W salonie nie mam idealnie równej podłogi i zastanawiam się czy to będzie jakiś problem podczas kładzenie paneli na takiej powierzchni. Dodam tylko że podłoga jest pofalowana a nie krzywa w jedną stronę.
W salonie nie mam idealnie równej podłogi i zastanawiam się czy to będzie jakiś problem podczas kładzenie paneli na takiej powierzchni. Dodam tylko że podłoga jest pofalowana a nie krzywa w jedną stronę.
Wszystko zależy od tych różnic w poziomie (góry/doliny), bo kwestia 3-5 mm nie stanowi większego problemu - podkłady pod panele w stylu mat tekturowych, pianek niwelują takie nierówności. Jednakże przestrzegam: jesli masz zamiar stawiac na takiej podłodze, na panelach ciężkie sprzęty to nawet wyłozenie "pod" takiej maty na wiele sie nie zda - obciążenie dociśnie i spłaszczy podkład i meble nie bedą stać idealnie nie mówiąc już o tym, ze taka panelowa podłoga bedzie mieć też tendencje do wybrzuszania się... To nie bedzie nazbyt ciekawe
Spotkałem sposoby "usuwania" takich nierówności w prymitywny sposób: wykładanie wielu warstw gazet w "dolinkach" by potem całość pokryć matą i w końcu panelami. Ale to sposób mało profesjonalny
Osobiscie polecam wyrównanie całej podłogi jakąś zaprawą cementową lub zastosowanie wylewki samopoziomującej, która skutecznie wypoziomuje podłogę i da pewność, że podłoga bedzie na stałe już równa...
gazetami to odpada jak to będzie wyglądać
a taką wylewkę można samemu zrobić czy to jakiś skomplikowany proces?
gazetami to odpada jak to będzie wyglądać
Ale pomyśl sobie jaka będzie sensacja jak za kilkadziesiąt lat ktoś te gazety odkryje... Tylko wkładaj teraz te z aktualnymi wiadomościami z Polski i ze świata, a nie reklamówki. Kogo będzie potem obchodzić że schab był w promocji
Też mieliśmy problem kiedyś z panelami zaczęły się dziwnie uginać, potem okazało się że wylewka była źle położona i trzeba było na nowo wylewać.