Pytania dotyczące kariery psychologicznej? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Pytania dotyczące kariery psychologicznej?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 2 ]

Temat: Pytania dotyczące kariery psychologicznej?

Interesowałem się psychiatrią, głównie ze względu na neurologiczny aspekt zachowania. Uwielbiam poznawać biologię stojącą za wszystkimi zaburzeniami psychicznymi; Jednak moim głównym problemem w psychiatrii jest moja ambiwalencja co do przepisywania leków. Gdybym odwiedzał pacjentów, byłbym bardziej skłonny skorzystać z psychoterapii i metod nielekowych, aby pomóc im leczyć.

Dlatego zastanawiałem się nad karierą w psychologii eksperymentalnej. Czy jest właściwe / powszechne, aby psycholog eksperymentalny prowadził tematy badawcze w zakresie neurobiologicznych aspektów zachowania, takich jak badanie leków psychotropowych? Wiem, że nie przepisują leków, ale czy często ich badania koncentrują się na nich?

Czy też byłoby właściwe, aby psychiatra stosował wyłącznie psychoterapię i nigdy nie przepisywał leków, ale nadal prowadził badania nad neurobiologią leków?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pytania dotyczące kariery psychologicznej?

Nowych badań nad skutecznością różnych form terapii nigdy za wiele. To nawet ciekawa ścieżka zawodowa. Natomiast psychiatrów obowiązuje pewien sposób działania, który ma POMAGAĆ przede wszystkim. Jeśli uważasz, że zgodnie ze swoim sumieniem, nie możesz pomagać ludziom farmakologią, wtedy kiedy tego potrzebują, bo ignorujesz zupełnie tę część leczenia, to wydaje mi się, że nie byłoby dobrze, gdybyś psychiatrą został.
Na studiach psychologicznych dowiedziałam się, że skuteczność psychoterapii oraz skuteczność psychoterapii połączonej z farmakologią są porównywalne. Ale nie ma porównania między "brak interwencji" a "farmakoterapia". Znam wiele osób, którym leki pomogły się ustabilizować na tyle, żeby podjąć działania terapeutyczne. Nie pochwalam przepisywania leków na pierwszy lepszy ból (głowy czy egzystencjalny), a niestety w tę stronę idzie medycyna zachodnia. Ale też odłączenie się od skutecznych metod?

Czemu uważasz, że nie przepisywałbyś leków? Pytam z ciekawości.

Posty [ 2 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Pytania dotyczące kariery psychologicznej?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024