Czy wy też macie ten problem, mam juz tego dość - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Czy wy też macie ten problem, mam juz tego dość

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

1 Ostatnio edytowany przez JustynaGodzisz (2022-06-12 17:50:26)

Temat: Czy wy też macie ten problem, mam juz tego dość

Słyszę różne narzekania i naciski od swojej rodziny, ginekologów a także od znajomych (nie przyjaciół) wszystkie wymuszone insynuacje sprowadzającą się do dwóch fałszywych tez mad
1 .Kobieta nie jest dorosła gdy nie ma faceta
2. Do ginekologa chodzi się tylko w sprawie ciąży bądź po niej.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy wy też macie ten problem, mam juz tego dość

To nie wiem gdzie to słyszałaś...

A jeśli, to prostuj jak mas ochotę... Nie wiem więc czego oczekujesz po forum, skoro wiesz, że to fałszywe tezy.

3

Znaczy nie to dokładnie słyszałam, jak napisałam insynuacje sprowadzają się do tych tez. Traktują mnie jak dziecko, zupełnie niepoważnie bo nie mam faceta a tym bardziej dziecka. A u ginekologa gdy narzekam na ból problemy hormonalne słyszę jak zajdziesz w ciążę to się wyprostuje. Gdy mówię że nie chcę zajść w ciążę to albo udaje że nie słyszy albo mówi że to się zmieni. Albo od innego usłyszałam że będę brała całe życie pigułki (leki przeciwbólowe). Zero zainteresowania. 8 ginekologów i każdy to samo. A znajomy student medycyny mówi że to może być endometrioza jakiś guz i co robić sad

4 Ostatnio edytowany przez polis (2022-06-12 18:31:50)

Brzmi jakby mieszkali w jakimś ciemnogrodzie. Nie wiem, może ich poinformuj, że średniowiecze się już skończyło? A jak będą ci truć cztery litery, że chadzasz regularnie do ginekologa, to powiedz, że nie chcesz obudzić się z ręką w nocniku, jeśli miałabyś zachorować na raka narządów rodnych, ponieważ wczesne stadium można leczyć, natomiast późne stadium na przykład raka jajnika to już śmierć.

JustynaGodzisz napisał/a:

Znaczy nie to dokładnie słyszałam, jak napisałam insynuacje sprowadzają się do tych tez. Traktują mnie jak dziecko, zupełnie niepoważnie bo nie mam faceta a tym bardziej dziecka. A u ginekologa gdy narzekam na ból problemy hormonalne słyszę jak zajdziesz w ciążę to się wyprostuje. Gdy mówię że nie chcę zajść w ciążę to albo udaje że nie słyszy albo mówi że to się zmieni. Albo od innego usłyszałam że będę brała całe życie pigułki (leki przeciwbólowe). Zero zainteresowania. 8 ginekologów i każdy to samo. A znajomy student medycyny mówi że to może być endometrioza jakiś guz i co robić sad

Idź do jakiegoś dobrego specjalisty od endometriozy. Ten, do którego chodzisz to pacan. Zbadał cię chociaż pod kątem endo czy innych chorób?

5 Ostatnio edytowany przez JustynaGodzisz (2022-06-12 18:46:19)

Tak mieszkamy na Podkarpaciu teraz jestem na wczasach w Polsce u znajomych nad jeziorkiem. Byłam też w  Wałbrzychu podobno dobra klinika nie było lepiej sad
Ze względu na pracę, koszt dojazdu regularne wizyty u ginekologa z innego województwa odpadają. W ty temacie nie mam wsparcia nawet u własnej rodziny. Ja nie wiem czy to endometrioza czy guz. Byłam u 2 doktorów medycyny. Chyba zostają tylko prywatni ale obecnie nie stać mnie na płacenie po 200 zł za wizytę (upatrzyłam takiego) mam kredyt hipoteczny a raty skoczyły o prawie 100%
Kupiłam mieszkanie bo nie mogłam wytrzymać z rodziną. Myjesz się za długo (lubię długi gorący prysznic) itd

6

Tak mieszkamy na Podkarpaciu teraz jestem na wczasach w Polsce u znajomych nad jeziorkiem. Byłam też w  Wałbrzychu podobno dobra klinika nie było lepiej sad
Ze względu an pracę, koszt dojazdu regularne wizyty u ginekologa z innego województwa odpadają. W ty temacie nie mam wsparcia nawet u własnej rodziny.
Jak ktoś zna w miarę blisko dobrego ginekologa to niech mi wyśle.

Nie wiem, czy to muszą być takie super regularne wizyty, może wystarczyć raz na pół roku. Ja bym ci radziła chociaż raz się wybrać, bo u takich pacanów tylko tracisz czas. Przede wszsytkim trzeba ocenić, czy masz endometriozę. Jeśli masz, to czy jesteś pacjentem do operacji czy możesz lecieć na hormonach hamujących endometriozę.

Dobrzy specjaliści od endo są we Wrocławiu, medicus, i w Warszawie. Możesz też szukać polecanych w Krakowie i innych dużych miastach. Poczytaj sobie o tym. Są grupy na facebook'u dla kobiet z endometriozą. Możesz zacząć stosować dietę przeciwzapalną, suplementować NAC, witaminę E, kwasy omega 3, kurkumę, niektórym pomaga. Aktywność fizyczna też jest ważna jeśli jesteś w stanie ćwiczyć.

7 Ostatnio edytowany przez JustynaGodzisz (2022-06-12 19:11:07)

Jak ćwiczę to skręcam się z bólu sad No taka twoja uroda kurwa. Mi koleżanki tamtych polecały ale one ws ciąży. I ci się wtedy sprawdzali koleżanka miała komplikacje po porodowe . Spytałam teraz co to ona powiedziała że rozejście spojenia łona. Oni mają dobre opinie ale prawie wszyscy co do nich chodzą chodzą w sprawie ciąży. Na razie wezmę to co polecasz.

8

Słyszę różne narzekania i naciski od swojej rodziny, ginekologów a także od znajomych (nie przyjaciół) wszystkie wymuszone insynuacje sprowadzającą się do dwóch fałszywych tez mad
1 .Kobieta nie jest dorosła gdy nie ma faceta
2. Do ginekologa chodzi się tylko w sprawie ciąży bądź po niej.

Zmień ginekologa, a rodzinie i znajomym wytłumacz raz a porządnie, że to tak nie działa.

9

Jak ćwiczę to skręcam się z bólu sad No taka twoja uroda kurwa. Mi koleżanki tamtych polecały ale one ws ciąży. I ci się wtedy sprawdzali koleżanka miała komplikacje po porodowe . Spytałam teraz co to ona powiedziała że rozejście spojenia łona. Oni mają dobre opinie ale prawie wszyscy co do nich chodzą chodzą w sprawie ciąży. Na razie wezmę to co polecasz.

A no to nie, to trzeba iść do takiego co ma pojęcie o endometriozie i jest polecany. Zwłaszcza że jak jest polecany, to znaczy, że ileś kobiet już u niej czy niego była z tym problemem, więc ma doświadczenie i został(a) siłą rzeczy specjalistą. big_smile

Tak zacznij od diety i od NAC N-Acetylocysteina 600 mg, są badania, że może wpływać na zmniejszenie torbieli i redukcję bólu. Kurkuma działa przeciwzapalnie i też są badania, że może redukować produkcję estradiolu, co wpływa na endo.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3662115/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3941414/

Zobacz jak ci będzie na diecie przeciwzapalnej jak rzucisz cukier, tłuste mleczne wyroby i tłuszcze trans, to też niektórym pomaga.

Jak znajdziesz kasę, to idź do dobrego gina od endo, zwłaszcza że Ciebie boli.

10

polis,  brawo smile  zmagasz się z endo?

Podpisuje się całkowicie,  dodam że oprócz  NAC,  kwasy omega 3 6 9,  witamina D (bo badaniach  na obecny stan) to podstawa podstaw!  Kurkumina  itp też super,  ale przede wszystkim  zmiana diety i trochę trybu życia.  Dużo polifenoli,  które działają rewelacyjnie na układ hormonalny,  czyli dieta  śródziemnomorska z dużą  ilością antyoksydantow. Tu nawet nie chodzi czy masz endo,  ale to porady praktyczne na problemu z układem rozrodczym i hormonami.  Co mam na myśli  z zmianą trochę trybu życia? Nie siłownia,  ciężkie ćwiczenia bo tak jak mówisz,  nasila,  a codzienny spacer minimum 30 minut,  ponieważ ruch działa między innymi  przeciw zapalenie  i jest potrzebny gospodarce hormonalnej.  Ogranicz  cukier i gluten, alko,  nasilają  stany zapalne.
Probiotyki,  bardzo ważne dla wchłanialnosci  i ogólnej kondycji organizmu. 
Koniecznie zmień lekarza na specjalistę w tej dziedzinie. "taka Pani uroda,  będzie Pani brała tabletki  i będzie dobrze" proszę Cię ...  Zadbaj o siebie,  bo za jakiś czas będziesz pewnie chciała mieć dziecko,  a bez tego ani rusz  i nie słuchaj tych gałganów,  sugeruję  dać opinie aby przestrzegać  przed nimi.  Dzięki temu  być może zamkną praktykę  i nie będą niszczyć życia  i zdrowia kobietom. 
Z trybem życia nalegam,  to naprawdę podstawa podstaw. Niewiele kosztuje,  w sumie to bardziej przy okazji a  jest mega ważne.

11

Istotka6 napisał/a:

Skąd bym miała taka widzę jakby nie miała tego problemu smile

Polecam autorce, to co mi pomogło i doprowadziło do zmniejszenia problemu. smile Mi bardzo pomogła zmiana trybu życia i ćwiczenia. No ale mnie nie boli, oby już tak zostało, więc mam inną sytuację. Z glutenem to chyba sprawa indywidualna, ja nie ograniczyłam, a i tak się poprawiło.

12

polis napisał/a:
Istotka6 napisał/a:

Skąd bym miała taka widzę jakby nie miała tego problemu smile

Polecam autorce, to co mi pomogło i doprowadziło do zmniejszenia problemu. smile Mi bardzo pomogła zmiana trybu życia i ćwiczenia. No ale mnie nie boli, oby już tak zostało, więc mam inną sytuację. Z glutenem to chyba sprawa indywidualna, ja nie ograniczyłam, a i tak się poprawiło.

Tak,  jest to kwestia  indywidualna,  trzeba obserwować  organizm.  Ogólnie  wysokiej jakości  olej z czarnuszki  przynosi fajne wyniki. 
Czarnuszka  jest rewelacyjna  na układ hormonalny i działa podobnie jak kurkumina  silnie przeciw zapalnie  smile 
Próbowałaś?

13

Istotka6 napisał/a:

Tak,  jest to kwestia  indywidualna,  trzeba obserwować  organizm.  Ogólnie  wysokiej jakości  olej z czarnuszki  przynosi fajne wyniki. 
Czarnuszka  jest rewelacyjna  na układ hormonalny i działa podobnie jak kurkumina  silnie przeciw zapalnie  smile 
Próbowałaś?

Czytałam o tym, ale nie próbowałam. Z tego co zrozumiałam, to ma dużo kwasów omega 3, a te i tak już sobie ładuję olejem lnianym i suplementuję. Ginekolog polecał mi brać olej z kryla jako supple na omega 3. Gdzieś tam wynalazłam, że olej z tego kryla może mieć większe właściwości przeciwzapalne niż popularne omega 3 z ryb, więc może coś w tym jest. smile Są też jakieś badani, że może redukować ból i kobiety, które to brały potrzebowały mniej tabletek przeciwbólowych na PMS.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26493628/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12777162/

14

polis napisał/a:
Istotka6 napisał/a:

Próbowałaś?

Czytałam o tym, ale nie próbowałam. Z tego co zrozumiałam, to ma dużo kwasów omega 3, a te i tak już sobie ładuję olejem lnianym i suplementuję. Ginekolog polecał mi brać olej z kryla jako supple na omega 3. Gdzieś tam wynalazłam, że olej z tego kryla może mieć większe właściwości przeciwzapalne niż popularne omega 3 z ryb, więc może coś w tym jest. smile Są też jakieś badani, że może redukować ból i kobiety, które to brały potrzebowały mniej tabletek przeciwbólowych na PMS.

Wiesz,  źródła  podają  że olej z czarnuszki  jest źródłem kwasów  omega,  ale pisząc,  że jest źródłem...  Jest to zbyt naciągane. Śladowe  ilości ma,  ale nie traktujemy  tak go. Czarnuszke  cenie  bardzo za właściwości,  nie za kwasy omega smile
Polecam świetną  mieszankę  lniany,  konopny, z dzikiej róży i wiesiołka.  Z kwasami omega,  aby działały  przeciwzapalnie ważne są proporcje 3:6:9.  Tu może i polecę  z reklamą,  ale słuszną,  mogę polecić SmartMe olej.  Proporcje zachowane,  do tego jeszcze Wit D,  i naprawdę  super jakość.  Przy endo,  pcos przynosi świetne efekty i co istotne,  większość kobiet zauważa,  że okres staje się bezbolesny a do tego korzyści dla urody bo to kwasy ALA.  Co do zwierzęcych  "omeg",  to podstawa,  nie zastąpią ich kwasy omega  pochodzenia roślinnego,  ponieważ te kwasy ALA w niewielkim stopniu przechodzą  na epa i dha  a to one działaja  zdecydowanie  na zdrowie,  na układ hormonalny czy serce. Też działają przeciwzapalnie ale jeśli suplementujemy  samą omega 3 nieproporcjonalnie  do 6 czy 9 to może nawet nasilac stany zapalne.

Najlepiej  łączyć i kwasy roślinne  i pochodzenia zwierzęcego,  więcej mamy z tego korzyści smile

15 Ostatnio edytowany przez JustynaGodzisz (2022-06-14 23:59:36)

Wzięłam się za dietę ale co do ginekologów mam dość. 8 mnie kompletnie olało.  Po prostu nie mam sił na kolejne próby które mogą okazać się kolejną porażką sad .Proszę o jakieś namiary na email.

16 Ostatnio edytowany przez cisza to ja (2022-06-21 16:01:18)

Po prostu nie mam sił na kolejne próby które mogą
okazać się kolejną porażką sad

Musisz znaleźć siły na kolejną wizytę, bo to o Twoje zdrowie, a może nawet życie
chodzi, ale proponuję poszukać prywatnego ginekologa, a wcześniej zrobić
rozeznanie w Internecie jaką jej/jemu opinię wystawiają pacjentki.
Nie żałuj pieniędzy na zadbanie o tak poważną sferę życia.
Powiem coś ze swojego podwórka:

- będąc panną miałam bardzo bolesne miesiączki i w związku z tym, wiele wizyt
  i zaleceń, które nie dawały zmian i nie przynosiły poprawy.
  Dopiero lekarka z pogotowia podpowiedziała mi, żebym doustnie brała pyralginę
  w zastrzykach. Pomagało. Po urodzeniu dziecka istotnie wszystkie bolączki
  przeszły, bo też i tyłozgięcie macicy, co się później okazało - wyprostowało się przy
  porodzie.

- Moja córka miała 19 lat gdy ze spotkania u przyjaciół zabrało Ją pogotowie.
  Zwijała się i omdlewała z bólu.
  W szpitalu usunęli jej jajnik z guzem pięści męskiej, a na drugim miała guz
  wielkości śliwki. Guz został usunięty, a jajnik uratowano. Urodziła dwoje dzieci.
  Córka przed szpitalem około tygodnia była u swojego ginekologa w przychodni
  i ten niczego nie wykrył.
  Po czasie żałowała, że nie poszła prywatnie.

Powiem, że ja jestem ostrożna w samoleczeniu różnymi nieznanymi sposobami,
bo wiadomo, że to, co pomoże jednemu, może szkodzić drugiemu.
Nie lekceważ problemu i nie przejmuj się opiniami na temat wizyt u takiego lekarza,
bo to pruderia.
Nie musisz też nikogo informować do jakiego lekarza chodzisz.

17

Chwila, ale to ginekolodzy też na to naciskają? Bo trochę chyba nie rozumiem
To trochę ograniczone myślenie. Są ludzie, co całe życie nikogo nie mają i co? Są przez to niedojrzali?
To tak nie działa
A do ginekologa się powinno regularnie chodzić na badania, te raz do roku, żeby się zbadać profilaktycznie
Serio, jest ktoś, kto podważa takie oczywistości?

18

Polecam posłuchać https://www.youtube.com/watch?v=XEDvPi5HPH4

19

Istotka6 napisał/a:
polis napisał/a:
Istotka6 napisał/a:

Próbowałaś?

Wiesz,  źródła  podają  że olej z czarnuszki  jest źródłem kwasów  omega,  ale pisząc,  że jest źródłem...  Jest to zbyt naciągane. Śladowe  ilości ma,  ale nie traktujemy  tak go. Czarnuszke  cenie  bardzo za właściwości,  nie za kwasy omega smile
Polecam świetną  mieszankę  lniany,  konopny, z dzikiej róży i wiesiołka.  Z kwasami omega,  aby działały  przeciwzapalnie ważne są proporcje 3:6:9.  Tu może i polecę  z reklamą,  ale słuszną,  mogę polecić SmartMe olej.  Proporcje zachowane,  do tego jeszcze Wit D,  i naprawdę  super jakość.  Przy endo,  pcos przynosi świetne efekty i co istotne,  większość kobiet zauważa,  że okres staje się bezbolesny a do tego korzyści dla urody bo to kwasy ALA.  Co do zwierzęcych  "omeg",  to podstawa,  nie zastąpią ich kwasy omega  pochodzenia roślinnego,  ponieważ te kwasy ALA w niewielkim stopniu przechodzą  na epa i dha  a to one działaja  zdecydowanie  na zdrowie,  na układ hormonalny czy serce. Też działają przeciwzapalnie ale jeśli suplementujemy  samą omega 3 nieproporcjonalnie  do 6 czy 9 to może nawet nasilac stany zapalne.

Najlepiej  łączyć i kwasy roślinne  i pochodzenia zwierzęcego,  więcej mamy z tego korzyści smile

Spróbuję, na razie spróbowałam z czarnuszki i chyba się przerzucam z lnianego. Z czarnuszki zdecydowanie lepiej smakuje.

Powiem, że ja jestem ostrożna w samoleczeniu różnymi nieznanymi sposobami,
bo wiadomo, że to, co pomoże jednemu, może szkodzić drugiemu.

Tak trzeba być ostrożnym i poczytać, czy coś z tego nam nie szkodzi. Odstawić nawet jak są jakieś dziwne skutki uboczne. Warto też sprawdzić, czy problem się zmniejszył, w moim przypadku po wizycie u gin pół roku później, była widoczne spore zmniejszenie. Więc wiem, że dieta + ćwiczenia podziałały.

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Czy wy też macie ten problem, mam juz tego dość

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024