pierwsza wizyta u psychiatry - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » pierwsza wizyta u psychiatry

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

1

Temat: pierwsza wizyta u psychiatry

W końcu dojrzalam do tego, że wizyta u psychiatry jest mi potrzebna. Dwie już odwołałam, kolejne podejście przede mną. Najbardziej przeraża mnie fakt, że nie będę w stanie się wysłowić, że nie będę umiała powiedzieć wprost o co mi chodzi. Szczerze to sama tego wszystkiego nie rozumiem i nie widzę przyczyny. Czy ktoś z Was może podzielić się informacją, jak wygląda pierwsza wizyta? Obawiam się, że z wizyty nic nie wyjdzie.. na samą myśl o niej zaczynam czuć ogromny stres, serce mi szybko bije, robi mi się słabo i czuję straszny ucisk w klatce i ciężko mi się oddycha. Jeśli na samej wizycie będzie tak samo to albo zemdleje albo nic nie uda mi się z siebie wyrzucić. Rozważam kupno tabletek na uspokojenie chociaż ziołowych w aptece i wzięcie przed wizytą. Czy macie jakieś sprawdzone tabletki, które są w stanie pomóc? Co zrobić żeby ta wizyta odbyła się tak jak powinna?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: pierwsza wizyta u psychiatry

A moze napisz sobie na kartce co chcesz powiedziec. Myslisz, że moglabys poczuc sie z tym spokojniej? Po prostu idz na ta wizyte. Napisz sobie a potem wiecej o tym nie mysl. Twoja reakcja na tej wizycie tez cos moze lekarzowi powiedziec nie?
Mnie to brzmi jak objawy nerwicy.

3

A byłaś kiedyś u lekarza pierwszego kontaktu ? Jeśli tak ,to wizyta wygląda praktycznie tak samo smile Nie ma się czego bać ,serio smile

4

Myślę, że do psychiatry często przychodzą ludzie którzy nie potrafią mówić o swoim problemie, bo się wstydzą, bo z nikim o tym nie rozmawiali, zwłaszcza jeśli jest to pierwsza wizyta. Jeśli się jakoś zawiesisz to pewnie lekarz zacznie zadawać pytania pomocnicze, pokieruje rozmową. Popieram pomysł z kartką, możesz opisać swój problem w punktach, a jeśli całkiem Cię zatka to możesz po prostu wyjąć kartkę z kieszeni i ją wręczyć. Idź śmiało, wierzę w Ciebie:)

5 Ostatnio edytowany przez Misinx (2021-09-27 11:07:00)

Dla psychiatry sytuacja w której ktoś nie umie wprost powiedzieć o co mu chodzi, to chleb powszedni. Tym się nie przejmuj. Na pewno możesz powiedzieć o tym co się dzieje z Tobą w związku z tą wizytą. Już samo to jest jakąś informacją. Zapewne te dolegliwości można powiązać też z innymi sytuacjami, a idąc po nitce do kłębka z Twoim stanem psychicznym.
Nie bój się. To nie jest nic strasznego i bolesnego. Wizyta u psychiatry, to nie jest żaden egzamin. Uwierz, że psychiatra w swojej praktyce spotyka się z naprawdę trudnymi przypadkami i raczej trudno go zdziwić.
Pomysł z kartką, który tutaj ktoś podsunął też jest bardzo dobry.

6 Ostatnio edytowany przez cisza to ja (2021-10-21 20:32:00)

Misinx napisał/a:

Dla psychiatry sytuacja w której ktoś nie umie wprost powiedzieć o co mu chodzi, to chleb powszedni. Tym się nie przejmuj. Na pewno możesz powiedzieć o tym co się dzieje z Tobą w związku z tą wizytą. Już samo to jest jakąś informacją. Zapewne te dolegliwości można powiązać też z innymi sytuacjami, a idąc po nitce do kłębka z Twoim stanem psychicznym.
Nie bój się. To nie jest nic strasznego i bolesnego. Wizyta u psychiatry, to nie jest żaden egzamin. Uwierz, że psychiatra w swojej praktyce spotyka się z naprawdę trudnymi przypadkami i raczej trudno go zdziwić.
Pomysł z kartką, który tutaj ktoś podsunął też jest bardzo dobry.

Podpisuję się pod tym, poza pomysłem z kartką.
Psychiatra wyciąga różne wnioski patrząc na pacjenta, na jego reakcje, ton głosu , gestykulacje i inne.
Założę się, że z kartki nie zechce przeczytać.
Nie obawiaj się wizyty, bo nikt zdrowy nie idzie do lekarza, a lekarz to też człowiek,
który ma za zadanie pomóc pacjentowi.
Odradzam także branie jakichkolwiek leków bezpośrednio przed wizytą.
Wszystko, co się zadzieje ma być naturalne.

A może już jest po wizycie?
Jeśli tak, to napisz nam jak poszło.

7

Kartka nie lekarzowi miala służyć a uspokojeniu osoby przed wizytą.

8

aniuu1 napisał/a:

Kartka nie lekarzowi miala służyć a uspokojeniu osoby przed wizytą.

Cytat:
Popieram pomysł z kartką, możesz opisać swój problem w punktach, a jeśli całkiem Cię zatka to możesz po prostu wyjąć kartkę z kieszeni i ją wręczyć.

9

krajoa napisał/a:

W końcu dojrzalam do tego, że wizyta u psychiatry jest mi potrzebna. Dwie już odwołałam, kolejne podejście przede mną. Najbardziej przeraża mnie fakt, że nie będę w stanie się wysłowić, że nie będę umiała powiedzieć wprost o co mi chodzi. Szczerze to sama tego wszystkiego nie rozumiem i nie widzę przyczyny. Czy ktoś z Was może podzielić się informacją, jak wygląda pierwsza wizyta? Obawiam się, że z wizyty nic nie wyjdzie.. na samą myśl o niej zaczynam czuć ogromny stres, serce mi szybko bije, robi mi się słabo i czuję straszny ucisk w klatce i ciężko mi się oddycha. Jeśli na samej wizycie będzie tak samo to albo zemdleje albo nic nie uda mi się z siebie wyrzucić. Rozważam kupno tabletek na uspokojenie chociaż ziołowych w aptece i wzięcie przed wizytą. Czy macie jakieś sprawdzone tabletki, które są w stanie pomóc? Co zrobić żeby ta wizyta odbyła się tak jak powinna?

1. nie kupuj tabletek
2. wydrukuj tego posta
3. umów się do psychiatry
4. po wejściu do gabinetu powiedz tylko dzień dobry i daj mu wydruk

10

Ekspert może również zapytać o twoje objawy i mechanizmy radzenia sobie.

11

So how is your situation now?

12

Rozumiem, że wizyta u psychiatry może być dla Ciebie stresująca i trudna. Jednakże, bardzo dobrze, że zdecydowałaś się na wizytę u specjalisty, ponieważ może Ci pomóc w zrozumieniu Twoich trudności i znalezieniu sposobu na ich rozwiązanie.

Pierwsza wizyta u psychiatry zwykle składa się z rozmowy z lekarzem, w której omawiane są Twoje obawy i problemy. Możesz opowiedzieć o swoich doświadczeniach i uczuciach, a lekarz zada Ci pytania w celu zrozumienia Twojej sytuacji. Psychiatra będzie próbował zrozumieć Twoją sytuację, pomóc Ci w nazwaniu Twoich problemów i dobrać odpowiednie leczenie.

Jeśli obawiasz się, że nie będziesz w stanie się wysłowić lub powiedzieć dokładnie o co Ci chodzi, nie musisz się martwić, ponieważ lekarz będzie starał się Cię zrozumieć i wesprzeć w rozmowie. Pamiętaj, że psychiatra ma duże doświadczenie w rozmowach z pacjentami i będzie Cię prowadził przez wizytę.

Jeśli masz obawy związane z Twoim stanem emocjonalnym podczas wizyty, możesz porozmawiać o tym z lekarzem lub zapytać o zalecenia dotyczące leków uspokajających. Jednakże, ważne jest aby skonsultować się z lekarzem przed zażyciem jakichkolwiek leków, ponieważ tylko on może zalecić odpowiednią dawkę i rodzaj leków na Twoje potrzeby.

Podsumowując, pierwsza wizyta u psychiatry może być stresująca, ale pamiętaj, że jest to normalne i lekarz jest tam, aby Ci pomóc. Staraj się być szczery i otwarty w rozmowie z lekarzem, a jeśli masz jakieś obawy, nie wahaj się ich wyrazić.

13

Ja też bałem się się pierwszej wizyty u psychiatry. Jednak okazało się że to nic strasznego. Popyta Cię trochę o Twoje życie, przepisze leki i wystawi rachunek. Nic nadzwyczajnego. Po prostu w trakcie wizyty trzeba być sobą i niczego nie udawać.

14

Chociaż widziałem to wiele razy, nadal czuję strach przed wizytą u psychiatry. To moja własna presja. Czuję się bardzo niespokojny, nie wiedząc, czy jestem w depresji, czy pod silną presją psychiczną.

15

Finally, talk to your psychiatrist with confidence. They will always listen and support you. Remember that consulting a psychologist is crucial to mental health improvement.

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » pierwsza wizyta u psychiatry

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024