Jestem podła i egoistyczna, bo chcę się wyprowadzić - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Jestem podła i egoistyczna, bo chcę się wyprowadzić

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Jestem podła i egoistyczna, bo chcę się wyprowadzić

Mając 30 lat wciąż mieszkam z matką w kawalerce. Pragnę w końcu zamieszkać osobno i mieć swój kąt. Za każdym razem gdy wchodzi ten temat dostaje od matuli konkretne określenia: egoistka, głupia, chcę ją samą zostawić, że jeszcze wrócę z podkulonym ogonem itd... Faktycznie zostanie w mieszkaniu sama ale nie wynoszę się na drugi koniec Polski, więc bylabym na miejscu. Rozmowy z nią już nic nie dawają.
Nie pytam o to jak ją przekonać bo to już nierealne, tylko jak sobie poradzić z tym psychicznie i nie dać się jej stłamsić, wmówić sobie że jestem wyrodna. Siedząc z nią tyle lat, czuje że się cofam, bo w jednym pokoju można tylko wegetować.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jestem podła i egoistyczna, bo chcę się wyprowadzić
weraa30 napisał/a:

Mając 30 lat wciąż mieszkam z matką w kawalerce. Pragnę w końcu zamieszkać osobno i mieć swój kąt. Za każdym razem gdy wchodzi ten temat dostaje od matuli konkretne określenia: egoistka, głupia, chcę ją samą zostawić, że jeszcze wrócę z podkulonym ogonem itd... Faktycznie zostanie w mieszkaniu sama ale nie wynoszę się na drugi koniec Polski, więc bylabym na miejscu. Rozmowy z nią już nic nie dawają.
Nie pytam o to jak ją przekonać bo to już nierealne, tylko jak sobie poradzić z tym psychicznie i nie dać się jej stłamsić, wmówić sobie że jestem wyrodna. Siedząc z nią tyle lat, czuje że się cofam, bo w jednym pokoju można tylko wegetować.

Powtórka z rozrywki. hmm

Dwa lata temu, tak samo jak teraz, miałaś 30 lat, mama miała 60.
Dwa lata temu wyprowadziłaś się z mieszkania matki i mieszkałaś osobno. W międzyczasie wróciłaś "pod skrzydła rodzicielki". Po co? [pytanie retoryczne]

Planujesz wyprowadzić się znów i pytasz, jak sobie poradzić z wyrzutami sumienia. Najprościej. To normalne, że dorośli opuszczają rodzinne gniazdo i "idą na swoje", przy czym to "swoje" może być wynajętym pokojem/mieszkaniem. Rzecz w tym, że Twa mama nie przecięła pępowiny, gorzej, że Ty także tego nie zrobiłaś. Twoja matka przekazywała Ci różne treści, póki byłaś mała, przyjmowałaś jej opinie za właśnie, teraz, będąc dorosłą, możesz zdecydować o tym, które opinie zostawiasz sobie, które odrzucasz.
Dorosła osoba wyprowadzająca się od dorosłej i zdrowej (choroby Twej matki nie utrudniają/uniemożliwiają mieszkania bez współlokatora) postępuje typowo, normalnie.

Życzę Ci, byś używała rozumu zgodnie z jego przeznaczeniem.

3

Jak nie potrafisz odciąć pępowiny bez wyrzutów sumienia, skorzystaj z pomocy psychologa, bo recepty nie ma.
Myśl o sobie. Mama w końcu zaakceptuje, ale musisz być konsekwentna.

4

Dlaczego wróciłam do mieszkania z mamą? Prosta przyczyna- bo inaczej klepalabym biedę. Ceny w moim mieście są kosmiczne. Dopiero niedawno moja sytuacja z pieniędzmi się poprawiła i rozglądam się za czymś.

5 Ostatnio edytowany przez 123qwerty123 (2023-01-23 21:29:21)

To w takim razie jaki masz problem? Wyprowadziłaś się raz, to wyprowadź się drugi. Poradziłaś sobie wtedy to poradzisz sobie i teraz. Czas ucieka. Póki matka jest samodzielna to uciekaj. Jak będziesz tak zwlekać, to ona zdąży się zrobić niedołężna, a jak będzie potrzebować pomocy to tym trudniej będzie ci się od niej wyprowadzić... wtedy tym bardziej będziesz miała poczucie, że jesteś wyrodna, bo zostawiasz chorą matkę samą. Życie ci ucieknie jak będziesz tak czekać niewiadomo na co.

6

To była właściwa decyzja. Poczujesz się bardziej zrelaksowany i wolny niż wcześniej. Nie zostawiaj jednak swojej mamy samej. Nadal jest twoją krewną.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Jestem podła i egoistyczna, bo chcę się wyprowadzić

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024