Introwertyczka w pracy a oczekiwania ludzi - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Introwertyczka w pracy a oczekiwania ludzi

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

1 Ostatnio edytowany przez lidka9413@wp.pl (2021-03-01 21:09:34)

Temat: Introwertyczka w pracy a oczekiwania ludzi

Hej, chciałam opisać swój problem związany ze zintegrowaniem się w pracy. Od około pół roku mam nową pracę, która od początku jest zdalna, ze względu na pandemię. Regularnie organizowane są spotkania zespołu, na których jest zawsze kilkanaście osób. Spotkania służą wyłącznie integracji, dzieleniu się jakimiś śmiesznymi historyjkami z życia itp. - po prostu integracji. Kilka razy na takim spotkaniu zostałam postawiona w centrum uwagi, czego nie lubię i spięłam się, zestresowałam, co jeszcze spotęgowało moje wycofanie się. Teraz sytuacja wygląda tak, że odzywam się tylko czasem i zawsze jest to podszyte niepewnością siebie, myśleniem co inni pomyślą, że może powiedziałam coś nie tak lub nie powinnam się odzywać jeśli do tej pory siedziałam cicho. W zespole są dwie dziewczyny, z którymi czasem zdzwaniam się sam na sam i fajnie się dogadujemy. Mam wrażenie, że firma stawia na ekstrowertyków. Dziś byłam w biurze, i jak to ja, rozmawiałam z wybranymi osobami, które akurat obok mnie siedziały lub z którymi jadłam obiad, bez rzucania jakimiś żarcikami, tylko po prostu sympatyczna rozmowa. Moja przełożona powiedziała, że zauważyła, że jestem stonowana i jest tym przerażona, odpowiedziałam, że jestem sobą, nie wiem co miała na myśli. Sama nie wiem, czy uświadomić szefową, że jestem introwertyczką i lubię gadać z pojedynczymi osobami a nie w grupie, czy może jednak moja osobowość nie pasuje do tej firmy?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Introwertyczka w pracy a oczekiwania ludzi

A mogę podpytać czym się zajmujesz? To jest jakaś praca na wynikach, gdzie wymaga się konkretnych cech osobowości by np. trafiać do klientów i wymaga się od was wysokich zdolności komunikacyjnych i tak dalej? Według mnie nie ma dramatu- dwie koleżanki masz, potrafisz prowadzić sympatyczne rozmowy w pojedynkę. Wbrew pozorom wiele ludzi na tle grupy się stresuje i nie umie odnaleźć. Więc jakoś mogłabyś się przed szefową obronić. My np. w firmie mieliśmy tworzone profile gdzie takie informacje charakterologiczne były zawarte. Nie oczekiwało się od wszystkich określonego sposobu bycia, wręcz przeciwnie. Jak przyjmowano nowych pracowników i oprowadzałam ich po działach przedstawiajac załodze i opowiadając gdzie co jest to nawet mieliśmy takie coś, że przy przedstawianiu mówiło się dwa, trzy słowa o każdym pracowniku. To tworzyło fajną atmosferę akceptacji dla różnego typu osobowości. Dla przykładu: ja np. zawsze o sobie mówiłam, że ze mną się raczej nie pośmieje, bo sztywna jestem i pyskata co potwierdza nagana w aktach, ale niech wali jak w dym jak czegoś będzie potrzebować, bo załatwić umiem wszystko u wszystkich. To wprowadzało dystans. Jak jest u Was?

3 Ostatnio edytowany przez lidka9413@wp.pl (2021-03-01 22:34:07)

R_ita napisał/a:

A mogę podpytać czym się zajmujesz? To jest jakaś praca na wynikach, gdzie wymaga się konkretnych cech osobowości by np. trafiać do klientów i wymaga się od was wysokich zdolności komunikacyjnych i tak dalej? Według mnie nie ma dramatu- dwie koleżanki masz, potrafisz prowadzić sympatyczne rozmowy w pojedynkę. Wbrew pozorom wiele ludzi na tle grupy się stresuje i nie umie odnaleźć. Więc jakoś mogłabyś się przed szefową obronić. My np. w firmie mieliśmy tworzone profile gdzie takie informacje charakterologiczne były zawarte. Nie oczekiwało się od wszystkich określonego sposobu bycia, wręcz przeciwnie. Jak przyjmowano nowych pracowników i oprowadzałam ich po działach przedstawiajac załodze i opowiadając gdzie co jest to nawet mieliśmy takie coś, że przy przedstawianiu mówiło się dwa, trzy słowa o każdym pracowniku. To tworzyło fajną atmosferę akceptacji dla różnego typu osobowości. Dla przykładu: ja np. zawsze o sobie mówiłam, że ze mną się raczej nie pośmieje, bo sztywna jestem i pyskata co potwierdza nagana w aktach, ale niech wali jak w dym jak czegoś będzie potrzebować, bo załatwić umiem wszystko u wszystkich. To wprowadzało dystans. Jak jest u Was?

Paradoksalnie, zajmuję się rekrutacją nowych osób do firmy smile stąd otacza mnie wielu ekstrowertyków, jednak jest to typ osobowości popularniejszy w zawodzie rekrutera. Mam wrażenie, że moja osobowość jest złożona lub jeśli chodzi o pracę, umiem komunikować się na tyle dobrze, że zatrudniłam kilkadziesiąt osób w ciągu mojej "kariery". Być może u mnie rzeczywiście to nie wybrzmiało, a ja polegam na spostrzegawczości ludzi i uważam za oczywiste, że postrzegają mnie jako introwertyka. Postawa szefowej może jednak świadczyć o tym, że do tej pory nieźle ukrywałam swoją osobowość wink Chyba muszę lepiej się zareklamować i przy najbliższej możliwej okazji wspomnieć, że to normalne, że nie rzucę się na kogoś z uściskami, bo tak nie umiem, ale za to zawsze chętnie wysłucham. Super! Bardzo mi się podoba. My niestety nie mamy takiego zwyczaju, raczej jak ktoś mało się odzywa, jest wywoływany do tablicy na spotkaniach online, jako ten, który powinien coś ciekawego powiedzieć. Trudniej zobaczyć jak to wygląda w biurze, bo do tej pory miałam okazję być w nim tylko kilka razy.

a musisz brać udział w tych spotkaniach? Jeśli nie masz takiej potrzeby to nie integruj się na siłę a skup się na pracy. Nie każdy musi być dusza towarzystwa ale profesjonalistów w każdej pracy się ceni. Mnie już nawet nie pytają czy przyjdę na jakieś integracyjne spotkanie bo od początku na żadnym nie byłam i nawet nie próbowałam się tłumaczyć z tego. Jako że przeprowadziłam się za granicę to szef na początku pytał czy wszystko ok czy mi sie dobrze tu mieszka i pracuje ale zapewniłam go że jest ok a ja lubię inaczej gospodarować swoim wolnym czasem. Nie mam z tego powodu żadnych problemów z zespołem, jak ktoś potrzebuje to wręcz w pierwszej kolejności idzie do mnie mimo że nie jestem jedyna na swoim oddziale.

5

Żarciki? Eeee... chrzanić żarciki...
Jesteś stonowana w oczach innych? Eeeee... chrzanić to... jesteś jaka jesteś...

Jest tylko jeden problem -- aby inni ludzie nie myśleli, że masz muchy w nosie, jesteś obrażona, albo noska zadzierasz... Jak temu zaradzić? Uśmiechaj się, bądź miła i jak masz coś do powiedzenia to mów śmiało -- zwłaszcza jeśli to mówienie dotyczy spraw zawodowych.

6 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-03-02 12:35:06)

Szefowej ( niezbyt mądrej na marginesie) odpowiadaj, że dobrze Ci sie pracuje i uśmiech.
Integrowanie się prywatne z całą grupą na siłę ? smile Czyli temat: integracja?  Kto wymyśla takie rzeczy? ..Ja się za introwertyczkę nie uważam, ale już sam pomysł uważam za dalece głupi.. ale cóż, trzeba takie korporacyjne kwiatki znosić.
Ważne byś dogadywała się z najbliższymi współpracownikami dobrze.
czasami mam wrażenie że niektórzy szefowie w korpo zwłaszcza Ci niższego szczebla minęli się z powołaniem i chcieli zostać wychowawcami w przedszkolach lub pracować w mundurówce, ale coś poszło nie tak..

7

lidka9413@wp.pl napisał/a:

Moja przełożona powiedziała, że zauważyła, że jestem stonowana i jest tym przerażona

Hahahaha koszmar z ulicy Wiązów normalnie big_smile chyba ta szefowa jest jakaś przewrażliwiona. Introwertyzm ogólnie nie musi być przeszkodą w pracy z ludźmi. To, że nie chcesz się angażować w relacje pracownicze, nie znaczy, że będziesz nieprofesjonalna w podejściu do kandydata. To przecież zupełnie inny typ relacji.

Bardziej profesjonalnie z jej strony byłoby, gdyby przeanalizowała twoje wskaźniki efektywności, które z pewnością w dużej firmie są mierzone, to jej da lepszy wgląd w to, czy się nadajesz na rekrutera... Dlatego najlepiej byłoby jej zasugerować następnym razem, by zwróciła większą uwagę na jakość twojej pracy niż relacje nieformalne, bo to całkiem różne rzeczy.

8

No włąśnie- jak wyskoczy z takimi kwiatkami następnym razem, zapytaj od razu jak ocenia Twoja pracę nad jakimś projektem,

9 Ostatnio edytowany przez lidka9413@wp.pl (2021-03-02 17:04:54)

krolowachlodu87 napisał/a:

a musisz brać udział w tych spotkaniach? Jeśli nie masz takiej potrzeby to nie integruj się na siłę a skup się na pracy. Nie każdy musi być dusza towarzystwa ale profesjonalistów w każdej pracy się ceni. Mnie już nawet nie pytają czy przyjdę na jakieś integracyjne spotkanie bo od początku na żadnym nie byłam i nawet nie próbowałam się tłumaczyć z tego. Jako że przeprowadziłam się za granicę to szef na początku pytał czy wszystko ok czy mi sie dobrze tu mieszka i pracuje ale zapewniłam go że jest ok a ja lubię inaczej gospodarować swoim wolnym czasem. Nie mam z tego powodu żadnych problemów z zespołem, jak ktoś potrzebuje to wręcz w pierwszej kolejności idzie do mnie mimo że nie jestem jedyna na swoim oddziale.

Muszę brać w nich udział, zarówno te spotkania jak i integracje po pracy, przed kompem są obowiązkowe! Termin wybierany jest z taaakim wyprzedzeniem i jest ankieta, żeby każdy z zespołu był. Czasem czuję się jak w potrzasku, z braku wyboru. Rzeczywiście, najlepiej skupić się na pracy, i tak staram się robić. Przy tym oczywiście komunikuję się z osobami, z którymi pracuję albo udzielam na czacie z mniejszą ilością osób. Wspaniale, że znalazłaś zrozumienie u szefa, mi integracja raz na jakiś czas nie przeszkadza o ile nie jest to siedzenie przez 5 godzin w jednym miejscu i gadanie bez żadnej innej aktywności, zwłaszcza to online wink

10 Ostatnio edytowany przez Olinka (2021-03-05 02:25:03)

pyszneSalami napisał/a:
lidka9413@wp.pl napisał/a:

Moja przełożona powiedziała, że zauważyła, że jestem stonowana i jest tym przerażona

Hahahaha koszmar z ulicy Wiązów normalnie big_smile chyba ta szefowa jest jakaś przewrażliwiona. Introwertyzm ogólnie nie musi być przeszkodą w pracy z ludźmi. To, że nie chcesz się angażować w relacje pracownicze, nie znaczy, że będziesz nieprofesjonalna w podejściu do kandydata. To przecież zupełnie inny typ relacji.

Bardziej profesjonalnie z jej strony byłoby, gdyby przeanalizowała twoje wskaźniki efektywności, które z pewnością w dużej firmie są mierzone, to jej da lepszy wgląd w to, czy się nadajesz na rekrutera... Dlatego najlepiej byłoby jej zasugerować następnym razem, by zwróciła większą uwagę na jakość twojej pracy niż relacje nieformalne, bo to całkiem różne rzeczy.

Ja mam wrażenie, że szefowa na siłę chce, by każdy czuł się dobrze, i okazywał to w sposób śmieszkowania i latania po biurze big_smile. Zostałam zagajona w drodze do windy...przy kilku innych osobach, więc nawet nie przyszło mi to do głowy, by obronić się pracą, cóż może kiedyś będzie jeszcze okazja.

-------------
Nie pisz, proszę, postów jeden pod drugim – łamiesz w ten sposób obowiązujący na forum regulamin. Możesz odpowiedzieć kilku osobom w jednym oknie, a jeśli chcesz coś do swojej wypowiedzi dopisać, użyj funkcji "edytuj", która znajduje się po prawej stronie każdego z Twoich postów.
Z góry dziękuję i pozdrawiam, Olinka

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Introwertyczka w pracy a oczekiwania ludzi

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024