Oszust internetowy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Oszust internetowy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

1 Ostatnio edytowany przez Tojaa. (2021-12-08 21:14:44)

Temat: Oszust internetowy

Potrzebuje porady, sprawa dotyczy bliskiej koleżanki,. Która prawdopodobnie wpakowała się w duże kłopoty. Trochę pozmieniane nieistotne szczegóły, by zachować anonimowosc koleżanki. Sprawa toczy się teraz, będę pisać o faktach, jednak mam wiele obaw, że padła ofiarą naciągacza i może wpakować się w duże kłopoty, które będą dla nie katastroficzne, jeśli się nie mylę.
Ola poznała Mietka przez internet. Na początku ja zwodził, umawiał się na tel lub spotkanie i zawalał terminy. Ale minęło trochę czasu, pewnie pogadali coś więcej i zaczęli się spotykać. Ola chciała kupić pewna rzecz. On wyskoczył, że ma znajomego za granicą i może ta rzecz jej pomóc kupić znacznie taniej. Dała mu ok 10 000 i przez 3 miesiące czekała na swój zakup, ciągle była informowana o różnych niestworzonych komplikacjach, oczywiście układało się to w logiczną całość. Mietek w końcu wydukał, że z rzeczy nici i odda jej pieniądze. Przelew idzie już do niej 5 dobę. Teraz podobno bank zablokował przelew jako transakcje nietypowa, ale podobno już jutro ma mieć pieniądze. Ola wierzy w ta info. Ja nie. Ola twierdzi, że widziała potwierdzenie wysłania przez Mietka przelewu (z jego konta na jej) - czy można takie coś sfałszować? Dodam, że Ola to singielka po 30 marząca o stałym związku, czyli łatwa ofiara dla wszelkiej maści manipulatorów. Bardzo się o nią martwię, bo ona już nie chce ze mną rozmawiać, gdy ja ostrzegam. Nie chcę też rozmawiać ze swoim ojcem, który mógłby jakoś zainterweniować, czyli pogadać z tym Mietkiem. Bardzo boje się, że on wyciągnie od niej więcej. Co zrobić jak jej otworzyć oczy? Jak z takim typem postępować? Wszelkie rady wskazane.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez bullet (2021-12-09 14:52:18)

Odp: Oszust internetowy
Tojaa. napisał/a:

... Ola twierdzi, że widziała potwierdzenie wysłania przez Mietka przelewu (z jego konta na jej) - czy można takie coś sfałszować? .

Jeśli rzeczywiście pokazywał jej w aplikacji bankowej to tego sfałszować się nie da.
Ale jeśli pokazał jej .pdf'a albo zrzut z ekranu lub zdjęcie z takim przelewem to wykonanie takiej fałszywki trwa za pewne kilka minut.
Mógł tez w aplikacji bankowej pokazać jej przelew, który dostał od niej.

Przelew w transakcjach miedzy bankowych nie idzie 5 dni.
Po wykonaniu jest max na drugi dzień (roboczy), w zależności od godziny wykonania, lub wręcz może być tego samego dnia.
Jeśli nie dotarł to albo popełniono błąd albo nie został wykonany. Proste jak drut, prawda ?
Inna sprawa to raczej w numerze konta trudno się pomylić o np. jedną cyfrę, bo cały numer zawiera kod banku i tzw liczbę kontrolną.

Transakcje międzybankowe w Polsce są realizowane kilka razy na dobę w ściśle określonych godzinach, jeśli przelew jest wykonany po 13.30 ale przed 16.00 idzie z sesją 16.00-17.00. Jeśli wykonany o 18.00 czeka do następnej tj. do 9.30-10:30 następnego dnia roboczego. Przy czym same banki określają jeszcze dodatkowe wcześniejsze godziny, by transakcja zdążyła trafić do systemu rozliczeniowego na wskazaną przez KIR (Krakowa Izba Rozliczeniowa) godzinę. To jest trochę bardziej zagmatwane ale mniej więcej o to chodzi.
Wpisz w google "sesje ELIXIR", transakcje międzybankowe" ale nie trwa to 5 dni (chyba, ze w międzyczasie jest tyle dni wolnych ustawowo, lecz u nas takich nie ma:
poranna 9:30-10:30.
popołudniowa 13:30 – 14:30.
wieczorna 16:00 – 17:00.

Jeśli oba konta (nadawca->adresat) są tego samego banku, przelew od razu jest księgowany na koncie odbiorcy.

Reasumując: to jakaś mocna ściema

3 Ostatnio edytowany przez aniuu1 (2021-12-09 14:53:02)

Teraz już chyba wiele nie zrobisz. Ja bym pogadała i podzieliła się obawami aby nie okazalo się, że "trzeba dopłacić".
Nie wiadomo co on jej na prawdę pokazał, może sfabrykował coś co wyglądało jak potwierdzenie. Przelewy nie idą tak długo.
Facet wygląda na kombinatora. Może się doczeka na zwrot a może nie.
Nie wiem ile powinno się odczekać przed zgloszeniem oszustwa na policję.

4 Ostatnio edytowany przez Tojaa. (2021-12-09 16:08:06)

Dziękuję za odpowiedzi. Przelewu chyba nie dostała, bo nie dała mi znać. Nie chce z nikim rozmawiać, bo on ma nad nią kontrolę tzn w klimacie, że się zakochała. Nie chce słyszeć, że została oszukana. Ja też za chwilę odpuszczę, zwłaszcza że nie mam żadnych dowodów, że to oszust. Wiem tyle co Wam napisałam plus jakieś drobne szczegóły i słuchając tego mam nieodparte przekonanie, że to niebezpieczna dla niej sytuacja. Jak jej mówię, że tutaj jest za dużo dziwnych sytuacji tzn ciągle jest coś przechwycone przez jakieś służby a to urząd skarbowy i celny, a to przelew zatrzymany jako transakcja nietypowa itp. jest jakiś sposób, by ten manipulant jej nie zostawił z dużym kredytem i zniknął? To jest wykształcona dziewczyna, sama ciężko pracuje, by żyć na pewnym poziomie, a tu takie nieracjonalne zachowanie. Denerwuje się gdy słyszy, racjonalne argumenty, że jest wkręcana. Wiem mechanizm wyparcia, jak z taką osobą rozmawiać?

5

Tojaa. napisał/a:

Denerwuje się gdy słyszy, racjonalne argumenty, że jest wkręcana. Wiem mechanizm wyparcia, jak z taką osobą rozmawiać?

Nie odpuszczaj. Jednak może nie pisz jej bezpośrednio czego nie powinna robić. Najlepiej podeślij jej linki do innych podobnych spraw. Trochę artykułów tego typu się naczytałem. Obawiam się że będzie chciał wyciągnąć więcej pieniędzy.

Przelewy międzybankowe nie idą 5 dni. 10 000zł to nie jest jakaś niesamowita kasa aby blokować przelew.

6

Jej pieniądze jej odpowiedzialność. Można porozmawiać, ale i tak ona zrobi co będzie chciała.

7 Ostatnio edytowany przez Gary (2021-12-09 17:14:09)

Bardzo dobrze, że dała mu pieniądze i te pieniądze póki co są stracone.
Dlaczego? Bo ma stratę tylko 10 tys zł.

Twój przekaz do przyjaciółki brzmi:      "twój chłopak to oszust, zabrał pieniądze, jesteś w niebezpieczeństwie, jesteś manipulowana".

Odibór przekazu:     "moja przyjaciółka buntuje mnie przeciw Mieciowi, a Mieciu przecież załatwia przelew".

Co robić?

Zmień przekaz na taki:       "Jesteś moją przyjaciółką... bardzo się o Ciebie martwię, i proszę Cię abyś nie dawała więcej mu pieniędzy".
Tylko tyle wystarczy mówić. Tylko o pieniądzach, w dodatku nie tych co utopiła już, tylko przyszłych pieniądzach. 
Przestań mówić o Mietku, przestań mówić o tych 10 tysiącach. Mów jej ciągle i ciągle, aby więcej pieniędzy mu nie dawała.

8 Ostatnio edytowany przez cisza to ja (2021-12-09 17:21:07)

Cytat:
"Jak jej mówię, że tutaj jest za dużo dziwnych sytuacji tzn ciągle jest coś przechwycone przez jakieś służby a to urząd skarbowy i celny, a to przelew zatrzymany jako transakcja nietypowa itp. jest jakiś sposób, by ten manipulant jej nie zostawił z dużym kredytem i zniknął?"
.....................

A może po prostu koleżanka uda się do swojego banku ?

Wklejam pomocny link:
https://doradcakredytowy.augustow.pl/ja … a-oszusta/

9

Odpuszczam. Moja koleżanka wyraźnie zaznaczyła, że nie chce ze mną rozmawiać na temat Mietka. Nie odpowiedziała czy ma przelew - zwrot pieniędzy od tego Mietka, czyli nie ma. Nie wiem jak on tą sytuację zbajerowal, co jej nagadał. Trudno. To jest nie do uwierzenia co dzieje się z człowiekiem, który jest pod wpływem manipulanta. Jest mi bardzo przykro, bo nie da się nic zrobić, a ona pójdzie w dlugi. Myślę, że to nie koniec wyludzen. Straciłam dobra koleżankę. Proszę o zamknięcie wątku.

10

Hmmm myślę, że i tak by Cię nie posłuchała, taka zbajerowana laska nie przyjmuje rzeczowych argumentów, zaślepiona emocjami do absztyfikanta. Odpuść i zajmij się swoim życiem, myślę że za jakiś czas dowiesz się, że ów Miecio ulotnił się a znajoma rozpacza. Nie da się kierować cudzym życiem a koleżanka najwyraźniej potrzebuje nauczki, przykro mi.

11 Ostatnio edytowany przez aniuu1 (2021-12-09 23:17:43)

Dobrze ze jej powiedzialas o swoich podejrzeniach. Kto wie, moze jej w ktoryms momencie zaskoczy jak bedzie chcial kolejne pieniadze. Nie musisz jej pilnowac, ma wlasny rozum i wolę.

Tojaa. napisał/a:

Potrzebuje porady, sprawa dotyczy bliskiej koleżanki,. Która prawdopodobnie wpakowała się w duże kłopoty. Trochę pozmieniane nieistotne szczegóły, by zachować anonimowosc koleżanki. Sprawa toczy się teraz, będę pisać o faktach, jednak mam wiele obaw, że padła ofiarą naciągacza i może wpakować się w duże kłopoty, które będą dla nie katastroficzne, jeśli się nie mylę.
Ola poznała Mietka przez internet. Na początku ja zwodził, umawiał się na tel lub spotkanie i zawalał terminy. Ale minęło trochę czasu, pewnie pogadali coś więcej i zaczęli się spotykać. Ola chciała kupić pewna rzecz. On wyskoczył, że ma znajomego za granicą i może ta rzecz jej pomóc kupić znacznie taniej. Dała mu ok 10 000 i przez 3 miesiące czekała na swój zakup, ciągle była informowana o różnych niestworzonych komplikacjach, oczywiście układało się to w logiczną całość. Mietek w końcu wydukał, że z rzeczy nici i odda jej pieniądze. Przelew idzie już do niej 5 dobę. Teraz podobno bank zablokował przelew jako transakcje nietypowa, ale podobno już jutro ma mieć pieniądze. Ola wierzy w ta info. Ja nie. Ola twierdzi, że widziała potwierdzenie wysłania przez Mietka przelewu (z jego konta na jej) - czy można takie coś sfałszować? Dodam, że Ola to singielka po 30 marząca o stałym związku, czyli łatwa ofiara dla wszelkiej maści manipulatorów. Bardzo się o nią martwię, bo ona już nie chce ze mną rozmawiać, gdy ja ostrzegam. Nie chcę też rozmawiać ze swoim ojcem, który mógłby jakoś zainterweniować, czyli pogadać z tym Mietkiem. Bardzo boje się, że on wyciągnie od niej więcej. Co zrobić jak jej otworzyć oczy? Jak z takim typem postępować? Wszelkie rady wskazane.

Teraz już chyba wiele nie zrobisz. Ja bym pogadała i podzieliła się obawami aby nie okazalo się, że "trzeba dopłacić".
Nie wiadomo co on jej na prawdę pokazał, może sfabrykował coś co wyglądało jak potwierdzenie. Przelewy nie idą tak długo.
Facet wygląda na kombinatora. Może się doczeka na zwrot a może nie.
Nie wiem ile powinno się odczekać przed zgloszeniem oszustwa na policję.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Oszust internetowy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024