Jak się ogarnąć, brak pomocy i wsparcia - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRACA DLA KOBIET - POPULARNE ZAWODY, PRACA NA ETACIE, WŁASNA FIRMA » Jak się ogarnąć, brak pomocy i wsparcia

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

Temat: Jak się ogarnąć, brak pomocy i wsparcia

Hej, aktualnie mieszkam w Niemczech i życie postawiło mnie przed widmem rozwodu, nie mamy dzieci, ja mam 30 lat. Wyjechałam tu 3 lata temu, obecnie mieszkam jeszcze z mężem i zastanawiam się jak samodzielnie się ogarnąć. Sytuacja w Polsce wygląda....nie wygląda nie mam dokąd wracać, nie mam mieszkania a z rodziny jest tylko siostra z 3 dzieci w tym jednyn chorym na porażenie mózgowe na 2 pokojach.

Jeśli o mnie chodzi mam doświadczenie w pracy na produkcji, jako opiekun osób starszych i jako towarzyszy dnia codziennego osób niepełnosprawnych
Nie stać mnie z mojej pensji na wynajęcie mieszkania nawet malutkiego, szukałam juz ale dostawałam decyzje odmowne z powodu zbyt niskich zarobków. Zastanawiałam się nad opieka 24h, nie mam pojęcia jak to ugryźć, praca przez polskie firmy jest to tak naprawdę praca bez jakichkolwiek ubezpieczeń i z powodu podatków można przebywać maks 8 miesięcy w DE, pozostałe 4 mce w Pl. U mnie problemem jest to że nie mam gdzie ten czas spędzić, pisałam też do kilku niemieckich agencji jak na razie bez odezwu. Czekam cierpliwie.

Może jest ktoś z Was kto mógłby jakoś pomóc, chodzi mi o radę, pomocne wskazówki. Boję się sytuacji kiedy z podopiecznym się coś stanie lub też kontakty będą nie za ciekawe, co wtedy? Szukanie nowej pracy a w międzyczasie? Nie mam gdzie się podziać, nie mam pomysłu jak to ogarnąć. Proszę, może ktoś z Was coś usłyszał? Może pomóc. Boje się że mogę kiedyś stać się bezdomna, naprawdę nie mam nikogo kto mógłby mi pomóc. Na chwilę obecną planuje odejście sama od męża, uzbierałam już troszkę pieniędzy tak żeby w razie problemów móc się choćby i w motelu na kilka dni czy nawet tygodni zatrzymać

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak się ogarnąć, brak pomocy i wsparcia

Z tego co wiem, są agencje, które naprawdę dobrze traktują swoich pracowników - mam doświadczenie w tym temacie, bo szukaliśmy opiekunki, która zajęłaby się babcią. Opiekunka to była starsza pani z Ukrainy (ok 70lat), od bardzo dawna pracuje jako opiekunka, więc może udało jej się znaleźć dobrą firmę, pracowała w Niemczech i naprawdę na zarobki nie narzekała, podobnie w Polsce, stawiała nam warunki więc płaciliśmy jej - jak na moje oko - dobrze. Jestem przekonana, że jeśli poszukasz trochę po różnych forach, to znajdziesz agencję, która ma dobre warunki.
Ale z tego co piszesz nie chodzi o to, że tej pracy nie ma, tylko że jej się obawiasz, a może nawet nie chcesz. Niestety w tej kwestii możesz tylko zastanowić się poważnie, jaką decyzję o swoim życiu na najbliższy czas podejmujesz. Lęk jest normalny, każdy go ma, pytanie czy się jego posłuchasz, czy będziesz odważnie działać mimo lęku. Co wtedy, co gdyby, a jeśli - to dobrze mieć wiedzę na wypadek awarii, ale to też nie może być pierwsza myśl przy podejmowaniu decyzji, bo pracy bez trudnych sytuacji nie znajdziesz, czy to będzie opieka czy produkcja czy sklep...

3

Odp: Jak się ogarnąć, brak pomocy i wsparcia

A szukałaś pracy na oficjalnej stronie państwowej agencji pracy (nie tylko w prywatnych agencjach)?
W lokalnych gazetach?
Czy to w sprawie pracy, czy mieszkania również i Ty możesz umieścić własne ogłoszenie np. w lokalnej gazecie, to są groszowe sprawy lub zamieścić darmowe ogłoszenie w internecie, (na przykład na FB czy w ogłoszeniach drobnych ebay).
Z tego co słyszałam, w większych miastach prężnie działają polskie kościoły, tam też można znaleźć pomoc, poradę, jakieś wskazówki.
Sporo jest organizacji pomagających kobietom w kryzysie, w razie czego mogą też przenocować.
W każdym razie... masz tak naprawdę całkiem sporo możliwości!

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRACA DLA KOBIET - POPULARNE ZAWODY, PRACA NA ETACIE, WŁASNA FIRMA » Jak się ogarnąć, brak pomocy i wsparcia

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024