Cześć,
Jestem tu nowa i stresuja mnie moje wyniki z testu obciążenia glukoza.
Wynik na czczo: 92,06, gdzie norma jest do 92.
Po godzinie 165, 33- norma do 180
A po 2h 137,1 norma do 153 mg/dl.
Mój lekarz prowadzący ciążę twierdzi, że wszystko w porządku i nie ma cukrzycy ciążowej mimo, że wynik na czczo jest delikatnie przekroczony. Dodam też, że byłam wtedy az 14h na czczo.
Co o tym sądzicie, miał ktoś Wam podobna sytuację i faktycznie nie ma czym się martwić? Dostanie się do innego lekarza przy tym co się teraz dzieje z koronawirusem graniczy z cudem. Jestem w 27tc
A ufasz swojemu lekarzowi czy na każdym kroku chcesz go sprawdzać?
A ufasz swojemu lekarzowi czy na każdym kroku chcesz go sprawdzać?
Nie odpowiada się pytaniem na pytanie.
Tu chodzi o moje dziecko i chce dla niego jak najlepiej. Nie chciałabym aby jakiekolwiek zaniedbanie odbiło się na jego zdrowiu i życiu.
Pytam, bo być może jest tu ktoś bardziej obeznany w temacie.
Lady Loka napisał/a:A ufasz swojemu lekarzowi czy na każdym kroku chcesz go sprawdzać?
Nie odpowiada się pytaniem na pytanie.
Tu chodzi o moje dziecko i chce dla niego jak najlepiej. Nie chciałabym aby jakiekolwiek zaniedbanie odbiło się na jego zdrowiu i życiu.
Pytam, bo być może jest tu ktoś bardziej obeznany w temacie.
Paradoksalnie moje pytanie ma się do tematu, bo jeżeli nie ufasz ocenie lekarza, że ta norma na czczo jest przekroczona tylko o 0,6 i to jest malutko, to jak mu zaufasz, kiedy będzie oceniał rozwój Twojego dziecka?
Na zbadanie cukru na czczo zawsze możesz się przejść do przychodni jeszcze nawet kilka razy i zobaczyć.
Norma jest do 92, więc różnie można na to patrzeć. Sprawdzaj regularnie glukozę w laboratorium, przy okazji morfologii. Jak będzie wysoka to możliwe, że będą kazali powtórzyć krzywą cukrzycową.
6 2020-07-27 23:10:22 Ostatnio edytowany przez umajona (2020-07-27 23:50:51)
Jak dla mnie norma na przykład 92 nie oznacza, że jak będzie 92,01 czy choćby te 92,06 to już stan patologiczny. To tylko taki orientacyjny zakres wartości referencyjnych, nie sztywne ramy. Poza tym w przypadku testu obciążenia glukozą ważniejsze jest to, jak się ta glukoza wchłania po wypiciu, czyli czy organizm sobie z nią radzi. U Ciebie wygląda na to, że jest ok
Tzn. tak myślę, ale lekarzem nie jestem.
Nie mam teraz jak sprawdzić swoich wyników z pierwszej ciąży, natomiast miałam jeszcze wyższe wyniki od Twoich. Ginekolog zalecił insulinę. Zmieniłam go. Nie z tego powodu, a z innego. Drugi zalecił tylko dietę i zdrowy rozsądek. Tak też zrobiłam. Dziecko zdrowe. W drugiej ciąży był o wiele bardziej rygorystyczny, kręcił noskiem na każdy dodatkowy kilogram, ale to wspaniały lekarz i dzięki niemu donosiłam obie ciąże. Jeśli nie masz pewności doradzę Ci konsultację jeszcze z innym lekarzem. Tak jak napisałaś od tego zależy życie Twojego dziecka, dlatego nie radzę czytać rad z internetu.
Przedstawione wyniki NIE wskazują na cukrzycę ciążową. Co prawda wynik na czczo jest powyżej górnej granicy, ale to odchylenie jest tak niewielkie, że naprawdę nie ma powodu do niepokoju, tym bardziej, że organizm dobrze radzi sobie z nadmiarem glukozy, o czym świadczą dwa kolejne parametry.
Nie jestem lekarzem, ale coś tam na ten temat wiem.