Pierwsza wizyta u ginekologa jeśli jestem dziewicą... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Pierwsza wizyta u ginekologa jeśli jestem dziewicą...

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 36 ]

1

Temat: Pierwsza wizyta u ginekologa jeśli jestem dziewicą...

No właśnie jeśli jestem dziewicą to jak ginekolog bedzie mnie badał bo straszą mnie że przez odbyt ;/;/;/;;/ troche sie tego bojeee

a chce iść bo na wardze sromowej wyskoczyła mi krostka i nic z nią nie robiłam az wkonću doszło do mnie ze juz dawno powinna zniiknąć mało tego zaczyna mnie to po mału bolec

i skoro pójde do ginekologa z takim czyms to czy musi mnie od zaru przebadac całą

a i  jeszcze jedno czy  przed wejsciem do gabinetu podmywacie sie albo no niewiem  używacie chusteczek zwilżonych do intymnej???

prosze szybko o odp

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pierwsza wizyta u ginekologa jeśli jestem dziewicą...

miałam 11 lat i byłam u ginekologa, nigdy przenigdy nie badał mnie przez odbyt i nie słyszałam by któraś z koleżanek takie badanie miała. Może jest coś takiego ale nie wiem. A to, że jesteś dziewicą co ma do badania? W dodatku nie idziesz ze sprawą, która dzieje się w pochwie czy może nawet i dalej tylko na zewnątrz. Wiadomo, że przed pójściem do lekarza chyba wypada się podmyć, chociaż raz było tak, że od razu po szkole do niego poszłam i nic nie mówił.

Nie stresuje się niepotrzebnie.

3

Nie sądzę żeby w Twoim przypadku było konieczne badanie przez odbyt,chociaż ja takie przeszlam jak miałam 17lat,to naprawdę nic strasznego.A co do higieny,sadze że powinnaś podmyć się przed wyjściem na wizytę i to wystarczy.
Powodzenia,to naprawdę nie jest nic strasznego.:)

4

dzieki bardzo ze mi odp. i ze nie potraktowałyście mnie z góry

5

chyba każda z nas się stresuje przed pierwszą wizyta i większość się przekonuje, że to nic strasznego smile

6

Desperacja, ważne, ze w końcu chcesz się wybrać do ginekologa. Taka wizyta jest naprawdę ważna dla Twojego zdrowia. Jeśli wstydzisz się iść do mężczyzny to możesz się wybrać do kobiety - ginekologa. Nie ma problemu. Ja też się stresowałam przed moją pierwsza wizytą u ginekologa, ale on akurat tak mnie zagadał, ze nawet nie wiem, kiedy badanie minęło.

7

Zbada Cie normalnie przez pochwe,wlozy CI palca do srodka ,aby stweirdzic czy z Twoja macica jest ok. Radze zalozyc spodnice albo dluzsza bluzke,bo glupio tak latac z gola pupa po gabinecie.

8

mnie wszyscy nastraszyli że będę badana przez odbyt bo byłam dziewicą,a tu się zdziwiłam i mi ulżyło bo badała mnie normalnie.  spódnica jak spódnica,ale mnie to podkolanówki albo skarpetki krępują smile badanie nie boli,nie przejmuj się!

9

Naprawdę nie martw się smile Na pewno lekarz nie przepada Cię przez odbyt...

10

a mnei gin badal przez odbyt. ale to trwalo chwile i nie bolalo:)
z kolei moaj kumpela,mimo,ze tez byla dziewica,to byla badana malym wziernikiem normanie przez pochwe.
to zalezy od tego,jaka sie ma blone, czy mozliwe jest badanie przez pochwe bez jej uszkodzenia, czy nie, wtedy badanie odbywa sie przez odbyt

11 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2011-09-30 11:04:50)

jeśli masz problem zewnętrzny to niby dlaczego miałby Cię badać przez odbyt?

ja mam taki sam problem, jestem dziewicą ale chciałam pójść do ginekologa, żeby zobaczyć czy jest wszystko ok... a najbardziej niepokoi mnie to, ze mimo iż mam 21 lat to mam bardzo nieregularny okres (mam ok 40 dni cyklu) i chce żeby mi powiedział dlaczego ale nie wiem czy on w ogóle to zbada bo niby jak... słyszałam ze podobno po pierwszym stosunku okres się uregularnia to nie wiem czy w ogóle jest sens iść bo może to normalne, że tak mam...

wiem, zaraz zaczniecie się śmiać ze mam 21 lat i jestem dziewicą, ale dla mnie to normalne ;P

W języku polskim nie ma takiego skrótu jak "wgl". Pisz po polsku! Anemonne

12 Ostatnio edytowany przez Malinowy_Elf (2011-09-30 10:57:02)

Po pierwsze Kaaarolaaa nie ma nic śmiesznego w tym, że w tym wieku jesteś dziewicą. Nie rozumiem ludzi, którzy sprowadzają ten temat do granic wieku. Dziewictwo traci się wtedy kiedy jest się na to gotowym i znalazło się odpowiednią osobę do przeżycia czegoś tak ważnego. Z całego serca życzę Ci aby Twój pierwszy stosunek był sprawą przemyślaną i żebyś zdecydowała się na niego jak będziesz pewna że to ta odpowiednia osoba. Nie, nie jestem katoliczką. Jestem osobą niewierzącą (takie wyjaśnienie).

Po drugie nie widzę związku między odbyciem stosunku a regularnością cyklu. Może jest - nie jestem lekarzem, ale to stwierdzenie wydaje mi się conajmniej dziwne. Mi w każdym bądź razie nic to nie zmieniło. Proponuję jednak odwiedzić lekarza, tak dla pewności. Ty będziesz spokojniejsza, badanie nie boli, a jeśli trafisz na fajnego lekarza to tak jak pisały dziewczyny wcześniej nawet nie zauważysz kiedy będzie po wszystkim. Popytaj koleżanki w swojej okolicy, którego lekarza Ci polecają.

...ja straciłam dziewictwo w wieku 20 lat, teraz ten chłopak jest moim mężem i był, jest (i mam nadzieje, że będzie) jedynym facetem z którym uprawiałam seks - Tobie także życzę znaleźć tą odpowiednią osobę.

13

ja jestem katoliczką, ale tez uważam tak jak Ty smile właśnie tak chcę żeby zrobić to z kimś kogo będę kochała - niby miałam chłopaka przez 1,5 roku ale jakoś nie ciągnęło mnie do tego, żeby zrobić to z nim...
może nie u każdej kobiety jest związek pomiędzy tym a regularnością cyklu ale na przykład moja mama mówiła mi, że będąc dziewicą miała bardzo nieregularne miesiączki, potem po pierwszym stosunku (który miała po ślubie) też niewiele się zmieniło, a tak całkiem uregularniło jej się dopiero po urodzeniu mojego starszego brata...

ale właśnie moje pytanie brzmi: Jak lekarz mi to zbada skoro jestem dziewicą?

14

kaaarolaaa, żeby dociec, co jest przyczyną Twoich nieregularnych miesiączek, lekarz prawdopodobnie skieruje Cię po prostu na badanie krwi pod kątem poziomu hormonów. Ale "zajrzeć" też powinien, bo możesz mieć np. infekcję, nadżerkę, inną dolegliwość, o której w zasadzie możesz nie mieć pojęcia - więc badanie jest konieczne. Ginekolog podczas badania sprawdzi też, czy Twoje jajniki mają odpowiedni rozmiar i czy wszystko z nimi w porządku, a tego nie musi robić przez pochwę. Badanie ginekologiczne przez pochwę nie oznacza zresztą, że lekarz naruszy jakkolwiek Twoją błonę dziewiczą. O to wcale nie tak łatwo.

15

tylko jaką masz pewność, że ową błonę dziewiczą jeszcze posiadasz? Możesz się jej "pozbyć", np: poprzez uprawiany sport, niewłaściwe użycie tamponów, samymi pieszczotami (jeśli miałaś), czytałam też, że można ją utracić poprostu przy obfitej miesiączce. Rozumiem, że dziewictwo jest dla Ciebie ważne. Dla mnie samo dziewictwo oznacza nie współżycie z nikim wcześniej a nie tylko "jakąś" błonę. Miałam pierwsze badanie ginekologiczne normalnie - jako dziewica, lekarz "zajrzał" do pochwy.

Odpowiadając na Twoje pytanie: lekarz pewnie zbada Cię normalnie czyli przez pochwę, jeśli uzna że jest to konieczne; chyba że tak jak pisze Anemonne skieruje Cię tylko na badanie krwi.

16 Ostatnio edytowany przez kaaarolaaa (2011-09-30 22:42:57)

Malinowy_Elf: sportu żadnego takiego nie uprawiam, pieszczoty miałam ale nie aż takie, miesiączek też nie mam obfitych, a tamponów nie używam ;P
to znaczy nie to że jest ważne ale jeśli już to chciałabym je stracić po ludzku, a nie podczas wizyty u lekarza xD

Anemonne: nadżerka występuje zazwyczaj u kobiet które już odbywały stosunek seksualny a ja nie więc od czego miałaby mi się zrobić? hhmm czytałam, że od zapalenia może się zrobić ale jakbym miała jakieś zapalenie to by mi coś dolegało...

17

kaaarolaaa napisał/a:

Anemonne: nadżerka występuje zazwyczaj u kobiet które już odbywały stosunek seksualny a ja nie więc od czego miałaby mi się zrobić?

Kto Ci takich bzdur naopowiadał? Nadżerka może mieć wiele przyczyn, może się zrobić chociażby od używania tamponów (tak, przeczytałam, że Ty ich nie używasz, ale kiedy pisałam tamtego posta, nie wiedziałam o tym, bo i skąd). Poza tym nie twierdzę, że na pewno masz nadżerkę - napisałam, że możesz ją mieć i o tym nie wiedzieć. Ale nieważne, czy masz, czy nie - badać się trzeba regularnie. Kobieta w Twoim wieku powinna już robić cytologię co roku.

18

no wlasnie dziewczyny drogie:) ja tez mam isc do ginekologa bo zostaam skierowana przez lekarza rodzinnego....poniewaz mam miesiaczki co 17 ,19 dni ;/ mam pytanie czy rzeczywiscie bd musiala mu ''sie pokazac'' ?????????????nie chce tego robic ponewaz nie wyobrazam sobie tego -strasznie sie wstydze:( wiem ,wiem azaraz mi pow to idz do kobiety itp ale ja naprawde wolala bym tego uniknac:)

19

karolajjjna_? napisał/a:

no wlasnie dziewczyny drogie:) ja tez mam isc do ginekologa bo zostaam skierowana przez lekarza rodzinnego....poniewaz mam miesiaczki co 17 ,19 dni ;/ mam pytanie czy rzeczywiscie bd musiala mu ''sie pokazac'' ?????????????nie chce tego robic ponewaz nie wyobrazam sobie tego -strasznie sie wstydze:( wiem ,wiem azaraz mi pow to idz do kobiety itp ale ja naprawde wolala bym tego uniknac:)

Przepraszam, że to napiszę, ale: nie bądź głupia. Czy w ogóle ważne jest dla Ciebie Twoje zdrowie? Bo wygląda na to, że nie - więc może w ogóle nie idź do tego ginekologa? Twoja postawa jest bardzo dziecinna. To tylko lekarz, lekarzowi czasem trzeba pokazać intymne części ciała i nic na to nie poradzisz. Tak, jeśli pójdziesz do ginekologa, to będziesz musiała mu (lub jej) "pokazać" - na tym polega badanie ginekologiczne. Wierz mi, są większe tragedie życiowe niż rozkraczenie się przed kimś obcym (dla własnego zdrowia). Myślę, że Twoja cipka nie jest akurat na tyle wyjątkowa i zaskakująca, żeby dla lekarza stanowiła jakąkolwiek odmianę od tego, co ogląda codziennie po kilkanaście razy wink

20

Anemonne napisał/a:
karolajjjna_? napisał/a:

Przepraszam, że to napiszę, ale: nie bądź głupia. Czy w ogóle ważne jest dla Ciebie Twoje zdrowie? Bo wygląda na to, że nie - więc może w ogóle nie idź do tego ginekologa? Twoja postawa jest bardzo dziecinna. To tylko lekarz, lekarzowi czasem trzeba pokazać intymne części ciała i nic na to nie poradzisz. Tak, jeśli pójdziesz do ginekologa, to będziesz musiała mu (lub jej) "pokazać" - na tym polega badanie ginekologiczne. Wierz mi, są większe tragedie życiowe niż rozkraczenie się przed kimś obcym (dla własnego zdrowia). Myślę, że Twoja cipka nie jest akurat na tyle wyjątkowa i zaskakująca, żeby dla lekarza stanowiła jakąkolwiek odmianę od tego, co ogląda codziennie po kilkanaście razy wink

Jak by nie było ważne dla mnie moje zdrowie to nie poszłabym  nawet do lekarza rodzinnego czyż nie???Dla mojej przyjemności to wcale bym tam nie poszła to jest fakt ale wiem,że muszę.....Tobie może łatwiej jest się ''otworzyć'' przed lekarzem ale dla kogoś kto nawet nigdy nie rozebrał się przed własnym facetem -to jest problem.....Może też dla Cb to żadna tragedia rozkraczyć się przed kimś obcym ale dla mnie owszem:):)

21

Owszem, nie jest to dla mnie tragedią, ale nie jest to też dla mnie łatwe ani przyjemne. Po prostu się nad tym nie zastanawiam, idę bo muszę - tak samo jak nie zastanawiam się, czy okuliście podoba się kolor moich oczu, kiedy badam u niego wzrok. Ot, lekarz - codziennie ogląda te same części ciała u dziesiątek ludzi. Pierwszy raz poszłam do ginekologa mając 16 lat i wierz mi - przed wejściem do gabinetu umierałam ze strachu i wstydu, a po wyjściu uznałam, że strach ma wielkie oczy i tyle, a lęk przed ginekologiem jest przereklamowany wink

22

To teraz ja się powtórzę: Karolajjjna_? co Ty za głupstwa opowiadasz? Czy uważasz, że kobiety chodzą do ginekologa dla przyjemności? A Anemonne na pewno codziennie trenuje "rozkraczając się" przed obcymi, więc jest jej łatwiej... Zgroza. Dziewczyno, prawdopodobnie każda z nas przeżywała ten sam stres przed pierwszą wizytą. Wiele wizyt już przeżyłam i nigdy przyjemności przed wizytą nie odczuwałam. Ale bez przesady. To konieczność i rozsądek. Więc się idzie i już. Z praktycznych porad - załóż po prostu dłuższą koszulkę. Nie będziesz czuła się taka naga, kiedy będziesz musiała zdjąć spodnie. I uświadom sobie, że dla ginekologa Twoje części intymne są czymś tak zwyczajnym, jak dla Ciebie obrazek w książce...

23

Anemonne napisał/a:

Owszem, nie jest to dla mnie tragedią, ale nie jest to też dla mnie łatwe ani przyjemne. Po prostu się nad tym nie zastanawiam, idę bo muszę - tak samo jak nie zastanawiam się, czy okuliście podoba się kolor moich oczu, kiedy badam u niego wzrok. Ot, lekarz - codziennie ogląda te same części ciała u dziesiątek ludzi. Pierwszy raz poszłam do ginekologa mając 16 lat i wierz mi - przed wejściem do gabinetu umierałam ze strachu i wstydu, a po wyjściu uznałam, że strach ma wielkie oczy i tyle, a lęk przed ginekologiem jest przereklamowany wink

O na taką odpowiedz z sensem czekałam smile... Która trochę doda mi pewności siebie i da nadzieję,że może tak strasznie nie będzie :)Anemonne dzięki smile Jak już będe po wizycie dam znać czy rzeczywiście ten strach jest ''przereklamowany'' tongue

24

Anemonne napisał/a:

Kobieta w Twoim wieku powinna już robić cytologię co roku.

ale jak on mi zrobi cytologię kiedy jestem dziewicą?
wiem może uznacie takie pytania za głupie ale chcę wiedzieć wszystko dokładnie zanim się wybiorę bo ja trochę nie w temacie jeszcze jestem

25

Właśnie dlatego, że jesteś dziewicą, to nie zrobi Ci cytologii:) To nie są głupie pytania, jeśli nie byłaś u ginekologa nigdy, to wiadomo, że chcesz wiedzieć co i jak:)

26

big_smile i co z tego,że dziewczyna jest dziewicą ???? Przecież cytologię WYKONUJĘ się też u dziewic!!!! Silesia sorki,ale chyba jesteś niedoinformowana....
Używa się specjalnych wzierników dziewiczych i robi się wymazówkę.U dziewic może to być trochę bolesne - ale do przeżycia  smile Warto ją zrobić ! Po badaniu wziernikiem lekarz może jeszcze zbadać ręcznie - robi to delikatnie.
Generalnie preferuje mężczyzn ginekologów - są bardziej delikatni (pewnie nie wszyscy) niż kobiety,zresztą zawsze można powiedzieć,że coś zabolało,nie sprawdzą tego autopsyjnie,bo są facetami  wink
Wizyt u ginekologa żadna kobieta nie lubi,ale wierz mi, dla lekarza ginekologa to jest codzienność - nie patrzy na Ciebie jak na "przedmiot pożądania" ,bo to jego praca smile.Wyobrażasz sobie jakby ślinił się na widok każdej pacjentki ???? To bez sensu....
Pozdrawiam i powodzenia,będzie dobrze  !!!

27

też słyszałam, że mężczyźni są bardziej delikatni - bo kobieta może być dość nie miła, twierdzić że obie mamy to samo i przez to nie mieć litości - przynajmniej tak mi opowiadała koleżanka xD

28

ha xD ja tez slyszalam,ze kobiety nie sa delikatne big_smile

29

K_r_o to Ty jesteś niedoinformowana. Nie będę tłumaczyć dlaczego;) Pozdrawiam!

30

W życiu więcej do baby ginekologa nie pójdę. Chamskie, opryskliwe babsko, które traktuje pacjenta jak upośledzonego. I delikatna też nie była. U facetów byłam 2 różnych, obaj sympatyczni na swój sposób i delikatni. Ale wracając do pierwszej wizyty: ja pierwszy raz poszłam do ginekologa w wieku 18 lat, kiedy to chciałam zaopatrzyć się w tabletki antykoncepcyjne i byłam jeszcze dziewicą. Lekarz zrobił mi USG przez brzuch, nie przez pochwę. Niemniej jednak zapowiedział, że następnym razem zbada mnie już normalnie i tak też zrobił. USG dopochwowe nie jest wcale takie straszne, cytologia już mniej przyjemna, ale trwa tylko chwilę, więc nie ma co dramatyzować. A kwestia rozebrania się: cóż, nie ma wyjścia, trzeba się rozebrać. I zgadzam się z poprzedniczkami: dla ginekologa widok kolejnej pochwy to naprawdę nic szczególnego. W ogóle mnie zawsze zastanawiało jak takiemu ginekologowi może się chcieć uprawiać seks z żoną w domu jak się tak dzień w dzień naogląda...?

31

kaisa_malene napisał/a:

W życiu więcej do baby ginekologa nie pójdę. Chamskie, opryskliwe babsko, które traktuje pacjenta jak upośledzonego. I delikatna też nie była. U facetów byłam 2 różnych, obaj sympatyczni na swój sposób i delikatni. Ale wracając do pierwszej wizyty: ja pierwszy raz poszłam do ginekologa w wieku 18 lat, kiedy to chciałam zaopatrzyć się w tabletki antykoncepcyjne i byłam jeszcze dziewicą. Lekarz zrobił mi USG przez brzuch, nie przez pochwę. Niemniej jednak zapowiedział, że następnym razem zbada mnie już normalnie i tak też zrobił. USG dopochwowe nie jest wcale takie straszne, cytologia już mniej przyjemna, ale trwa tylko chwilę, więc nie ma co dramatyzować. A kwestia rozebrania się: cóż, nie ma wyjścia, trzeba się rozebrać. I zgadzam się z poprzedniczkami: dla ginekologa widok kolejnej pochwy to naprawdę nic szczególnego. W ogóle mnie zawsze zastanawiało jak takiemu ginekologowi może się chcieć uprawiać seks z żoną w domu jak się tak dzień w dzień naogląda...?

to jego zawód i dla niego fakt, że zobaczy 15 czy 20 dziennie to bez różnicy xD
hehe właśnie, w pracy się tylko naogląda ;P

"- Co mówi ginekolog po wyjściu z pracy?
- Nareszcie twarze!"

32

ginekolog ehh pierwsza wizyta była okropna jak dla mnie słabo mi się zrobiło i zemdlałam ale już po badaniu jak dowiedziałam się że mam malutką nadżerke:(

33

kaaarolaaa napisał/a:

też słyszałam, że mężczyźni są bardziej delikatni - bo kobieta może być dość nie miła, twierdzić że obie mamy to samo i przez to nie mieć litości - przynajmniej tak mi opowiadała koleżanka xD

To niestety, prawda. Pierwszy raz poszłam do kobiety i to nie było miłe. To znaczy to nie była jakaś straszna jędza, ale nie brała pod uwagę tego, że to co dla niej jest rutyną dla mnie jest czymś nowym i budzącym strach. Gdy powiedziałam, że jestem dziewicą powiedziała, że będę badana przez odbyt. W trakcie badania zwracała mi uwagę, że jestem spięta (a jaka miałam być?) W sumie nie było strasznie, ale miło też nie było.

Kolejny raz poszłam do mężczyzny, który był ode mnie ze dwa razy starszy. Ten traktował mnie jak dziecko, nawet tak się do mnie zwracał, ale dla mnie to było miłe. Mimo że z początku strasznie się wstydziłam to potem było już łatwiej.

34

Co prawda temat ma wiele lat, ale niektóre wypowiedzi są dosyć dziwne, bo jakby same kobiety nie rozumiały na czym polega badanie ginekologiczne dziewicy przez pochwę.

Dla przykładu większość dziewic bez bólu może sobie włożyć ewentualnie jeden palec do pochwy (a niektóre nawet i to nie), więc badanie ginekologiczne w takim przypadku nie jest możliwe bez mocnego rozciągnięcia tej błony dziewiczej.
Nie ma wzierników o grubości jednego palca czy ołówka, a gdzieś takie są możliwości przeciętnej dziewicy. Wzierniki dziewicze istnieją, ale takie małe nie są.
Natomiast jeśli dziewica może włożyć sobie dwa palce, to wtedy faktycznie może być badana przez pochwę. W innym przypadku gdy następuje takie badanie to jej błona dziewicza jest rozciągana przez lekarza.

Oczywiście dziewczyna uznaje, ze skoro jej błona nie została naderwana, to jest taką samą dziewicą jaką była przed badaniem, co jednak może nie być prawdą.

Krew pojawia się dopiero przy mechanicznym uszkodzeniu błony dziewiczej, a nie przy jej rozciągnięciu.

35

W większości przypadków pierwsze badanie sprowadza się do wywiadu i usg. wink

36

bluepearl napisał/a:

W większości przypadków pierwsze badanie sprowadza się do wywiadu i usg. wink

Zdecydowanie nie w większości:)

Posty [ 36 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » Pierwsza wizyta u ginekologa jeśli jestem dziewicą...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024