Main kampf edycja krytyczna apel - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Main kampf edycja krytyczna apel

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Main kampf edycja krytyczna apel

Jak nie wiecie to wyjaśniam jakiś czas temu we Wrocławiu wydano pierwszy raz main kampf edycja krytyczna od zakazu pełny tytuł w tytule dałem celowo ma to duże znaczenie primo omija prawo sekundo jest zwykłym kłamstwem pomimo krytycznej preambuły i niebotycznej ceny (która tylko wzmogła zainteresowanie) czemu już wyjaśniam. Zacznę historią gdy Hitler trafił do więzienia napisał jak wiadomo main kamf czyli moja walka ale była to jedna z najgorszych decyzji jaką podjął (dla siebie) poza atakiem związku radzieckiego. Było tak ponieważ w ORYGINALNEJ edycji mającej 400 stron Hitler opisał swoje makabryczne plany w drobnych szczegółach przez co książka ta była dostępna głównie dla ludzi z jego partii niewielu z poza NSDAP miało ją w ręku. Dopiero po czasie za rządów Hitlera wydano edycję okrojoną propagandową dla mas  main kampf mają cą ok 100 stron. książka ta była dawana w III rzeszy na ślubach generalnie wszędzie I to ta książka krąży w sieci i to ta książkę wydali jako edycję naukową.....
Mój apel jest następujący by internauci napisali petycję o wydaniu pełnej wersji main kampf. Gdy w Wielkiej Brytanii pojawiła się wersja angielska  neonaziści krzyczeli że to paszkwil na Hitlera. Tak dla neonazistów Hitler to dobra szlachetna osoba a jego zbrodnie są fikcyjne pełna edycja main kampf maiła by wymiar faktycznie edukacyjny. Wydanie wersji 100 stronicowej ma wymiar propagandowy. Kto ją kupił neonaziści i ci którzy nie wiedzieli że to samo krąży w sieci od lat 30.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Main kampf edycja krytyczna apel

Czemu służyć ma ten temat?
Od analiz nad zwichniętym pojmowaniem władzy wśród swoich najpierw, a potem, nad tymi mniej przypominających swoich, zajmowali się goście do tego powołani.
Wydanie "dzieła" u nas, to skandal winien być. A chwilę tylko zaszumiało.
Jakoś rozeszło się po kościach. Ku radości tych, widzących w nas pierwszych antysemitów.
I tyle mam do powiedzenia.

3

Czytałem wywiad z historykiem, który argumentował wydanie "Main Kampf" w formie z szerokim komentarzem historycznym i to co mówił było przekonujące. Dla historyków jest to na pewno istotna pozycja i wymagająca analiz. Nie ma co od tego uciekać.  A wśród neooszołomów i tak krążą od dawna wersje tej książki. Osobiście znałem kiedyś jednego skina, który po przeczytaniu tej książki był nią... bardzo rozczarowany lol

4 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-04-10 22:12:43)

Excop napisał/a:

Czemu służyć ma ten temat?
Od analiz nad zwichniętym pojmowaniem władzy wśród swoich najpierw, a potem, nad tymi mniej przypominających swoich, zajmowali się goście do tego powołani.
Wydanie "dzieła" u nas, to skandal winien być. A chwilę tylko zaszumiało.
Jakoś rozeszło się po kościach. Ku radości tych, widzących w nas pierwszych antysemitów.
I tyle mam do powiedzenia.

To źródło historyczne.
Właśnie czarna legenda krążąca wokół tego tytułu robi więcej zła i dobra.

https://pbs.twimg.com/media/EvkysMaXEAc3OC3?format=jpg&name=4096x4096

Wydanie całe w sobie ma 1000 stron - za redakcję odpowiada Eugeniusz Cezary Król, którego warsztat badawczy tematu niemieckiego narodowego socjalizmu jest znany. (Książka - Polska i Polacy w propagandzie narodowego socjalizmu jego autorstwa jest godna polecenia "realistom" głoszącym sojusz z Rzeszą. Autor odpowiada z polski przekład dzienników Goebbelsa - ciekawa lektura, choć po raz kolejny udowadnia jacy ludzie byli za sterami Rzeszy)

Misinx - no bo ta lektura jest naprawdę... ciężka big_smile
I pomyśleć, że to jeszcze po redakcji, bo ponoć oryginalna edycja napisana w więzieniu przez akwarelistę była jeszcze gorsza.

5 Ostatnio edytowany przez Misinx (2021-04-10 21:29:25)

Z tego co czytałem (recenzję) to ta książka jest koszmarnie stylistycznie napisana. To jest totalny bełkot i naprawdę nawet dla "fanów" jest ciężko zjadliwa big_smile Ta książka funkcjonuje bardziej jako symbol, mit, niż faktyczna, groźna myśl. Sukces Hitlera nie opierał się na tym, że napisał tą książkę. No chyba, że ten ekonomiczny, bo oczywiście z racji tego, że to była wtedy w Niemczech lektura obowiązkowa i wciskana nawet w prezencie nowożeńcom, to Adolf zarobił na tym krocie big_smile

6

Misinx napisał/a:

Z tego co czytałem (recenzję) to ta książka jest koszmarnie stylistycznie napisana. To jest totalny bełkot i naprawdę nawet dla "fanów" jest ciężko zjadliwa big_smile Ta książka funkcjonuje bardziej jako symbol, mit, niż faktyczna, groźna myśl. Sukces Hitlera nie opierał się na tym, że napisał tą książkę. No chyba, że ten ekonomiczny, bo oczywiście z racji tego, że to była wtedy w Niemczech lektura obowiązkowa i wciskana nawet w prezencie nowożeńcom, to Adolf zarobił na tym krocie big_smile

W empiku bez problemu mogę kupić pisma Marxa - głównej postaci jednego z najgorszych systemów jakie zostały utworzone przez człowieka.
Z jakiego powodu Hitler ma być na cenzurowanym?

7 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2021-04-10 21:33:15)

Znajomy historyk wspominał, że NAPRAWDĘ trzeba się wysilić umysłowo, żeby to przeczytać...

Ciężko mi się wypowiadać, ale z jednej strony to źródło historyczne a z drugiej bełkot i pajacowanie człowieka, który doprowadził do wojny, która pochłonęła co najmniej 50-60 mln ludzkich istnień.

8

bagienni_k napisał/a:

Znajomy historyk wspominał, że NAPRAWDĘ trzeba się wysilić umysłowo, żeby to przeczytać...

Ciężko mi się wypowiadać, ale z jednej strony to źródło historyczne a z drugiej bełkot i pajacowanie człowieka, dzięki czemu doprowadził on do wojny, która pochłonęła co najmniej 50-60 mln ludzkich istnień.

Ta wojna to nic, jak się pozna historię Chin wink
Tam to bunt potrafił parę milionów istnień pochłonąć.

Dlaczego Bełkot i pajacowanie? Wszelkiej maści socjaliści funkcjonują od dekad w przestrzeni publicznej i nawołują do swoich pasożytniczych koncepcji. Hitler był jednym z nich i był z tych, którzy mieli okazję wdrożyć to w praktykę.

9

Teorie rasowe adolfa (specjalnie z małej litery) były czystym bełkotem pod względem biologicznym smile Chociażby z tego powodu jest dla mnie nonsensem jeszcze większym, niż teoria walki klas smile

10

bagienni_k napisał/a:

Teorie rasowe adolfa (specjalnie z małej litery) były czystym bełkotem pod względem biologicznym smile Chociażby z tego powodu jest dla mnie nonsensem jeszcze większym, niż teoria walki klas smile

Obydwie teorie mają racjonalizować uprzywilejowanie danych grup społecznych oraz stosowanie przemocy i ucisku aparatu państwowego.
Nie pełnią one żadnej innej roli.

11

Nie da się ukryć smile

Natomiast patrząc oczami biologa, rewelacje pajaca z wąsikiem o wyższośći rasy nordyckiej nad wszystkimi innymi, poparte niby nieomylnymi wnioskami, zaczerpniętymi od samego Darwina, budzą we mnie czysty śmiech. Problem w tym, że zginęło właśnie przez to owe ponad 50 mln ludzi.

12 Ostatnio edytowany przez Bill.Garret (2021-04-14 00:19:01)

Lucyfer666 napisał/a:
Misinx napisał/a:

W empiku bez problemu mogę kupić pisma Marxa - głównej postaci jednego z najgorszych systemów jakie zostały utworzone przez człowieka.
Z jakiego powodu Hitler ma być na cenzurowanym?

Też o tym pomyślałem.
Można kupić wypociny ojca duchowego hitleryzmu , faszyzmu , komunizmu ale zabronione są tylko wypociny hitlera.
Mało tego, marksowi stawia się pomniki i wychwala pod niebiosa np. w parlamencie europejskim.
Oczywiście pomija się jego nawoływanie do przemocy i dyktatury.
Rozumiem, że to akurat wydanie Mein Kampf jest spreparowane, ograniczone do „wyciągu” z całości.
Owoc zakazany najbardziej pociąga, dlatego uważam, że prawdziwe wydanie Mein Kampf powinno być ogólnie dostępne ale opatrzone w komentarze.
Podobnie z marksem, nie można pomijać jego nawoływań do stosowania przemocy i wprowadzenia dyktatury - przynajmniej w demokracji.
Nie ujmuje marksowi kilku trafnych spostrzeżeń co do kapitalizmu, ale sposób w jaki starał się go zmieniać przekreśla go. Tym bardziej dokonania tych którzy wcielili w życie jego pomysły : lenina, hitlera, stalina, mussoliniego.

13 Ostatnio edytowany przez authority (2021-04-23 08:05:04)

Nie rozumiecie to jest edycja okrojona. Dla propagandy Hitlera pełna edycja ma 400 stron i opisuje plany Hitlera. Orginalna pełna wersja po angielsku jest dostępna NIEKOMERCYJNIE tutaj
https://archive.org/stream/meinkampf035 … p_djvu.txt można porównać. Faszyzm to nie jest ani socjalizm ani kapitalizm to nowy twór. Sam byłem ślepy próbując zakwalifikować go do jakiekolwiek systemu. Twórca krytykuje neoliberalizm czemu jestem przeciwny ale znajduje słabe strony tegoż systemu min. tj naiwność oddania władzy.  Dla faszystów nie ma prawdy jeśli nam nie służy. Dlatego we Włoszech hasłem faszystów były prawa głosu dla kobiet po wygranej było wręcz odwrotnie. Dlatego co niektórzy kwalifikują faszyzm do socjalizmu czy nawet lewicy. Polecam obejrzeć krytycznie konstruktywnie dotąd pamiętam najwalniejsze zdanie profesora człowiek się uczy cale życie kto uważa inaczej ten tak naprawdę nic się nie nauczył.

Kto był i jest głównym wrogiem faszystów. Faszyzm się odradza. Faszyści są wśród nas tylko się dobrze kamuflują tym co dla nich było zawsze najważniejsze symboliką. Wiem iż to brzmi histerycznie wystukajcie wystukajcie ronsdaple.
W Niemczech robi się rządów nie będą mieli ale zawsze trzeba trzymać ręce na pulsie.  Polecam też slajdy unaoczniające tenże problem www.slideshare.net/BellumBiW/znaczenie-polityczne-symboliki-organizacji-neonazistowskich-w-niemczech-sawomir-ozdyk-uniwersytet-szczeciski

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Main kampf edycja krytyczna apel

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024