami bliskimi limitowi, bo to od razu zapala urzędom lampki do kontroli.

Takie mamy czasy.

Babcia nie ma nic do rzeczy, bo nie ma znaczenia czy to babcia czy dziadek, czy mama, czy razem wzięci.
A problem nie dotyczy autorki, bo to było na przestrzeni 7 lat, a nawet można powiedzieć, że więcej, bo pieniądze nie były na koncie, więc nie straszcie dziewczyny.

9

US nic nie zrobi przy tak małej kwocie.

10

Farmer napisał/a:

US nic nie zrobi przy tak małej kwocie.

Przy mniejszych kwotach potrafi się dowalić. US się zorientował, że łatwiej się dowalić o małe kwoty zwykłym ludziom, niż o dużą kwotę do jakiegoś ustawionego mafiosa.

Z resztą nie tylko US. ZUS i NFZ podobnie potrafi robić.

11

wieka napisał/a:
Gary napisał/a:

Nie ma się co tłumaczyć? Bo mała kwota?

12

Zasadniczo tak. Kontrola zawsze jest możliwa, ale to wystarczy powiedzieć, że to oszczędności życia z komunii, bierzmowania, urodzin, kieszonkowego itp. Stówka tu, stówka tam i przez całe życie się zebrało. I skarbówka nie zrobi nic, bo nie będzie miała żadnych podstaw.

Tyle tylko, że skarbówka to najmniejszy problem. Wchodzenie w taki biznes jest po prostu wątpliwe. Zwłaszcza bez ślubu.

13 Ostatnio edytowany przez wieka (2023-07-14 16:15:51)

Gary napisał/a:
wieka napisał/a:
Gary napisał/a:

Nie ma się co tłumaczyć? Bo mała kwota?

Tak, nie podlegała zgłoszeniu, bo tu rolę odgrywają lata, nie tylko kwota.
Jeszcze do niedawna byla ponad 9tys., teraz ponad 10 tys. albo i więcej, bo ostatnio znowu czytałam o zmianach, w przeciągu 5 lat.
A autorka tę kwotę mogła zbierać i 10lat.

Wiem, że US się może wszystkiego czepiać, ale w tym przypadku, nie ma nawet punktu zaczepienia.

Chodzi głównie o zgłoszenie, bo darować można w I gr. każdą kwotę bez podatku, tylko w ciągu pół roku trzeba zgłosić ten fakt do US, nie może też być do ręki, tylko na konto, to tak gwoli informacji.

14

Chodzi mi o to że nigdy nie pracowałam, nie rozliczalam pitu 37 a nagle wyłożyłam 13 tysięcy na działkę i że będą mnie wzywać do tłumaczenia

15

No to złożysz oświadczenie, że to z kieszonkowego, jakie dostawałaś przez całe życie odkąd dostałaś 5zł za pierwszego wypadniętego mleczaka. I mogą ci skoczyć.

16

DianaPiana napisał/a:

Chodzi mi o to że nigdy nie pracowałam, nie rozliczalam pitu 37 a nagle wyłożyłam 13 tysięcy na działkę i że będą mnie wzywać do tłumaczenia

To jest bardzo mała kwota, dla US niewidoczna w takim kontekście. Jakie dalsze kroki robicie z ta działką? Za czyją kasę będzie zabudowywana?

17

Jack Sparrow napisał/a:

No to złożysz oświadczenie, że to z kieszonkowego, jakie dostawałaś przez całe życie odkąd dostałaś 5zł za pierwszego wypadniętego mleczaka. I mogą ci skoczyć.

nie namawiam do takiego tłumaczenia (a słyszałem, że jest stosowane smile ), ale dochody z prostytucji nie są w Polsce opodatkowane

18 Ostatnio edytowany przez Rumunski_Zolnierz (2023-07-14 19:53:38)

DianaPiana napisał/a:

Czy mogę mieć nierzyjemności?

Poczytaj sobie o darowiznach.

Ja na Twoim miejscu spisałbym umowę darowizny z rodzicami na żądaną kwotę.
Następnie podpisałbym z rodzicami po prostu papier na ,,przekazanie gotówki" (że niby fizycznie dostałaś te pieniądze)

Rodzice w stosunku do Ciebie są pierwszą grupą. Dlatego darowizny od nich nie podlegają żadnemu opodatkowaniu - musisz tylko zgłosić ten fakt do US w przeciągu 6 miesięcy od otrzymania pieniędzy.

Jak już tam pojedziesz to musisz mieć dwa egzemplarze dokumentów (umowa darowizny / przekazanie gotówki) - jeden dajesz dla Urzędu a na drugim Urząd daje Ci pieczątkę, że przyjął od Ciebie dokumenty.

Od tej pory do końca życia będziesz mieć spokój z tymi pieniędzmi.

Zresztą np. jak dostajesz od dziadków (chyba 10 000 PLN) jako darowiznę to w ogóle nie musisz tego zgłaszać wink Wiem, że od rodziców jest to jeszcze wyższa kwota.

19

DianaPiana napisał/a:

Boisz się czego nie powinnaś.

Może równie dobrze tę cała sumę mama wpłacić dzisiaj na Twoje konto, z adnotacją darowizna, Ty zgłaszasz do US i śpisz spokojnie. Wszystko można załatwić przez internet.

20

Farmer napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:

nie namawiam do takiego tłumaczenia (a słyszałem, że jest stosowane smile ), ale dochody z prostytucji nie są w Polsce opodatkowane

Ekhm >>>

https://www.rp.pl/podatki/art19212101-i … ie-podatku

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024